- czw sty 16, 2020 11:25 am
Cześć, Jestem tutaj nowy i mam nadzieję, że jedna z kompetentnych osób tutaj może odpowiedzieć na moje pytanie dotyczące prawidłowego rozliczenia zwrotu podatku VAT. Przypadek: Moja żona ma 3 (małe) firmy: X, Y i Z. Wszystkie będą rozliczone z wyprzedzeniem podatku VAT pod tą samą numerem podatkowym. Ja sam miałem również małą firmę do końca 2018 roku, którą wtedy „nieodpłatnie w całości” przekazałem swojej żonie. (Działalność gospodarcza / nazwa wymieniona w zezwoleniu na działalność jest identyczna z działalnością Z firmy mojej żony). W 2019 roku otrzymałem zwrot podatku VAT. Moje pytanie teraz brzmi: w którą z 3 tworzonych deklaracji rozliczeniowych (EÜR) dla 3 firm mojej żony powinienem zaksięgować kwotę zwrotu, który otrzymałem za moją zlikwidowaną firmę? a) W Z (ponieważ działalność gospodarcza zgodnie z zezwoleniem jest identyczna z tą, którą zlikwidowałem)? b) W jedną z 3 (ponieważ przypuszczalnie nie ma to znaczenia dla ogólnej sumy zysków z tych 3 firm)? c) Czy nie powinno być zaksięgowane w żadnej z tych 3 firm i należy to zaksięgować inaczej? - Jeśli tak, to w jaki sposób? Będę wdzięczny za wskazówkę. Pozdrowienia, ferion