Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Zrezygnować z Riester-Rente.

Napisany przez quadblau
Cześć, chciałbym skorzystać z tej okazji, aby przedstawić również moje pytania. Niestety obecnie jestem w sytuacji, w której być może będę musiał zrezygnować z mojej emerytury Riester. Spróbowałem znaleźć jak najwięcej informacji w internecie, niestety w niektórych kwestiach pojawiają się różne opinie. Może tutaj otrzymam nieco jasności w tej sprawie. Jestem świadom, że rezygnacja nie jest zbyt dobrą decyzją. Przed złożeniem wypowiedzenia chciałbym dowiedzieć się przynajmniej w ogólnych zarysach, ile około zostanie mi po odjęciu wszystkich opłat. Chodzi mi głównie o to, czy suma, która zostanie po wszystkich potrąceniach, pomoże mi w mojej sytuacji. W niektórych poradach online zdecydowanie zaznaczono, że czasami kwota ta zbliża się do zera lub nawet przechodzi w saldo ujemne. Jest opisane, że w przypadku rezygnacji nigdy nie otrzyma się nawet tego, co zostało wpłacone. W moim przypadku się zgadza. Jest jednak również wspomniane, że ewentualne różnice między wpłaconą sumą a kwotą wypłaty, czyli wzrosty wartości, muszą być opodatkowane. W tym przypadku otrzyma się z powrotem swoją wpłaconą kwotę. Czy się mylę? Spróbuję teraz przeprowadzić obliczenia przykładowe wraz z towarzyszącymi pytaniami.

Rezygnacja z emerytury Riester ze szkodliwym wykorzystaniem:

- aktualna wartość wykupu 30 000 (zapytano u ubezpieczyciela)
- dotacje państwowe -2100 (wynikają z corocznego rozliczenia)
- korzyści podatkowe -1500 (zapytano w ZFA, odpowiedź jeszcze oczekiwana) Czy ta kwota jest również widoczna w zeznaniu podatkowym (odrębne ustalenie zgodnie z §10a Abs. 4 ust. 4 EStG)?
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kwota wypłaty od ubezpieczyciela 26 400
wpłacone składki 24 000
Różnica 2400 Czy to zysk, który musi być opodatkowany? Czy faktycznie podlega opodatkowaniu cała kwota wypłaty?
Po tych obliczeniach miałbym przecież z powrotem swoje wpłacone kwoty. Gdzie popełniam błąd myślowy? Mam nadzieję, że możecie mi pomóc. Pozdrawiam, Torsten

Napisany przez bruno68
Do Quadblau,

Błąd myślowy polega na anulowaniu! Nie ma takiej możliwości, ani w ubezpieczeniach emerytalnych ani rürup!

Jedynie możliwa jest tu rekompensata! Polega ona na przywróceniu klienta do stanu majątkowego sprzed zawarcia umowy! Faktycznie, tak jakby umowa nie została zawarta!

Brak chęci do wyjaśnienia rekompensaty wynika z tego, że nikt nie ma ochoty się tym zajmować! W przypadku riester istnieje specjalna formuła, jaką jest przenośność, nie ma tu właściwego rozwiązania! Możesz przechodzić między światami ubezpieczeń, inwestycji finansowych i pośrednictwa [url]kredytów[/url] hipotecznych za niewielką opłatę.

Dlaczego chcesz zlikwidować emeryturę Riester? Straciłeś pracę? Wtedy obowiązuje roczny maksymalny składka w wysokości 120 €, do tego otrzymasz 175 € zasiłku! To daje 145% zasiłku! A może potrzebujesz pieniędzy na jakieś inne głupoty?

Czy lepszym rozwiązaniem nie byłoby jedynie zawieszenie konta?

A może przechodzisz na zasiłek Hartz IV? Wtedy z reguły jest to traktowane jako majątek chroniony!

Zwłaszcza wtedy, gdy żądanie to zostało zgłoszone tylko ustnie! Najczęściej stoi za tym osoba zupełnie niekompetentna! Zażądaj pisemnego potwierdzenia faktu, że jesteś zmuszany do zakończenia umowy Riester! Wtedy przynajmniej będziesz miał zabezpieczenie odszkodowawcze w przypadku działań tego urzędu, w ramach ewentualnej kontroli sądowej!

Jeśli chcesz uzyskać więcej informacji, sprawdź Rozporządzenie w sprawie wdrażania programu emerytalnego w ustawie o podatku dochodowym.

bruno68

Napisany przez quadblau
Cześć,

Dziękuję najpierw za odpowiedź. Jestem świadomy, że możliwa jest odwrócona transakcja. Jednakże byłoby konieczne przeprowadzenie jej za pomocą prawnika.

Twoje stwierdzenie, że wypowiedzenie nie jest możliwe, mnie zadziwia.
Według informacji od ubezpieczyciela: wypowiedzenie jest możliwe na koniec bieżącego okresu ubezpieczenia. Okres ubezpieczenia odpowiada uzgodnionemu trybowi płatności. Czyli miesięcznie.
Ponieważ chodzi o szkodliwe wykorzystanie, wszystkie państwowe dotacje i ulgi podatkowe muszą zostać zwrócone.

Pozdrawiam, Torsten

Napisany przez bruno68
Poprawnie, możliwe jest zerwanie umowy, jednak tylko ze szkodą dla Państwa finansową! Zrozumiane? Ponoszą Państwo całe ryzyko finansowe!

W odniesieniu do bieżącego okresu: Okres ubezpieczenia odpowiada ustalonej formie płatności. To nieprawda, okres ubezpieczenia to rok składający się z 12 miesięcy, który można opłacać rocznie, chętnie z dopłatą 8% rocznie! Patrz również [url]ubezpieczenie samochodu[/url] 1/1, 1/2, 1/4 i 1/12 z 0, 3, 5 i 8% rocznie.

Masz jeszcze jakieś pytania?

Uważam, że rozwiązanie to najgorsza opcja, aby odbudować to świadczenie, w takiej sytuacji nie masz ani czasu, ani możliwości! Opatrznościowe świadczenie Riester wprowadzają nowe zasady! Ostatnie opatrznościowe świadczenia mają teraz tylko 80% gwarancji dla wpłaconych środków! W obecnej sytuacji musiałbyś wpłacić 38 000 [url]euro[/url], aby mieć gwarantowane środki w wysokości 30 000 [url]euro[/url] na koniec okresu emerytalnego!

Możesz wyjaśnić, dlaczego potrzebujesz tych pieniędzy? Możliwe również poprzez pn! Tak naprawdę to prowadzi do ubóstwa w starości, bo ktoś powiedział: ....!

Bruno68

Napisany przez quadblau
Cześć bruno68, mi również jest już jasne, że wypowiedzenie jest najgorszą opcją. Niestety znalazłem się w sytuacji, w której pilnie potrzebuję pieniędzy, nawet jeśli oznacza to potencjalne straty finansowe. Jestem świadom, że po wypowiedzeniu będę musiał się zastanowić nad nowymi sposobami oszczędzania na emeryturę i że tracić będę 17 lat zabezpieczeń. Po prostu teraz pilnie potrzebuję pieniędzy, ale oczywiście zanim zdecyduję się na wypowiedzenie, chciałbym wiedzieć, ile wtedy otrzymam. Ponieważ potrzebuję pieniędzy w krótkim czasie, planuję wypowiedzieć polisę Riester, co według mojej wiedzy zajmuje 4-6 tygodni, a następnie złożyć wniosek o odwołanie, co jest możliwe nawet w przypadku już wypowiedzianych umów. Pozdrowienia, Torsten

Napisany przez 2utopus
Jak wygląda zabezpieczenie ubezpieczenia?
A może sprzedaż polisy?

Według mojej wiedzy, jeśli kwotę wypłaconą zabezpieczenia zostanie zwrócona w określonym czasie, to również nie jest to szkodliwe wykorzystanie.

Napisany przez quadblau
Tak daleko, jak się zorientowałem, [url]kredyt[/url] polisowy lub sprzedaż emerytury Riester nie jest możliwa, ponieważ jest ona wspierana przez państwo.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata