Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy dotyczące surowców, metali szlachetnych i metali.

Re: Czy opłaca się teraz kupować pieniądze?

Napisany przez Majora
Cześć, Czy warto teraz kupować złoto, pomimo że jego kurs jest obecnie tak wysoki? Czy nadal można zainwestować? W czasach kryzysu finansowego chcę się zabezpieczyć. Czy to się jeszcze opłaca? Dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam

Napisany przez Ravemaster84
Tutaj nie otrzymasz poważnej odpowiedzi. Nikt nie może przewidzieć przyszłości. Ale mogę podzielić się małym osobistym zdaniem: trzymaj się z daleka od złota. To nie jest porada, tylko moje osobiste zdanie. Może się więc okazać błędne.

Napisany przez verschaukelt
Obecna cena złota jest taka sama jak w 1980 roku, kiedy już raz osiągnęła ona tak wysoki poziom, a następnie gwałtownie spadła. Obecnie osobiście unikałbym inwestowania - cena może się po prostu ponownie obniżyć.

Złoto i inne aktywa warto nabywać wtedy, gdy ich cena jest niska, aby skorzystać z trendu wzrostowego. W przeciwnym razie to tylko czysta dewaluacja pieniądza.

Napisany przez Matthew Pryor
I prawdziwie oszukany jest na końcu ten, kto usiłuje wiedzieć, kiedy i gdzie jest góra, a kiedy dół.

Napisany przez domrepp
W jednym punkcie chętnie dołączę do poprzednich mówców, zwłaszcza Pryora. NIKT nie może przewidzieć, co przyniesie przyszłość dla takich inwestycji.

Jednak uważam, że nie ma nic złego w inwestowaniu części majątku, ewentualnie 5-10% (tutaj opinie są podzielone), w metale szlachetne, oczywiście fizycznie. Jak sam zauważyłeś, chodzi tutaj o zabezpieczenie. Często podnosi się argument, że metale szlachetne nie przynoszą odsetek, dywidendy, itp. Nie powinny tego przede wszystkim robić. Jeśli dzięki metalom szlachetnym można zachować/ochronić majątek przez 20-40 lat, przetrwać zmiany walut itp., to moim zdaniem spełniły one swoje zadanie!!! Można by teraz przejść do szczegółów i omówić takie tematy jak: Do czego są wykorzystywane metale szlachetne (metale przemysłowe itp.), recykling, banki centralne, koszty produkcji... Ale i tutaj widzę różne opinie. W końcu każdy musi sam zdecydować, czego oczekuje od przyszłości i postępować zgodnie z tym.

Tutaj od czasu do czasu te kwestie są omawiane:
gold.de & silber.de
Więc jeśli jesteś zainteresowany...

Napisany przez verschaukelt
Jeśli to cię jeszcze interesuje:

Kurs w euro za uncję w lutym był jeszcze powyżej 1250 euro, obecnie jest poniżej 1000 euro.

Teraz to jest gra losowa, może kurs jeszcze trochę spadnie? poczekaj? - czy może wrócić do góry - wtedy szansa znów przegapiona.

Napisany przez DerFreibierFred
Nigdy nie inwestowałem w złoto, aby na nim zarabiać, chociaż ostatecznie tak się stało. Uważam, że posiadanie złota jako zabezpieczenia zawsze ma sens jako część odpowiedniej strategii dywersyfikacji, jeśli się dysponuje odpowiednią ilością kapitału.

Napisany przez Frederickk
Jakie jest Wasze zdanie na temat monet czy numizmatów jako inwestycji? Ostatnio coraz bardziej zastanawiam się nad inwestowaniem w monety lub uwzględnieniem ich jako małej części mojej strategii inwestycyjnej. Jakie są Wasze doświadczenia z monetami? Czy ktoś może polecić mi wiarygodnego dostawcę?

Napisany przez domrepp
Sprawdź tutaj: Gold.de - Porównywarka cen metali szlachetnych do kupienia złota, srebra, sztabek i monet. Aby tam wymienieni handlowcy są rzeczywiście wszyscy godni zaufania.

lub, ponieważ nie jest tam wymieniony: PS-Coins

Napisany przez McLinsey
Nie kupiłbym teraz złota, ponieważ moim zdaniem jest obecnie nieco przecenione. Ze względu na kryzys zadłużeniowy cena ta została nadmiernie zawyżona (rodzaj bańki). Lepiej poczekać, aż cena gwałtownie spadnie, zanim pomyślisz o zakupie.

Napisany przez Ahab
Kurs złota regularnie zanotowuje dość dramatyczne spadki. Być może (!!!) można coś zarobić, gdy nastąpi spadek. Niemniej jednak, powinieneś być ostrożny z metalami szlachetnymi.

Gdy bank potrzebuje trochę pieniędzy na swoją płynność i w tym celu w ciągu stosunkowo krótkiego czasu wypuszcza większą ilość złota na rynek, to część twoich pieniędzy po prostu zniknie ze względu na obniżającą się cenę.

Napisany przez Reinhardt78
Być może lepiej zainwestować w monety.

Napisany przez Schallmauer
Ogólnie rzecz biorąc, zasada mówi, że należy kupować, gdy wartość jest niska. Kupno teraz byłoby więc nonsensowne. Nie ma już wiele do zyskania. Złoto staje się tradycyjnie interesujące, gdy inne obszary giełdy się załamują, ponieważ uchodzi za konserwatywne.

Napisany przez financefish
Cóż, lepiej będzie poczekać i napić się herbaty!
Na chwilę obecną kurs jest tak wysoki, że nie powinno już długo trwać, zanim znowu gwałtownie spadnie.
Złoto jest głównie handlowane w USD, a ponieważ obecnie jest on słaby, Amerykanie kupują i kupują, aby mieć bezpieczne lokaty.

Napisany przez Cici

Kochaj i pij herbatę!
Skoro kurs jest obecnie tak wysoki, to raczej nie powinno minąć wiecznie, zanim znowu gwałtownie spadnie.
Złoto głównie jest handlowane w USD, a ponieważ obecnie jest on słaby, Amerykanie kupują i kupują, aby mieć bezpieczną inwestycję.

Czy to się nie kłóci? Jeśli Amerykanie kupują jak szaleni, to cena powinna ciągle rosnąć. W takim razie warto teraz szybko kupić, zanim znowu podrożeje.

A co sądzicie o srebrze? Spadło już z 50 dolarów na 20 dolarów, czyli jest już dość tanie, prawda?

Napisany przez Geldklemme
Właśnie usłyszałem/am w talk-show Anny Wills, że wartość złota również jest manipulowana.

Napisany przez schulze99
Cześć, jestem nowy!

Przyznam się od razu: jestem fanem złota.

Aktualnie BaFin przeprowadza kontrolę manipulacji w handlu złotem fizycznym. Pięć banków (w tym Deutsche Bank) ustala stałą cenę. Robią to 2 razy dziennie. Teraz sprawdzane jest, w jaki sposób cena została ustalona. Zwykle cena złota kształtuje się w oparciu o podaż i popyt. Przypuszcza się, że banki wykorzystały swoją przewagę informacyjną, aby zawierać zyskowne transakcje finansowe.

Badanie jest ważne, ale samo w sobie jest już argumentem za złotem. Wartość złota nie podlega manipulacji, jest po prostu autentyczna. Podczas gdy spekuluje się papierowymi pieniędzmi i można zauważyć, jak tracą one na swojej wartości.

Miłego wieczoru

Napisany przez a.werndel
Tak, jak to rozumiem z financefish, wkrótce znów będzie załamanie, ponieważ wszyscy kupują jak szaleni.
Nie może to długo dobrze się skończyć, zanim ludzie znów wpadną w panikę i zaczną sprzedawać.

W takim przypadku lepiej zainwestować tylko w złoto. Jest ono realne i nie jest sztucznie pompowane przez spekulacje, jak już wspomniał schulze99.

Napisany przez Geldklemme
Różnica między rzeczywistym złotem a wirtualnym złotem jest bzdurą. Rzeczywiste złoto też jest gdzieś, ale nie w moim domu. Przy następnym włamaniu również zniknie.

Napisany przez GeraldmitdemHut
Sprawdźcie tutaj: Wybuchowa sytuacja na amerykańskim rynku terminowym złota

Hedge fundy obstawiają spadek ceny złota, podczas gdy banki masowo obstawiają wzrost kursu złota.

Po której stronie STOISZ? ;-)

Napisany przez schulze99
W kwestii argumentu:

Różnica między prawdziwym złotem a wirtualnym złotem to bzdura. Posiadanie fizycznego złota jest rzeczywiste i moją własnością. Złoto papierowe jest zobowiązaniem do złota. Jeśli nastąpi krach finansowy i wszyscy zechcą zrealizować swoje certyfikaty złota... po prostu to nie jest możliwe. Jeśli ktoś chce zabezpieczyć swoje majątki, inwestuje w złoto. Jeśli ktoś chce spekulować swoimi pieniędzmi, może zdecydować się na certyfikaty złota, można wiele zyskać, ale również wiele stracić. Jeśli ktoś może ponieść ryzyko, proszę bardzo.

Również nie inwestuję całego majątku w złoto. Zawsze jest miejsce na trochę złotych dukatów.

Napisany przez schulze99
Czy kiedykolwiek zastanawialiście się nad rynkiem akcji? To właśnie przez niego złoto straciło tak wiele wartości w ubiegłym roku. Oczywiście, giełda może przynieść większe zyski, ale jest również znacznie bardziej ryzykowna. Obecnie jednak jest tak nadmiernie napompowany, że mam wrażenie, iż po tej gwałtownej wzrostowej fali może nam wylecieć to wszystko z rąk w ciągu najbliższych 6 miesięcy. Część inwestorów już teraz przenosi swoje środki do złota. Kurs złota ponownie rośnie.

Napisany przez mia88
Tak, zgadzam się z tobą schulze99. Kurs złota znów rośnie, dlatego uważam, że nadal warto inwestować w złoto. Ponadto prawdą jest, że niewielu ludzi lokuje całe swoje majątki w złocie. Moim zdaniem od czasu do czasu inwestowanie tutaj i tam jest już opłacalne.

Napisany przez schulze99
Czy śledziliście już ostatni rozwój wartości papierowych walut? Wszystkie one skończyły na zerze. Nie twierdzę, że za chwilę będzie kryzys, ale już teraz na niebie finansów pojawiają się chmury. Domu nie mogę sobie pozwolić, a nawet na mieszkanie własnościowe nie stać mnie. Ale inwestując w złoto lub srebro, stwarzam sobie pewne zabezpieczenie na starość. A wy co kupujecie, jeśli nie złoto? W co inwestujecie?

Napisany przez schulze99
Inwestowanie w złote monety jest popularne także wśród innych i nawet z tendencją wzrostową. Tylko handel papierowym złotem spowodował spadek cen w zeszłym roku i nadal utrzymuje się na stosunkowo niskim poziomie w obecnej chwili, podążając za giełdą.

Napisany przez samue
Od dziesięcioleci trzymam kilka małych sztabek złota oraz kilka złotych monet w sejfie. Planuję je jednak sprzedać (gdy cena jeszcze trochę wzrośnie). Nie dlatego, że pilnie potrzebuję pieniędzy, ale dlatego, że mam poczucie, że moje pieniądze leżą martwe w szafie. Oczywiście nie zamierzam pozbyć się wszystkiego, ale część z pewnością. Nie zależy mi na bardziej dochodowych interesach, po prostu ten złoty zasób nie przynosi mi korzyści, a do krachu waluty nie dojdzie.

Napisany przez schulze99
Nie dojdzie do krachu walutowego

Przyjrzyj się systemom finansowym z historii. Wszystkie zawiodły i nic nie warte są. Jeśli w ogóle, to mają wartość tylko stare, historyczne monety. Dlaczego? Zawartość metali szlachetnych: złoto lub srebro. Złoto nie jest po to, by osiągać zyski czy mieć z tego zabawę. Złoto to bezpieczeństwo. Złoto sprawia, że majątek zachowuje wartość, która w inwestycji papierowej w obecnym czasie straciłby wartość masowo.

Mogę tylko doradzić. Sprzedaj część, ale zachowaj sobie około 10-15 procent jako zabezpieczenie w sejfie.

Czy to się nie sprzeciwia? Jeśli Amerykanie kupują jak szaleni, to cena powinna ciągle rosnąć. Więc dobrze byłoby teraz szybko kupić, zanim znów podrożeje.

Jest już drogie (bardzo drogie) = wysoki kurs
przez to popyt (raczej aktywne zakupy/inwestycje) i w rezultacie cena mogą niedługo spaść (w końcu złoto to ograniczony zasób) = kurs spadnie = początkowa strata (która jednak się wyrówna w czasie)
-> czyli kupować, gdy kurs jest niski (najlepiej jak najniższy) i sprzedawać, gdy kurs jest wysoki (najlepiej jak najwyższy)

Cytat od a.werndel

Tak jak ja to rozumiem z financefish, niedługo będzie znowu załamanie, bo wszyscy kupują jak szaleni.
To nie może długo dobrze się skończyć, dopóki ludzie nie wpadną w panikę i nie zaczną sprzedawać.

Tak właśnie, ludzie są szaleni! (co bardzo lubię)
W przeciwnym razie nie byłoby praktycznie żadnego ruchu na rynku.

Cytat od a.werndel

Jeśli już inwestować, to tylko w rzeczywiste złoto. To jest realne, a nie sztuczne przez spekulacje, jak już powiedział schulze99.

Tak też można!

Napisany przez ADMCI4
Musimy chyba znowu przywołać przykład cebulek tulipanowych. Kilka lat temu wielu ludzi kupowało cebulki tulipanów, ponieważ ich cena ciągle rosła i każdy chciał skorzystać z okazji. W pewnym momencie ceny były zdecydowanie za wysokie, a ludzie zorientowali się - To tylko cebulka tulipana. Wtedy wszystko się zawaliło. Nawet w drobnych sprawach może to się zdarzyć.

Napisany przez agonline91
Twierdzę stanowczo, że obecnie nie opłaca się inwestować. Kurs jest po prostu zbyt wysoki, ale na pewno zmieni się to w przyszłości. Wtedy można będzie znowu kupować.

Napisany przez Cici

Uważam, że aktualnie nie opłaca się inwestować. Kurs jest po prostu zbyt wysoki, ale z pewnością się to zmieni w przyszłości. Wtedy można znów kupować.

Jak poznać zbyt wysoki kurs? A kiedy nadejdzie punkt, w którym inwestycja będzie opłacalna? W sumie, obecnie nie warto inwestować w nic, ponieważ wszystko jest ekstremalnie drogie, złoto, akcje, obligacje...

Nadal uważam, że obecnie srebro wydaje się dość tanie wśród kruszców szlachetnych. Niemniej jednak cena utrzymywała się przez długi czas na poziomie około 5 USD, co oznaczałoby ponad 75% straty, gdyby odnotowała tak głęboki spadek.

Napisany przez Cashflowclub MD

Właśnie usłyszałem w programie talk-show Anny Wills, że wartość złota również jest manipulowana.

To jest całkowicie prawda, jednak kurs złota, podobnie jak srebra, został skorygowany drastycznie w dół! W przeciwnym razie nie mógłbym już nikomu pozwolić sobie na modne smartphony, telewizory o płaskim ekranie lub inne elektroniki

Historyczna wartość jednej uncji złota była kiedyś równa rocznemu wynagrodzeniu! Dziś nikt nie poszedłby do pracy za 1000 € rocznie

I zgadzam się z moimi poprzednikami: złoto/srebro nie są obiektami spekulacyjnymi, lecz powinny być elementem każdego portfela jako zabezpieczenie oraz mogą jednocześnie służyć jako rezerwa płynności w razie potrzeby pilnych pieniędzy. Często słyszę, że ludzie trzymają połowę swojego majątku na kontach oszczędnościowych, na wypadek nieprzewidzianych zdarzeń. Wtedy trochę pryśnie we mnie z irytacji

Przy zakupie inwestycyjnym obowiązuje to samo co na stacji benzynowej: kupować, kiedy kursy są niskie! (i sprzedawać, kiedy kursy rosną)

A na pewno nie korzystać z doradztwa inwestycyjnego od tych, którzy postępują odwrotnie!!!

Napisany przez Cici

To jest zupełnie prawda, jednak cena złota została skorygowana w dół tak samo jak cena srebra!

Skąd wiesz to na pewno? Z tego, co mi wiadomo, dochodzenia w sprawie manipulacji ceną złota dopiero się zaczęły.

Historyczna wartość jednej uncji złota kiedyś odpowiadała rocznemu wynagrodzeniu! Dzisiaj nikt pewnie nie zgodziłby się pracować za 1000€ rocznie.

Kiedy jest to kiedyś? I na jakiej grupie zawodowej się to opiera? Jeśli weźmiemy pod uwagę, że cena złota sprzed 10 lat wynosiła tylko około jednej czwartej obecnej ceny, to wtedy musiało to być tylko 250 euro rocznie. Wydaje mi się to dość mało, dlatego historia z wartością jednej uncy rocznego wynagrodzenia nie może być do końca prawdziwa, przynajmniej nie dla przeciętnej populacji.

Napisany przez Reinsch

Przy zakupie inwestycji obowiązuje to samo co przy stacji benzynowej: kupować, gdy ceny są niskie! (i sprzedać, gdy ceny rosną)

To stara prawda ludowa, która jest równie słuszna, co bezużyteczna. Bo kto naprawdę wie, kiedy cena jest na górze lub na dole (oczywiście, każdy potrafi potem wytłumaczyć dlaczego tak się stało).

Poza tym, jeśli trzeba sprzedać, bo akurat potrzebujesz gotówki, chociaż ceny są niskie, to i tak ci to nie pomoże...

Jak rozpoznać zbyt wysoką cenę? I kiedy ponownie osiągnięty zostaje punkt, w którym opłaca się dokonać zakupu?

Istnieje 3 czynniki:
Analiza historii (zarówno dotyczącej konkretnej ceny, jak i innych wskaźników oraz kontekstów)Doświadczenie (zarówno ogólne w branży, jak i związane z danym surowcem - np. jak zmienia się popyt przy (szybkim) spadku ceny, ale także gotowość do sprzedaży przy rosnącej cenie)Logika / myślenie logiczne / zdrowy rozsądek - a także empatia (zarówno w roli kupującego, jak i sprzedającego)

Oczywiście w tym wszystkim bierze udział wiele czynników, od logicznych/nielogicznych działań po psychikę inwestorów czy jednostki..

Niektórzy twierdzą, że poza umiejętnościami matematycznymi konieczne jest pewne wrodzone lub rozwinięte wyczucie.

Skąd wiesz o tym tak pewnie? O ile mi wiadomo, dochodzenia w sprawie manipulacji cenami złota dopiero się rozpoczęły.

Kiedy jest dawniej? I na jaką grupę zawodową to się odnosi? Jeśli weźmiemy pod uwagę, że cena złota sprzed 10 lat wynosiła tylko około jednej czwartej obecnej ceny, wtedy mogły to być jedynie 250 euro rocznie. Wydaje mi się to dość mało, więc to z roczną pensją w uncji nie do końca ma sens, przynajmniej nie dla przeciętnej populacji.

Dawniej, gdy jeszcze nie było banknotów i efektu skupionej stopy procentowej, albo inaczej wyrażając: gdy banki jeszcze nie miały społeczeństwa w swoim uścisku. To już kilka wieków temu

To bardzo stare powiedzenie, które jest równie prawdziwe, co bezużyteczne. Bo kto naprawdę wie, kiedy kurs jest wysoki lub niski (przed tym oczywiście, po fakcie każdy może wyjaśnić, dlaczego tak się stało).

Skąd wiesz na stacji benzynowej, kiedy kursy są wysokie lub niskie? Ten, kto nie potrafi tego ocenić, powinien raczej w ogóle trzymać ręce z dala od inwestycji!

Niektórzy twierdzą, że oprócz umiejętności matematycznych trzeba mieć także pewne poczucie, które jest albo wrodzone, albo musi zostać rozwinięte.

Nie ma tu nic więcej do dodania! Bez zdrowego rozsądku zasadniczo nigdy nie należy inwestować!

Ponadto, jeśli musisz sprzedać, bo potrzebujesz gotówki, choć kursy są złe, to ci nie pomoże...

Kto musi sprzedać, zrobił coś fundamentalnie źle w swojej strategii finansowej! Wiem, że na zewnątrz krążą miliony specjalistów, którzy polecają inwestowanie w konto TG, aby być zawsze płynnymy w niezwykłych sytuacjach. Jest to jednak bzdura, bo istniejące aktywa można w każdej chwili bardzo łatwo, bez zbędnych formalności i za bardzo atrakcyjne warunki zastawić w każdym banku.

I przez lata rezygnować z zysku 5-10%, tylko po to, aby w takiej sytuacji zaoszczędzić 3-4% odsetek od kredytu przez kilka miesięcy, uważam za dosyć głupie.

Napisany przez Cici

Kto musi sprzedawać, zrobił coś fundamentalnie źle w swojej strategii finansowej! Wiem, że na zewnątrz jest milion specjalistów, którzy zalecają inwestorom konto TG, aby zawsze być płynnym w niezwykłych sytuacjach kryzysowych. To jednak nonsens, ponieważ rzeczywiste aktywa można zawsze łatwo, nieskomplikowanie i za bardzo atrakcyjne warunki zastawić w każdym banku.

Tak, dokładnie! Przemyślmy tylko następujące scenariusz: Pożyczamy nasze akcje bankowi, aby szybko otrzymać pieniądze na kredyt. Wtedy rynek akcji załamuje się jak w 2008 roku. Bank teraz domaga się dodatkowych zabezpieczeń, których być może nie będziemy w stanie dostarczyć. Skutkiem jest przymusowa sprzedaż akcji w najgorszym możliwym momencie. Wtedy tracimy akcje i nadal mamy kredyt do spłacenia. Znakomita taktyka!

To pierwszy raz, kiedy słyszę od eksperta, że nie należy mieć rezerwy gotówki. Ale czy ktoś chce wymienić większe bezpieczeństwo finansowe na potencjalnie wyższy zysk, to chyba każdy musi zdecydować sam...

Napisany przez CFO
@cici
Ekspert już kilkakrotnie zdradził się swoimi amatorskimi opiniami zawodowymi (ROI i ROE), ale stwierdzenie, że nie ma sensu trzymać płynności finansowej, ponieważ w kryzysie można szybko zamienić majątek w gotówkę, ostatecznie go diskwalifikuje.

Sądzę, że Cashflowclub MD nigdy nie miał do czynienia z pertraktacjami bankowymi w czasie kryzysu.

@Cashflowclub MD
Zajmij się swoją grą planszową i oszczędź nam dobrze zamiarowanych rad. Jeśli się je zastosuje, na pewno pójdzie wszystko na opak i w krótkim czasie będzie się sporym długiem.

Zalecenie ciągłego kształcenia jest uzasadnione, ale nie poprzez produkty Cashflow Clubu. Po pierwsze, płaci się za wieczory gry, ewentualnie kupuje grę za 199 euro (Monopoly za 30 euro to prawdziwa alternatywa), a w najgorszym wypadku uczestniczy w jednym z bezużytecznych seminariów za 2000-3000 euro. Osobisty dług jest wtedy gwarantowany.

Przynajmniej teraz wiem, od kogo na pewno nie skorzystałbym z porady, i że będę omijał Cashflow Club szerokim łukiem.

Pozdrawiam, CFO

PS: Wszystko, co teraz jeszcze napisze Cashflowclub MD, stanowi tylko negatywny PR - zarówno osobisty, jak i dla Cashflow Clubu

Tak dokładnie! Rozważmy tylko następujący scenariusz: Oddajesz swoje akcje do banku, aby szybko dostać pieniądze na [url]kredyt[/url]. Wtedy rynek akcji załamuje się jak w 2008 roku. Bank teraz żąda więcej zabezpieczeń, których być może nie będziesz w stanie dostarczyć. Skutkiem jest przymusowa sprzedaż akcji w najgorszym możliwym momencie. Tracisz akcje i nadal masz [url]kredyt[/url] do spłacenia. Fantastyczna taktyka!

Tylko taka moja przypuszczenie: Nigdy nie pożyczałeś akcji, prawda? Bo w przeciwnym razie teraz zapewne zarumieniłbyś się ze wstydu za nonsens, który właśnie napisałeś. Ryzyko w tego typu transakcjach zawsze ponosi osoba pożyczająca, a nie pożyczający!

To pierwszy raz w ogóle, kiedy słyszę od fachowca, że nie powinno się mieć gotówki w rezerwie. Ale czy chcesz zamienić większe bezpieczeństwo finansowe na potencjalnie wyższe zyski, to już musi rozstrzygnąć każdy sam dla siebie...

W takim razie wszyscy dotychczasowi doradcy dali Ci złe rady! Posiadacz wartości materialnych (takie jak surowce, udziały w firmach i nieruchomości) jest zawsze płynny, ponieważ wartości rzeczywiste można zastawić w każdej chwili! Dlaczego zawsze muszę powtarzać to samo???

A na koniec: Pytanie nie brzmi „Czy wybieram jedno czy drugie?”, ale raczej „Jak mogę mieć jedno i drugie?”.

Zatrzymaj się przy swojej grze planszowej i oszczędź nas dobrze myślących porad. Jeśli ktoś je stosuje, wszystko idzie na rympał, a ty w krótkim czasie masz solidne długi.

Oczywiście! Przecież o to chodzi! Jak powiedział kiedyś Donald Trump, przechodząc obok bezdomnego? Ten człowiek ma miliardy [url]dolarów[/url] mniej długów niż ja!

Decydujące pytanie nie brzmi: czy robię długi czy nie, lecz raczej czy robię dobre długi czy złe długi

Ale jeśli miałbym zgadywać: Nie masz jeszcze własnych wartości, prawda? Być może masz kilka akcji (funduszy), ale jak dotąd prawdopodobnie poniosłeś więcej strat niż zysków. Mam rację? Twoje argumenty są bowiem typowymi wymówkami fachowca, który nie posiada praktycznego doświadczenia inwestycyjnego. W ich przypadku zawsze kończy się to zbyt ryzykownie.

Napisany przez CFO
@Cashflowclub MD
Oto nasz mesjasz w dziedzinie finansów, który pojawia się - w samą porę na Wielkanoc - i podważa wszystkich dotychczasowych specjalistów. Jedynym zbawieniem ogłasza go Cashflowclub Magdeburg - bezpośrednio z VEB do świata finansów.

Na główny argument, że Cashflowclub sprzedaje produkty i kursy po zawyżonych cenach, po prostu nie reaguje.

Oto wykład (a raczej pustka) Cashflowclubu. O zabezpieczeniu wartości rzeczywistych: Kiedy masz problem z płynnością, idź do banku i spróbuj zastawić magazyn np. 10 000 koców. Gwarantuję, że nie dostaniesz ani grosza.

Pozdrawiam, CFO

PS: Żyję z inwestycji dokonanych w latach poprzednich i mogę dodatkowo pracować nad interesującymi projektami (chociaż nie muszę).

To była naprawdę wysokiej klasy wypowiedź, która udowodniła pa pan masywność, Panie CFO...

Napisany przez Reinsch
Skąd wiesz, czy CFO jest otyły?

Napisany przez CFO
@Reinsch
Rzadko tak się uśmiałem!
Jeśli chodzi o moją kondycję fizyczną: biegam maratony i przy moim wzroście 1,77 m i wadze 65 kg nie jestem akurat otyły.

Ale cóż, obce słowa to loteria.

Pewnie VEB Cashflowclub Magdeburg postawi się na jakimś rogu ulicy i będzie sprzedawał wełniane koce w czasie kryzysu.

@Cashflowclub MD
Twoja odpowiedź była genialna!!! Musi tam być zaangażowana sztuczna inteligencja z innej planety.

Pozdrowienia CFO
(wrócił właśnie z obfitego biznesowego lunchu)

Napisany przez gabris82
Kiedy patrzy się na rynek finansowy i to zdumiewające papierowe pieniądze, wtedy wie się, że są one bezwartościowe i ich rzeczywista wartość nie istnieje. Pieniądze na kontach bankowych są jedynie liczbami, które są przekazywane tam i z powrotem, przy czym w większości przypadków istnieją one tylko fikcyjnie na koncie w danym momencie. Zawsze bezpieczne są złoto, inne metale szlachetne i ograniczone zasoby surowców, ponieważ w przypadku kryzysu finansowego są one rzeczami, które zawsze będą mieć wartość. Można by uznać również amerykańskiego dolara za stabilny, ale dzieje się tak tylko dlatego, że Stany Zjednoczone już wcześniej powiązały cenę ropy naftowej z dolarem amerykańskim.

Napisany przez Cici
dolar amerykański można by również uznać za stabilny, ale dzieje się tak tylko dlatego, że Stany Zjednoczone już wcześniej powiązały cenę ropy naftowej z dolarem amerykańskim. Czy mógłbyś podać źródło dla tego twierdzenia?

Napisany przez gabris82
Po prostu użyj www i wyszukaj słowo Petrodolar. Od drugiej wojny światowej praktycznie cała ropa jest rozliczana w dolarach. Przykłady łatwo zrozumiałych wyjaśnień w formie wideo można znaleźć w wykonaniu m.in. Ernsta Wolffa...

Napisany przez Cici
System petrodolarowy to jednak coś innego. Oznacza tylko, że ropa naftowa musi być sprzedawana za dolary. Wspomniałeś o powiązaniu cen (podobnie jak przy złocie), co tutaj wyraźnie nie ma miejsca. Być może źle to wyraziłeś... Poza tym uważam, że reakcja typu poszukaj sam w internecie jest słabym stylem dyskusji.

Napisany przez gabris82
Cici pisze: System petrodolarowy to jednak co innego. Oznacza to tylko, że ropa naftowa musi być handlowana w dolarach. Mówiłeś o powiązaniu cen (podobnie jak związanie cen złota), co tutaj wyraźnie nie ma miejsca. Być może było to tylko źle wyrażone... Poza tym uważam, że reakcja typu szukaj sam w Internecie to słaby styl dyskusji.
Tak, być może było to trochę niejasno wyrażone.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata