Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: KfW - Zakończenie okresu obowiązywania stopy procentowej

Napisany przez RolfG
Cześć Forum!

Mam pytania dotyczące kredytów KfW.
Moje dwa kredyty KfW z 2010 roku (124, 152) kończą się 30.09.2020. Termin spłaty kredytu mija w 2030 roku.

Moje bank informuje mnie teraz o tym:
- Około 4 tygodnie przed zakończeniem okresu wiązania oprocentowania dowiadujemy się od KfW o aktualnych warunkach.
- Następnie prześlemy Ci ofertę przedłużenia kredytu KfW.
- Oczywiście kredyt KfW można również zamienić na kredyt bankowy.

Czy warunki są rzeczywiście ogłaszane w tak krótkim terminie?
Czy zamiana na kredyt bankowy ma sens?

Rolf

Napisany przez 2utopus
RolfG pisze:
Czy konwersja na kredyt bankowy ma sens?

Zależy to od warunków...

Napisany przez NaTwoim13
Cześć RolfG,

oto wynikające pytania:

1) Jakie pożyczki są obecnie w trakcie, a) jakie są pozostałe do spłaty i b) jaki jest okres wiązania oprocentowania?

2) Jak wysokie są pozostałe do spłaty kwoty pożyczek KfW?

Pożyczki KfW 152 mogli Panowie spłacić w każdej chwili, również przed upływem okresu wiązania oprocentowania.

Napisany przez bruno68
Cześć RolfG,

teraz doświadczasz tego, co często jest przemilczane! Czas trwania umowy nie pokrywa się z okresem wiązania oprocentowania! Teraz jesteś w pułapce, bo KfW złoży ci ofertę!
Jednak nie otrzymasz żadnej innej alternatywnej oferty! Chyba że sam staniesz na wysokości zadania i poszukasz alternatywnych ofert! Bo nikt nie będzie pracować za darmo, nawet pośrednik w nieruchomościach!
Czego mi brakuje, to informacje dotyczące głównego kredytu, kiedy on wygasa? Przypuszczam, że w 2025 roku?
Zakładam więc, że będziesz musiał zaakceptować ofertę KfW, ponieważ Twoje dochody prawdopodobnie spadną z powodu kryzysu spowodowanego przez koronawirusa, być może będziesz teraz po prostu brakować kilkuset euro netto miesięcznie!

Moim zdaniem KfW musi jedynie sprawdzić zdolność kredytową, a nie przeprowadzać pełnej weryfikacji.
Mam nadzieję, że zmieniono Ci ratę na miesięczną i nadal będziesz mógł ją spłacać! W przeciwnym razie poproś KfW o zgodę na tę zmianę!

Bruno68

Napisany przez peer
bruno68 pisze:
Witaj RolfG,

teraz doświadczasz tego, co zazwyczaj jest przemilczane! Czas trwania umowy nie pokrywa się z okresem obowiązywania oprocentowania! Teraz jesteś w pułapce, ponieważ KfW przedstawi ci ofertę!
Jednak żadna inna alternatywna propozycja nie będzie dostępna! Chyba że sami zaczniecie działać i poszukacie innych ofert! Nikt nie pracuje za darmo, nawet pośrednik w obrocie nieruchomościami!
Tego, czego mi brakuje, to informacja na temat głównego kredytu, kiedy to właśnie wygasa? Chyba w 2025 roku?
No cóż, zakładam, że będziecie musieli zaakceptować ofertę KfW, ponieważ wasz dochód prawdopodobnie z powodu kryzysu koronawirusa będzie teraz przetrzymywać się na czasowym obniżeniu, brakuje wam teraz kilkuset euro miesięcznie netto!

Ponieważ KfW, według mnie, musi jedynie ocenić zdolność do zapłaty, a nie przeprowadzi pełnej kontroli.

Mam nadzieję, że przełączyliście się na miesięczną ratę i nadal będziecie ją spłacać! W przeciwnym razie poproście KfW o zgodę na tę zmianę!

bruno68

Dawno nie czytałem czegoś tak głupiego! Kiedy wreszcie jakiś administrator zablokuje tego szalonego Brüno68!
Co to za założenia znowu? Gdzie autor tematu pisze o pracy na czas? Dlaczego miałby być w pułapce? Jesteś na czasie, brüno? Uogólnienia, głupie założenia, robi się coraz gorzej!

RolfG, nie zwracaj dalej uwagi na tego brüno68. To psychopata!
Trzymaj się noelmaxim lub innych rozsądnych członków forum. Oczywiście pożyczki KfW mogą być kontynuowane jako zwykłe kredyty hipoteczne. To zależy od warunków, co jest sensowne.

Napisany przez RolfG
pisze:
Hallo RolfG,

folgende Fragen ergeben sich:

1) Welche Darlehen mit welcher a) Restschuld und b) welcher Zinsfestschreibungszeit laufen zu dem noch?

2) Wie hoch sind die Restschulden von den KfW Darlehen?

Das KfW Darlehen 152 hätten sie jederzeit ablösen können, also auch schon vor Zinsbindungsauslauf.

zu 1) Das Hauptdarlehen wird jetzt Ende August komplett bezahlt/gekündigt.
zu 2) Die Restschulden betragen noch 9000/11000 euro.

Rolf

Napisany przez kub0185
Zdecyduj się na refinansowanie najlepiej poprzez KfW lub bank pośredniczący. Ze względu na niską pozostałą sumę, nie dostaniesz już kredytu budowlanego.

Napisany przez RolfG
Dziękuję za pomoc!Rolf

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata