Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Dobrowolne ubezpieczenie zdrowotne, dochód z wynajmu jako emeryt

Napisany przez Marc2512
Cześć, mam krótkie pytanie. Mam 40 lat i od kilku lat dobrowolnie ubezpieczam się jako pracownik w GKV. Moja żona jest urzędniczką, a nasze 3 dzieci są ubezpieczone przez moją żonę w PKV (Beihilfe).
Płacę maksymalną stawkę, dlatego dodatkowe dochody nie są już istotne, ponieważ i tak już płacę maksymalną kwotę.
Kiedy w końcu przejdę na emeryturę, sytuacja będzie inna, ponieważ jako dobrowolnie ubezpieczony będę musiał wtedy uwzględnić te dochody.
Co by było, gdybym na przykład w wieku 65 lat (celująca emerytura w wieku 67 lat) podjął pracę, która znajduje się znacznie poniżej JAEG, wtedy powinienem być znowu normalnie ubezpieczony obowiązkowo i pozostać nim, o ile zarabiam poniżej tej kwoty JAEG? Czy czynsz nadal będzie zwolniony z opłat za [url]ubezpieczenie[/url] zdrowotne?
Dzięki, pozdrawiam, Marc

Napisany przez 2utopus
Jeśli dobrze rozumiem to tutaj: https://www.finanztip.de/gkv/kranken...g-der-rentner/, nie ma znaczenia, czy osoba była ubezpieczona dobrowolnie czy obowiązkowo w Zakładzie Ubezpieczeń Społecznych podczas pracy zarobkowej - wtedy, gdy w drugiej połowie życia zawodowego przebyła tam ponad 90% czasu, zostaje tam ubezpieczona obowiązkowo jako emeryt.

Napisany przez Experte
Jeśli przez całe życie byłeś ubezpieczony wyłącznie w publicznym ubezpieczeniu zdrowotnym (GKV), jako emeryt będziesz zakwalifikowany do składki ubezpieczeniowej w systemie ubezpieczeniowym emerytów (KVdR) i będziesz płacił składki w zależności od wysokości emerytury, ewentualnie także z zabezpieczenia emerytalnego z pracodawcy. Jeśli jednak w swoim życiu korzystałeś również z prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego (PKV), istotna jest reguła 9/10. Więcej informacji można znaleźć w punkcie 2 ulotki, którą można pobrać stąd - https://www.deutsche-rentenversicher...pdf/R0815.html

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata