Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Zaksięgowanie zwrotu podatku VAT z likwidowanego przedsiębiorstwa.

Napisany przez ferion
Cześć, Jestem tutaj nowy i mam nadzieję, że jedna z kompetentnych osób tutaj może odpowiedzieć na moje pytanie dotyczące prawidłowego rozliczenia zwrotu podatku VAT. Przypadek: Moja żona ma 3 (małe) firmy: X, Y i Z. Wszystkie będą rozliczone z wyprzedzeniem podatku VAT pod tą samą numerem podatkowym. Ja sam miałem również małą firmę do końca 2018 roku, którą wtedy „nieodpłatnie w całości” przekazałem swojej żonie. (Działalność gospodarcza / nazwa wymieniona w zezwoleniu na działalność jest identyczna z działalnością Z firmy mojej żony). W 2019 roku otrzymałem zwrot podatku VAT. Moje pytanie teraz brzmi: w którą z 3 tworzonych deklaracji rozliczeniowych (EÜR) dla 3 firm mojej żony powinienem zaksięgować kwotę zwrotu, który otrzymałem za moją zlikwidowaną firmę? a) W Z (ponieważ działalność gospodarcza zgodnie z zezwoleniem jest identyczna z tą, którą zlikwidowałem)? b) W jedną z 3 (ponieważ przypuszczalnie nie ma to znaczenia dla ogólnej sumy zysków z tych 3 firm)? c) Czy nie powinno być zaksięgowane w żadnej z tych 3 firm i należy to zaksięgować inaczej? - Jeśli tak, to w jaki sposób? Będę wdzięczny za wskazówkę. Pozdrowienia, ferion

Napisany przez 2tneub
Co mówi [url]doradca[/url] podatkowy? On jest odpowiedzialny za takie pytania i może udzielić porady.

Moje osobiste, amatorskie zdanie, które nie stanowi porady ani czegoś podobnego:

Muszę przyznać, że jestem sam w tej kwestii niezdecydowany, czy to w ogóle musi zostać uwzględnione u Twojej żony. Być może zależy to również od warunków umowy przy przejściu. Gdyby działalność została po prostu zlikwidowana, uwzględniłbym to przy zysku z zakończenia działalności u Ciebie. Wszystko, co dzieje się później, moim zdaniem można/musi uwzględnić jako późniejszy wydatek/przychód.

Ale teraz cały majątek, wraz z roszczeniami, został przeniesiony na Twoją żonę. Nie mogę oszacować, jaki był układ umowy i czy został poprawnie potraktowany pod względem podatkowym. Tutaj podejrzewam, że mogłoby to być już pierwszym błędem, jeśli nie zostało to skonsultowane z doradcą podatkowym.

Czysto intuicyjnie ograniczyłbym to do dwóch wariantów. Albo to jest ujęte w działalności Twojej żony, albo u Ciebie jako późniejszy przychód.

Jakie konsekwencje widzisz osobiście, jeśli zostanie to źle przyporządkowane do działalności? Pod względem podatkowym przy wspólnym rozliczeniu dochodowym nie powinno mieć to znaczenia, czy jest to ujęte w X, Y Z czy u Ciebie. Jedyną konsekwencją byłaby wtedy podatek od działalności gospodarczej, który przychodzi mi do głowy. Tylko Ty wiesz, czy granice podatku od działalności gospodarczej zostały przekroczone dla (mikro)przedsiębiorstwa.

Napisany przez florianmeier
Podatek VAT jest uwzględniany w bilansie likwidacyjnym, który koniecznie musi być sporządzony przy zakończeniu działalności.

Przy zmianie sposobu ustalania dochodu VAT jest uwzględniany.

Skomplikowana sprawa, dlatego koniecznie.

Napisany przez 2tneub
florianmeier pisze:
Ustawa VAT jest uwzględniona w bilansie likwidacyjnym, który koniecznie musi być sporządzony przy zakończeniu działalności gospodarczej.

Przełączając sposób ustalania zysku, VAT jest rejestrowany.

Ja również postępowałbym tak, sporządziłbym bilans likwidacyjny i uwzględniłbym VAT jako dochód przy ustalaniu zysku przejściowego.

Dlatego podejrzewam, że bilans likwidacyjny w ogóle nie został sporządzony, ponieważ aktywa i pasywa zostały przekazane bezprawnie, a co za tym idzie, dla laika w rachunkowości początkowo nie widać żadnych problemów, ponieważ nie ma przepływu pieniędzy.

Jego problemem będzie to, że rok bilansowy się już skończył.

Oprócz problemu zwrotu VAT, mogą według mnie istnieć dodatkowe ryzyka podatkowe.
na przykład:
-nieodpłatne dostawy towarów i usług, jeśli przelew nie podlega przepisowi §1 (1a) ustawy o VAT
-opodatkowanie zysku z likwidacji, jeśli aktywa > pasywa i cena zakupu wynosi 0 €
-jak księgować dalszą amortyzację majątku trwałego itp.
-ujawnienie ukrytych rezerw?

Ale księgowość i deklaracje podatkowe może zrobić każdy

Napisany przez ferion
Cześć wszystkim i dziękuję za pomoc.

Kilka lat temu zrezygnowałem z działalności gospodarczej i przekazałem ją mojej żonie wraz ze wszystkimi aktywami i pasywami. (Wówczas pismo informacyjne do urzędu skarbowego zostało sformułowane przez doradcę podatkowego, a zwrot środków z zaniechanej działalności został zaksięgowany na nowej działalności. Bilans zaniechanej działalności nie został przez niego sporządzony.

Urząd skarbowy nie miał z tym problemu.

Dlatego chciałbym teraz (obecnie bez doradcy podatkowego) zrobić to tak samo jak wtedy. Dla mnie (jako laika) jedynym pytaniem było, czy teraz muszę przyporządkować to do następczej działalności, czyli w moim powyższym przykładzie do Z) czy do tej, której kwartalne deklaracje VAT są przesyłane dla 3 działalności.

Napisany przez 2tneub
Wygląda na specjalny przypadek:
https://www.rechtslexikon.net/d/%C3%B...ebetriebes.htm

Jak już wspomniałem, pod względem podatkowym nie ma znaczenia, do którego z tych 3 przedsiębiorstw przyporządkujesz to. Zostanie to i tak zestawione w deklaracji podatkowej. Jedyne interesujące byłoby, gdybyś miał zarówno przedsiębiorstwo, jak i działalność wolnego zawodu, ponieważ miałoby to wpływ na podatek od działalności gospodarczej.

Podałbyś również odpowiedź na pytanie:
Jak rozdzielasz kwartalnie podatek VAT dla Y i Z, jeśli płatność odbywa się poprzez [url]konto[/url] X?

Napisany przez ferion
Cześć i dziękuję @tneub za ponowne sprawdzenie (poprzednie posty sprawiły, że nieco się zdenerwowałem :-)

Podatek od działalności gospodarczej nie występuje.

Co do Twojego pytania: podejrzewam, że chodzi Ci o zwrot podatku VAT z X, Y, Z. W przeszłości zawsze był on w 100% przypisywany tej działalności, za którą prowadzono skonsolidowany VAT-VA, czyli X

Chciałem jednak teraz zwrócić zwrot z mojej starej działalności Z, po prostu dlatego (i ewentualnie dla lepszej śledzalności), że to ta działalność została przejęta przez moją żonę.
Ale jak zauważyłeś; pod względem podatkowym powinno to być obojętne.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata