Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na temat transakcji nieruchomościowych, takich jak rentowność (dom dochodowy), lokalizacja nieruchomości, rzeczoznawcy, pośrednicy nieruchomości, umowy kupna, ubezpieczenia nieruchomości i podatki. (Zakup nieruchomości w celu wynajmu)

Re: Zabezpieczenie zakupu domu .........

Napisany przez Bitte
Nie jestem pewien, gdzie mogę opublikować ten temat.

Planuję wkrótce (za 6 miesięcy) kupić [url]Dom[/url] na wsi.

Bardzo często widzę w ogłoszeniach np.
4,76% ceny zakupu, w tym podatek dla kupującego jako prowizję. Jak to dokładnie rozumiem?

Prowizja maklerska lub Courtag (co tak naprawdę jest tym samym). Kto zazwyczaj płaci za to? Zgodnie z moimi informacjami, to sprzedający powinien to zapłacić, a nie kupujący!!

Byłbym wdzięczny za informacje.

PS
Wartość podstawowa, np. na wsi (wartość gruntów) wynosi 67 [url]euro[/url]/m² według informacji gminy, jednak ponad 90% osób wymaga znacznie więcej niż to warte. Jak można się temu przeciwstawić?

Napisany przez 2titan1981
Jeśli nie chcesz płacić pośrednikowi, a [url]Dom[/url] jest warty swojej ceny, możesz złożyć ofertę „all in”. Wtedy sprzedający musi zdecydować, czy jest gotowy zapłacić pośrednikowi, czy ktoś inny otrzyma [url]Dom[/url].

Napisany przez BenniG
Bitte pisze:
Nie jestem pewny, gdzie mogę opublikować ten temat.

Mam zamiar wkrótce (za 6 miesięcy) kupić Dom na wsi.

Często widzę w ogłoszeniach, na przykład, że 4,76% ceny zakupu, w tym podatek dla kupującego, to prowizja. Jak to dokładnie rozumiem??

Prowizja dla pośrednika czy też prowizja (która tak naprawdę jest taka sama). Kto normalnie to płaci?? Z mojej wiedzy wynika, że to musi zapłacić sprzedawca, a nie kupujący!!

W przypadku wynajmu, właściciel musi teraz płacić pośrednikowi. W przypadku sprzedaży, można się uzgodnić w umowie kupna-sprzedaży na różne warianty. Jeśli łączne koszty są dla ciebie zbyt wysokie, po prostu nie musisz kupować.

Cytat od Bitte

PS
Wartość podstawowa, na przykład na wsi (wartość rynkowa gruntu), wynosi 67 euro/m² zgodnie z informacjami gminy, jednak ponad 90% żąda znacznie więcej niż to. Jak można temu zaradzić??

Tutaj cena jest regulowana przez podaż i popyt. Jeśli oferta jest dla ciebie za droga, może musisz poczekać, aż będzie więcej ofert lub mniej popytu. W przeciwnym razie wartość orientacyjna jest po prostu wartością orientacyjną, a nie maksymalną ceną zakupu.

Napisany przez Bitte
Coś, czego również nie rozumiem, to składanie zapytania i otrzymywanie informacji o prawie do odstąpienia od umowy w ciągu 14 dni. Co to ma być?? (Według standardów McMakler, jak widzę), ale według lokalnego agenta nieruchomości to nie jest poprawne. UWAŻAJCIE, co o tym sądzicie?? Dlaczego po 14 dniach mam składać odstąpienie, skoro niczego umownie nie zawarłem? Czy może samo zapytanie jest traktowane jako umowa, ponieważ informacje są przesyłane wraz z dokumentami pocztą elektroniczną?? Jeśli cena nie jest odpowiednia, to nie kupuję i nie płacę zaączonej pożądanej ceny!! Nie będę zadłużać się z powodu czegoś, czego nie muszę mieć, przynajmniej ja nie. Być może będę musiał to postawić na lata i prawie każdy [url]Dom[/url], który kupuję, wymaga pewnych prac, które również wpływają na cenę zakupu.

Napisany przez Joern
Cześć,

te terminy są często używane i oznaczają to samo. Zazwyczaj istnieje prowizja od sprzedawcy (płaci sprzedawca) i prowizja od kupującego (płaci kupujący). Całkowita wysokość prowizji jest różna w zależności od landu.
Dobra agencja może jednak być bezcenna. Sam nie jestem agentem, ale prywatnym inwestorem nieruchomości i miałem tu już wiele doświadczeń

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata