- ndz maja 19, 2019 5:22 pm
Witajcie
Jak powszechnie wiadomo, większość traderów detalicznych traci swoje pieniądze na rynkach finansowych... na rzecz instytucji. Ponad rok temu poznałem niemieckiego, zajmującego się wymianą walut, który działa w tej branży od 20 lat. Początkowo pracował jako broker w Refco Inc., bezpośrednio na giełdzie w Nowym Jorku, a następnie jako trader w UBS AG w Zurychu. Od 2003 roku zajmuje się tylko i wyłącznie handlem na własny rachunek oraz dla znajomych. Zawsze uważałem, że nie ma rynku finansowego, na którym możliwości byłyby większe niż na rynku walutowym, ale jak prawie wszyscy, przegrałem w tym grze. Od pewnego czasu dokonuje transakcji dla mnie na koncie w Interactive Brokers w ramach ich programu Friends and Family. Codziennie jestem z tym dealerem walutowym w kontakcie przez Skype i od dwóch tygodni dokonuję jego transakcji również na koncie demo Meta 4 na icmarkets.com z mojego biura. Porównując to z tym, co oferują banki lub jakieś ubezpieczenia, to średnio i długoterminowo nie ma porównania. Wyślę każdemu, kto tego zażyczy, tzw. login inwestora, gdzie można śledzić wszystkie transakcje w czasie rzeczywistym i tym samym obserwować wszystkie transakcje w rzeczywistym i nieprzekłamanym środowisku transakcyjnym. Żadnych wyników z przeszłości, tylko wszystko w czasie rzeczywistym. Nie podaję żadnych informacji na temat potencjalnej zyskowności i ryzyka, pozostawiam to samej wydajności. Jedynie mogę powiedzieć coś na temat ryzyka, a mianowicie, że nie ma się bezsennych nocy. Każdy może sam zdecydować, czy jest to potencjalna alternatywa dla wszystkiego, co dotychczas znał.