Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Sugestie dotyczące moich pomysłów inwestycyjnych.

Napisany przez JB_94
Cześć wszystkim,

po zapewnieniu sobie stabilnego zawodowo miejsca, postanowiłem przemyśleć kwestię budowy majątku. Dokładnie zebrałem informacje dotyczące swoich miesięcznych i rocznych kosztów, z pewnym marginesem bezpieczeństwa. Pozostaje mi pewien odsetek mojej pensji nad, około 30% +/- 8% jeśli realistycznie policzę (trochę poniżej średniej z mojej całkowitej oceny). Planuję zainwestować z tego 100-150€ miesięcznie. Ponadto mam oszczędności w wysokości około 10 000€, które wkrótce wygasną, zastanawiam się nad wykorzystaniem ich jako fundamentu mojej nowej inwestycji.

Ponieważ jestem dość niedoświadczony w kwestii inwestowania w akcje, Fundusze inwestycyjne, ETF-y, itp., trafiłem tutaj w nadziei na pomoc i rady. Ogólnie nie boję się stworzyć portfela inwestycyjnego na koncie, ale początkującym często odradza się to robienie bez pewnej wiedzy wstępnej. W zasadzie, moja inwestycja powinna być średnio- do długoterminowa, nie potrzebuję dostępu do tych pieniędzy w krótkim okresie. Jeśli miałbym określić moje podejście do finansów, skłaniałbym się raczej ku umiarkowanemu ryzyku.

Będę wdzięczny za propozycje i sugestie, a także za wskazówki dotyczące blogów lub literatury. Jestem świadom, że nikt nie zrobi mi gotowego planu inwestycyjnego.

Napisany przez 2utopus
Osobiście zalecam zainwestowanie pewnej kwoty (np. 3x wynagrodzenie netto) w łatwo dostępne źródło (lokata terminowa/rachunek bieżący/książeczka oszczędnościowa), na wypadek awarii w domu/samochodzie itp. - w ten sposób unikniemy skorzystania z drogiego kredytu/debetu. Następnie warto przejrzeć umowy (prąd/telefon/ubezpieczenie/rachunek/maklerski...) i zastanowić się, czy wszystko jest nam potrzebne - oraz czy istnieją tańsze alternatywy. Nie popełniaj błędu udając się do doradcy bankowego lub doradcy ubezpieczeniowego w celu uzyskania porady dotyczącej inwestycji - często oferują oni dość drogie produkty, na których mogą zarobić wysoką prowizję. Na platformie YouTube znajdziesz kilka dobrych kanałów, gdzie można dowiedzieć się więcej na temat inwestycji - np. Finanztip lub Finanzfluss. Jeśli nie chcesz się w to zagłębiać, możesz rozpocząć od oszczędzania w ramach planu oszczędzania w ETF na MSCI World - upewnij się, że depozyt/rachunek rozliczeniowy i plan oszczędzania są możliwie bezpłatne.

Napisany przez JB_94
Jeszcze raz dziękuję za odpowiedź. Pierwszą część już zaplanowałem tak, jak powinno być. Wszystkie umowy uwzględniłem w moim zestawieniu kosztów i wykreśliłem to, czego nie potrzebuję.

Masz jakieś sugestie co do dostawcy usług depozytowych? W przypadku niektórych „zwycięzców testów” oferta wygląda dość jak u dyskontu, jeśli mam być szczerzy.

Napisany przez 2titan1981
Istnieje wiele dostawców, których można wybrać. To zależy od kwoty, jaką się inwestuje i ile już znajduje się na koncie. Ale jako ogólną zasadę można zapamiętać co następuje.
Konto powinno być bezpłatne lub kosztować znacznie mniej niż 30 € rocznie. W zależności od wielkości konta niektórzy dystrybutorzy funduszy zwalniają z opłat rocznych od pewnej wartości depozytu.
Koszty zakupu ETF wynoszą

Napisany przez 2utopus
Z mojego punktu widzenia można tutaj wybrać kilku dostawców, np. Comdirect, ING lub innych ... zazwyczaj dostępnych jest kilka ETF-ów, które można regularnie oszczędzać bez dodatkowych opłat - wtedy trzeba zobaczyć, czy wybór banku zależy od tego, czy pożądany ETF można oszczędzać bez opłat - czy też od tego, co bank oferuje bezpłatnie.

W każdym razie warto sprawdzić cennik opłat i usług - jakie usługi są płatne - i czy planuje się skorzystać z tych usług w przyszłości. (np. w niektórych bankach koszt wysłania biletów na walne zgromadzenie lub wypłaty zagranicznych dywidend jest dość wysoki - w innych jest to bezpłatne - jeśli jednak nie planuje się korzystać z tych usług, można to zignorować.)

Tutaj można znaleźć odpowiednie ETF-y, które można oszczędzać w planach oszczędzania w bankach - myślę, że jest również wskazane, ile wynoszą opłaty za transakcje: https://www.justetf.com/de/find-etf.html

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata