Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Doświadczenie z dywidendami w przypadku ADR WHEN Zertifikate)

Napisany przez Dante
Czy ktoś z was kiedykolwiek miał doświadczenia, jak skutecznie lub mniej skutecznie działa wypłata dywidend w przypadku ADRów?Obecnie mam kilka ADRów Gazpromu w swoim portfelu, które w zasadzie są to certyfikaty uprawniające mnie do posiadania akcji. W rezultacie, powinny one także uprawniać do otrzymywania związanych z nimi dywidend.W tym tygodniu odbyło się walne zgromadzenie Gazpromu i z tego, co wiem, ma zostać wypłacona całkiem spora dywidenda. Cała ta procedura zapewne odbywa się poprzez emitujący amerykański instytut kredytowy i również przez bank depozytowy.Tak samo, jak przeczytałem, rabat na kursie powinien nastąpić w połowie lipca, a wypłata dywidend ma być dokonywana stopniowo do końca sierpnia, w zależności od rodzaju posiadanej akcji.Być może w tym forum znajdzie się ktoś, kto miał już doświadczenie z wypłatą dywidend w przypadku ADRów, niezależnie czy chodzi o Gazprom czy inne przedsiębiorstwa.

Napisany przez bruno68
Tak więc Dante,

Akcje Gazpromu również mocno ucierpiały w ostatnich tygodniach z powodu gwałtownego spadku cen ropy naftowej. Od szczytu osiągniętego jesienią, udziały największego na świecie producenta gazu ziemnego potaniały o około 40 procent. Ale jest też małe pocieszenie: Dywidenda za rok 2019 jest hojna!

Według planów zarządu koncernu, na każdy udział przypadać będzie 15,24 rosyjskich rubli za ubiegły rok. ADR-y dostępne na niemieckim rynku praktycznie potwierdzają dwie ""normalne"" akcje. W rezultacie brutto wypłata wyniesie 30,48 rubli lub 0,38 euro. Bazując na obecnym poziomie kursu, otrzymujemy hojny brutto-wydajność dywidendy na poziomie 8,2 procent.

Propozycja dywidendy musi jeszcze zostać zatwierdzona na Walnym Zgromadzeniu Akcjonariuszy 26 czerwca, co wydaje się bardzo prawdopodobne. Data wypłaty dywidendy prawdopodobnie przypada na połowę lipca. Wypłata nastąpi około miesiąc później.

Warto jednak mieć trochę więcej ADR-ów, aby móc sobie z nimi wyjść wieczorem!

bruno68

Napisany przez Dante
Dziękuję, Google potrafię używać sam(a). Czy źle się wyraziłem/am, czy słowa doświadczenie i ktokolwiek z was są tak dwuznaczne? Nie martw się o to, ile mam udziałów i czy pieniądze wystarczą, czy nie.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata