- sob lut 16, 2019 11:50 am
Cześć,
Jestem tu nowy i poszukuję porady.
Moja matka kupiła nowy pojazd pod koniec października 2018 roku. Pojazd miał być ubezpieczony na mnie, dlatego otrzymałem numer eVb od mojego ubezpieczenia i przekazałem go salonowi samochodowemu do rejestracji. 1.1.2019 roku zmieniłem ubezpieczenie na ADAC. Teraz nadeszła zaskakująca informacja od starego ubezpieczenia. Moja matka powinna zapłacić prawie 1400 € za okres (09.11.2018-07.02.2019).
Dla zrozumienia, ani moja matka, ani ja nie podpisaliśmy umowy na ten pojazd.
Niestety pojawiły się problemy z nowym ubezpieczeniem dla samochodu mojej matki, co skutkowało nawet otrzymaniem pisma od urzędu rejestracyjnego, informującego, że od 04.02.2019 roku samochód nie ma już ubezpieczenia OC, a zagrożono jego wyrejestrowaniem.
Opisałem ten problem ADAC i szybko został rozwiązany. Gdy zmieniałem ubezpieczenie, powiedziałem ADAC, że chcę dodać samochód mojej matki jako drugi pojazd do ubezpieczenia. Niestety popełnili błąd i wysłali mi umowę na zmianę ubezpieczyciela, więc nie mogli ubezpieczyć pojazdu mojej matki. Dopiero na początku tego miesiąca zrozumieli, o co chodziło.
Teraz data rozpoczęcia umowy to dopiero 06.02.2019 r. Oczywiście stara firma ubezpieczeniowa użyła tej daty jako daty granicznej.
A teraz moje pytanie
Czy prawie 1400 € jest zgodne z przepisami? Gdzie popełniłem błąd? Jak powinienem postąpić?
Serdeczne pozdrowienia
Adnan