- ndz gru 22, 2019 12:18 pm
Cześć, mam krótkie pytanie. Mam 40 lat i od kilku lat dobrowolnie ubezpieczam się jako pracownik w GKV. Moja żona jest urzędniczką, a nasze 3 dzieci są ubezpieczone przez moją żonę w PKV (Beihilfe).
Płacę maksymalną stawkę, dlatego dodatkowe dochody nie są już istotne, ponieważ i tak już płacę maksymalną kwotę.
Kiedy w końcu przejdę na emeryturę, sytuacja będzie inna, ponieważ jako dobrowolnie ubezpieczony będę musiał wtedy uwzględnić te dochody.
Co by było, gdybym na przykład w wieku 65 lat (celująca emerytura w wieku 67 lat) podjął pracę, która znajduje się znacznie poniżej JAEG, wtedy powinienem być znowu normalnie ubezpieczony obowiązkowo i pozostać nim, o ile zarabiam poniżej tej kwoty JAEG? Czy czynsz nadal będzie zwolniony z opłat za[url]ubezpieczenie[/url] zdrowotne?
Dzięki, pozdrawiam, Marc
Płacę maksymalną stawkę, dlatego dodatkowe dochody nie są już istotne, ponieważ i tak już płacę maksymalną kwotę.
Kiedy w końcu przejdę na emeryturę, sytuacja będzie inna, ponieważ jako dobrowolnie ubezpieczony będę musiał wtedy uwzględnić te dochody.
Co by było, gdybym na przykład w wieku 65 lat (celująca emerytura w wieku 67 lat) podjął pracę, która znajduje się znacznie poniżej JAEG, wtedy powinienem być znowu normalnie ubezpieczony obowiązkowo i pozostać nim, o ile zarabiam poniżej tej kwoty JAEG? Czy czynsz nadal będzie zwolniony z opłat za
Dzięki, pozdrawiam, Marc