- pt sie 21, 2020 9:39 am
"Cześć wszystkim,
mamy następującą sytuację:
Jak wielu innych inwestorów budowlanych stoimy przed wyzwaniem znalezienia przystępnej ceny działki pod nową ([url]Dom[/url] z prefabrykatów). Jednak nasze dotychczasowe poszukiwania niestety nie odniosły sukcesu. Albo zdecydowanie za drogie, albo geograficznie nieodpowiednie. Ostatnio trafiliśmy na nowe osiedle, na którym działki są oficjalnie sprzedawane przez gminę w formie aukcji. Termin składania ofert mija pod koniec września. Brak alternatyw i rozsądna cena jak na tę lokalizację sprawiają, że chcemy złożyć ofertę. Prawdopodobnie dopiero w połowie października 2020 roku dowiemy się, czy otrzymaliśmy zgodę.
Ponieważ działki te muszą zostać jeszcze skomunalizowane, co według telefonicznych informacji powinno potrwać do października 2021 roku, budowa domu może rozpocząć się dopiero wtedy i powinna być zakończona na początku 2022 roku.
Czy w naszym wkładzie własnym wynoszącym około 130.000 - 150.000 byłoby sensowne całkowicie zainwestować tę kwotę w finansowanie działki (koszt: około 220.000, w tym NK) i pozostałą kwotę (70.000 - 90.000) finansować na przykład za pomocą zmiennej pożyczki, ponieważ przy późniejszym projekcie budowy (około 480.000, w tym NK) byłaby ona traktowana jako wkład własny i pozytywnie wpłynęłaby na wartość obciążenia? Czy może sensowniej byłoby zaciągnąć jedną pożyczkę na działkę i budowę domu?
Jak widać, jestem laikiem w tej dziedzinie. Mimo że ja i moja żona mamy spotkanie doradcze w Interhyp w przyszłym tygodniu, chciałem zebrać kilka informacji wcześniej, ponieważ cenię to forum.
Z góry dziękuję za waszą pomoc i czas! Doceniam wasze ekspertyzy bardzo:-)
Jeśli zapomniałem podać jakichkolwiek istotnych informacji, proszę śmiało pytać!
Sleiha"
mamy następującą sytuację:
Jak wielu innych inwestorów budowlanych stoimy przed wyzwaniem znalezienia przystępnej ceny działki pod nową (
Ponieważ działki te muszą zostać jeszcze skomunalizowane, co według telefonicznych informacji powinno potrwać do października 2021 roku, budowa domu może rozpocząć się dopiero wtedy i powinna być zakończona na początku 2022 roku.
Czy w naszym wkładzie własnym wynoszącym około 130.000 - 150.000 byłoby sensowne całkowicie zainwestować tę kwotę w finansowanie działki (koszt: około 220.000, w tym NK) i pozostałą kwotę (70.000 - 90.000) finansować na przykład za pomocą zmiennej pożyczki, ponieważ przy późniejszym projekcie budowy (około 480.000, w tym NK) byłaby ona traktowana jako wkład własny i pozytywnie wpłynęłaby na wartość obciążenia? Czy może sensowniej byłoby zaciągnąć jedną pożyczkę na działkę i budowę domu?
Jak widać, jestem laikiem w tej dziedzinie. Mimo że ja i moja żona mamy spotkanie doradcze w Interhyp w przyszłym tygodniu, chciałem zebrać kilka informacji wcześniej, ponieważ cenię to forum.
Z góry dziękuję za waszą pomoc i czas! Doceniam wasze ekspertyzy bardzo
Jeśli zapomniałem podać jakichkolwiek istotnych informacji, proszę śmiało pytać!
Sleiha"