Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy możliwe jest jednoczesne skasowanie księgi długów hipotecznych i zarejestrowanie nowej hipoteki w jednym dokumencie?

Napisany przez Michi2020
Cześć Wszystkim, Czy notariusz może zawrzeć skasowanie zastawu księgowego (zgoda na skasowanie jest dostępna) i wpisanie nowego zastawu w jednym dokumencie czy muszą to być dwa osobne procesy? Chodzi tu o koszty. Czy ktoś przypadkiem wie, ile kosztuje skasowanie zastawu księgowego powyżej 120 000 € i wpisanie nowego zastawu powyżej 50 000 € u notariusza / sądu? Jeszcze jedno pytanie odnośnie działu II: Jeśli tam jest wpisany zastaw Skasowalny po dostarczeniu poświadczenia zgonu, czy też trzeba to zlecić notariuszowi i czy można po prostu przesłać sądowi akt zgonu? Bardzo dziękuję, jeśli moglibyście nas tutaj trochę oświecić. Michi

Re: Czy możliwe jest jednoczesne skasowanie księgi długów hipotecznych i zarejestrowanie nowej hipoteki w jednym dokumencie?

Napisany przez 2utopus
Michi2020 pisze: Chodzi o koszty.
??? Nie rozumiem zdania. Cytat od Michi2020 Czy ktoś przypadkiem wie, ile kosztuje skasowanie własności książki hipotecznej w wysokości 120 000 € i ponowne zarejestrowanie w wysokości 50 000 €, u notariusza / sądu? Myślę, że notariusz powinien to wiedzieć. Cytat od Michi2020 Mam jeszcze jedno pytanie dotyczące działu II: Jeśli tam jest wpisane Możliwe skasowanie po przedłożeniu aktu zgonu, czy również to trzeba przeprowadzić za pośrednictwem notariusza, czy można po prostu przesłać akt zgonu do sądu rejonowego? Na pewno można przesłać akt zgonu do sądu rejonowego - ale co oni z tym zrobią, nie mam pojęcia.

Napisany przez reha
Scalenie jest formalnie możliwe, ale bezużyteczne. Istnieją stawki opłat za skreślenia i stawki opłat za wpisy, a każde spotkanie z notariuszem, które skutkuje skreśleniem i wpisem, będzie miało i wymagał opłat za oba. Większość notariuszy będzie również rozsądnie chciała sporządzić dwie akty. Proszę samodzielnie ustalić koszty, w dzisiejszych czasach warto spróbować wpisać w Google Kalkulator kosztów notarialnych. W zasadzie wystarczy (odpowiednio poświadczona kopia) aktu zgonu dla urzędu księgi wieczystej. Jeśli notariusz, który poświadczył akt wpisu, nadal wykonuje zawód, zazwyczaj jest łatwiej załatwić sprawę poprzez niego, ponieważ zgodnie z aktiem mianowania jest on upoważniony do składania wniosków o wpis do księgi wieczystej w tej sprawie.

Napisany przez Michi2020
reha pisze: Łączenie jest formalnie możliwe, ale bezużyteczne. Istnieją stawki kosztów za skreślenia i stawki kosztów za nowe wpisy
Naprawdę? To jest tylko urzędowe potwierdzenie. Kilka lat temu mieliśmy podział spadku z darowiznami itp. w jednym dokumencie. Notariusz powiedział wtedy, że wielu jego kolegów teraz zrobiłoby z tego spokojnie 4 dokumenty, co skutkowałoby znacznie wyższymi kosztami dla nas. Niestety, teraz tego notariusza już nie ma ;-( Cytat od reha Większość notariuszy będzie chciała sporządzić rozsądnie dwa dokumenty. dlaczego? Co przemawia za dwoma dokumentami? Cytat od reha Jeśli notariusz, który uczestniczył w sporządzeniu aktu wpisu, nadal praktykuje, zazwyczaj jest to łatwiejsze do zrealizowania, ponieważ zgodnie z aktem powołania jest on już upoważniony do składania wniosków o wpis w księdze wieczystej w tej sprawie. Niestety, nie ma już tego notariusza, dokumenty przechowuje sąd okręgowy według www.notar.de.

Napisany przez Notarfuzi
Hallo, jestem z zawodu notariuszem i chciałem przedstawić krótki przegląd: Zsumowanie wniosku o wykreślenie starego obciążenia hipotecznego i wnioskowanie o nowe obciążenie hipoteczne w jednym dokumencie ma sens i jest praktykowane prawie zawsze. Gdybyśmy umieścili wniosek o wykreślenie i nowe obciążenie hipoteczne w jednym dokumencie, koszty notarialne moim zdaniem byłyby następujące: 1.) Wnioskowanie o nowe obciążenie hipoteczne (z poddaniem się pod egzekucję - to zazwyczaj standard) (Wartość: 50.000 EUR), opłata: 165 EUR 2.) Wniosek o wykreślenie starego obciążenia hipotecznego (Wartość: 120.000 EUR), opłata: 150 EUR 3.) + Wydatki około 25,00 EUR, a następnie + 19% podatku VAT = całkowicie około 400 EUR Przy osobnym traktowaniu koszty byłyby następujące: 1.) Wnioskowanie o nowe obciążenie hipoteczne: 165 EUR + Wydatki około 25 EUR, a następnie + 19% VAT = 226 EUR 2.) Wniosek o wykreślenie: 150,00 EUR + Wydatki około 25 EUR, a następnie + 19% VAT = 210 EUR = całkowicie około 440 EUR Wniosek o zsumowanie jest zatem tańszy. Notariusz zawsze jest zobowiązany wybrać tańszą opcję (oczywiście musi wiedzieć z góry, o co dokładnie chodzi i co ma być zrobione). Jednak można mieć jeszcze tańsze rozwiązanie, postępując w następujący sposób: 1.) Ujęcie w akt notarialny wniosku o nowe obciążenie hipoteczne: 165 EUR + Wydatki około 25 EUR, a następnie + 19% VAT = 226 EUR (te koszty zawsze się pojawiają) 2.) Wniosek o wykreślenie jest tylko jednym prostym zdaniem. Projekt tego dokumentu można sporządzić samodzielnie. Możesz albo a) napisać na osobnej kartce Jestem właścicielem działki xy, zarejestrowanej w księdze wieczystej sądu rejonowego w ..... w księdze..... wydziału III poz. ..... znajduje się obciążenie hipoteczne w wysokości 120.000 EUR. Jako właściciel wymienionego gruntu, wnoszę o wykreślenie tego obciążenia hipotecznego z księgi wieczystej. Forma (ręczna/komputerowa) jest obojętna! Inna możliwość to b) umieszczenie następującego krótkiego zdania na oświadczeniu banku o wykreślenie: Jako właściciel wymienionego gruntu, wnoszę o wykreślenie wymienionego obciążenia hipotecznego z księgi wieczystej. (Prawo do wykreślenia w wysokości 120.000 EUR jest dokładnie wymienione w oświadczeniu banku o wykreślenie. W związku z tym należy się na to odnieść.) Skutkiem punktu 2.) a) i b) jest to, że projekt jest tworzony przez Ciebie, a notariusz pobiera tylko czyste koszty sporządzenia aktu notarialnego w wysokości 60,00 EUR + około 17 EUR + 19% VAT = 90 EUR. Jeśli notariusz pośle dokument do sądu lub doręczy go tam, otrzymuje dodatkową opłatę w wysokości 20 EUR, co łącznie daje około 120 EUR. Jeśli złożysz wniosek o wykreślenie wraz z -oświadczeniem w banku w sądzie, koszty pozostaną na poziomie 90 EUR. W sumie w tym najtańszym przypadku razem z wnioskiem o nowe obciążenie hipoteczne koszty wynoszą 316 EUR (wniosek o nowe obciążenie hipoteczne 226 EUR + sporządzenie wniosku o wykreślenie 90 EUR). Koszty sądowe wynoszą dokładnie około 305 EUR (150 EUR za wykreślenie starego obciążenia hipotecznego i 165 EUR za wpisanie nowego obciążenia hipotecznego). Co do prawa do zabezpieczonej części spadkowej, postępowanie jest identyczne jak przy wniosku o wykreślenie starego obciążenia hipotecznego: Dla wykreślenia księga wieczysta musi otrzymać poświadczoną kopię aktu zgonu (lub oryginał). Ponownie wniosek o wykreślenie zabezpieczonej części spadkowej musi zostać złożony przez właściciela nieruchomości! Tu moim zdaniem wartość to 0,00 EUR, ponieważ chodzi o prawo kończące się wraz z zgonem uprawnionego. Ten wniosek o wykreślenie również można przygotować. Optymalnie byłoby zrobić to razem z wnioskiem z punktu 2.) a) dla obciążenia hipotecznego. Wtedy, moim zdaniem, nie powinny powstać dodatkowe opłaty notarialne, ponieważ wartości obu oświadczeń są sumowane (wykreślenie zabezpieczonej części spadkowej, wartość: 0,00 EUR + wykreślenie starego obciążenia hipotecznego, wartość: 120.000 EUR) Łączna wartość wynosi więc (nad...opcja z $ pod) 120.000,00 EUR. Koszty pozostają na poziomie około 90 EUR. Koszty sądowe za wykreślenie zabezpieczonej części spadkowej (w przypadku wartości 0,00 EUR) powinny wywołać tylko minimalną opłatę w wysokości 15,00 EUR. Nie gwarantuję dokładności tych informacji. Mam nadzieję, że trochę rozjaśniłem sprawę, Michi! Pozdrowienia>

Napisany przez Notarfuzi
reha pisze: ...Jeśli notariusz, który sporządził dokument do wpisu, nadal praktykuje, zazwyczaj jest łatwiej zrobić to przez niego, ponieważ zgodnie z aktem jego mianowania jest on zawsze pełnomocnikiem do zgłaszania wniosków o wpis do księgi wieczystej w tej sprawie.
Z całym szacunkiem: To jest teraz kompletny nonsens! Można wybrać każdego notariusza do każdej transakcji, jeśli się chce. Każdy notariusz zostaje mianowany do konkretnego procesu, który uwierzytelnił (prawnego domniemania pełnomocnictwa)! To nie ma żadnych zalet ani wad dla stron zaangażowanych!

Napisany przez Michi2020
Notarfuzi pisze: Cześć, jestem z branży notarialnej i chciałem krótko przedstawić mały przegląd:
Cieszę się bardzo Cytat od Notarfuzi Skondensowanie wniosku o wykreślenie starego obciążenia hipotecznego i ustanowienie nowego w jednym dokumencie ma sens i jest praktykowane prawie zawsze. Serdeczne podziękowania za Twoje informacje! Cytat od Notarfuzi Wynika to z punktu 2.) a) i b.): Projekt jest od Ciebie, a notariusz otrzymuje tylko czyste koszty uwierzytelnienia w wysokości 60,00 EUR + około 17 EUR + 19% VAT = 90 EUR. Jeśli notariusz następnie wysyła lub dostarcza dokument do sądu rejonowego, otrzymuje dodatkowo do 60 EUR kolejną opłatę w wysokości 20 EUR, razem w sumie około 120 EUR. Jeśli złożysz wniosek o wykreślenie i zezwolenie w sądzie, opłata pozostaje na poziomie 90 EUR. Tak więc w najkorzystniejszym przypadku opłaty wynoszą 316 EUR (zgłoszenie obciążenia hipotecznego 226 EUR + uwierzytelnienie wniosku o wykreślenie 90 EUR). Brzmi naprawdę dobrze. Muszę tylko znaleźć notariusza, który na to przystanie. Cytat od Notarfuzi Jeśli chodzi o prawo do zabezpieczenia starcze, postępowanie jest identyczne jak w przypadku wniosku o wykreślenie starego obciążenia hipotecznego: Aby zlikwidować zabezpieczenie starcze, księga wieczysta musi otrzymać uwierzytelnioną kopię aktu zgonu (lub oryginał). Li...firme y ays lt ual nuezo estime ne oor nesturbe bei del renreihem, peesei...flit dern bmcefeil un iu.latin prop volvi tfmst Otrzymałem właśnie taką informację od sądu rejonowego: Powinniśmy po prostu wysłać nieformalne pismo z prośbą o wykreślenie zabezpieczenia starczego, podpisane przez wszystkich właścicieli działek, wraz z aktą zgonu do sądu rejonowego, notariusz nie jest konieczny... Byłoby świetnie, gdyby to samo zastosować do wykreślenia obciążenia hipotecznego Cytat od Notarfuzi Nie biorę odpowiedzialności za te informacje. Mam nadzieję, że udało mi się choć trochę rozjaśnić Ci sytuację, Michi! Oczywiście, z gwarancją mogłeśby zostać nawet zastrzelony ;) Tak, to rzeczywiście rozjaśniło dla mnie sytuację

Napisany przez NaTwoim13
Tylko z ciekawości, z tego co widzę, mówimy tutaj o około 40 euro??

Napisany przez Fly
Pan Buhmann uważał na lekcjach matematyki w szkole podstawowej :-)

Napisany przez NaTwoim13
Lataj, to było poważne pytanie, czy nadal planujesz coś produktywnego? Może możesz to podsumować i krótko zastanowić się, co chciałem wyrazić pytając?

Napisany przez Fly
Po co miałbym to robić? Żeby Ci pokazać, że również potrafię operacje matematyczne podstawowe? Pewnie tylko ty wiesz, co chciałeś wyrazić, i prawdopodobnie tylko ciebie to interesuje.

Napisany przez NaTwoim13
Ok, rozumiem, ale nie do końca rozumiem, dlaczego musisz nagle wspominać mnie i moje podstawowe działania matematyczne znikąd? Zadałem przecież miłe i poważne pytanie, co to ma wspólnego z liczeniem i szkołą podstawową? Mam świadectwo technikum i jestem wykwalifikowanym bankowcem, a mimo to zadałem to pytanie! Czy obecnie jest tu zbyt cicho?

Napisany przez Notarfuzi
Jeśli chodzi o Twoją wiedzę matematyczną, to jest ona godna pochwały, ale tutaj chodzi o kwotę około 120 EUR (w najdroższym przypadku 440 €, a w najtańszym 316 €), czy źle Cię zrozumiałem?

Napisany przez Michi2020
Jeśli mogę wierzyć w słowa Notarfuzi, chodzi nie tylko o 40 €, ale o 120 €. Ergänzung: Ups, Notarfuzi, byłeś szybszy. A co z wami, noelmaxim, rozwiązujecie tutaj prywatną sprawę? Czy wszystko w porządku?

Napisany przez NaTwoim13
Dziękuję Notarfuzi. Zresztą, uważam twój wpis za bardzo profesjonalny i pouczający oraz cieszę się, że poświęciłeś na niego tyle wysiłku. Świetna robota!

Napisany przez Notarfuzi
Michi2020 pisze: No, to brzmi naprawdę dobrze. Muszę tylko znaleźć notariusza, który też się na to zgodzi
On MUSI się zgodzić! Ale uwaga: jeśli powiesz mu, że ma ponownie przejrzeć twój projekt, to koniec z niskimi opłatami! Bo to może spowodować te same opłaty, co gdyby go dla ciebie opracował! Cytat od Michi2020 Dostałam właśnie następującą informację od sądu rejonowego: Powinniśmy po prostu wysłać nieformalne pismo z prośbą o skasowanie długu hipotecznego, podpisane przez wszystkich właścicieli nieruchomości, razem ze świadectwem zgonu do sądu rejonowego, notariusz nie jest wcale konieczny... Byłoby świetnie, gdyby to samo było możliwe w przypadku skasowania hipoteki Robię to już od wiecznych lat, ale to jeszcze nie dotarło do mnie! Moim zdaniem również wniosek o skasowanie długu hipotecznego wymaga poświadczenia notarialnego. Następnie powinieneś również spróbować przeprowadzić skasowanie hipoteki w ten sposób. Warto spróbować. Ale myślę, że w przypadku długu hipotecznego z powodu ułatwienia kasowania (możliwe do skasowania po przedstawieniu świadectwa zgonu) powinno być łatwiej. Inaczej nie może być... Powodzenia! Pozdrawiam Oczywiście, z bronią możesz również zostać zastrzelony Tak, to sprawiło, że zrozumiałem

Napisany przez Fly
Notarfuzi pisze: Wasze umiejętności matematyczne są godne podziwu: Ale tutaj chodzi o około 120 EUR (w najdroższym przypadku 440 € i w najtańszym 316 €)? Czy źle was rozumiem?
Nie wierzę... ?

Napisany przez Fly
noelmaxim pisze: Mam świadectwo ukończenia szkoły średniej oraz jestem wykwalifikowanym bankowcem, mimo to nadal zadaję te pytanie!
To oczywista bzdura. Pytanie było ewidentnie retoryczne ? A jeśli nie, to naprawdę jest to złe. Powinieneś wiedzieć, że 440-400=40 (lub dla mądrali**ów: 440-316=124). Czyli to nie było twoje miłe i poważne pytanie.

Napisany przez NaTwoim13
W takim razie pomóż mi też tutaj, kochana Fly

Napisany przez Fly
Czego dokładnie chcesz się dowiedzieć? Czy faktycznie 440-400 to 40 ? Tak, to prawda. Czy to rozwiązało Twoje pytanie?

Napisany przez NaTwoim13
Latanie, skomplikowana kosztuje mniejszą kwotę, prosta natomiast o 100 euro więcej. Ok, można podejść do tego w skomplikowany sposób, aby zaoszczędzić 100 euro, ale wiesz, co się stanie?? Skomplikowane potem kosztuje 100 euro więcej!! Nie ma nic złego w tym, że konsumenci szukają informacji, testują możliwości oszczędzania, zdobywają korzyści lub po prostu czytają, ale uważam, że w tej sytuacji kłócić się o 100 euro i skomplikować sprawę (przepraszam drogi OP) to niewłaściwa droga. To tylko moje zdanie.

Napisany przez Fly
Jeśli dla Ciebie to skomplikowane... proszę. Myślę, że notar odrobił kawał dobrej roboty, tłumacząc to w przystępny i prosty sposób. Nic nie powinno pójść źle.

Napisany przez NaTwoim13
Myślę, że to jest ona

Napisany przez Notarfuzi
Ale autor wątku nie mógł wcześniej wiedzieć, że różnica wynosi jedynie 100 EUR. Mogło być też 500 EUR. „Rozpocząłem tę dyskusję” swoją wyjaśnieniem. Ale było to także ogólne wyjaśnienie, które dla niektórych jest interesujące, zwłaszcza jeśli chodzi o wyższe kwoty!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata