Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: BHW Dmaxx 3.75 Co zrobić?

Napisany przez Pound
Cześć Wszystkim, Zarejestrowałem się tutaj z nadzieją, że ktoś z was będzie w stanie mi pomóc, ponieważ nie wiem, co zrobić z moją istniejącą umową oszczędnościową Dmaxx 3.75. Konkretnie chodzi o to, że mój ojciec założył dla mnie ww. umowę oszczędnościową w 2010 roku i wpłacił 1600 €. Długi czas nie wiedziałem o tej umowie, dopóki ostatnio nie dostałem listu od BHW. Szczerze mówiąc, nie znam się zupełnie na tego rodzaju umowach oszczędnościowych, więc chciałbym się dowiedzieć, co najlepiej zrobić z tą umową. Czy wypowiedzieć, wpłacić pewną kwotę itp.? Posiadam nieruchomość, aktualnie nie potrzebuję pieniędzy i mam oszczędności. Dane dotyczące umowy: Kwota umowy oszczędnościowej: 20.000€ Tarif Dmaxx 3.75 Data rozpoczęcia umowy: październik 2010 Ustalona premia mieszkaniowa: 45 euro do roku 2018 Saldo: 1571,17€ Odsetki od pożyczki: 0,00 Dysagio/Agio: 0,00 Opłaty po wypłacie: 0,00 Składki na ubezpieczenie na życie: 0,00 Co byście zrobili z tą umową? Czy oprocentowanie z tej umowy jest dobre czy złe? Przepraszam, naprawdę mało znam się na tego rodzaju umowach finansowych, nie mogę już zapytać taty. Dziękuję. Z poważaniem

Napisany przez Freeliner
Cześć Pound, moim zdaniem umowa ma 1% oprocentowanie lokaty (oprocentowanie bazowe) + 1% oprocentowanie premii za zyski (które można ubiegać się o nie z tyłu - po 7 latach lub coś w tym stylu) Ponieważ premia za podpisanie umowy została już wypłacona, po prostu kontynuuj oszczędzanie. Uwzględnij dodatkowo premię mieszkaniową oraz premię pracowniczą (jeśli możliwe), razem z kwotą miesięczną (lub roczną), którą chcesz oszczędzać. W obecnych czasach jest to przyjemne oprocentowanie, którego nie znajdziesz nigdzie indziej w tej klasie inwestycji. (wykorzystaj je do oszczędzania)

Napisany przez Pound
Cześć, Dziękuję za szybką odpowiedź. Ok, więc dobrze rozumiem, że teraz będę nadal regularnie oszczędzać na umowie (VL itp. niestety nie wchodzi w grę, ponieważ wynagrodzenie przekracza limit), a od oszczędności na poziomie 40% otrzymam 2% oprocentowanie od salda? Do jakiej kwoty jest sensowne uzupełniać umowę oszczędnościową? Tak, abym jak najlepiej skorzystał z 2% oprocentowania, ciągle czytam, że spółdzielnie oszczędnościowo-kredytowe chcą likwidować stare umowy i nie powinno się im dawać ku temu pretekstu. Czy istnieje więc coś szczególnego, o czym trzeba pamiętać? Czy istnieje jakiś limit, powyżej którego obowiązuje prawo do wcześniejszego rozwiązania umowy? Z drugiej strony zastanawiam się, czy 2% rocznie to nie jest dużo, czy nie byłoby bardziej sensowne zainwestować pieniądze w ETF lub coś podobnego.. chociaż opłaty początkowe zostały już opłacone.. Pozdrowienia

Napisany przez 2utopus
W przypadku programu oszczędnościowego VwL pracodawca zazwyczaj udziela dodatkowego wsparcia finansowego - a dla premii mieszkaniowej brany jest pod uwagę nie faktyczna pensja brutto, ale dochód podlegający opodatkowaniu - nawet mając znacznie powyżej 80 000 € rocznego dochodu brutto gospodarstwa domowego, otrzymałem premię mieszkaniową... ale oczywiście zależy to od indywidualnych okoliczności. (żonaty/dzieci/koszty uzyskania przychodu itp.) Jeśli odłożenie oszczędności nie sprawia Ci bólu, polecam oszczędzać - jednak nie stawiaj wszystkich jajek w jednym koszyku, dlatego dodatkowo można zainwestować w ETF-y/akcje lub podobne instrumenty.

Napisany przez kub0185
Chciałbym wpłacać 66,67 każdego miesiąca. Standardowa kwota oszczędności według Googlea. 3 promile. W innym wypadku mogliby cię zwolnić. Nie będziesz mógł więcej.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata