Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące innych form finansowania, leasingu, oszczędzania na budowę domu, narzędzi finansowych itp.

Re: Czy postępowanie zostało przemyślane?

Napisany przez SLW
Cześć wszystkim, czy uważacie, że postępowanie było właściwe?! Mianowicie: pojawiły się 2 wydatki. Nowy pojazd i modernizacja własnego obiektu. Koszt obu to około 50 000 €. Dostępne były 70 000 € gotówki. Pojazd wart prawie 23 000 € został opłacony z tej kwoty, natomiast na modernizację został wzięty kredyt. kredyt mieszkaniowy ING DiBa z spłatą w 36 miesięcy. Obciążenie jest dobrze znoszone i praktycznie odpowiada miesięcznej stawce oszczędzania. Początkowo cała zgromadzona kwota pieniędzy miała służyć wyłącznie na obiekt. Nagle uznałem, że pojazd traci wartość znacznie szybciej niż obiekt po modernizacji, czyli pieniądze, które zostały pożyczone, są mniej "spalone". Oczywiście, rata oszczędzania została wstrzymana w celu spłaty. Teraz zastanawiam się, czy decyzja była naprawdę mądra. Wczoraj w nocy naszły mnie wątpliwości, ponieważ odsetki do zapłacenia za kredyt mieszkaniowy są wyższe niż odsetki kapitałowe. Z drugiej strony, w bilansie "zobowiązania/środki" zostaje spory kawałek pieniędzy po stronie środków. Ostatnio postępowanie wydawało mi się zupełnie logiczne. Teraz mam wrażenie, że jednak trochę otworzyłem drzwi pieca. Jakie są wasze opinie? Pozdrowienia, SLW

Napisany przez hausbauwest
Nie rozumiem.... Potrzebujesz 23 na samochód i 27 na modernizację, a masz 70 w zapasie? Czyli wydajesz te 23 ze zapasu i bierzesz kredyt na 27? i zostaje ci jeszcze 47 na zapasie? Czy tak to należy rozumieć?

Napisany przez peer
To po prostu decyzja osobista, ile rezerwy gotówki jest dla Ciebie ważne. Nikt nie może Ci jej odebrać. Ale zawsze możesz zmienić zdanie. Jeśli teraz opłaty procentowe zaczynają sprawiać Ci ból, po prostu spłać kredyt hipoteczny. Możliwe jest to w dowolnym momencie i bez dodatkowych opłat.

Napisany przez SLW
hausbauwest pisze: Nie rozumiem.... Potrzebujesz 23 na samochód i 27 na modernizację, a masz 70 w zapasie ? Płacisz te 23 z zapasu i bierzesz kredyt na 27 ? i nadal masz 47 w zapasie ? Czy jak to ma być zrozumiane ?
Tak, dokładnie tak to wygląda.

Napisany przez Alex [CryptoMod]
No cóż, wszystko zależy od tego, ile jest dla Ciebie warte poczucie bezpieczeństwa. Masz wystarczająco dużo pieniędzy na koncie, a teraz kosztuje Cię tylko różnicę pomiędzy oprocentowaniem rachunku oszczędnościowego a oprocentowaniem kredytu. Czy to jest właściwe czy nie, dowiesz się dopiero po zakończeniu finansowania.

Napisany przez BenniG
Mógłbym się zastanawiać, czy potrzebuję w ciągu najbliższych 3 lat więcej niż 20 000 €? Jeśli potrzebujesz dodatkowych pieniędzy, to dla mnie pytanie brzmi, jak wygląda Twoja historia kredytowa w Biurze Informacji Kredytowej (BIK). Jeśli zawierasz umowę kredytową i ją zerwiesz po 3 miesiącach, może to negatywnie wpłynąć na Twój scoring. Ogólnie rzecz biorąc, obecnie nie można jednoznacznie określić, co jest najbardziej sensowne.

Napisany przez SLW
BenniG pisze: Też bym się zastanowił, czy potrzebuję więcej niż 20 000 € w ciągu najbliższych 3 lat. Jeśli potrzebujesz dodatkowych środków, moje pytanie brzmi, jaka jest twoja historia w Biurze Informacji Kredytowej? Jeśli zawierasz umowę kredytową i ją zerwiesz po 3 miesiącach, to niekoniecznie będzie to korzystne dla twojej punktacji. Ogólnie rzecz biorąc, teraz nie da się jednoznacznie powiedzieć, co jest najbardziej sensowne.
Naprawdę? Czy to na pewno tak działa? Myślałem, że lepiej jest spłacać kredyt szybciej niż planowano.

Napisany przez BenniG
Możesz sprawdzić następujący link: Bank pożycza pieniądze i nalicza odsetki na okres 36 miesięcy. Schufa raportuje kredyt trwający przez 36 miesięcy - po trzech miesiącach zostaje on uznany za zakończony. Czy bank może nie być zainteresowany klientem, ponieważ nie spłacił swojego zadłużenia? Oczywiście korzystne byłoby to, że miałbyś więcej pieniędzy z pensji do dyspozycji, jeśli musiałbyś wziąć inny kredyt.

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Nie uważam, że tłumaczenie jest całkowicie poprawne. To proste: jeśli ludzie, którzy spłacają swoje kredyty wcześniej, częściej statystycznie popadają w bankructwo, wówczas taka sytuacja obniża wynik w bazie danych Schufa. To, że ktoś spłacił kredyt z nadwyżką pieniędzy, nie ma tutaj znaczenia. Często kredyty są również spłacane poprzez nowy, wyższy kredyt.

Napisany przez peer
SLW pisze: Ach co?! Czy to naprawdę takie? Myślałem, że byłoby korzystniejsze spłacić kredyt szybciej niż planowano.
Zasadniczo wcześniejsza spłata kredytu nie jest korzystna. Ale kredyt mieszkaniowy ING jest wyraźnie otwarty na dodatkowe spłaty, aż do całkowitej wcześniejszej spłaty. Oczywiście całość neutralna dla Schufa.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata