Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy dotyczące polityki i gospodarki.

Re: Czy istnieją kraje, które nie chcą oszukiwać inwestorów prywatnych?

Napisany przez Dante
Cześć wszystkim,

jestem powoli całkowicie zniechęcony. W moim subiektywnym odczuciu w tym kraju staje się coraz trudniej dla małych inwestorów osiągnąć sukces finansowy. Nie tylko dlatego, że polityk partii, która od lat nie radzi sobie dobrze w żadnych wyborach, został nagrodzony ministrem po zamordowaniu Hamburga. Ten sam polityk uważa, że dobrym pomysłem jest obciążenie małego, rozsądnego inwestora podatkiem od transakcji finansowych. Jednak nie na instrumenty pochodne i inne bardziej spekulatywne bzdury, ale na poważne produkty inwestycyjne.

Nie tylko przez lata mówiono nam, że z emerytury nie ma co liczyć, że od państwa dostaniesz może kilka kolorowych papierków, z którymi w najlepszym wypadku dostaniesz 15% zniżki w supermarkecie, i że trzeba zabezpieczyć się prywatnie, żeby nie umrzeć z głodu. W takiej sytuacji dodatkowy podatek, który utrudnia takie zabezpieczenie, jest oczywisty.

Następnie anonimowy zakup złota będzie obniżony z 10 000 € na 2 000 €, a jeśli chodzi o Bundesrat, chętnie sprowadziliby to do 1 000 €. Ale ważne, że banki centralne kupują złoto jak szaleni. Ale hej, przecież ciągle mówi się, że złoto to zła inwestycja.

Ta sama partia uchwala kolejne przepisy, które ograniczają moje ulubione hobby do stopnia perwersji i niszczą lata pracy.

Z każdym dniem coraz bardziej tracę ochotę na dalsze znoszenie tego kraju z naszym rządem i zaczynam coraz bardziej myśleć o opuszczeniu tej całości.

Chciałbym więc zapytać was, czy znacie dobre kraje, które nie starają się w każdej okazji usunąć nerek małym inwestorom? Myślałem o krajach pierwszego świata, w których dobrze radzić sobie z angielskim, gdzie prowadzi się dobrą politykę finansową, mają dobre systemy edukacyjne i zdrowia, i w najlepszym przypadku mają liberalne prawo odnośnie broni.

Spontanicznie przychodzi mi do głowy Kanada, ale nie wiem, jak finansowo się mają.

Czy macie jakieś opinie, zalecenia, czy nawet sami uciekliście do lepszego życia?

Będę wdzięczny za odpowiedzi poważnie traktujące moje pytanie.

Napisany przez hanes
To naraz przychodzi mi na myśl Wenezuela.

Napisany przez brainy
Kraje, które mają zrobione zadania domowe, prawdopodobnie cię nie wpuszczą, ponieważ jesteś za stary i/lub niewystarczająco wysoko wykwalifikowany.
Inne kraje po prostu są zbyt drogie.
Co powiesz na Panamę?

Napisany przez Dante
No cóż, co rozumiesz przez niewystarczająco wykwalifikowany i zbyt stary? Panama i Wenezuela prawdopodobnie nie spełniają tych wymagań.

Napisany przez 2titan1981
Jakie byłyby twoje konkretne żądania? Zdrowie i edukacja? Co Kanada robi lepiej? Czy mógłbyś tam pracować w twoim zawodzie, czy musiałbyś zacząć jako niedoświadczona siła robocza. Bardzo dokładnie zastanowiłbym się nad tym wcześniej. W większości innych krajów trzeba być aktywnym i coś wnosić. Tam nie otrzymuje się pomocy od państwa.

W Zjednoczonych Emiratach Arabskich, jeśli masz coś do zaoferowania i możesz stale świadczyć usługi na wysokim poziomie w obszarze wysoko kwalifikowanym. Zdrowie i edukacja są dobre przy odpowiedniej solidności finansowej. Podatki są stosunkowo niskie, ale musisz również sam zająć się swoją emeryturą i bez pracy wylecisz. Albo jeśli władcy zechcą coś innego, stracisz wszystko. itp.

To nie byłoby dla mnie. Inni uważają to za dobre.

Teoretycznie każdego dnia możesz kupić anonimowo złoto za 2,000 €, co daje rocznie 600,000 € złota, które możesz nadal kupować. Nawet jeśli limit jednorazowy został obniżony, można nadal zdobyć sporo złota....

W czasie kryzysu finansowego na Cyprze było naprawdę zabawnie, kiedy tak jak w Grecji mogło się wypłacić tylko 50€ dziennie. Również niezbyt zabawne.

Jeśli chcesz uciec, musisz jednak zniszczyć wszystkie mosty za sobą, najlepiej zniszczyć wszystkie dokumenty itp., aby powrót, bez względu na powód, nie był już możliwy.

Możesz więc przyjrzeć się krajom o dobrej kondycji finansowej, nie jest ich wiele.

Napisany przez brainy
Dante pisze:
No cóż, co rozumiesz przez niewystarczająco wykwalifikowany i za stary?

Na przykład Kanada ma system punktowy. Nawet z odpowiednim wykształceniem i dobrą znajomością języka trudno jest imigrować w okolicach czterdziestki. Z płynnym francuskim jest to trochę łatwiejsze.

To jest inaczej w Panamie. Ponadto mają USA jako mocarstwo ochraniające (Kanał) i dolara.

Wenezuela to bzdura.

Warto znać trochę hiszpańskiego.

Czy są już jakieś wyniki dotyczące krajów lepszych od Niemiec i spełniających kryteria?

Napisany przez Dante
Jakie są twoje konkretne żądania? Zdrowie i edukacja? Co Kanada robi lepiej? Czy w twoim zawodzie możesz tam pracować, czy musiałbyś zacząć jako pracownik niewykwalifikowany? To bardzo dokładnie przemyślałbym. W większości innych krajów trzeba aktywnie wnosić wkład. Nie dostają pomocy od państwa. Cóż, system opieki zdrowotnej, który jest podobny do niemieckiego i nie taki jak amerykański, gdzie w najgorszym przypadku jesteś zepsuty na resztę życia. I jeśli chodzi o edukację, chciałbym unikać USA. Poza elitarnymi uniwersytetami, szkoła i szkolnictwo wyższe tam nic nie warte. Kanada stosuje na przykład system punktowy. Nawet z odpowiednimi studiami i językiem na poziomie jest trudno zamieszkać tam po 40. lecie życia. Z płynnym francuskim jest to trochę łatwiejsze. Nie wiem, jaka jest obecna szansa, mam nadzieję, że mam obecnie 29 lat, tytuł mistrza, dobre umiejętności języka angielskiego nie jestem w tak złej sytuacji. Dodatkowo zdobywam właśnie maturę i za 3 lata rozpocznę studia fizyczne. Nie wiem, co jeszcze mogę zrobić. Francuski byłby bardziej interesujący dla zachodniej części Kanady. A czy jest już wynik dotyczący krajów lepszych od Niemiec i spełniających kryteria? Jak dotąd, niekoniecznie. Wiem, że Stany Zjednoczone są beznadziejne. Kanada i Szwajcaria to chyba akceptowalna alternatywa. (Chociaż wciąż nie wiem, jak luźni Kanadyjczycy są w kwestiach finansowych) A kraje trzeciego świata eliminuję od samego początku. Jeśli chcesz uciekać, musisz jednak zniszczyć wszystkie mosty za sobą, najlepiej wszystkie dokumenty itp., aby powrót nie był możliwy, niezależnie od powodu. Cóż, nie trzeba tak przesadzać. Chodzi mniej o ucieczkę, a bardziej o emigrację.

Napisany przez 2tneub
Dante pisze:
Francuski byłby raczej interesujący dla zachodniej Kanady.

Raczej dla wschodu, na przykład Quebec. Pomijając 5 mieszkańców mówiących po francusku na północnym zachodzie w Jukonie.

Napisany przez Dante
Niemniej jednak Wikipedia mówi:

Angielski i francuski są językami ojczystymi odpowiednio dla 56,9% i 21,3% ludności,[43] 68,3% i 22,3% osób mówi nimi najczęściej w domu (2006).[44] 98,5% mieszkańców mówi po angielsku lub francusku (67,5% mówi tylko po angielsku, 13,3% tylko po francusku, a 17,7% oboma).[45]
Chociaż 85% francuskojęzycznych Kanadyjczyków mieszka w Quebecu, istnieją znaczące grupy ludności frankofońskiej w Ontario i Alberty, na południu Manitoby, na północy i południowym wschodzie Nowego Brunszwiku (Akadianie; razem stanowią 35% populacji tej prowincji), a także na południowo-zachodniej Nowej Szkocji i na Wyspie Cape Breton. Ontario ma największą liczbę francuskojęzycznej ludności poza Quebecem.

Dlatego myślę, że można sobie poradzić z brakiem znajomości francuskiego.

Napisany przez Hubi87
Czy kiedykolwiek pomyślałeś o zostaniu influencerem, a następnie założeniu własnej partii politycznej? W ten sposób nie tylko możesz poprawić swój scenariusz życia, ale także życie wszystkich Niemców.

Napisany przez Dante
Dokładnie, albo po prostu będę awansować na dyktatora. To równie możliwe.

OK, również Szwajcaria i Kanada mogą nie być dla ciebie, jeśli tak myślisz.

Szwajcaria ma 4 języki urzędowe: niemiecki, francuski, włoski i retoromański, i nie każdy Szwajcar mówi po niemiecku, chociaż wielu potrafi. Nawet w Szwajcarii potencjalny pracodawca musiałby udowodnić, że nie może znaleźć Szwajcara z gorszymi kwalifikacjami na dane stanowisko, zanim miałbyś szansę tam pracować. Musiałbyś także płacić tam podatki i mieszkać. Tak więc opcja pracownika przekraczającego granicę już odpada, bo chcesz opuścić Niemcy.

W zachodnich regionach Kanady dużo mówi się po francusku, więc zdecydowanie polecam naukę tego języka, szczególnie jeśli będziesz mieć kontakt z klientami. Na pewno jako mistrz rzemiosła będziesz go potrzebować. System punktowy został już omówiony, ale z planem zdobycia matury i późniejszym studiowaniem fizyki, Kanada wydaje się być już wykluczona.

Może północna Europa jest dla ciebie bardziej interesująca. Posiadając znajomość angielskiego i tytuł mistrzowski z Niemiec, będziesz mile widziany. Uważam, że system opieki zdrowotnej jest tam bardzo dobry. Edukacja szkolna jest lepsza niż w Niemczech. W większości krajów germańskiej rodziny językowej w tym regionie, naukę łatwiej przyswoić osobom niemieckojęzycznym, ponieważ wiele jest podobne do niemieckiego lub angielskiego. Jednak dla wielu problemem jest długa ciemność i jasność w ciągu dnia, co może prowadzić do depresji. To też powód, dlaczego alkohol jest tam tak drogi.

Zalety:
- Moc rentowa państwa
- Wspaniały system opieki zdrowotnej w dużych miastach
- Dobra jakość edukacji
- Wysokie wynagrodzenie dla specjalistów

Wady:
- Praca jest głównie na prowincji z powodu braku miejscowych pracowników, ale istnieje ogromny niedobór wykwalifikowanej siły roboczej
- Państwo bierze swój udział w twoim wynagrodzeniu i inwestycjach finansowych.

Napisany przez Dante
System punktowy został już wspomniany, więc z chęcią uzyskania matury i studiowania fizyki, Kanada najprawdopodobniej odpada.

Dlaczego zatem Kanada miałaby odpadać?

Północna Europa byłaby naprawdę interesująca dla Ciebie. Posiadasz umiejętność języka angielskiego, a tytuł mistrza Niemiec jest tam mile widziany. Moim zdaniem system ochrony zdrowia jest tam bardzo dobry. System edukacyjny lepszy niż w Niemczech. Poza Finlandią należy do grupy języków germańskich, co sprawia, że jest łatwiejszy dla Niemców do nauki niż języki romańskie, ponieważ wiele rzeczy jest podobnych do niemieckiego lub angielskiego. Niedogodnością dla wielu, a raczej problemem, jest długi czas trwania dnia i nocy. To sprawia, że wielu ludzi popada w depresję, ponieważ jest tam długo ciemno i jasno. To również powód, dlaczego alkohol jest tam tak drogi.

Zalety
- Stateczna emerytura Top
- System opieki zdrowotnej w dużych miastach Top
- System edukacji Top
- Wynagrodzenie dla specjalistów również Top

Wady
- Praca jest zazwyczaj na prowincji. Ponieważ nikt z tamtąd nie chce tam pracować, ale istnieje ogromny niedobór specjalistów
- Państwo także pobiera swoją część ze twojego wynagrodzenia i inwestycji.

Taka idea również przyszła mi do głowy. Byłem w Norwegii przez 5 tygodni w zeszłym roku i uważam, że krajobraz tam jest bajeczny. System ochrony zdrowia i edukacja są zdecydowanie najlepsze. Mam tytuł mistrza przemysłu w dziedzinie elektrotechniki, ale nie mam zamiaru pracować w tej branży. Dlatego też dążę do studiów fizyki. Moim celem jest praca w dziedzinie badawczej.

To, że państwo bierze swoją część, jest słuszne i ważne. Jednak nie powinno się to odbywać w tak uciążliwy i niesprawiedliwy sposób, jak ma to miejsce w Niemczech.

Dante pisze:
Dlaczego Kanada miałaby wypaść?

Sam również miałem już taki pomysł. Byłem w Norwegii przez 5 tygodni w zeszłym roku i uważam, że krajobrazy tam są bajeczne. System opieki zdrowotnej i edukacja są zdecydowanie na najwyższym poziomie. Mam tytuł mistrza przemysłu w zakresie elektrotechniki, ale nie planuję pracować w tej dziedzinie. Dlatego też zamierzam studiować fizykę. Moim celem jest praca w dziedzinie badawczej.

Fakt, że państwo pobiera swój udział jest słuszny i ważny. Jednak powinno to robić w sposób mniej nachalny i bardziej sprawiedliwy niż Niemcy.

Dlaczego Kanada odpada z powodu wieku
Matura 3 lata
Studia na pełen etat na uniwersytecie - licencjat + magister fizyki (co najmniej 9 semestrów (4,5 roku), raczej 11+ semestrów)

29+3+4,5=~37 lat, ale bez doświadczenia zawodowego.
Trudno będzie konkurować jako specjalista bez doświadczenia zawodowego z młodszymi osobami z kanadyjskim doświadczeniem zawodowym. Jeśli chodzi o badania, trzeba byłoby uzyskać stopień doktora (+co najmniej 3 lata) z wyróżnieniem Summa cum laude w Niemczech z liczbnymi międzynarodowymi publikacjami. Wtedy miałbyś dobrą szansę na MIT, jednak w USA. Prywatne szkoły w Stanach są dobre, mają też prywatne ubezpieczenie zdrowotne, ale trzeba zadbać o swoje zdrowie. W wieku około 40 lat rzadko zdarza się, aby brak złego samopoczucia nie skutkował wykluczeniem.

Znam dobre uniwersytety w Kanadzie, ale głównie na wschodzie, w Montrealu, Toronto itp. z francuskim ... i jak wspomniałem wcześniej, w wieku około 40 lat trudno tam się dostać.

Gdyby pozostała tylko wolna gospodarka, tutaj nie zostaniesz zatrudniony do badań i rozwoju bez doświadczenia zawodowego i odpowiednich referencji. Innymi słowy, musisz mieć stopień doktora plus doświadczenie zawodowe i dobre wyniki.

Niemcy nie bez powodu mają gospodarkę społeczną i bardzo troszczą się o opiekę nad mniej szczęśliwymi członkami społeczeństwa. Jeśli chodzi o to, to prawie nie znajdziesz innego kraju, ponieważ Niemcy starają się być sprawiedliwi wobec wszystkich, również obywateli innych państw. Niestety nie zdaje się sobie sprawy, że jest tylko jeden tort do podziału. Z każdym dodatkowym wydatkiem społecznym zostaje on zmniejszony dla innych celów, co oznacza, że musi stale rosnąć tort państwowy, aby móc kontynuować sprawiedliwe dzielenie. Ponieważ mniej szczęśliwi nie są w stanie tego zrobić sami, muszą bardziej zamożni oddać więcej ze swojego własnego tortu.

Jeśli chodzi o to, musiałbyś wybrać kraj, który pozostawia mniej szczęśliwych na lodzie i troszczy się tylko o tych, którzy są szczęśliwi w swoim kraju. Wtedy trafiałbyś na zupełnie inne kraje niż Kanada, kraje nordyckie, Niemcy. Raczej w kierunku Iranu, Korei Północnej, Arabii Saudyjskiej, Chin, Indii, Pakistanu. Ci poszukują fizyków z desperacją. Ci specjaliści będą tam na pewno dobrze traktowani, jeśli będą tam prowadzić badania. (Opieka zdrowotna, edukacja dzieci, wynagrodzenie, itp.) Tylko podróże wakacyjne mogą być wtedy trudne do innych krajów. A jeśli nie przynosisz wyników, szybko zostaniesz usunięty razem z rodziną.

Wszystko ma swoje za i przeciw.

Nadal nie rozumiem, co jest niesprawiedliwe w Niemczech. ubezpieczenie zdrowotne? Edukacja? Czy tylko opłaty? Dochody z odsetek i dywidend są znikome w porównaniu ze składkami podatkowymi od wynagrodzenia (wynagrodzenie akademickie). Aparat socjalny w porównaniu do innych krajów nadal jest ogromny, ale teraz jest przesuwany w kierunku innych państw, aby bogaci i wykształceni nie uciekali. To jest to, co ludzie teraz odczuwają.

Napisany przez Dante
Wszystko ma swoje za i przeciw.

Oczywiście wszystko ma swoje strony medalu. Nie będzie idealnego rozwiązania, ale można zobaczyć, jakie alternatywy są dostępne i co jest możliwe.

Nadal nie rozumiem, co jest niesprawiedliwe w Niemczech. Opieka zdrowotna? Edukacja? Czy tylko obciążenia? Dochody z odsetek i dywidend są stosunkowo niskie w porównaniu do podatków pobieranych od wynagrodzenia (wynagrodzenie akademickie). Aparat socjalny jest nadal ogromny w porównaniu do innych krajów, ale teraz jest przesuwany w kierunku innych państw, aby bogaci i wykształceni nie uciekali. To właśnie ludzie teraz odczuwają.

No cóż, system opieki zdrowotnej i edukacji w Niemczech jest dość dobry, choć niekoniecznie doskonały. W przypadku tych dwóch aspektów chodziło raczej o to, by alternatywa nie prezentowała się gorzej.

Problemem w niemieckiej polityce finansowej jest to, że ciągle wymyśla się nowe pomysły, które dotykają tych, którzy nie marnują swoich pieniędzy, lecz inwestują i oszczędzają. Czy to nowy podatek od transakcji finansowych, zaostrzenie nadzoru nad złotem lub transakcjami gotówkowymi. Regularnie zastanawia się, w jaki sposób można jeszcze bardziej próbować wyssać środki od tych, którzy oszczędzają na emeryturę. A to wszystko po tym, jak z radością mówi się, że emerytura nie jest pewna i każdy musi sam zadbać o swą przyszłość.

Dodatkowo zaostrzenia prawa dotyczącego broni, które są żądane z każdej strony, i które nie wystarcza nawet do spełnienia europejskich wymogów; trzeba jeszcze dołożyć coś od siebie. Ten punkt jest dla mnie jako myśliwego, strzelca sportowego i reloadera szczególnie istotny. Dlatego alternatywa powinna także obejmować liberalne prawo do posiadania broni.

I wszystko to nie staje się lepsze, kiedy patrzy się na kierunek, w którym podążamy politycznie. Zieloni i Lewica zyskują coraz większe poparcie. I nie muszę chyba tłumaczyć, jakie są ich punkty widzenia.

Jednak odpowiedź praktycznie już sobie dałeś, prawda? Porównanie dotychczasowych przykładów pokaże ci, że prawdopodobnie wszędzie za granicą znajdziesz tylko gorsze warunki.

[url]ubezpieczenie[/url] zdrowotne nie jest naprawdę dobre? Co jest złe? Można się odpowiednio zabezpieczyć prywatnie, trzeba tylko za to zapłacić.

Ograniczenia i zmiany w prawie finansowym są konieczne, ponieważ istnieją czarne owce, które wykorzystują dobre warunki do swoich interesów, co stanowi globalny problem. Trzeba znaleźć środki i sposoby na trwałe zahamowanie takich działań. Należy więc ograniczyć nielegalne wykorzystanie funduszy publicznych do tego stopnia, że stanie się mniej mierzalne. Niestety konieczne będzie całkowite monitorowanie wszystkich obywateli, przy czym nadzór powinien być przeprowadzany wyłącznie przez osoby świadome swojej władzy, nie wykorzystujące jej dla własnych celów... Sądzę, że to również nie byłoby zgodne z obecną konstytucją/prawami człowieka itp.

Niestety w rzeczywistości nie istnieją idealne systemy. Być może zdasz sobie z tego sprawę podczas studiów.

Wystarczy spojrzeć, jak działają bogaci - gdyby było tak źle, nie byłoby tak wielu bogatych osób w Niemczech, którzy jako pierwsi przenieśliby swoje pieniądze gdzieś indziej, częściowo to robią, jednak w końcu wychodzi na jaw, zostają skazani na grzywny, a mniej zamożni trafiają do więzienia.

Nie trzeba byłoby zaostrzać prawa dotyczącego broni, gdyby osoby posiadające broń były zdolne do jej odpowiedniego użytkowania. Jednak z tego względu, że suma punktów IQ populacji pozostaje na zbliżonym poziomie, podczas gdy przyrost populacji przypomina funkcję wykładniczą, jasne jest, że ludzie stają się coraz mniej inteligentni. Dlatego restrykcje dotyczące broni faktycznie powinny zostać znacznie zwiększone, ponieważ nadal zbyt wielu ludzi dostaje broń, których nie potrafią odpowiedzialnie używać. Niestety to pokazują incydenty. A gdyby ograniczenia były na tyle surowe, że broń dostaliby tylko ci, którzy potrafią ponieść tę odpowiedzialność, wtedy 99,9% obecnych właścicieli broni - legalnie lub nielegalnie - musiałoby zrezygnować z posiadania broni, ponieważ nie są w stanie/potrafią ponieść tej odpowiedzialności. Co oczywiście nie miałoby zastosowania wśród osób posiadających broń nielegalnie.

Jeśli uważasz, że obecna polityka nie jest odpowiednia, musisz z jednej strony uczestniczyć w wyborach i oddać swój głos tam, gdzie twoim zdaniem powinien on trafić, a dodatkowo zadbać o to, aby wielu innych również oddało go tam. Musisz więc wziąć polityczną odpowiedzialność na siebie. Aby poparcie dla Zielonych i Lewicy zanikało, a twoja partia preferowana przez ciebie i zgodna z twoimi poglądami zdobywała poparcie. Przeciwnicy Zielonych i Lewicy właśnie to robią bardzo skutecznie. Każdy kraj otrzymuje swoje przywództwo polityczne, jakie zasługuje. Tak właśnie działa demokracja. Czyli to ty jesteś odpowiedzialny za kształtowanie swojego kraju tak, jak tego pragniesz, i nie możesz po prostu uciekać do innego kraju, a potem odkryć, że po bliższym przyjrzeniu się sytuacja tam jest jednak gorsza niż w domu...

Zastanów się, dlaczego sytuacja w Niemczech jest taka zła. Zbyt mało osób o wysokiej inteligencji, przewidywaniu i kierujących polityką zorientowanej na przyszłość znajduje się u władzy. Osoby uważające się za wybrane są w stanie aktywnie przyczynić się do poprawy sytuacji, ale trzeba wtedy zdobyć odpowiednich sympatyków i stworzyć nowych.

Napisany przez 2tneub
@titan1981
Dobrze napisane.

Mnie również nie podoba się, w którą stronę zmierza obecnie Niemcy/UE. Zbyt wiele biurokracji i nakazów. Tylko że obywatele i firmy są częściowo również winne, ponieważ wykorzystują każdą nawet najmniejszą szczelinę. Gdy ta zostaje zamknięta, otwierają się dwie nowe. Właśnie duże firmy mają moc rozgrywać państwa przeciwko sobie.
Z tego wynika, że to nie jest problem tylko niemiecki. Świat jest znacznie bardziej związany. A to oznacza także, że wszystkie rozwinięte kraje borykają się z podobnymi problemami.

Początkowo myślałem o zaproponowaniu ci terytoriów zamorskich na Karaibach. Jednakże badania w tym temacie mogłyby być dość trudne.

Napisany przez Dante
Chciałbym nie dyskutować z wami na temat niemieckiego prawa dotyczącego broni, ponieważ moim zdaniem zbyt wiele dezinformacji jest rozpowszechnianych przez media i politykę, i wielu, którzy się na tym nie znają, wierzy we wszystko, co powie im ktoś nawet trochę autorytatywny. A znowu wracamy do zbyt małej liczby ludzi o odpowiedniej inteligencji, o których wspomniałeś.Jeśli chcielibyśmy powstrzymać czarne owce, to już dawno to zrobiono. Łatwiej jest w Niemczech uprawiać hazard lub spekulować i oszukiwać niż uczciwie coś zbudować. Oczywiście, nielegalne działania muszą być powstrzymane, ale proszę nie tak, jak to praktykuje obecny rząd. Mianowicie, całkowicie odchodząc od tematu.Chociaż idę głosować i tłumaczę każdemu, kto naprawdę chce wiedzieć, dlaczego Lewica i Zieloni są słabi, to nie mam zamiaru aktywnie uczestniczyć w polityce. Nie mam na to ani chęci, ani czasu. Przede wszystkim nie chcę odkryć po 20 latach, że zmarnowałem na to cały swój czas i nie zrobiłem tego, na co mam ochotę i co mi sprawia przyjemność. Życie jest tylko jedno, i nie każdy może pójść do polityki, jeśli mu się coś nie podoba.Oczywiście w Niemczech są bogaci, którzy tu zostają. I po osiągnięciu pewnego majątku, można mieć kompletnie to gdzieś, ponieważ i tak ma się więcej pieniędzy, niż się wydaje. Ale dlatego nie można od razu wnioskować, że tu wszystko jest w porządku.To właśnie o to chodzi w tym temacie, żeby dowiedzieć się, czy istnieją lepsze alternatywy. Ponieważ do tej pory nie miałem czasu stworzyć tabeli i porównać lub ocenić wszystkich krajów na świecie pod różnymi względami, liczę na sensowny wkład i może na jakieś doświadczenia.

Napisany przez brainy
Taką tabelę mam od kilku lat i już część z niej przeleciałem i zjechałem. Ale każdy musi to ocenić z własnej perspektywy (sytuacja edukacyjna, języki i wiek). Nie ma na świecie zbyt wielu rzeczy lepszych. Informatyka i fizyka to dwa kierunki studiów, przed którymi mam szacunek. Warto rozważyć rozwijanie się na bazie dotychczasowego zawodu i ewentualnie pójście do Austrii. Jako nie-natywny użytkownik języka zaczyna się prawie od zera na całym świecie lub jest się tylko w trakcie podróży i nigdy się nie osiąga celu (jak opłacani konsultanci). Jako były ekspatriant wiem, o czym mówię.

Nie musisz dyskutować na temat swojego zdania na temat prawa do broni. Uważam, że już rozumiesz, że na pewno nie wierzę w to, co mówią mi inni, ponieważ po prostu zbyt wiele wiem o tym, jak to wszystko działa w tle.

Sam miałem bronie palne, więc doskonale wiem, o czym tu mówię. Człowiek wynalazł wiele narzędzi, które okazały się użyteczne i bardzo go rozwinęły. Użycie broni jest w człowieku zakorzenione tak jak jedzenie i picie, i to jest nauka z historii ludzkości. Dopóki istnieje nierówność, zawiść, nadmierna liczba ludności, głód, ubóstwo, ludzie będą używać broni, aby narzucić swoje rzekome prawo.

Nie będzie działać, jeśli zostaną usunięte tylko czarne owce, ponieważ te czarne owce siedzą również w polityce, można się ich pozbyć tylko wtedy, gdy zastąpi się ustalone nowymi, nie pozwalając na powrót patologii z ostatnich lat.

To samo dotyczy oszczędzania - 20 lat oszczędzałeś, a potem stwierdzasz, że inwestowałeś w złe rzeczy. To się zdarzało wielokrotnie w historii, jak np. tulipany, akcje telekomunikacyjne, itp. Ale ty mówisz o zabawie i czasie wolnym, co jest osiągnięciem przeszłości, ponieważ zniesiono pańszczyznę i niewolnictwo.

Widziałeś jednak alternatywy. Zawsze jest to porównywanie złych cech z lepszymi. Po prostu nie wystarcza już dla wszystkich uzyskanie tego samego standardu życia. Gdyby wszyscy ludzie na ziemi chcieli żyć tak jak w Niemczech, musiałoby być jedynie 1 miliard osób na ziemi.

Gdyby wszyscy mieli mieć taki sam standard, musielibyśmy dostosować się do standardu ludności Mongołii i im więcej nas będzie, tym gorzej będzie. Innymi słowy, jeśli żyjesz lepiej niż ludzie w Mongolii, masz więcej niż ci się właściwie należy. Widać, że elity świata nie są w stanie temu zaradzić. Tutaj można zrobić znacznie więcej dla środowiska niż każdym [url]euro[/url] wydanym na uchodźców czy ochronę środowiska w Niemczech. Nic to nie da, trzeba zlikwidować powód ubóstwa i głodu. Tą prawdę jednak nikt nie chce podjąć. Liczba ludzi musi zostać ograniczona do 1/7 obecnej populacji świata. Wtedy wszyscy ludzie mogliby żyć tak, jak jest to standardem w Niemczech.

Napisany przez Malapascua
titan1981 pisze:
Państwowa emerytura Top

W Norwegii tak (poza konkurencją ze względu na stan naftowy, w Szwecji mniej)

System opieki zdrowotnej w dużych miastach Top

Nie - ubezpieczenie zdrowotne na przykład w Szwecji to żart. Wysokie opłaty własne i niekończące się kolejki.

Wykształcenie szkolne Top

W aktualnym rankingu PISA Niemcy zajmują pierwsze miejsce przed wszystkimi krajami skandynawskimi. Niemcy na miejscu 13, a Szwecja na miejscu 26. Pomimo znacznie większego odsetka obcokrajowców w Niemczech.

Wynagrodzenie dla specjalistów również Top

Fałsz. Wynagrodzenie za prace w niższych warstwach społecznych, takie jak kelner, w krajach skandynawskich jest w porządku. Jednak większość nie może nawet marzyć o zarobkach w przemyśle takich jak w Niemczech. Wyjątek stanowi Norwegia, jako kraj naftowy.

Napisany przez Malapascua
brainy pisze:
Warto zastanowić się nad dalszym rozwojem na podstawie dotychczasowego zawodu i ewentualnie pójść do Austrii.

Jeśli ktoś lubi bardzo niskie zarobki, może to zrobić. W tej firmie pracuje bardzo wielu Austriaków i dojeżdżają oni tam nawet 3 godziny w jedną stronę, ponieważ w naszej firmie zarabiają podwójnie tyle. Sprawdź tabele płac na kolektivvertrag.at, to naprawdę przerażające, jak mało tam płacą.

Malapascua pisze:
W Norwegii tak (poza konkurencją, ponieważ jest to kraj naftowy; w Szwecji mniej)

Nie - opieka zdrowotna w Szwecji to kpina. Wysokie dopłaty i niekończące się oczekiwania.

W aktualnym rankingu PISA, Niemcy zajmują miejsce przed wszystkimi krajami skandynawskimi. Niemcy na miejscu 13, a Szwecja na miejscu 26. I to pomimo znacznie wyższego odsetka migrantów w Niemczech.

Nieprawda. Wynagrodzenie za prace dla niższych klas społecznych, takie jak kelner, jest w porządku w Skandynawii. Jednak większość nie jest w stanie sobie wyobrazić wynagrodzeń przemysłowych jak w Niemczech. Wyjątkiem jest Norwegia, ze względu na kraj naftowy.

Chodziło o opiekę zdrowotną. Ta w Szwecji jest dobra. Koszty są tu drugorzędne.

Co dokładnie jest badane w badaniu PISA? W przypadku samochodów były również testy emisji spalin na hamowni. Wszystkie samochody były wtedy świetne, ale gdy jazda odbywała się w realnych warunkach, wyniki były inne. Kraje dostosowywały się tylko do warunków testowych.

Moje wynagrodzenie było tam bardzo dobre. Miałem więcej pieniędzy po opłaceniu wszystkich rachunków każdego miesiąca niż w Niemczech - jak porównałeś te aspekty? Ponadto można było zobaczyć, ile inni zarabiali

Napisany przez roborowski
@Dante Rozważam również opuszczenie kraju w niedalekiej przyszłości. Z rodziną sprawia to sprawę jeszcze bardziej skomplikowaną. Jeśli masz dobre kwalifikacje i twój zawód jest potrzebny w innych krajach, znalezienie nowego domu jest o wiele łatwiejsze. Dla mnie, jako osoby samozatrudnionej, jest znacznie trudniej. Zazwyczaj trzeba wyjechać z Europy, ponieważ przyszłość nie wygląda różowo. Ktoś, kto trochę interesuje się gospodarką i polityką, szybko zauważy, dokąd zmierza świat i co nas czeka w najbliższych latach. Dlatego naprawdę trzeba się zabezpieczyć i ewentualnie ubezpieczyć. Pierwszym ważnym krokiem dla nas było zabezpieczenie finansów lub majątku. To długi rozdział, ale niezwykle konieczny, jeśli planujesz emigrację. Nie chcę musieć wydać oszczędzone pieniądze w nowym kraju, zanim znajdę dla siebie pracę. Lepiej, jeśli posiadasz formę dochodu, która tymczasowo pokrywa twoje koszty utrzymania, jak wcześniejsza emerytura. Dlatego skorzystaliśmy z systemu finansowego Dubaju. Nie ma bezpieczniejszego kraju niż Emiraty. Jeśli jesteś zainteresowany, chętnie podzielę się informacjami przez PW. Edukacja naszych dzieci była dla nas ważna, dlatego poszukiwaliśmy kraju z niemiecką szkołą, która jest także opłacalna. Dobrze jest również mieć uznany uniwersytet w tym kraju i podobny system opieki zdrowotnej, choć z pewnymi ograniczeniami. Dla mnie jako osoby samozatrudnionej normalne jest płacenie za usługi medyczne. Emerytura to inna sprawa. Dla mnie oczywiste jest, że muszę sam zadbać o swoją starość. Wielu Niemców polegało przez lata na niemieckim systemie emerytalnym i dopiero teraz, gdy skorzystali z emerytury, zauważają, ile naprawdę zostaje im na koniec. To, co jednak wpłynęliśmy do puli przez 45 lat, jest ogromne! Dlatego planowanie emerytalne jest bardzo ważne, zwłaszcza podczas emigracji! Ponieważ kontynentalny klimat nie jest dla nas atrakcyjny, zdecydowaliśmy się na cieplejszy region. Powinien być też wystarczająco blisko Niemiec, ponieważ tu mamy nasze korzenie. Jednak na tyle daleko od europejskiego zamieszania. Naszym wyborem padła Teneryfa. Ten kraj zajmuje specjalne miejsce w Europie, dlatego jest dla nas najlepszym wyborem. Jeśli chcesz pracować w badaniach naukowych, to wyspa oferuje wiele możliwości w zakresie astrofizyki. Na La Palma i Teneryfie znajdują się największe i najważniejsze obserwatoria w Europie. To jest również powód, dlaczego niebo tam powinno być trochę jaśniejsze/musi być jaśniejsze niż na lądzie. W rezultacie jakość życia jest wyższa, jeśli być może w przyszłości chciałbyś być również samowystarczalny. Istnieją też inne interesujące kraje dla Niemców. Według mojej wiedzy, nasza kanclerz również ma drugi Dom w Paragwaju po zakończeniu swojej kadencji w Niemczech. Dotyczy to również innych elit politycznych. Ameryka Łacińska jest bardzo interesująca dla emigrantów. Nie tylko dla emerytów. Ale potrzebujesz fachowej porady od emigrantów z tego kraju. Jeśli planujesz coś takiego, wcześniej dowiedz się w tym kraju od już zewnętrznych rodzin. Nawiąż kontakty za pośrednictwem Facebooka (grupy) lub spędź wakacje w różnych porach roku i w różnych miejscach w danym kraju. To pomoże ci podjąć decyzję. Pozdrowienia Roborowski

Napisany przez Beagle
Dante pisze: Dokładnie, albo po prostu będę awansował na dyktatora. Tak samo prawdopodobne.
Dyktator(a) mamy już. Szanse na zarabianie jako influencer są znacznie wyższe. Czy myślałeś kiedyś o Australii?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata