Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Wskaźnik ACWI czy może jednak 70 - 30

Napisany przez Schneemannei
Cześć! W swoich poszukiwaniach dotyczących otwarcia planu oszczędnościowego w ETF natknąłem się na zwykłą formułę 70-30 (70% MSCI World + 30% MSCI Emerging Markets) lub indeks ACWI w proporcji 89:11 (World: EM). Co byście zrobili? A ponieważ nie chcę zakładać nowego wątku za każdym razem, gdy mam pytanie, mam kolejne pytanie. Jeśli chodzi o wydajność, S&P500 też nie jest zły. (Podobno zalecany także przez Marka Phelpsa.) Czy byłby to alternatywny wybór dla MSCI World?

Napisany przez 2titan1981
To zależy od ciebie.

Albo indeks FTSE World na 100%. Bez dokładnej wiedzy o twoich warunkach, pytanie o to ma niewielkie znaczenie i istnieje duże ryzyko, że przeoczenie czegoś ważnego będzie bardzo duże.

titan1981 pisze:
%To zależy od Ciebie.

Lub całość w FTSE World. Bez dokładnej znajomości Twoich warunków, pytanie o to ma niewiele sensu, a szansa na przeoczenie czegoś istotnego jest bardzo duża.

Przepraszam, zapomniałem.
Chcę założyć plan oszczędnościowy z wpłatą 100 € miesięcznie w tej chwili (albo 300€ co kwartał, w zależności co jest tańsze).
Na razie chcę trochę zaoszczędzić. Na początek na 10 lat. Myślałem też o zainwestowaniu na 5 lat, ale to jeszcze nie jest pewne. Jak już wspomniałem, na razie chcę trochę zbudować i później pójść w kilka różnych kierunków, na małe dodatkowe środki emerytalne oraz trochę na to, aby po prostu móc sobie pozwolić na coś.
Mam 45 lat, jestem żonaty, mam niepełnosprawne dziecko.

Napisany przez kub0185
Na dłuższą metę podział nie ma znaczenia.
https://youtu.be/jViU_8RvDxA
Za 100 [url]euro[/url] wziąłbym tylko jeden ETF.

Twoje warunki ramowe:
Czy masz odpowiednie zabezpieczenie przy usteczkach (70%) netto? Tak/nie
Czy masz wystarczająco dużo krótkoterminowych rezerw? 2-3 pensje netto albo według Twojej dokładniejszej wiedzy: tak/nie
Czy korzystasz z rocznej kwoty wolnej od podatku: tak/nie
Czy nie planujesz budowy/kupna domu w ciągu najbliższych 5-10 lat: tak/nie

W takim razie można oszczędzać długoterminowo, jeśli wszystko się zgadza.
Następnie można wybierać [url]Fundusze inwestycyjne[/url] lub tylko 1 fundusz, który pasuje do Twoich możliwości przy małych kwotach oszczędnościowych

titan1981 pisze:
Twoje ramy:
Czy ubezpieczenie BU jest wystarczające (70%) netto? Tak/nie
Czy masz wystarczające rezerwy krótkoterminowe? 2-3 wynagrodzenia netto lub zgodnie z Twoją dokładną wiedzą: tak/nie
Czy wykorzystujesz roczną kwotę wolną od podatku: tak/nie
Planujesz budowę/domyślić się budowy w ciągu najbliższych 5-10 lat: tak/nie

W takim razie można oszczędzać długoterminowo, jeśli wszystko pasuje powyżej.
Następnie wybiera się fundusze lub tylko jeden fundusz, który pasuje do małych stawek oszczędnościowych

kub0185 pisze:
Na dłuższą metę podział nie ma znaczenia.
https://youtu.be/jViU_8RvDxA
Za 100 euro wziąłbym tylko jeden ETF.

Dziękuję, to pomogło.

Zobaczenie twoich warunków nikt nie może wiedzieć. Jeśli zataisz informacje, to oczywiste, że nie dojdziesz do swojego celu. Twoje pytania można odpowiedzieć tylko wtedy, gdy zna się tło. Najlepiej dla ciebie byłoby skonsultować się z doradcą finansowym, jednym z około 350 takich w Niemczech, którzy mogą cię kompleksowo poinformować i doradzić. Skoro wygląda na to, że nie chcesz sam się informować, aby samemu podejmować decyzje, to musisz albo się douczyć, albo zapłacić za to.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata