Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Zakup mieszkania bez gotówki na rękę

Napisany przez tomy778
Cześć wszystkim,

chciałbym kupić kolejne mieszkanie, ale nie chcę inwestować własnych środków w gotówce.

Krótko o mojej sytuacji:

Dochody:
34 lata, 4.350 netto plus 13. pensja, stanu wolnego, bez dzieci, z kredytem samochodowym około 400€ miesięcznie oraz posiadając 5 nieruchomości, z czego 4 są inwestycjami kapitałowymi, które same się finansują i dobrze się sprawują.
Ogólnie:
Wartość mieszkania 1 około 100.000€, pozostały dług 15.000€ -> czynsz 500€, obciążenie kredytowe 450€ wygasa około końca 2022 roku
Wartość mieszkania 2 około 400.000€, pozostały dług 245.000€ -> czynsz 1.150€, obciążenie kredytem około 1.000€
Wartość mieszkania 3 około 350.000€, pozostały dług 275.000€ -> czynsz jeszcze 950€ czysty , obciążenie kredytem 920€
Wartość mieszkania 4 około 430.000€, pozostały dług 365.000€ -> własne użytkowanie około 1.200 obciążenie kredytem
Wartość mieszkania 5 około 400.000€, pozostały dług 340.000€ -> czynsz 1.200€ , obciążenie kredytem 1.100€

Wszystkie mieszkania są stosunkowo nowe i długoterminowo wynajęte.

Chciałbym kupić kolejne mieszkanie w większym mieście o wartości około 500.000€. Być może sam bym je użytkował, a obecne wynajmował. Możliwy czynsz 1.400€, przetestowany-.

Dla mnie pojawiają się 2 problemy:
1. Nie chcę wkładać własnych środków, najlepiej byłoby uzyskać pożyczkę długoterminową dla mieszkania 2. Wartość jest nawet wyższa, obliczałem to konserwatywnie. A mogę odliczyć od podatku odsetki
2. Czy pasuje to do mojego budżetu domowego? Banki często obliczają pozostały dług z wysoką ratą stałą, ponieważ odsetki powinny iść w kierunku 4%

Jak najlepiej postępować teraz?

Napisany przez hausbauwest
Zacząłbym od zapytania, czy i w jakiej wysokości masz środki pieniężne do dyspozycji?

Być może istnieje znacznie lepsze rozwiązanie, które nie wymaga wkładu własnego.

Napisany przez 2tneub
tomy778 pisze:
2. Wartość jest nawet wyższa, obliczyłem to z konserwatywnym podejściem. I mógłbym odliczyć od podatku odsetki.

Moim zdaniem to nie zadziała, ponieważ nowe pożyczki nie mają związku z zakupem ani przebudową mieszkania 2.

Napisany przez tomy778
Ok. Około 15-20 tys. w gotówce. Ale nie powinny być one wykorzystane na ten cel...

Napisany przez tomy778
tneub pisze:
[/LEFT]

W mojej opinii to się nie uda, ponieważ nowe pożyczka nie jest powiązana z zakupem ani przeróbkami mieszkania 2.

W takim przypadku jedyną alternatywą byłoby wykorzystanie mieszkania numer 1 jako kapitału, jeśli ma otwartą księgę wieczystą.

Co w przypadku, gdy nowe mieszkanie zostało sfinansowane przez bank zabezpieczone hipoteką także na mieszkanie 2?!

Napisany przez 2utopus
Masz około 550€ więcej czynszu netto niż płatność kredytowa za 5 mieszkań - jak wysokie są miesięczne koszty niepodlegające rozliczeniu mieszkań? Czy dochody z wynajmu/straty podatkowe są już zawarte w dochodzie netto?

Napisany przez tomy778
Aktualnie jest to o 350 € więcej czynszu netto. Gdybym obecną wynajął, byłoby to około 550 €. Obecnie miesięczne koszty niezależne wynoszą około 300 €. Moja pensja netto to kwota, którą otrzymuję miesięcznie. Koszty wynajmu mieszkań nie są uwzględnione.

Twoje środki pieniężne są zdecydowanie za niskie. Jak zamierzasz pokryć nimi naprawy, pustostany itp.????
Dziwi mnie, że udało Ci się pozyskać finansowanie na resztę.

Napisany przez tomy778
Co powinienem naprawić podczas budowy?
Puste miejsca w moich lokalizacjach na immoscout, a w ciągu godziny możesz wybierać spośród 100 osób. Oczywiście dla każdego mieszkania jest dostępny 3-ratowy bufor. Nigdy nie używany, ale gotowy do użycia i nie jest to dla mnie sposób, który chciałbym zastosować...

Można łatwo uzyskać finansowanie.

Napisany przez Hilfe
Twój skrzynka odbiorcza jest pusta

Napisany przez tomy778
Hilfe pisze:
Masz PN

Zawsze piszesz to każdemu i nic nie wysyłasz, już to zauważyłam.

Czy u Was nie ma żadnych spraw sądowych dotyczących eksmisji, braku opłacenia czynszu itp. ????

Napisany przez NaTwoim13
tomy778 pisze:
Zauważyłem, że zawsze piszesz to wszystkim i nie wysyłasz niczego.

Tenże jest tak irytujący, nie mogę w ogóle zrozumieć, dlaczego coś takiego wciąż się tutaj znaleźć, i dlaczego ludzie tracą swój czas na takie bzdury!

Napisany przez tomy778
hausbauwest pisze:
Nie ma u was roszczenia o eksmisję, braku opłat za wynajem itp. ?????

Nie i nie chcę się na to zwracać. To nie jest temat i mnie to także nie interesuje. Albo mówisz coś na temat, albo w ogóle zamilcz.

@noel tak, niestety można to tu prawie całkowicie pomijać, poza kilkoma osobami.

Napisany przez Hilfe
tomy778 pisze:
Nie, i nie chcę się tym zajmować. To nie jest temat, który mnie interesuje. Albo mów coś na temat, albo po prostu przestań.

@noel tak, oprócz kilku osób, tutaj można to prawie zapomnieć, niestety.

Przepraszam, miałem dużo do zrobienia. Pn zostało wysłane

Napisany przez NaTwoim13
tomy778 pisze:
Nie i nie mam zamiaru się tym zajmować. To nie jest temat, którym się interesuję. Albo powiedz coś na temat, albo po prostu zamilcz.

@noel tak, niestety, poza kilkoma osobami tutaj to praktycznie nie ma sensu.

To całe paplanie naprawdę niczego nie zmienia! Każdy, kto ma jakiekolwiek pojęcie i wyczucie o ludziach, powinien domyślić się, z kim ma do czynienia, zwłaszcza że z 142 postami jesteś już tu stałym bywalcem, więc naprawdę warto zadać sobie pytanie, dlaczego tak kwestionowana jest twoja prośba, jak gdyby wszystko negatywne było ci obce, a nie wiedziałbyś, co robisz, w szczególności nie byłbyś w stanie sobie z tym poradzić, co najmniej jednak radzić sobie z konsekwencjami, jakie mogą cię spotkać, bądź też zostać spotkanym.

Napisany przez tomy778
@noel absolut tak jest. Ale to ludzie, którzy po prostu są zawiedzeni życiem, patrzę w przyszłość i nie marnuję czasu na gdyby. Wtedy nikt by nie inwestował. Maruderzy będą marudzić za 10 lat, gdy pociąg przejedzie obok nich.

@hilfe powinieneś naprawdę pójść do psychologa, poważnie. Musisz być naprawdę zawiedziony i biedny nawet nie w sensie pieniędzy, bo za to nie można kupić ani charakteru, ani osobowości.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata