Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: przesunięcie zadłużenia

Napisany przez exosvw86
Cześć drodzy czytelnicy,
mam dwa starsze [url]kredyty[/url], jeden w Postbanku (pozostała kwota około 13 000 €) i jeden mniejszy w Targobanku (pozostała kwota około 3 000 €). Razem [url]kredyty[/url] dają miesięczną ratę w wysokości 522,- €. Ponieważ pochodzą one z 2016/2017 roku, a w ciągu ostatnich lat stopy procentowe nadal spadały, chciałbym je połączyć. Trafiłem w tym celu na bank 1822direkt. Z jednej strony miałbym wtedy mniejsze obciążenie miesięczne, a z drugiej lepszą stopę procentową.

Umowa kredytowa została mi już wysłana lub złożyłem wszystkie dokumenty (za wyjątkiem potwierdzeń spłaty [url]kredytów[/url] w Targobanku i Postbanku) w banku. Moje wyciągi bankowe są czyste, czyli nie było żadnych obciążeń zwrotnych, a także nie jestem na debecie.

Teraz dostałem wiadomość od banku 1822direkt, że oczywiście brakują jeszcze potwierdzenia spłaty (niestety jeszcze ich nie dostałem od banków) i że mam się skontaktować telefonicznie. Zrobiłem to i podczas rozmowy bank chciał wiedzieć, na co wykorzystałem dawne [url]kredyty[/url], ponieważ oczywiście są one widoczne w rejestrze Schufa. Negatywnych wpisów w rejestrze Schufa nie ma.

Teraz jestem trochę zaniepokojony, zgodnie z informacją miłej pracownicy po złożeniu potwierdzeń spłaty będzie przeprowadzona ostateczna ocena. Czy ktoś wie, jak to zinterpretować? W zasadzie nowemu bankowi powinno być to obojętne, na co kiedyś używałem [url]kredytów[/url], ważne, że raty były płatne na czas. Czy źle to rozumiem? Dawne [url]kredyty[/url] były przeznaczone na zakup samochodu i opłacenie kosztów procesu (rozwód). Aktualna suma [url]kredytu[/url] jest nieco wyższa niż suma do spłacenia [url]kredytów[/url] (aby mieć mały zapas). Tak też powiedziałem miłej pani przez telefon.

W zasadzie byłem pewny konsolidacji [url]kredytów[/url], ale rozmowa telefoniczna jakoś mnie zaniepokoiła. Być może ktoś zna dokładną procedurę i może coś na ten temat powiedzieć.

Z góry dziękuję.

Napisany przez bruno68
"Drogi exosvw86,

jedno z nich nie zauważa, że jedno to reklama, ta tania oferta kontraktowa! a drugie to prawda!

Podpisałeś 2 umowy kredytowe, z okresem spłaty i tylko dlatego, że jedno jest tańsze, chcesz refinansować? Hej, obudź się, zaoszczędzona kwota oszczędności dokładnie pokryje różnicę, którą musisz zapłacić jako karę za wcześniejszą spłatę!

I jeśli masz pecha, zapłacisz więcej kary za wcześniejszą spłatę niż zaoszczędzisz na nowym kontrakcie!

Powinieneś zająć się tym, ile wyniosą koszty wcześniejszej spłaty! Pozostały okres w dniach (maks. 360 dni rocznie) razy (odsetki dziennie / 2) = koszty wcześniejszej spłaty w € pomnożone przez wskaźnik lichwy 1,89-krotnie

Przy pozostałym okresie spłaty 4 lata, czyli 1 440 dni na 4,00 € dziennie / 2 = 2 880 € kary za wcześniejszą spłatę razy wskaźnik lichwy 1,89 = 5 443,20 € maksymalna rekompensata za wcześniejszą spłatę!

Bądź wdzięczny, że w ogóle zdołałeś wtedy otrzymać [url]kredyt[/url], w wielu przypadkach rozwód idzie w parze z utratą pracy.

W przeciwnym razie będziesz zyskiwać, raczej cierpieć dalsze straty majątkowe! Oprocentowanie to nie wszystko, wierność umowie może być znacznie tańsza niż nowe umowy!

bruno68
"

Napisany przez vision
Moim zdaniem prowizja za [url]kredyty[/url] ratalne jest ograniczona do maksymalnie 1% pozostałej kwoty.

Co reszta użytkowników na forum na ten temat?

Napisany przez Dante
Takich bzdur jeszcze nigdy nie słyszałem i nie czytałem w żadnej umowie ani nie doświadczyłem osobiście. Również spłaciłem już kilka [url]kredytów[/url], zwłaszcza tych o niskiej wartości, i albo wcale nie płaciłem, albo opłaty były bardzo niskie.

Napisany przez exosvw86
Tak więc opłata za wcześniejszą spłatę w obu przypadkach jest bardzo niska. Dlatego [url]refinansowanie[/url] na nowy [url]kredyt[/url] na pewno się opłaca + jak już wspomniano, niższe miesięczne obciążenie. Nie rozumiem również ostrego tonu, zwłaszcza że to nie był odpowiedź na moje pytanie.

Napisany przez Dante
A to już w ogóle nie odpowiedź na moje pytanie.

Na pewno nie dostaniesz jej od Bruna, przynajmniej dopóki nie powie ci, że został zharmonizowany zgodnie z §34.

Napisany przez NaTwoim13
pisze:
An exosvw86,

zauważ, że jedno jest reklamą, a drugie to prawda!

Podpisałeś 2 umowy kredytowe, z okresem spłaty, i tylko dlatego, że jedna oferta jest tańsza, chcesz refinansować? Obudź się, kwota zaoszczędzona na odłożonym oszczędzaniu będzie dokładnie taka sama jak różnica, którą musisz zapłacić jako opłatę przedterminową!
A jeśli masz pecha, zapłacisz więcej opłaty przedterminowej niż zaoszczędzisz na oprocentowaniu nowej umowy!

Powinieneś sprawdzić, jak wysokie będą koszty przedterminowej spłaty! Okres pozostały do spłaty w dniach (maks. 360 dni rocznie) razy (oprocentowanie dzienne/ 2) = koszty przedterminowej spłaty w € razy współczynnik pełnomocnictwa graniczne 1,89-krotnie

Przy okresie spłaty 4 lata, to 1 440 dni po 4,00 € dziennie/2 = 2 880 € opłata przedterminowa razy współczynnik pełnomocnictwa 1,89 = 5 443,20 € maksymalna odszkodowanie za przedterminową spłatę!

Ciesz się, że w ogóle otrzymałeś kredyt wtedy, w wielu przypadkach, rozwód idzie w parze z utratą pracy.

Zysk będzie, zanim poniesiesz kolejne straty majątkowe! Oprocentowanie to nie wszystko, wierność umowie może być znacznie tańsza niż nowe umowy kredytowe!

bruno68

Bruno, kiedy w końcu przestaniesz z tą bzdurą????

Napisany przez 2tneub
noelmaxim pisze:
Bruno, kiedy wreszcie przestaniesz z tymi głupotami????

Masz dobre kontakty z administratorem. Czy mógłby dodać sygnaturę pod tekstami Bruno?

np. tak:

Jeśli dotarłeś aż tutaj czytając tekst, zasługujesz na najwyższy szacunek.
Ale czas poszedł na marne. Wszystko to były tylko porozrzucane słowa bez sensu i celu.

Napisany przez Alex [CryptoMod]
vision pisze:
????? Moim zdaniem oprocentowanie przy kredytach ratalnych jest ograniczone do maksymalnie 1% pozostałej kwoty.

Co reszta forum ma na ten temat do powiedzenia?

W ostatnich dniach otrzymałem zaświadczenia o spłacie dla 2 kredytów:
Z DSL Banku dotyczącego kredytu samochodowego oraz z INGDIBA w związku z kredytem mieszkaniowym, kwota kar umownych dokładnie wynosi 0,00 EUR.......

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata