Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Darowizna: spłacić mieszkanie czy zainwestować w fundusze indeksowe

Napisany przez Ethol
Najpierw: Super forum, chętnie tutaj zbieram informacje i porady. Dziś po raz pierwszy muszę zadać pytanie sam. Mam własne mieszkanie, na które nadal spłacam [url]kredyt[/url] (pozostało jeszcze 80 tys.). Okres związany z oprocentowaniem właśnie się kończy, i negocjowałem z bankiem nowy na 1,1% rocznie na 10 lat. (Edycja: Nowy [url]kredyt[/url] z bankiem jeszcze nie został przeze mnie podpisany, umowa jest dostępna.) Moi rodzice niedawno sprzedali swój [url]Dom[/url] i chcą mi podarować darowiznę, którą mogę użyć do spłacenia mieszkania. Zastanawiam się jednak, czy nie zainwestować tych pieniędzy w fundusze indeksowe na swoją emeryturę (która nadejdzie za około 30 lat) i nadal spłacać [url]kredyt[/url] samodzielnie. Wysokość rat nie stanowi dla mnie problemu. Pochodzę z finansowo raczej konserwatywnej rodziny, i moi rodzice byli mało entuzjastyczni co do tego pomysłu, dlatego chciałem tutaj sprawdzić ponownie. Czy ten plan jest zasadniczo zły? Nie mam żadnych innych długów poza kredytem na mieszkanie.

Napisany przez tomy778
Lepiej spłacić [url]kredyt mieszkaniowy[/url] i praktycznie odkładać pieniądze na fundusz miesięcznie. Co zrobisz, jeśli rynek giełdowy zawiśnie w przyszłym roku? To niefortunne przy takich wysokich jednorazowych płatnościach. Dlatego lepiej wykupić mieszkanie i miesięcznie odkładać to, co musiałbyś spłacać, na plan oszczędnościowy lub coś w tym rodzaju. Dzięki temu będziesz również o wiele bardziej elastyczny w przyszłości....

Napisany przez Ethol
tomy778 pisze:
Co zrobisz, gdy giełda zawiedzie w przyszłym roku? To jest kiepskie przy tak wysokich jednorazowych wpłatach.

Hi thomy, dziękuję za odpowiedź.

Chciałem zostawić inwestycję na 20-30 lat w funduszu, do emerytury (lub im bliżej emerytury, tym więcej przenieść na obligacje lub podobne). W przypadku załamania na giełdzie (co kiedyś nastąpi), nie chciałem nic robić i czekać.

Ale masz rację co do elastyczności.

Mam już plan oszczędzania w wysokości 500 euro miesięcznie, ale mogę zwiększyć tę kwotę.

Napisany przez Dante
Także wziąłbym pieniądze i spłacił mieszkanie. Następnie wpłacałbym miesięczną ratę na jeden lub kilka planów oszczędnościowych. To daje ci znacznie większą elastyczność i możliwości.

Napisany przez kub0185
Porozmawiałbym z bankiem, dlaczego otrzymuję tylko 1,1%. Uważam, że to dużo jak na [url]refinansowanie[/url].

Niemniej jednak, wolałbym najpierw spłacić mieszkanie i kupić fundusze emerytalne z efektem średniej ceny.

Napisany przez bruno68
An Ethol,

to pytanie jest na miejscu! Ale jeśli dobrze się zastanowisz, to masz naprawdę poważny problem! Ponieważ darowizna może zostać odwołana, zwłaszcza w obrębie rodziny! Istnieje obowiązek zwrotu prezentów w ciągu 10 lat! Czyli ktoś, kto otrzymał prezent o wartości w 2019 roku (np. pozostałą kwotę do spłaty 80 tys. [url]euro[/url]), musiałby być w stanie zwrócić pieniądze do 2029/30 roku!
Zwłaszcza w trudnych sytuacjach może to być bardzo kłopotliwe!

Odnośnie tematu: Pozostała kwota do spłaty

Mogę tylko się zgodzić z Kub0185, że 1,1% rocznie to za dużo, jeśli to tylko 80% finansowanie! Lepiej poszukaj nowego finansodawcy.

Bruno68

Napisany przez kub0185
Nie widzę w tym problemu. Jeśli ma on swój [url]Dom[/url] bez zadłużeń, zawsze może ponownie wziąć na niego [url]kredyt[/url], nawet jeśli musiałby zwrócić darowiznę.

Napisany przez 2utopus
Istnieją sytuacje, w których może to być trudne (bezrobotność/choroba/...) - ale mam na myśli, że w ciągu 10 lat można żądać zwrotu tylko proporcjonalnej sumy - więc po 5 latach na przykład 50%.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata