Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: DSL Bank - finansowanie budowy domu

Napisany przez Matti
kredyt hipoteczny złożony 10.08 z wszystkimi dokumentami i nadal nie ma decyzji. Czy to normalne, że to tak długo trwa?

Napisany przez NaTwoim13
Nie!

W którym oddziale został zgłoszony?

Dlaczego pośrednik nie może im tego powiedzieć?

Czas oczekiwania we wszystkich oddziałach wynosi od 3 do 6 dni roboczych!

Napisany przez Matti
Pośrednik postbank dsl we Frankfurcie Według słów pośrednika mają oni wiele zapytań dotyczących finansowania

Napisany przez NaTwoim13
Przepraszam, jest to 19 dni roboczych, coś tutaj nie gra! DSL Frankfurt faktycznie ma od wczoraj 10 dni roboczych, jednakże po pierwsze, nie miała ich ona w okolicach 10.08. i po drugie, to o 2 tygodnie przewyższa komunikowane dni realizacji!

Napisany przez LComputer
Szanowny Panie noelmaxim,

jak obecnie wyglądają czasy obróbki w oddziale w Hanowerze? Dlaczego nasz doradca Interhyp z Berlina nie decyduje się na oddział w Berlinie?

Oficjalnie podano teraz trzy tygodnie (ze względu na ekspertyzę, ponieważ wysokość kredytu przekracza 400 000 €). Jednak mamy zapewnienie sprzedawcy, że jak najszybciej zgłosi się do oględzin eksperta (nawet uprzejmie mogłem podać jego numer telefonu).

Jesteśmy teraz w trudnej sytuacji, ponieważ istnieje inny potencjalny nabywca, który rzekomo również przedstawił potwierdzenie finansowania (ale ani sprzedawca, ani my nie znamy dokładnej treści, ponieważ z prawa ochrony danych agent nie ujawnia/udostępnia jej sprzedawcy).

Sprzedawca chciałby, moim zdaniem, raczej sprzedać nam, jednak drugi kandydat oferował początkowo o 60 000 € więcej niż my (ale teraz zmniejszył swoją ofertę i oferuje tylko 20 000 więcej niż my). Innymi słowy, nie zgodził się jeszcze na cenę z drugim kandydatem (co jednak można szybko zmienić), a my nie mamy potwierdzenia finansowania.

Wczoraj przesłaliśmy do Interhyp ocenę banku DSL i dzisiaj wysłaliśmy podpisane umowy kredytowe do Hanoweru.

Co sądzi bank DSL, gdybym teraz mógł zdobyć dodatkowy kapitał własny, aby zapłacić wyższą cenę? Niestety, jest mało prawdopodobne, że uda mi się tego dokonać...

Pozdrowienia

Christian

Napisany przez NaTwoim13
LComputer pisze:
Szanowny Panie noelmaxim,

jak obecnie wyglądają czasy realizacji w oddziale w Hanowerze? Dlaczego nasz doradca Interhyp z Berlina nie decyduje się na oddział w Berlinie?

Oficjalnie podano teraz trzy tygodnie (z powodu opinii, ponieważ kwota kredytu przekracza 400 000 €). Jednak otrzymaliśmy potwierdzenie od sprzedającego, że jak najszybciej zorganizuje wizytę rzeczoznawcy (nawet uprzejmie pozwolił mi podać jego numer telefonu).

Mamy teraz dylemat, ponieważ jest inny potencjalny nabywca, który rzekomo już przedstawił potwierdzenie finansowania (ale ani sprzedający, ani my nie znamy dokładnej treści, ponieważ z powodów ochrony danych pośrednik nie ujawnia/pokazuje ich sprzedającemu).

Sprzedający chciałby, moim zdaniem, raczej nam sprzedać, ale inny nabywca początkowo zaoferował o 60 000 € więcej niż my (obecnie jednak zmniejszył swoją ofertę i oferuje tylko 20 000 więcej niż my). Podobno nie ma porozumienia co do ceny zakupu z innym nabywcą (co jednak może szybko się zmienić) i my nie mamy potwierdzenia finansowania.

Wczoraj złożyliśmy wniosek o ocenę DSL Banku za pośrednictwem Interhyp i dzisiaj wysłaliśmy podpisane umowy kredytowe do Hanoweru.

Co w takim razie sądzi DSL Bank, gdybym mógł zdobyć skądś dodatkową gotówkę własną, aby zapłacić wyższą cenę zakupu? Niestety jest dość mało prawdopodobne, że uda mi się to zrealizować...

Pozdrowienia

Christian

Trochę mi trudno pomóc, to powinni wyjaśnić z Interhyp.

Filia Interhyp jest przyporządkowana do oddziału DSL Banku, doradca nie może po prostu wybrać sobie, gdzie pracować.

W Hanowerze obecnie występuje 10 dni roboczych czasu realizacji, a w Berlinie 6 dni.

W Berlinie potrafię, wraz z opiniami, uzyskać zatwierdzenie finansowania w ciągu 7 dni, o ile rzeczoznawca się zgodzi, szybko umówi termin i szybko dostarczy opinię DSL Banku, co zazwyczaj udaje się załatwić.

Jeszcze tego samego dnia po złożeniu wniosku w Berlinie uzyskałem adresy i numery kontaktowe rzeczoznawcy, dzięki czemu wszystko można szybko uruchomić.

Napisany przez LComputer
Dziękuję już wcześniej!

Spróbuję więc dowiedzieć się od mojego doradcy z Interhyp adresu i danych kontaktowych.

Jednak jako trzecia osoba z trudem jest mi umówić spotkanie za kogoś innego ;-)

W końcu mam po prostu pecha, że dostałem doradcę z Berlina z filii w Hanowerze, mimo że jestem tutaj z Norymbergi *o rolling eyes*

Napisany przez NaTwoim13

Dziękuję bardzo!

Spróbuję dowiedzieć się od mojego doradcy z Interhyp adresu i danych kontaktowych.

Jednak jako trzecia osoba trudno jest mi umówić spotkania dla innych ;-)

W końcu prawdopodobnie po prostu miałem pecha, że dostałem doradcę z Berlina z placówki w Hanowerze, mieszkając tutaj w Norymberdze *rolleyes*

Nie sądzę, że są zmuszeni przedstawiać swoje finansowanie za pośrednictwem Interhyp DSL Bank!

Jak potwierdzają moje doświadczenia z konsumentami z forum, wybór Interhyp w ogóle nie był właściwym rozwiązaniem.

Opinie na ten temat są dostępne na forum.

Napisany przez NaTwoim13
Matti pisze:
wniosek o finansowanie budowy złożony 10.08 z wszystkimi dokumentami i nadal brak decyzji, czy to normalne, że tak długo trwa?

Co tak naprawdę stało się w tej sprawie?

Napisany przez NaTwoim13
Mały fragment, odzwierciedlający opinie na temat banku DSL: //Link wygasł Postanowiłem to odświeżyć, ponieważ pokazuje, jak wartościowy może być odpowiedni doradca przy współpracy z bankiem DSL.

Napisany przez LComputer
Dla Interhyp zwróciliśmy się z polecenia przyjaciół. W związku z koronawirusem zostaliśmy jednak przydzieleni do zupełnie innego doradcy z Berlina.

Rozumiem, że mogą wystąpić pewne negatywne doświadczenia, ponieważ mieliśmy okresowo zastępstwo z powodu choroby i urlopu, podczas którego brakowało doświadczenia i czasem podawane informacje były błędne.

Dla naszą zaletą Interhyp było uzyskanie dość dobrego przeglądu rynku i możliwość uzyskania informacji na temat szans na sukces. Nie byliśmy pewni mniejszych pośredników. Być może teraz nie ma sensu, aby ktoś inny jeszcze raz się temu przyjrzał, ponieważ DSL Bank już złożył wnioski o odpowiednie kredyty KFW.

Może następnym razem?

Jednak myślę, że oferowane oprocentowanie w wysokości 0,98 procenta przy następujących danych jest całkiem w porządku:

- Cena zakupu 590 000 euro
- Koszty poboczne w Bawarii plus prowizja około 50 000 euro
- Koszty remontu 296 000 euro

Odliczając 56 000 euro działalności własnej i 127 000 euro działalności własnej. Osiągamy więc 85 procent.

Po stronie dochodów istnieje problem, ponieważ moja żona teraz jest na urlopie macierzyńskim do końca przyszłego roku i otrzymuje 450 euro zasiłku rodzinnego. Ma ona jednak stałą pełną etatową pracę jako MTA w służbie publicznej. Następnie będzie pobierać w granicach od 1200 do 1500 euro (50 do 65 procent). Ja mam umowę czasową do 2022/2023 roku. Zarabiam znacznie więcej (3900 minus 850 na ubezpieczenie społeczne). Ponadto jestem samozatrudniony i zarabiam od 500 do 700 euro netto.

Na pewno nie jest to łatwe i tylko z niewieloma bankami w ogóle możliwe, prawda?

Obecna konfiguracja to 515 000 euro DSL, 100 000 euro Kfw 124 (na nasze życzenie) i 138 000 euro Kfw 152 (40 procent dopłaty do spłaty z powodu efektywnego domu zgodnie z Kfw Effizenzhaus 55)

Napisany przez LComputer
Aha, a w KfW zgłosiliśmy wniosek o 3 lata karencji od spłaty kapitału

Napisany przez NaTwoim13
Pod jakim oprocentowaniem?

Przecież ja też to wszystko rozumiem, a Interhyp z zasady nie jest zła, tylko co z tego, jeśli Hannover potrzebuje zbyt dużo czasu?? A ryzyko jest.

Skąd to wiem? Mój syn 2 lata temu ukończył tam naukę, teraz pracuje w naszej firmie i zawsze zdumiewa go, jakie są różnice między Berlinem a Hanowerem.

Pan nie będzie pierwszym przypadkiem, gdzie zmiana oddziału nastąpiła w weekend, a chętnie dostarczę Panu referencje od konsumentów z tego forum, jak to wszystko przebiegło.

To wszystko jest potrzebne tylko wtedy, gdy obawiają się Państwo, że opóźnione i długotrwałe przetwarzanie może uniemożliwić im zakup wymarzonej nieruchomości.

Mogą mnie (jako pierwszego konsumenta od 10 lat!!!) publicznie powiesić tutaj, ale od doradcy Interhyp dostaną może tylko małe przepraszam!

Napisany przez NaTwoim13
Moje dokumenty są w poniedziałek w Berlinie, tego samego dnia znane jest także dane kontaktowe biegłego.

Napisany przez Matti
Ze strony banku dsl nadal nie ma decyzji, proszę wysłać im e-mail

Napisany przez NaTwoim13
Matti pisze:
Ze strony banku dsl nadal nie ma decyzji, wyślij im e-mail

To nie możliwe, ktoś tutaj nie gra uczciwie. Sprawa nigdy nie trafiła do banku DSL, a jeśli tak, to nie poinformowano ich o głosie!!!

Tak, zobaczymy, co się tam dzieje!!!

Napisany przez Matti
E-mail został wysłany

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata