- sob wrz 28, 2019 9:41 am
Cześć, chciałbym skorzystać z tej okazji, aby przedstawić również moje pytania. Niestety obecnie jestem w sytuacji, w której być może będę musiał zrezygnować z mojej emerytury Riester. Spróbowałem znaleźć jak najwięcej informacji w internecie, niestety w niektórych kwestiach pojawiają się różne opinie. Może tutaj otrzymam nieco jasności w tej sprawie. Jestem świadom, że rezygnacja nie jest zbyt dobrą decyzją. Przed złożeniem wypowiedzenia chciałbym dowiedzieć się przynajmniej w ogólnych zarysach, ile około zostanie mi po odjęciu wszystkich opłat. Chodzi mi głównie o to, czy suma, która zostanie po wszystkich potrąceniach, pomoże mi w mojej sytuacji. W niektórych poradach online zdecydowanie zaznaczono, że czasami kwota ta zbliża się do zera lub nawet przechodzi w saldo ujemne. Jest opisane, że w przypadku rezygnacji nigdy nie otrzyma się nawet tego, co zostało wpłacone. W moim przypadku się zgadza. Jest jednak również wspomniane, że ewentualne różnice między wpłaconą sumą a kwotą wypłaty, czyli wzrosty wartości, muszą być opodatkowane. W tym przypadku otrzyma się z powrotem swoją wpłaconą kwotę. Czy się mylę? Spróbuję teraz przeprowadzić obliczenia przykładowe wraz z towarzyszącymi pytaniami.
Rezygnacja z emerytury Riester ze szkodliwym wykorzystaniem:
- aktualna wartość wykupu 30 000 (zapytano u ubezpieczyciela)
- dotacje państwowe -2100 (wynikają z corocznego rozliczenia)
- korzyści podatkowe -1500 (zapytano w ZFA, odpowiedź jeszcze oczekiwana) Czy ta kwota jest również widoczna w zeznaniu podatkowym (odrębne ustalenie zgodnie z §10a Abs. 4 ust. 4 EStG)?
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kwota wypłaty od ubezpieczyciela 26 400
wpłacone składki 24 000
Różnica 2400 Czy to zysk, który musi być opodatkowany? Czy faktycznie podlega opodatkowaniu cała kwota wypłaty?
Po tych obliczeniach miałbym przecież z powrotem swoje wpłacone kwoty. Gdzie popełniam błąd myślowy? Mam nadzieję, że możecie mi pomóc. Pozdrawiam, Torsten
Rezygnacja z emerytury Riester ze szkodliwym wykorzystaniem:
- aktualna wartość wykupu 30 000 (zapytano u ubezpieczyciela)
- dotacje państwowe -2100 (wynikają z corocznego rozliczenia)
- korzyści podatkowe -1500 (zapytano w ZFA, odpowiedź jeszcze oczekiwana) Czy ta kwota jest również widoczna w zeznaniu podatkowym (odrębne ustalenie zgodnie z §10a Abs. 4 ust. 4 EStG)?
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kwota wypłaty od ubezpieczyciela 26 400
wpłacone składki 24 000
Różnica 2400 Czy to zysk, który musi być opodatkowany? Czy faktycznie podlega opodatkowaniu cała kwota wypłaty?
Po tych obliczeniach miałbym przecież z powrotem swoje wpłacone kwoty. Gdzie popełniam błąd myślowy? Mam nadzieję, że możecie mi pomóc. Pozdrawiam, Torsten