Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jakie ubezpieczenie samochodowe wybrać? Opinie, wskazówki, triki i rekomendacje.

Re: Nowy pojazd...Teraz rachunek zawyżony...Czy to jest zgodne z prawem?

Napisany przez Taytuase
Cześć, Jestem tu nowy i poszukuję porady. Moja matka kupiła nowy pojazd pod koniec października 2018 roku. Pojazd miał być ubezpieczony na mnie, dlatego otrzymałem numer eVb od mojego ubezpieczenia i przekazałem go salonowi samochodowemu do rejestracji. 1.1.2019 roku zmieniłem ubezpieczenie na ADAC. Teraz nadeszła zaskakująca informacja od starego ubezpieczenia. Moja matka powinna zapłacić prawie 1400 € za okres (09.11.2018-07.02.2019). Dla zrozumienia, ani moja matka, ani ja nie podpisaliśmy umowy na ten pojazd. Niestety pojawiły się problemy z nowym ubezpieczeniem dla samochodu mojej matki, co skutkowało nawet otrzymaniem pisma od urzędu rejestracyjnego, informującego, że od 04.02.2019 roku samochód nie ma już ubezpieczenia OC, a zagrożono jego wyrejestrowaniem. Opisałem ten problem ADAC i szybko został rozwiązany. Gdy zmieniałem ubezpieczenie, powiedziałem ADAC, że chcę dodać samochód mojej matki jako drugi pojazd do ubezpieczenia. Niestety popełnili błąd i wysłali mi umowę na zmianę ubezpieczyciela, więc nie mogli ubezpieczyć pojazdu mojej matki. Dopiero na początku tego miesiąca zrozumieli, o co chodziło. Teraz data rozpoczęcia umowy to dopiero 06.02.2019 r. Oczywiście stara firma ubezpieczeniowa użyła tej daty jako daty granicznej. A teraz moje pytanie Czy prawie 1400 € jest zgodne z przepisami? Gdzie popełniłem błąd? Jak powinienem postąpić? Serdeczne pozdrowienia Adnan

Re: Nowy pojazd...Teraz rachunek zawyżony...Czy to jest zgodne z prawem?

Napisany przez Reibold
Cześć Andnan, Powinieneś zadzwonić do dotychczasowego ubezpieczyciela i poprosić o wyjaśnienie składników kwoty 1.400 €. Kwota ta może być poprawna! Zgodnie z Twoimi informacjami salon samochodowy założył ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej (EVB) dla pojazdu. Z punktu widzenia ubezpieczyciela niedługo potem powinno nastąpić zgłoszenie od Ciebie. Dzięki temu ubezpieczyciel prawdopodobnie dowiedziałby się o klasie bonusowej i ewentualnie innych czynnikach, które obniżyłyby składkę. Jednak zgłoszenie nie zostało złożone. Od tego czasu byłeś więc ubezpieczony jako kierowca początkujący bez żadnych rabatów na szkody związane z odpowiedzialnością cywilną. Wyjaśnienie dotyczące EVB: Poświadczenie ubezpieczenia (EVB) stanowi zobowiązanie ubezpieczyciela względem organu rejestracyjnego do ponoszenia odpowiedzialności za szkody związane z odpowiedzialnością cywilną posiadacza pojazdu. Bez takiego minimalnego ubezpieczenia żaden pojazd nie może być zarejestrowany. Dzięki temu inni uczestnicy ruchu są chronieni przed nieubezpieczonymi kierowcami. Jednak do wystawienia EVB nie jest wymagane podpisanie umowy. Korzystając z niego w punkcie rejestracyjnym, pokazałeś, że chcesz zawrzeć takie ubezpieczenie. Pozdrowienia, Alexander Reibold Darmowe doradztwo finansowe Neuburg an der Donau

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata