Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Nieruchomość w Rheinland-Pfalz

Napisany przez matmate
Cześć Użytkownicy Forum, obecnie mieszkamy wynajęci i pierwotnie planowaliśmy spełnić marzenie o własnym domu dopiero za rok, jednak okazało się, że na lokalnym rynku jest interesująca oferta. Mam 29 lat, moja żona 31, jesteśmy małżeństwem, mamy wspólne dziecko prawie 2-letnie, nie zakończyliśmy jeszcze planowania rodziny. Oboje jesteśmy inżynierami. Dochód netto: ona obecnie 2930 € (klasa podatkowa 3, dodatkowa 13. pensja), ja 2050 € (pracuję od marca i mam okres próbny do końca sierpnia). Mam ubezpieczenie od utraty zdolności do pracy, ona jeszcze nie, ale planujemy. Posiadane środki własne: obecnie 12 000 € gotówki + 5000 € na koncie maklerskim. Kredyt ratalny 1: 620 € (jeszcze 4 lata) Kredyt ratalny 2: 150 € (jeszcze 4 lata) Kredyt ratalny 3: 150 € (jeszcze 6 lat) Inne przychody: 600 € z wynajmu zagranicznego; niestety nie wiem, jak to udokumentować, ponieważ nie musimy składać tam zeznań podatkowych. Nieruchomość: Dom szeregowy Rok budowy: 1972 140 m2 (+ w pełni podpiwniczony z potencjałem do wynajęcia w przyszłości) Cena zakupu: 214 000 € Gotowy do zamieszkania (wszystkie pomieszczenia poza korytarzem zostały odnowione w 2012 r., nowoczesne ogrzewanie, dach płaski, stan nie jest dokładnie znany, izolacja raczej słaba) Musimy w całości sfinansować zakup domu i dążyć do ratalnej kwoty 850 €. Chcemy zacząć od niskiej raty i spłacić Dom po maksymalnie 20 latach, wykorzystując dodatkowe spłaty. Jest mały problem z własnym kapitałem. Jeśli policzymy 11 % ceny zakupu, brakuje nam prawie 24 000 €. Najchętniej wprowadzilibyśmy się do domu już od lipca, aby wykorzystać dwa miesiące wypowiedzenia obecnego mieszkania i mieć na miesiąc nakładanie się na przeprowadzkę. Do tego czasu mielibyśmy kolejne 6000 € kapitału własnego i byłoby wszystko w porządku. Niestety nie wiem jeszcze dokładnie, jak sprzedawca odniesie się do przedłużenia tego okresu i jeszcze rozważam możliwość dodatkowego kredytu ratalnego. Jeśli okaże się, że musimy przelać pieniądze (lub bank) już w połowie/na końcu maja, to potrzebujemy dodatkowo około 8000 do 10000 € na koszty dodatkowe. Czy koncepcja dodatkowego kredytu ratalnego jest w ogóle wykonalna? Czy bank wyrazi zgodę na taki kredyt budowlany, jeśli mamy około 1050 € zobowiązań kredytowych? Dodatkowo, czy biorąc pod uwagę fakt, że jestem nadal na okresie próbnym? Dziękuję za każdą pomoc. Pozdrawiam, matmate

Napisany przez 2utopus
Jestem w waszej sytuacji poleciłbym oszczędzać jeszcze kilka lat, aż uzbiera się kapitał własny. Raty kredytów wynoszą niemal 48 000 € długu - po odjęciu Waszych 17 000 €, pozostaje 31 000 € długu. Czy możecie ewentualnie sprzedać nieruchomość za granicą? Czy z krajem istnieje umowa o unikaniu podwójnego opodatkowania, aby nie płacić podatków w Niemczech? W przeciwnym razie mogłoby to być uchylanie się od podatków. Wasza pensja wygląda dobrze - oczywiście w trakcie okresu próbnego nie jest jeszcze ustalona. Jaka jest klasa energetyczna domu - ile kosztują dodatkowe opłaty za mieszkanie? Rata w wysokości 850 € oznaczałaby odsetki i kapitał w wysokości 4,29% dla finansowania w wysokości 111% - być może jest to wykonalne - ale czy jest to sensowne?

Napisany przez NaTwoim13
Cześć matmate, oto pytania, które pojawiają się na początku: 1) Jakie są pozostałe saldy kredytów i jakie są odpowiednie stopy procentowe? 2) Czy pracowałeś wcześniej gdzie indziej i przeniosłeś się bezpośrednio do nowego miejsca pracy, czy to jest twoje pierwsze zatrudnienie po ukończeniu studiów? 3) Czy Dom będzie sprzedawany z pośrednictwem maklera czy bez niego?

Napisany przez matmate
utopus pisze: Co kosztuje domek z dodatkowymi opłatami?
Dziękuję najpierw za odpowiedzi. Moja szacunkowa kwota to około 400 €. Prąd, gaz (ogrzewanie gazowe), woda, odpady, ubezpieczenie mienia, ubezpieczenie budynku mieszkalnego, itp. Cytat utopusa 850€ rata oznaczałaby 4,29% odsetek + spłatę dla finansowania 111% - może być wykonalne - ale czy to ma sens? Skąd pochodzi liczba 4,29%? Myślę o kredycie ratalnym na 10 000 € na 84 miesiące (dodatkowe 135 €). Cytat noelmaxima 1) Jakie są pozostałe saldo kredytów oraz jakie są odpowiednie oprocentowania? 2) Czy wcześniej pracowali Państwo gdzieś indziej i przejrzeli bezproblemowo do nowego zatrudnienia, czy też po studiach to pierwsze zatrudnienie? 3) Czy Dom jest sprzedawany bezpośrednio czy też za pośrednictwem pośrednika? 1. kredyt ratalny 1: 29 600 efektywnie 3,49% kredyt ratalny 2: 7 850 efektywnie 3,40% kredyt ratalny 3: 10 000 efektywnie 3,10% 2. Pierwsze zatrudnienie po studiach 3. Za pośrednictwem pośrednika.

Napisany przez NaTwoim13
Uważam, że branie czwartego kredytu jest niezbyt mądre, uważam również, że wtedy (ewentualnie w ogóle) nie będą przestrzegane limity budżetowe, ponieważ wasze dochody nie są uważane/ uwzględniane jako stabilne i dlatego nie są brane pod uwagę.

Napisany przez Hilfe
Dopasowuje się...

Napisany przez kanightlife
W jakiej części Palatynatu dokładnie ma stanąć nieruchomość? Pozdrowienia Kanightlife

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata