Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Zasiłek chorobowy został obliczony na podstawie starej umowy.

Napisany przez JuergenBuchi
Cześć,

Pytam w imieniu przyjaciela, który sam nie ma dostępu do internetu.

Jego praca za 460€ była czasowo ograniczona od 15.04.2020 do 31.08.2020 (kwiecień - lipiec 460€ brutto / 411,47 netto)
Od 01 sierpnia umowa została zmieniona na niepełny etat (1300€ brutto / 1010,00 netto)

Następnie zachorował 31.08.2020 i wypłata wynagrodzenia trwała do 11.10.2020

Obecnie otrzymuje zasiłek chorobowy w wysokości 9,44€ dziennie.

Czy zasiłek chorobowy nie powinien być obliczany na podstawie wynagrodzenia za część etatu, a nie na podstawie starej umowy (460€) ?

Znalazłem to tutaj:
Do obliczenia standardowego wynagrodzenia należy podzielić wynagrodzenie pracy, które osiągnął ubezpieczony w ostatnim okresie rozliczeniowym przed wystąpieniem niezdolności do pracy, przynajmniej to, które osiągnął w ciągu ostatnich czterech rozliczonych tygodni (okres pomiaru), obniżone o jednorazowo wypłacone wynagrodzenie, przez liczbę godzin, za które było wypłacone.

Jego pierwszy dzień niezdolności do pracy był 31.08., jeśli to istotne, wynagrodzenie za sierpień zostało również przelane na jego konto 31.08, dlatego rozumiem, że sierpień to ostatni okres rozliczeniowy lub mylę się?

Słyszałem i zapisałem rozmowę z ubezpieczeniem zdrowotnym, gdzie pieniądze z umowy na 460€ zostały wzięte, z informacją ostatnio rozliczony i zakończony miesiąc kalendarzowy przed niezdolnością do pracy, gdyby zachorował 1.9, wzięto by kwotę z nowej umowy na część etatu
Istnieją wyroki Federalnego Trybunału Socjalnego (które nie można lub nie chciało się podać) i nic tu nie można zmienić.

Szukałem w Google i zawsze czytałem o rozliczonym i zakończonym okresie rozliczeniowym, a nie o miesiącu kalendarzowym. Czy nie jest to tutaj zastosowanie?

Mam nadzieję, że ktoś będzie mógł pomóc, dziękuję

Napisany przez 2utopus
Nalegasz na tym, że otrzymał 460€ w dniu 31.07.?

Myślę, że fakt, iż pieniądze były już na koncie, prawdopodobnie nie jest istotny - ponieważ okres rozliczeniowy obejmuje dni od 1.08 do 31.08 - jeśli więc zachoruje w tym okresie rozliczeniowym, to liczy się poprzedni okres (lipiec) - dla niego byłoby lepiej, gdyby zachorował dzień później (01.09.).

(Nie jestem jednak specjalistą i mogę wyrazić tylko moje prywatne zdanie.)

Napisany przez bruno68
Twoje rozważania utopus są słuszne!

Jego pierwszy dzień niezdolności do pracy był 31.8, jeśli istotne jest to, że wynagrodzenie za sierpień również zostało przelane na jego konto w dniu 31.8, dlatego rozumiem sierpień jako rozliczony okres rozliczeniowy lub czy myślę tutaj źle?

Jeśli to tak odczytujesz i też tak interpretujesz to prawdziwe jest stwierdzenie: abschluss= ultimo!

Gdyby zwolnienie lekarskie było wystawione 01.09.2020, to lepsze obliczenia zostałyby wykonane na podstawie zakończonego miesiąca sierpnia 2020! Jednakże, ponieważ zwolnienie lekarskie dotyczyło dnia 31.08.2020, można było obliczyć tylko podstawę do wypłaty świadczenia chorobowego na podstawie zakończonego miesiąca lipca w wysokości 411 € / 30 dni * 70% / 100%!

bruno68

Napisany przez JuergenBuchi
Z końcem lipca myślę, że było 411,47 z 460€, dokładną datę musiałbym sprawdzić

Następnie sierpień w ogóle nie wchodzi w rachubę, chociaż mówi się
...dotyczy okresu rozliczeniowego wynagrodzenia ustalonego przed rozpoczęciem niezdolności do pracy, co najmniej wynagrodzenie uzyskane podczas ostatnich czterech tygodni rozliczeniowych (okres rozliczeniowy) oraz jednorazowe wynagrodzenie...

Czyli tak jakby, gdy jesteś chory
i zmiana umowy, wyższe wynagrodzenie itp., zawsze powinieneś iść do lekarza na początku miesiąca, chociaż jeszcze nie wiesz, czy będziesz korzystać z zasiłku chorobowego?

Myślicie, czy wniesienie sprzeciwu miałoby sens?
Nie otrzymałby dodatkowego zasiłku dla bezrobotnych, ponieważ jego żona zarabia niewiele powyżej granicy, jak oboje mają poradzić sobie z czynszem, jedzeniem, innymi wydatkami, itp. - dla mnie jest to wątpliwe

Napisany przez BenniG
Jeśli jesteś chory i nie możesz pójść do pracy, to musisz się zgłosić na zwolnienie lekarskie na dzień 31.8., a nie dopiero na 1.9..
Jeśli twój przyjaciel nie jest aż tak bardzo chory i nadal może pracować, to powinien to zrobić.

PS: System opieki społecznej w Niemczech nie jest krową, którą tylko doi się mleka, trzeba ją także karmić.

Napisany przez 2utopus
JuergenBuchi pisze:
Czy uważacie, że sprzeciw miałby sens mimo wszystko?
Nie dostałby dodatkowego zasiłku ALG2, ponieważ jego żona zarabia nieco ponad granicę. Jak oboje mieliby poradzić sobie z czynszem, jedzeniem, innymi wydatkami, itp., jest dla mnie pytaniem

Można próbować wszystkiego - przy ALG2 zawsze liczy się wspólnota domowa - na pewno można spróbować.

Jeśli wcześniej udawało im się poradzić za 411€ miesięcznie, to zasiłek chorobowy też nie będzie zdecydowanie mniejszy... A co by było w razie podwyżki czynszu/ wyższej rozliczenia kosztów użytkowania w podobnych kwotach? Przy takich kwotach widzę naprawdę trudne czasy na emeryturze dla obu osób ...

Na takie przypadki warto mieć albo dodatkowe ubezpieczenie, albo oszczędzać awaryjny kapitał - co także pomaga w przypadku zepsutej pralki/samochodu/...

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata