Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie połączeniowe OLB

Napisany przez benito63
Cześć wszystkim.

Mam następujący problem (w skrócie):

Zakup REH w 2007 roku, początkowo 25-letni okres wiązania oprocentowania około 5%, spłata kapitału 2% rocznie, aktualne zadłużenie około 100 000 €, miesięczna rata hipoteczna 790 €, brak negatywnych wpisów w Schufa. Wyłączny kredytobiorca.

Ponieważ umowa hipoteczna ma już ponad 10 lat, prawdopodobnie mogę zrefinansować bez opłaty za wcześniejszą spłatę.

Problem polega na tym, że obecnie pobieram zasiłek chorobowy i żyję z rezerw, jednak wysokie raty hipoteczne będą dla mnie obciążeniem. Chciałbym zmniejszyć ratę hipoteczną do około 300 - 400 €.

Już zaznaczyłem u Check24 możliwość refinansowania..., ale się wahają, ponieważ moje dochody są zbyt niskie. Doradcy z OLB, gdzie z konieczności zostanę, również nie potrafią mi pomóc (brak odpowiedzi, unikają kontaktu, nie oddzwaniają...). Nie mają zainteresowania zachowaniem mnie jako klienta. Jeśli teraz postawią opór, to widzę nieuniknioną klęskę.

Co mogę w ogóle oczekiwać? Czy ktoś ma dla mnie jakieś pomocne wskazówki?

Dziękuję za odpowiedzi,
benito63

Napisany przez NeulingFinanzen
Jeśli nie masz jeszcze ubezpieczenia ochronnego (RS), radzę w pierwszej kolejności koniecznie je zawrzeć, które obejmuje również kwestie związane z kredytem. Od października 2015 roku praktycznie żaden inny ubezpieczyciel tego nie oferuje, ale robi to Allianz. To, co opisujesz, wręcz woła o spory sądowe. ubezpieczenie RS kosztuje około 450 € na rok (ubezpieczenie ochrony prawnej osobistej w wersji Plus lub jeszcze lepiej - w wersji Best-Tarif). W Twojej sytuacji jest to z pewnością dużo, ale jeśli dojdzie do sporu sądowego, będzie to dobra inwestycja. Mimo trzymiesięcznego okresu oczekiwania, później można z niego skorzystać. Wtedy możesz znaleźć dobrego prawnika i zasięgnąć jego rady. Ale przy zawieraniu ubezpieczenia RS nie zdradzaj, w jakiej sytuacji się znajdujesz.

Och, jeszcze jedno. Jeśli nie masz rodziny mieszkającej z Tobą w REH, powinieneś poważnie rozważyć sprzedaż REH i wynajem mieszkania. Obecnie ceny nieruchomości są dobre, ale z tym co nadchodzi, ceny na pewno spadną o 50%. A jeśli dodatkowo nie będziesz mógł opłacać raty (ewentualnie nie w całości), bank z pewnością odetnie Ci finansowanie. Ponadto w Bundestagu został już wspomniany mechanizm równoważenia obciążeń (czyli: częściowa konfiskata), która miała miejsce już 2 razy w zeszłym stuleciu, i będziesz musiał za to zapłacić.
A wtedy, jeśli nie masz odpowiedniej pracy lub innych aktywów, stracisz nieruchomość i będziesz z długami do końca życia.
Najlepiej do konfiskat / zdymultowań przez państwo nadają się nieruchomości, ubezpieczenia na życie i środki na rachunkach bankowych. Akcje i skrytki (aktywa autonomiczne) są lepszą opcją do ochrony swoich środków, ale to również nie jest gwarantowane.

Napisany przez Marc2512
pisze:
Jeśli jeszcze nie masz ubezpieczenia od ochrony prawnej (RS), zdecydowanie zalecam najpierw je zawrzeć, które nadal obejmuje temat kredytów. Od października 2015 roku prawie żadne tego już nie robią, ale robi to Allianz. To, o czym piszesz, krzyczy wręcz o sporach sądowych. ubezpieczenie RS kosztuje około 450 € na rok (ubezpieczenie ochrony prawnej dla osób prywatnych w opcji Plus lub jeszcze lepiej, w najlepszej taryfie). W Twojej sytuacji jest to na pewno dużo, ale jeśli dojdzie do sporu sądowego, będzie to dobry zakup. Chociaż trzeba poczekać 3 miesiące, to później można z tego skorzystać. Wtedy możesz znaleźć dobrego prawnika i zapytać go o radę. Ale przy zawieraniu ubezpieczenia RS nie dawaj żadnych wskazówek odnośnie swojej sytuacji.

Dlaczego spór sądowy? Bo nie znajduje finansowania przedłużającego umowę??? Czy istnieje prawny roszczenie do finansowania?

I jeszcze jedno... Jeśli chodzi o nową nieruchomość, którą zbudowałeś lub kupiłeś tamtego czasu, to większość rzeczy jest prawdopodobnie z góry wyłączonych we wszystkich polisach REH. Allianz ubezpiecza również kwestię kredytów, ale tylko w przypadku używanych (należących do istniejących nieruchomości).

W mojej ocenie NIE MA prawnego roszczenia o finansowanie, ale zajmuję się zawodowo odwołaniami od pożyczek, więc rozwinęłam pewną intuicję. I w mojej ocenie sytuacja dosłownie krzyczy o jakieś postępowanie sądowe, albo o to, że bank szybko załamie kark temu biedakowi, co wielokrotnie już widziałam. Jednakże jest zbyt złożony, aby móc to wszystko łatwo opisać pisemnie, ale teraz muszę już iść do pracy.

Napisany przez Marc2512
[Cytat=ale teraz muszę iść do pracy. ...do Allianz, prawdopodobnie

Mężczyzno, mężczyzno, mężczyzno, gdy to znów czytam... NIE, NIE DO ALLIANZ! Daję tutaj darmowe wskazówki, a ty nic lepszego do roboty, niż sugerować, że robię praktycznie reklamę dla mojego pracodawcy. Sam się zorientuj i spróbuj dowiedzieć się, jakie są inne firmy oferujące kredyty hipoteczne! Nie pracuję w żadnym towarzystwie ubezpieczeniowym.

Jednak dzisiaj rano zarejestrowałem się tutaj, żeby samemu móc zadać pytanie, ale nie mogę znaleźć informacji o tym jak to zrobić. Może masz jakiś wskazówkę.

Napisany przez Marc2512
U mnie w poszczególnych poddziałach jest opcja Utwórz temat

Napisany przez StGe1973
Co to ma wspólnego z ochroną prawna i ewentualnym odwołaniem, naprawdę mi nie jest jasne. Autor wypowiedzi i tak łatwo wypowie umowę przez wypowiedzenie.

Ogólnie masz 3 możliwości:

1. Napisz do noelmaxim z dokładnymi danymi (dochód itp.), czy ewentualne refinansowanie po wypowiedzeniu umowy jest naprawdę niemożliwe.

2. Poczekaj (o ile finansowo jest to możliwe), aż choroba minie i wrócisz do normalnej pracy. Wtedy powinno być możliwe wypowiedzenie umowy z refinansowaniem.

3. Jeśli żadna z powyższych opcji nie zadziała, to najlepszym rozwiązaniem jest prawdopodobnie sprzedać nieruchomość. Uważam, że spadek cen o 50% to nonsens, ale ważne jest, abyś mógł ją swobodnie sprzedać, czyli mieć czas na dobrą sprzedaż. Im większą presję wywiera bank, czyli raty nie są opłacane w ogóle albo tylko częściowo, tym trudniejsza sytuacja. To dopiero będzie bardzo trudne, gdy będziesz miał dwie pełne raty zaległości i bank wypowie kredyt. Wtedy przymusowa licytacja praktycznie będzie nieunikniona, co oznacza dla ciebie bardzo słabą cenę sprzedaży.

Ostatnią możliwością, która prawdopodobnie nie jest możliwa, skoro szukasz tutaj pomocy: rodzina pomaga finansowo lub np. działa jako poręczyciel. Wtedy refinansowanie też nie powinno sprawiać problemów, przynajmniej jeśli poręczyciel ma wszystko w porządku.

Napisany przez Alex [CryptoMod]
REH-Kauf 2007, po raz pierwszy 25 lat związania oprocentowania około 5%, spłata 2% rocznie, aktualny pozostały dług to około 100 000 €, miesięczna płatność hipoteczna 790 €, brak negatywnych wpisów w bazie danych Schufa. Wyłącznie kredytobiorca.

Ponieważ umowa kredytu hipotecznego ma już ponad 10 lat, prawdopodobnie mogę dokonać refinansowania bez kary za przedterminowe spłacenie.

Problemem jest to, że obecnie pobieram zasiłek chorobowy i żyję z dostatku, ale wysokie miesięczne wpłaty hipoteczne będą przewidywalnie mię dusić. Chciałbym zmniejszyć ratę hipoteczną do około 300-400 €.

Ile dostajesz zasiłku chorobowego? Raty w wysokości 790 EUR nie są takie wygórowane. Czy można ubiegać się o pomoc państwową? Na przykład o dofinansowanie mieszkaniowe?

@Neulingfinanzen

Cokolwiek masz na myśli, ale co z tego, że kredyt zostanie wypowiedziany, jeśli nie dostanie go nigdzie indziej?

Napisany przez NaTwoim13
NeulingFinanzen pisze:
O matko, gdy to znowu czytam... NIE, NIE DO ALLIANZ! Udzielam tutaj darmowych porad, a ty nie masz nic lepszego do zrobienia, niż sugerować, że robie tu reklamę dla mojego pracodawcy. Dowiedz się sam, z jakimi innymi dostawcami dań na nieruchomości można się skonsultować! Nie pracuję w żadnym ubezpieczeniu.

Ale dzisiaj rano zarejestrowałem się tutaj, aby móc zadawać pytania, ale nie mogę dowiedzieć się jak / gdzie. Może masz jakąś wskazówkę.

Zachowaj spokój, Browarze! Odpowiedz na jego pytania, aby mu pomóc!

Twoje intencje dotyczące odstąpienia od umowy są tu już omawiane przez uznanych prawników od 31.07.2013

Napisany przez benito63
Cześć wszystkim.

@noelmaxim: Moja zdolność kredytowa to 1160 €, plus dwucyfrowa (!) kwota wyrównawcza

A teraz odnośnie historii kredytu: Po raz pierwszy wzięty w 2007 roku w WestImmo, która potem została przeniesiona do Pierwszego Urzędu Rozliczeniowego, który w zeszłym roku przekazał swoje zaangażowania Oldenburgische Landesbank. A ta bank jest strasznie...!

Dostałem właśnie e-mail o następującej treści (fragment):

Zacytowanie początek:

(...)
Rada zarządu Oldenburgische Landesbank AG postanowiła, że zaangażowania przejęte od EAA nie będą rozwijane przynajmniej na razie. Dlatego niestety nie mogę zaoferować Ci rozwiązania dotyczącego refinansowania. Finansowanie budowy udostępnione Tobie nie jest dotknięte tą decyzją i będzie kontynuowane zgodnie z obowiązującymi umowami pożyczkowymi. Ponieważ obie pożyczki budowlane zostały wypłacone ponad 10 lat temu, masz zasadniczo możliwość rozwiązania umowy zgodnie z § 489 BGB z sześciomiesięcznym terminem wypowiedzenia. Dla dalszych informacji jesteśmy do Twojej dyspozycji. Z poważaniem
(...)
Zacytowanie koniec.
W starej umowie jest opcja zmiany spłaty dwa razy w ciągu 10 lat (obecnie spłacam 2%, czyli 470 € miesięcznie). Czy można zmniejszyć spłatę do 1%, czyli teoretycznie 235 € miesięcznie? Czy bank zgodzi się na to? Czy nowa OLB w ogóle musi przejąć stare umowy Westimmo i EAA? W każdym razie nie podpisałem nic nowego.

Czy moja żona (zarobki około 1000 € miesięcznie, poprawna historia kredytowa) może wystąpić jako poręczycielka?

Byłbym naprawdę szczęśliwy, gdybym mógł się pozbyć tej OLB i tego wiecznego konfliktu z nimi. Widzę, że ze względu na moje warunki (poprawna historia kredytowa, szacowana wartość nieruchomości około 250,000 €, nigdy nie było opóźnień) nie mam szans na warunki umów obracanych na wystawach w wysokości 0,86%. Ale nawet z dodatkową stawką procentową?

Dziękuję za Wasze opinie!

Napisany przez NaTwoim13
Cześć benito63,

1) Oldenburgische musi przestrzegać starych warunków pożyczki WIB (proces likwidacji jest mi dobrze znany, ponieważ w przeszłości chętnie i często sam pomagałem w pośrednictwie WIB, ponieważ była najlepsza) i tak też robi.

2) Jakie dokładnie są przychody u ciebie i twojej żony? Co rozumiesz przez honorarium? Czy są one osiągane od co najmniej 2 lat i czy posiadasz bilans zysków i strat oraz decyzję podatkową?

3) Co to jest świadczenie transferowe i co to jest wyrównanie ciężaru życia?

4) Dlaczego wystarczycie? W przypadku wielu banków musi ona koniecznie stać się współkredytobiorcą, a w tych, gdzie nie jest to konieczne, jej dochody są również brane pod uwagę przy obliczaniu budżetu domowego, więc byłoby niewłaściwe nie podać dochodów, jeśli są one uznawalne.

Napisany przez benito63
Cześć, noelmaxim.

Transfer payment = zasiłek chorobowy dla mnie jako chorego, wyprzedzoność = zasiłek mieszkaniowy dla mnie jako właściciela.

Moje obecne dochody to 1160 zł zasiłku chorobowego plus około 1000 zł honorarium/dochodu żony (rachunkowość zysków i strat, zeznanie podatkowe niedostępne).

Ale: Prowadzimy dwa oddzielne gospodarstwa domowe, więc tylko w połowie czasu mieszka ze mną. Trochę to skomplikowane.

Czy uważasz, że jest realistyczne, że przy moich warunkach dostanę około 400 zł na miesiąc na odsetki i spłatę długu? Do jakiej instytucji
mogę jeszcze się zwrócić w sprawie refinansowania?

Napisany przez NaTwoim13
Niestety, w ten sposób nie będzie możliwe ich sfinansowanie. Zalecam obniżenie spłaty z 2% na 1% na razie.

Hej-Hohhhhh Cowboy Jhonny Wayn! Najpierw przeczytaj, kto, co i kiedy zapytał, a potem zrozumiesz, że odpowiadałem na pytania benito63, osoby, która założyła wątek, oraz na pytania Marca2512 najlepiej, jak potrafię! Ale oskarżać mnie potem, Marc2512, że praktycznie reklamuję swojego pracodawcę, to bzdura. Fajnie, że zajmujecie się tutaj (czy to tutaj na forum, czy w Twojej agencji, czy gdziekolwiek tam) odwołaniami z renomowanymi prawnikami już od 31.7.2013, to fajnie i dobrze. Codziennie jestem otoczony przez takich renomowanych prawników w liczbie co najmniej kilkudziesięciu...

Napisany przez peer
NeulingFinanzen pisze:
Codziennie otoczony/a jestem przez tak renomowanych prawników w dziesiątkach przypadków...

Super!
Teraz wszyscy jesteśmy naprawdę pod wrażeniem.

Jak myślisz, jak bardzo byliśmy pod wrażeniem, gdy kowboj Johnny Wayn ogłosił, że intencje odwołania są tu rozpatrywane od 31.07.2013 przez renomowanych adwokatów!
NAPRAWDĘ ŚWIETNIE!!!

Napisany przez bruno68
No cóż,

OLB pożegnał się z milionowymi spalaczami dzięki właścicielowi z Wielkiego Świata! Dzięki funduszom emerytalnym z Teksasu, lepsze zyski w dziesiątkach milionów € niż straty w miliardach €!

W ich przypadku jest to fatalne, ponieważ nie powinni już należeć do ich klientów!

Z ich przedstawionej sytuacji wynika kilka nieścisłości! Z jednej strony dotyczy to ich zdrowia, a z drugiej strony finansowania?

Co do zdrowia: Czy wierzysz, że wrócisz do zdrowia, czyli będziesz w pełni zdolny do pracy? Jeśli tak, w jakim czasie, w tygodniach, miesiącach czy latach?

Stąd wynika dalsza droga życiowa! Bo jeśli będą potrzebowali jeszcze lat, zostaną czasowo emerytowani, wyrzuceni z obowiązkowego ubezpieczenia zdrowotnego!

Jeśli potrzebują miesięcy na wyzdrowienie, formalne zapytanie do OLB lub ich następcy prawnego o zawieszenie spłaty, możliwe także zawieszenie oprocentowania i spłaty na maksymalny okres z powodu kryzysu koronawirusa, będzie tymczasowym odciążeniem finansowym!
Wymagane jest złożenie nieformalnego wniosku, sprawdź w portalu OLB, być może mają do tego specjalne formularze! Zapytaj w swojej firmie, kiedy rozpocznie się praca!
Mam nadzieję, że z powodu swojej choroby nie roznosiłeś plotek o OLB pisemnie lub głośno, w przeciwnym razie możesz sobie strzelić w stopę!

Ważne jest, abyś otrzymał czas na wyzdrowienie! Jeżeli czas nie wystarczy lub nie zostanie udzielony, musisz się przygotować do decyzji o sprzedaży.
Lepiej zorganizowany tani odwrót z własnego domu niż drogie eksmisje przez komornika!

W kwestii finansowania:

Według tego, jak przedstawiasz swoje problemy, nic z tego nie będzie! Nie jest moim zadaniem uporządkować czy posortować twoje problemy!

A) Czy twoja żona złożyła wniosek o dodatek z tytułu koronawirusa? I w jakiej branży pracuje? Proszę nie w sektorze zdrowia?
Brakuje również danych: wieku, sald walutowych, ....

bruno68

Napisany przez florianmeier
benito63 pisze:
Ale: Mamy dwa oddzielne gospodarstwa domowe, więc mieszka ze mną tylko przez połowę czasu. Wszystko jest trochę skomplikowane.

Skomplikowane i nieszczęśliwe. Bez drugiego gospodarstwa domowego problemy prawdopodobnie by nie istniały.

Być może kredyt prywatny jest możliwy albo znacie tylko biednych ludzi?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata