- ndz sty 19, 2020 6:42 pm
Cześć,
jestem na progu zmiany pracodawcy.
Prywatnie opłacam produkt Riester (ETF), a przez mojego dotychczasowego pracodawcę mam dwa umowy emerytalne: pierwsza to konwersja wynagrodzenia na[url]konto[/url] emerytalne (którą opłacam samodzielnie), a druga to [url]ubezpieczenie na życie[/url] z kapitałem na przyszłość, do której mój pracodawca wpłaca 2/3, a ja 1/3. Obydwie umowy zostały zawarte przed 2004 rokiem i mają gwarantowaną stopę zwrotu w wysokości 3,25 procent.
Jeśli zmienię pracodawcę, chciałbym kontynuować konwersję wynagrodzenia na[url]konto[/url] emerytalne w nowej firmie oraz prawdopodobnie kontynuować prywatnie drugą umowę. Czy mam do tego prawo, czy też decyzja należy do nowego pracodawcy? Nowy pracodawca oferuje swoim pracownikom konwersję wynagrodzenia na [url]konto[/url] emerytalne do funduszu emerytalnego (z udziałem pracodawcy), ale wolałbym nadal oszczędzać w kasie emerytalnej niż otwierać nową umowę.
Przed rozmową z nowym pracodawcą chciałbym zasięgnąć tutaj opinii. Może mój pomysł nie jest zbyt przemyślany, a może nawet zalecacie nową umowę?
jestem na progu zmiany pracodawcy.
Prywatnie opłacam produkt Riester (ETF), a przez mojego dotychczasowego pracodawcę mam dwa umowy emerytalne: pierwsza to konwersja wynagrodzenia na
Jeśli zmienię pracodawcę, chciałbym kontynuować konwersję wynagrodzenia na
Przed rozmową z nowym pracodawcą chciałbym zasięgnąć tutaj opinii. Może mój pomysł nie jest zbyt przemyślany, a może nawet zalecacie nową umowę?