- pn mar 25, 2019 7:22 am
Cześć,
nie jestem pewien, czy jestem we właściwym miejscu czy nawet na właściwym forum, zamierzam również odwiedzić fora dotyczące oszustw, ale spróbuję opisać mój problem związany z bankiem:
Mam spór z podejrzanym sprzedawcą internetowym, który po miesiącach bez dostawy obiecał anulować opłacone zamówienie, ale opóźnia tę płatność, która jeszcze się nie dokonała, obawiam się, że nigdy nie dojdzie do skutku.
Jednocześnie przesyła częściowo dokładne rzekome dowody, w postaci plików PDF z stron internetowych swojego banku z przelewem, a następnie wątpliwe wyjaśnienia dlaczego nie doszło do transakcji.
Co on próbuje osiągnąć, poza dodatkowymi dziećmi i tygodniami, ogólnie miesiącami opóźnień od dłuższego czasu, moje pytanie brzmi:
Czy mogę uzyskać informacje od banków na ten temat? Aktualnie pytam w banku firmy, która jednak, jak wiem z własnego doświadczenia, reaguje bardzo powściągliwie na prośby o pomoc. Zasłania się tajemnicą bankową i generalnie ma bardzo niewielkie zainteresowanie; każdy z niewielu maili było praktycznie nie, dziękuję, proszę nie kontaktować się ponownie.
Tajemnica bankowa w sensie, że nie mogę aktywnie sprawdzić, czy firma X ma konto w banku, jakie były ostatnie transfery, itp., jest jasna.
Ale jeśli znam dokładnie firmę i konto bankowe, przelałem tam pieniądze miesiące temu, co potwierdza konkretna relacja klienta, i jeśli firma przesyła mi bardzo dokładny dowód przekazu, z wszystkimi danymi, włącznie z TAN.., czy bank nie może potwierdzić, czy jest to poprawne lub, z jakichkolwiek powodów, wyimaginowane?
Czy bank nie powinien wykazać zainteresowanie, jeśli nie potwierdza przelewu, skontaktować się z firmą, aby zapytać ją o jej stanowisko w tej sprawie? Jeśli już nie byłyby aktywne w związku z jakimś incydentem, to co najmniej prowadzić listę swoich firmowych klientów, którzy są podejrzani o oszustwo przez niezależnych klientów?
A może bank jest bezpieczny dopóki nie prowadzą się oficjalne i kosztowne postępowania sądowe?
Jeśli ktoś może coś dodać do tego swoją opinią lub wiedzą.. Albo wskazówki odnośnie innych konkretnych miejsc.