Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: ZURN

Napisany przez richard100
Czy dzisiaj może pojawić się okazja do zakupu? Pozdrowienia, Rich https://www.baz.ch/news/index.cfm?keyID=02FAED07-AC4E-423C-90C2AC226F4B680D

Napisany przez Simona
Całkiem możliwe, że zaczęli od słabszej strony. Jeśli chodzi o ZURN, to może to być okazja.

Pozdrowienia,
Simona

Napisany przez ADMCI4
ZURN: decyzja tuż przed nami. Kurs powyżej 280.-. Wskaźniki techniczne tuż przed KS. Dzisiaj zwężające się BB.

Napisany przez beta

ZURN: decyzja zbliża się. Kurs powyżej 280 zł. Wskaźniki techniczne tuż przed KS. BB dzisiaj zwężające się.

Cześć.
Przepraszam, co oznaczają skróty KS i BB?
Pozdrowienia

Napisany przez 2cybercrash
Dotychczas prawie się obyło bez fachowego żargonu:BB to być może pas Bollingera, który rysuje linię średnio najdroższych kursów u góry i najtańszych kursów u dołu; kiedy kurs dotyka dolnej linii, może to oznaczać sygnał do zakupu, ale nie musi.KS to być może sygnał kupna albo schabowy?W każdym razie nie chodzi o frytki, to byłyby schabowe z frytkami.

Napisany przez beta
Firma dziękuje za wyjaśnienie. Technika analizy wykresów to nie dla mnie.... Raczej schabowy. Pozdrowienia

Napisany przez ADMCI4
Ja, ja Beta.
Bollinger-Band, sygnał zakupu - czy nie znasz tego?

Swissquote oferuje kursy, być może jest taki w Twojej okolicy.

Lancelot

Napisany przez beta
Nein Lancelot, nie słyszałem o tym. Dotychczas obyło się bez technologii. Chciałem się kiedyś z nią zapoznać, ale już na samym wstępie przerwałem czytanie :lol:

Być może jestem prostakiem; ale moim osobistym zdaniem jest to, że kursy są napędzane przez zysk, przychód i nowości. Analiza techniczna opiera się na przeszłości, ....czyż nie?

Pozdrowienia

PS: Teraz pewnie dostanę złe odpowiedzi :cry: :cry: :cry:

Napisany przez kandinski
Niestety nie mam złej odpowiedzi... Na pewno nie jesteś analitykiem, oni patrzą na statystyki i wszystkie te rzeczy... Może dlatego wielu się myli, albo za dużo Schnipo? :lol:
Twoja opinia jest świetna, również Richard w 100% z jego instynktem...

Cześć Kandinski,
Nie jestem fanem analizy technicznej. Chociaż przed zakupem dokładnie przyglądam się wykresowi z ostatnich 5, 3, 1 lat. Jeśli jest na najwyższym poziomie w historii, to oznacza, że ma jeszcze potencjał. Na przykład na wykresie z ostatnich 5 lat dla SCMN bardzo wyraźnie widać, że można było zarobić na tym tytule, gdy wchodziło się przy 380 i wychodziło przy 450. Ale to była przeszłość. Teraz przyszłość wygląda inaczej dla tej firmy. :wink: I jak to się przełoży na tytuł, tego nie przewidzi analiza techniczna.
To jest moje zdanie. Może się mylę. :wink:
Pozdrowienia, Rich

Aha, i jeszcze jedno. W moim kręgu znajomych nie znam nikogo, kto zasłużył się na analizie technicznej i stał się bogaty... :lol:

Napisany przez kandinski
Jaka jest przyszłość amerykańskiego zarządzanego konglomeratu ubezpieczeniowo-finansowego? Według akcji tytuł jest niedowartościowany, więc nadal ma miejsce na wzrost...

Na froncie wdrażanie strategii wygląda dobrze (wykorzystanie wspólnych zasobów). Czy to szybko przyniesie skutki na kursie?

Chodzi mi o to, czy cena wzrośnie w krótkim czasie? Byłoby to może także interesujące dla opcji na zakup...

Napisany przez Dany1

Jaka jest przyszłość amerykańsko zarządzanej firmy ubezpieczeniowej i finansowej? Według Stocks, tytuł jest niedowartościowany, więc nadal musi nadrobić...

Na froncie wdrożenie strategii wygląda dobrze (wykorzystywanie wspólnych zasobów). Czy krótkoterminowo odbije się to na kursie?

Czyli czy kurs wzrośnie w krótkim czasie? Być może byłoby to interesujące także z punktu widzenia opcji kupna...

Cześć Kandinski
Wiele razy zalecaliśmy zakup między 190 a 220. W tej chwili wydaje się, że jest raczej przerwa. Zalecam pozostanie na pokładzie, ale niekoniecznie zakup. Może dojść do kolejnej korekty. Kurs jest daleko powyżej średniej z ostatnich 200 dni. Zobacz wykres
https://mispk.dresdner-bank.de/charts/charts_pvk?Rc=ZURN.VX&Titel=ZURICH+FIN+N&Src=reu&Za=t&Ct=l&sCt=&Lg=n&An=none&An2=none&AnOrg=& St=&Et=&Zs=730&Sc=a&drawFrame=lo&avg1=100&avg2=200&Ho=270&Br=361&ChartHoehe=270& Ts=303635

Napisany przez kandinski
Analiza została opublikowana z rekomendacją kup i celem cenowym 330.- a akcje ponownie cieszą się dużym zainteresowaniem... Taka analiza i rekomendacja jest bardzo pożądana!!! W ciągu kilku dni cena wzrosła z 280 do 292 (prawie 10%)

0957 GMT [Dow Jones] -- Deutsche Bank dostosowuje cel cenowy dla Zurich Financial (ZURN.VX) z CHF332 z CHF330, utrzymuje rekomendację na kup. Doradza zakup akcji, gdy sytuacja jest korzystna, kup przed wynikami z 16 lutego, kiedy powinny zostać rozwiane obawy rynkowe. Akcje +2,2% w CHF289. (HJS)

Napisany przez ADMCI4
Patrząc wyłącznie na wartość, nie można zrobić wiele złego z ZURN. Zajrzałem tam na ZURHL, aby w dłuższej perspektywie generować trochę dźwigni finansowej. Ale krótka gra na warantach w styczniu skończyła się dla mnie fatalnie, dlatego wolę tego unikać. Wolałbym handlować CIBA.

Nie chcę Cię zmartwić, ale sprawdź jeszcze raz te 10 proc. wzrostu

Na tym miejscu musi ponownie pojawić się mała informacja. To jest surowo forum akcji i takie też ma pozostać. Jeśli więc akcje są dotknięte z jakiegoś powodu i jacyś sprytni traderzy chcą poprzestawiać zabawkami pochodnymi, jest to ich własna decyzja/odpowiedzialność. Ten rodzaj wpisów tutaj jest całkowicie zbędny, nieciekawy i nie będą brane pod uwagę. Dziękuję.

Jeśli trzeba dyskutować o pochodnych, proszę zrobić to w odpowiednim dziale, a nie na forum akcji. Rekomendacje zakupu akcji na podstawie własnych badań nie są oczywiście oznaką spekulowania na jakąkolwiek zabawką pochodną.

Rzeczywiste profesjonalne zabezpieczenie zapisanych pozycji i niezbędne do tego wysokie zasoby akcji/aktywa gotówkowe i tak nie są tu przez nikogo opanowane.

Czy się zrozumieliśmy?

Napisany przez ADMCI4
Cybercash, czy ta strona jest przez Ciebie prowadzona?

Nie ma problemu z informacją o pochodnych, nie wiedziałem, że tutaj jest to tak surowo zabronione, ale oczywiście będę pamiętał o tym na przyszłość.

Ja bardzo dokładnie potrafię ocenić, kto na tej platformie wnoszą coś produktywnego. Pewien użytkownik o imieniu Cupra ewidentnie do nich nie należy. Sprawdzę to!

Sugeruję usunięcie ostatniej sekcji poprzez edycję. Dodaję cię do listy kandydatów, których zamierzam zgłosić webmasterowi. Możesz się bawić tam, gdzie jesteś mile widziany. Tutaj nie.

Jasne! Blokowanie użytkowników, którzy nie przestrzegają zasad, działa tutaj doskonale!

Osoby, które nie znają różnicy między akcjami a instrumentami pochodnymi, absolutnie nie powinny przebywać na tym forum!

Napisany przez ADMCI4
Nie będę usuwać niczego i pozostawię to pod zarzutem blokady, ponieważ zasadniczo nadal obowiązuje wolność wypowiedzi. Przez ostatnie 2-3 miesiące czytałem tutaj regularnie i chciałbym również aktywnie się włączyć. Myślę, że na podstawie 2-3 postów nie możesz jeszcze oszacować, czy mam coś na sumieniu.

Czy nie mogłoby się to odbyć w taki sposób:
Cupra, czy mogę przypomnieć ci jako nowicjuszowi, że surowo zabronione jest zwracanie uwagi tutaj na akcje. Jestem rozczarowany, że nowi użytkownicy ciągle nie poświęcają czasu na przeczytanie regulaminu forum, to byłoby minimum, jakiego należałoby się spodziewać, zanim dołączy się do społeczności.

Napisany przez ADMCI4
O nie, Cybercrash!

Nie możemy zrazić wszystkich nowych członków, bo wtedy znowu będziemy mieli mniej niż 100!

Nie mam nic do zarzucenia Cuprze.

Lancelot

Napisany przez ADMCI4
Dziękuję Lancelot, ale może być ci zarzucana stronniczość ze względu na rodzaj pracy. Teraz wracając do tematu (ZURN)

S & P ocenił Zurych na A+ z perspektywą negatywną. Moodys A1 stable, Fitch A+, to wszystko brzmi raczej pozytywnie. Przedział cenowy do zysku (KGV) w okolicy 10, wartość księgowa na akcję (KBV) zgodnie ze Stocks wynosi 1.9... RSL 125. To również sugeruje wzrost kursów. Dywidenda na poziomie 2.8% również jest w porządku.

Jakie mogą być powody przeciwne do zainwestowania?

Jakie są powody, które przemawiają przeciwko inwestycji?

Wciąż mam czyste konto od 10.01.2006 r. za 284Chfr.
Jestem bardzo pozytywnie nastawiony do tej pozycji. Szczególnie podoba mi się dyrektor generalny Schiro, jak doprowadził firmę do porządku. To wygląda dobrze.
Pozdrowienia Rich

Pragnę jednocześnie jasno stwierdzić, że użytkownik rich mówi o zakupie akcji ZFS po wspomnianej cenie. Postąpiłem podobnie. Tutaj jasno nie ma mowy o instrumentach pochodnych i tak też ma pozostać, dziękuję rich.

Napisany przez ADMCI4
Krótko o tonie: Chciałbym posłuchać Cybercrash, jak pisze. Przyjemność sprawia czytanie tych tekstów pełnych gier słownych. Być może wskazówka odnośnie porządku była nieco zdecydowana, ale doceniam klarowną strukturę na forum. Liczba postów jest adekwatna, a treść bogata. Co do akcji ZURN: Ja również posiadam pewną ilość starych akcji, ale cieszę się z każdego franka, który podnosi kurs w górę w kierunku mojej ceny zakupu. Spółka jest w doskonałej formie, dokonała radykalnej restrukturyzacji i zminimalizowała ryzyka. Zarząd emanuje zaufaniem i działa efektywnie (przynajmniej według mojej, jako laika, oceny). W ramach ogólnego konsolidowania na giełdzie prawdopodobnie ten tytuł również lekko spadnie, ale na średnią perspektywę jestem bardzo optymistyczny! Kto chce się zaangażować, może to zrobić z bardzo niewielkim ryzykiem.

Napisany przez Dany1

Do akcji ZURN: Ja również mam pewną ilość starych zobowiązań Hüppi i cieszę się z każdego franka, który sprawia, że kurs idzie ku górze w kierunku mojego punktu równowagi. Spółka jest w doskonałej formie, surowo zrestrukturyzowała się i zminimalizowała ryzyko. Zarząd emanuje zaufaniem i działa wydajnie (przynajmniej z tego, co mogę ocenić jako laik).
W ramach ogólnej konsolidacji na giełdzie ten tytuł prawdopodobnie również lekko się cofnie, ale na średni okres jestem bardzo optymistyczny! Kto chce wejść, może to zrobić przy bardzo niewielkim ryzyku.

Zurn na pewno ogłosi bardzo dobre wyniki za 2005 rok, ale ważniejsze są perspektywy na ten rok. Kupiłem Zurn sześć miesięcy temu i mam ponad 35% zysku. Teraz sprzedam swoje akcje Zurn przed datą publikacji wyników, czyli przed 16 lutego. Po prostu spodziewam się kolejnej drobnej korekty. Twierdzenie kto chce wejść, może to zrobić przy bardzo niskim ryzyku nie podpisałbym. Zła wiadomość, katastrofa naturalna i już wszystko idzie na południe. To rynek akcji, dotyczy to wszystkich branż.

Jak się spodziewano, cena marki wzrosła z 300 CHF do pewnego poziomu, w pierwszej próbie dzisiaj odbiła się od 299. Taktycznie sprzedałem niewielką część posiadanych akcji. W przypadku firmy ZURN istnieje równoległa strategia inwestowania i tradingu. Wskazówka: należy zwrócić uwagę na terminy opcji.

Napisany przez ADMCI4
Tablica zamówień jest interesująca/zabawna.

26258 akcji (147 sprzedawców) po cenie CHF 300.00...

Nikomu pewnie nie przychodzi do głowy wrzucić ich za 299.75? Nie jest to jakieś ogromne wyzwanie pozyskania tych 26258 akcji, ale mimo wszystko. Zirytowałoby mnie, gdyby 14000 akcji zostało sprzedane przede mną, a potem nagle sytuacja zmieniłaby się na niekorzyść...

No cóż, nie trzeba wszystkiego rozumieć...

Napisany przez ADMCI4
Sprzedałem je dziś za 298. Miałem je od 2000 roku. Dzięki dodatkowym zakupom wychodzę teraz ze 5% zyskiem.

Napisany przez Dany1

księga zleceń jest interesująca/zabawna.

26258 akcji (147 sprzedających) po 300,00 CHF...

Pewnie nikt nie wpadnie na pomysł, żeby wrzucić je za 299.75? Nie jest to ogromny problem, aby zdobyć te 26258, ale mimo wszystko. Byłoby mi przykro, gdyby 14000 akcji zostało przed moimi i potem nagle znowu zmierzają na południe...

No cóż, nie trzeba wszystkiego rozumieć...

Tak, księga zleceń może być bardzo pomocna. Wczoraj sprzedałem swoje Zurn za 299.--, więcej przy tej bariery 300 chyba nie było możliwe. Teraz mogę usiąść wygodnie i czekać na dane, a przede wszystkim na perspektywy na ten rok.

Na pewno niełatwo jest przewidzieć, co przyniesie czwartek :lol: Zadania są ambitne. Inwestor, który odnotowuje na akcji większy zysk, powinien z góry zabezpieczyć zysk. Natomiast ktoś, kto posiada akcje w PF przed lub podczas krachu, czyli w czerwonej strefie, lepiej pozostaje na miejscu i traktuje akcje jako inwestycję długoterminową. Dla ZURN, jak sądzę, przewidujemy jeszcze wyższe kursy, z możliwymi chwilowymi spadkami w zależności od przedstawionych danych. Pozdrowienia, Rich

Napisany przez speedskater
Bankierzy również będą zawiedzeni tymi liczbami. Jak już kilka razy widziałem w tym roku. Myślę, że żadnej z firm obserwowanych przez duże podmioty nie uda się spełnić oczekiwań analityków w tym roku. Myślę, że w najlepszym wypadku akcje pozostaną bez zmian w czwartek. Nie można jednak wykluczyć lekkiego spadku.

Napisany przez ADMCI4
Opublikowany: 26.01.2006, 21:29 Tytuł: ZURN: decyzja zbliża się

--------------------------------------------------------------------------------

ZURN: decyzja zbliża się. Kurs powyżej 280 zł. Wskaźniki techniczne tuż przed KS. BB dzisiaj zwężający się.

To była dobra interpretacja wskaźników analizy technicznej, jeśli spojrzeć na kurs ZURN 10 dni później. W serwisie warrants.ch wielu (także mnie) przyniosło to sporo zysków.

Ja również kieruję się intuicją. Myślę jednak, że mogę na niej polegać dopiero po 20 latach aktywności na giełdzie. Teraz jednak robię to względnie dobrze.

Jeszcze kilka słów na temat analizy technicznej z mojego punktu widzenia:
Technika rynkowa to okulary, które pozwalają zinterpretować rynek i słuchać go, a nie narzędzie do wróżenia przyszłości. Jednakże na jeszcze nieznanym, krętym odcinku drogi wystarczy uważnie śledzić oznakowania.

Stąd też mój slogan:
zrób z tego coś, ale rób to dobrze...

Przeskoczono dzisiaj bariery w wysokości 300 franków z łatwością. Mam nadzieję na dobre dane.
Pozdrowienia, Rich

Dziś na minusie. Kilka osób ma zimne stopy z powodu jutrzejszych liczb. To zrozumiałe. :wink:
Liczby będą OK. Co z tego wynika: Dobre liczby, kurs spada. Złe liczby, kurs również spada.... :lol:
Pozdrowienia, Rich

Dzisiejsze dane ZURN są obiecujące. Kurs przed sesją jest znacząco wyższy. (6Fr.)
Pozdrowienia, Rich

Nie byłbym zaskoczony, gdybyśmy niedługo osiągnęli poziom 350 Fr.
Przy tym tempie wzrostu kursu i dotychczasowym rozwoju, istnieje jeszcze spory potencjał. Kurs był już kiedyś powyżej 700. Nie pamiętam jednak, czy wtedy przeprowadzili podwyżkę kapitału.
Pozdrowienia, Rich

Napisany przez ADMCI4
Jestem tego samego zdania. ZFS jest nisko wycenione i bardzo zdrowe. Wciąż jest sporo miejsca do wzrostu

Napisany przez ADMCI4
Proszę nie zapomnieć, że linia 100-dniowa wynosi obecnie 260, a linia 200-dniowa wynosi 240.

W ZFS nawet ważne wsparcie 300 zostało teraz złamane. Mały pakiet został już ponownie załadowany przy 310. Najprawdopodobniej do ZFS coś za bardzo się uderza, prawdopodobnie ładując odpowiednie pochodne. Zbieraj frakcje. 295/275 jeśli osiągalne?

ZFS pozostaje handlowalny, udało się wczoraj 8 marca złapać małą partię po 293,75 CHF, dzisiaj 9 marca notowania wynoszą już 300 CHF. Preferuję szybkie transakcje, scalping zazwyczaj odbywa się falami, aktualizacja kursu idzie w parze z aktywnościami do podniecenia. Pakiet z nieco wyższym wejściem pozostaje po prostu dłuższy czas.

Napisany przez ADMCI4
To, że dzisiaj ulubieńiec handlowców rośnie, jest zrozumiałe, ale dlaczego rośnie rukn, podczas gdy pozostałe instrumenty finansowe są w dół?

Napisany przez kandinski
To, że spadek kursu kończy się jutro (miejmy nadzieję)... Informacja o integracji Genfer powinna zasadniczo podnieść kurs, ale no cóż... Jutro mamy wygaśnięcie opcji i na ZURMI było sporo wolumenu... miesiąc temu opcja Call była sprzedawana za 0,92 (obecnie 0,1), co oznacza znaczne straty dla wielu osób. Czy to naprawdę jest powód dzisiejszego spadku kursu? Jutro albo pojutrze będziemy mądrzejsi

Do Kandinskiego, rozważenie związane z terminem opcji jest w zasadzie poprawne. Na podstawie moich wieloletnich obserwacji rynku rozliczenie transakcji opcjami trwa zazwyczaj jeszcze od jednego do 2 tygodni. Wiele aktywów będzie działać zmiennie w nadchodzących miesiącach. Zalecam zamykanie dobrze rozwijających się transakcji i pozostawianie mniejszej ilości, aby przetrwać nawet okresy bessy.

ZURN Vorbörse Bank Leu 25Fr. im Plus. Ob es stimmt.
Folgendes gefunden.
Gruss Rich

Zurich Financial, US St Paul Travelers in merger talks - report UPDATE
17.03.2006 07:38:32, AFX Europe Focus

(aktualizacja dotycząca przebiegu rozmów, możliwych przeszkód)
LONDYN (AFX) - Amerykańskie ubezpieczyciel St Paul Travelers Cos rozważa możliwość połączenia się z Zurich Financial Services, donosi Wall Street Journal, powołując się na osoby zaznajomione z tematem.
Jednak rozmowy są wstępne, a jeśli dojdzie do porozumienia, możesz to zająć miesiące - dodaje gazeta.
Obie firmy odmówiły komentarza.
Każde porozumienie stanęłoby przed licznymi przeszkodami, zwłaszcza jeśli chodzi o rozwiązanie relacji Zurich Financials z Farmers Insurance Group, inną amerykańską firmą oferującą ubezpieczenia na życie, mieszkania, samochód i inne produkty ubezpieczeniowe dla osób fizycznych, podają źródła.
Połączone St Paul i Zurich Financial mogłyby stworzyć rywala o wielkości American International Group Inc.
Zurich Financial ma wartość rynkową w wysokości 33,6 miliarda USD, w porównaniu z 29,9 miliarda St Paul Travelers. Razem firmy osiągnęły w ubiegłym roku przychód przekraczający 90 miliardów USD - zauważa Journal.

newsdesk@afxnews.com
jms

COPYRIGHT

Copyright AFX News Limited 2005. All rights reserved.
Kopiowanie, publikowanie lub rozpowszechnianie Treści AFX News, w tym przez
ramowanie lub podobne środki, jest wyraźnie zabronione bez wcześniejszej pisemnej zgody
AFX News.

Napisany przez ADMCI4
Prawdopodobnie tak, księga zamówień wygląda już teraz dość dobrze, pomimo zamówień „najlepszych”, które są głównie związane z wygaśnięciem opcji dzisiaj.

Silny impuls kursu z 300 na ponad 330, w dniu dużego wygaśnięcia opcji, czy to zbieg okoliczności?. Czy to tylko plotka o fuzji? Swiss Life również solidnie idzie w górę. Inne wartości ubezpieczeniowe nie takie jak na przykład Converium, minimalnie SwissRe.

Napisany przez Simona
Tak, tak plotki. Ten, kto działał szybko tego ranka, mógł dobrze zarobić. Ale w przeciwnym razie - PRZEJĘCIE jest pozbawione jakiejkolwiek rzeczywistej podstawy! Gratulacje dla wszystkich, którzy mogli tu skorzystać. Grzeźli, Simona

Z szybkim reagowaniem mogą mieć trudności fircyki z opcji. Ten, kto trzyma akcje ZURN z ceną wejścia powyżej 300, nie musi koniecznie nerwowo spekulować - przy wskaźniku C/W około 10 i zdrowych danych fundamentowych kurs może w przyjaznym środowisku spokojnie wzrosnąć nawet do 340/350, znamy też zanurzenia poniżej 300, ale wskazywałem na okazje do handlu/kupna w dość właściwych momentach. W każdym razie, nie jest to nudne - poruszanie w obie strony, co jest dobre na rynku, który stoi tuż pod swoim szczytem!

Tak, a jeśli masz jeszcze stary zapas w PF o wartości 450 EP, to możesz spokojnie pozostać w grze... :wink:
Pozdrowienia, Rich

Jeszcze to znalezione.
Pozdrowienia Rich

https://www.n-tv.de/645543.html

Napisany przez Dany1

Z szybką reakcją mogą mieć problemy spekulanci opcji. Ten, kto trzyma akcje ZURN z wejściem powyżej 300, nie musi koniecznie nerwowo spekulować, mając wskaźnik ceny do zysku na poziomie około 10 oraz zdrowe dane fundamentalne, kurs może łatwo wzrosnąć nawet do 340/350 w przyjaznym otoczeniu, znamy też te spadki poniżej 300, ale zwracałem uwagę na dobre momenty do handlu / zakupu. W każdym razie nie jest nudno, jest ruch w obie strony, co jest dobre na rynku, który trzyma się pod sufitem!

Masz rację Cybercrash, to jest ekstremalny stres...Na poniedziałek wybrałem nawet warrant z końcem roku...a dziś po południu musiałem go już sprzedać. :mrgreen:
była to jednak tylko kolejna krótka spekulacja...faktycznie wolę akcje...

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata