Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Jaka jest moja linia kredytowa 60-100 tysięcy? na kapitał obrotowy?

Napisany przez Theoneandonly
Cześć wszystkim, chciałbym zwiększyć swoją płynność poprzez kredyt w wysokości 60-100 tysięcy, i zastanawiam się, czy jest to możliwe. Oto kluczowe informacje: Jestem samozatrudnionym jednoosobowym przedsiębiorcą, osiągam około 70 tysięcy zysku przy obrocie 240 tysięcy. Moja żona i dziecko są całkowicie zależni ode mnie finansowo. Mam aktualnie kredyt w wysokości 20 tysięcy, wcześniej był to 40 tysięcy, rata wynosi 550. Wynajem/miesięczne koszty utrzymania opłacane są z bankowych środków. Brak zabezpieczeń (nieruchomość). Mam możliwość dyspozycji środkami do 30 tysięcy, ale nie chciałbym ich wykorzystać na tę cel na zbyt wysokie oprocentowanie. Poza tym 20 tysięcy kredytu nie mam żadnych innych zobowiązań. Będę wdzięczny za konstruktywne uwagi.

Napisany przez bruno68
@Jedynyiwieczny,

Problem, Problem

z miejsca powiedzieć: To działa!; byłoby kłamstwem!

Chcą 60 do 100 k€ rabatu!; to nie byłoby problemem podpisując poręczenie samo-oddłużne z zrzeczeniem się zarzutu!
Ale w ten sposób zniszczysz swoją rodzinę!

Bez dogłębnego wglądu w bilansem i sytuację osobistą, dzisiaj jest to niemożliwe! Ponieważ masz też przyszłość dzieci i żony.

Co mam na myśli to twoje oświadczenie:

Samodzielny przedsiębiorca około 70 k zysku przy obrocie 240 k

70 k zysku? Jak: Przed czy po opodatkowaniu?

To z bilansem jest rzeczą trudną, chociaż osiągasz zyski, twój stan konta się nie poprawia. Więc twój cały zysk na przestrzeni roku jest również zużywany! Faktycznie nie ma pieniędzy na spłatę! Przez to właściwie pracujesz na ubóstwo!
Sam również bilansuję i przy tworzeniu bilansu zawsze mam problemy z kontrolowaniem kosztów. Albo brak wpływów, albo wydatki są zbyt duże! Aby to w ogóle opanować, nie ma rabatu, kredytu ani konta bieżącego! Mimo to między bilansem a stanem konta na koniec roku są pozytywne różnice, które uznaję jako kapitał własny stratny!

Więc poleganie na bilansie jest mocno wątpliwe!

Jeśli masz pytania, daj znać!

bruno68

Napisany przez 2tneub
bruno68 pisze:
Ja, ja zbilansuję także samodzielnie i zawsze mam problemy z kontrolowaniem kosztów podczas sporządzania bilansu. Albo brakuje przychodów, albo wydatki są zbyt duże! Aby w ogóle to ogarnąć, nie ma zniżki, kredytu ani kontokorente! I mimo to między bilansem a stanem konta na koniec roku pojawiają się dodatnie różnice, które księguję jako wkład straty!

To naprawdę straszne.
Proszę skonsultuj się z specjalistą. Unikanie podatków nie jest błahostką i może doprowadzić ciebie i twoją rodzinę do ruiny.

Napisany przez 2tneub
Tutaj brakuje jeszcze kilku informacji.

Do czego ma być używany kapitał obrotowy? W jakiej branży?
Kto oszacował zysk? Bilans czy rachunek zysków i strat? W przypadku działalności jednoosobowej prawdopodobnie zysk przed opodatkowaniem.
Co mówi rachunek przepływów pieniężnych?
Jak wyglądają pierwsze 3 kwartały 2020 roku?

Ogólnie oprócz nieruchomości istnieje wiele innych zabezpieczeń. Na przykład cesja wierzytelności, zapasy itp.

Jeśli jest to potrzebny kapitał związany z pandemią, istnieją również kredyty preferencyjne na ten cel. Należy to sprawdzić poprzez bank domowy.
Ogólnie głównym punktem kontaktowym jest bank domowy.

Napisany przez bruno68
@ teub,

jakie oszustwo podatkowe? Jeśli dokonuję wpłaty do firmy, a następnie zrzekam się tego roszczenia w koniec roku?

Oczywiście zawsze dokonuję wpłaty z mojego osobiście opodatkowanego dochodu i mogę z tymi pieniędzmi zrobić, co chcę!

Gdzie tu jest oszustwo podatkowe?

Zawsze udzielam firmie (GmbH) kredytu, wynika to z umowy o prowizję między GmbH a mną samym! Ponieważ ostateczny termin płatności to 30. danego miesiąca.
Wynika to z udzielenia dyskonta nie między bankiem a GmbH, a między GmbH a mną jako wspólnikiem, dyrektorem zarządzającym i pośrednikiem! To zaoszczędza odsetki od przekroczenia konta bieżącego!

Skutkiem tego sposobu działania jest teraz to, że nie mogę otrzymać żadnej pomocy z powodu koronawirusa, ponieważ nie miałem spadku przychodów!

W przypadku wielu innych pośredników jest inaczej, którzy muszą wisieć na ekonomicznym włosie!

Szczególnie dystrybutorom, którzy opierają się na akcjach i mają roczne obroty na miliardy, niedługo zabraknie gotówki! Zobaczymy, jakie pomysły na kreatywne bilansowanie przyjdą im do głowy!
Przecież nie mogą sobie pozwolić na utratę przychodów nawet o 5 do 10%, ponieważ marża zysku jest niższa! Większe ciosy odczują jednak pośrednicy, których sytuacja jest jeszcze gorsza, bo nie tylko tracą swoje dochody, ale z powodu zobowiązań umownych, zawieszenia prawa upadłościowego do 31.03.2021 r., nie mogą się z tego uwolnić!

Jaka była zasada: 70% mniej obrotu. równe wsparcie z powodu korony?

Jak to było:
Złe Leasingi i/lub umowy najmu, można pozbyć się tylko poprzez upadłość lub zakończenie umowy / realizację umowy! 5 miesięcy pełnych kosztów, ale żadnych przychodów! To łamie niejednego pośrednika ekonomicznie! Ja jednak nie!

bruno68

Napisany przez 2tneub
bruno68 pisze:
Konsekwencje tego rodzaju działalności teraz są takie, że nie mogę otrzymać wsparcia z powodu COVID-19, ponieważ nie miałem spadku obrotów!

Nie rozumiem twoich informacji.
Co ma twój depozyt do braku spadku obrotów, czy zapisujesz swoje wkłady/wyrównanie strat jako obroty i tworzysz w ten sposób pozorne przychody? Wiesz, że przez to całe rozliczenie księgowe może być odrzucone. Wkrótce może pojawić się oskarżenie o unikanie podatków. Ponadto powinieneś przeanalizować swój model biznesowy, jeśli w spółce z o.o. zawsze generujesz straty, ponieważ twoje wydatki są zbyt wysokie, a dochody zbyt niskie.
Ponownie pilnie radzę skonsultować się z profesjonalistą, zanim doprowadzisz do ruiny siebie i swoją rodzinę.

Kolejna uwaga:
Jako wspólnik powinieneś zawsze zwracać uwagę na zgodność z zasadami przy transakcjach między spółką z o.o. a wspólnikiem/dyrektorem zarządzającym.

Aby pokazać niezrozumiałość twoich wypowiedzi:

Zniesienie podwójnej negacji skutkowałoby następującym zdaniem:
Konsekwencje tego rodzaju działalności teraz są takie, że mogę otrzymać wsparcie z powodu COVID-19, ponieważ nie miałem spadku obrotów!

Mhhh. Co autor chciał nam przez to przekazać?

Napisany przez bruno68
Argumenty fałszywe,

Twoje tezy pokazują poważne luki w wiedzy! W sprawie unikania opodatkowania

Unikanie opodatkowania stanowi korzyść w porównaniu do urzędu skarbowego, czego nie ma ani w przypadku GmbH, ani osobiście! Ponieważ wkład jest traktowany jako odpis od ustalonej opłaty za prowizję zrealizowanej! Odmawiam części mojej należnej prowizji na rzecz firmy!

W konsekwencji nie ma tu unikania opodatkowania!

W przypadku transakcji między GmbH a wspólnikiem/dyrektorem zawsze należy zwracać uwagę na zewnętrzną zgodność.

Dlaczego powinienem na to zwrócić uwagę, skoro nie powoduje to szkody dla państwa! Ponieważ nie ma umowy o zysk i przekazanie zysków do wspólników, nie ma wykradania majątku spółki! Wyłącznie wkład, pieniężny przychód z zrzeczeniem się zwrotu na piśmie podczas zakończenia roku!

Jedyne, czego wymagam od firmy, to że jako GmbH nie może posiadać konta bieżącego ani innych zobowiązań długoterminowych, nawet do roku! W zamian ja, jako wspólnik i pośrednik, daje stałą płynność mojemu samemu jako dyrektorowi poprzez spontaniczne miesięczne rezygnacje z należnej umownej prowizji! To ja decyduję, ile chcę zarobić na umowie!

To, że GmbH zawiera umowy z ubezpieczycielem, emitentem czy kasą mieszkaniową oraz ustala wysokości prowizji, nie ma nic wspólnego z umową o prowizję między GmbH a pośrednikiem!

Jednak muszę teraz ujawnić błąd, który z tego wynika! Dlatego jestem zobowiązany umownie do zawierania tylko umów między GmbH a ubezpieczycielem, emitentem czy BSK, które nie wymagają okresu odpowiedzialności! W przypadku ubezpieczycieli, którzy mają okresy odpowiedzialności, umawiamy się tylko na pro rata temporis!! Ponadto zrzekamy się ZAP = Dodatkowej Prowizji Zawarcia w wysokości 0,9% prowizji!

Mam jednak rację co do tego zdania

Konsekwencją tej formy działalności jest teraz możliwość uzyskania wsparcia z powodu pandemii, ponieważ nie miałem spadku obrotu!

Poprawione powinno brzmieć: Konsekwencją tej formy działalności jest teraz brak możliwości uzyskania wsparcia z powodu pandemii, ponieważ nie miałem spadku obrotu!

Zapomniano o małym k!

Nie ma również żadnych modeli oszczędzania podatków związanych z GmbH! Osiągnięte odsetki i dywidendy są również prawidłowo ujęte i opodatkowane w bilansach.

Zatem gdzie miałoby mieć miejsce unikanie opodatkowania?

Muszę tylko poczekać do kwietnia 2021 roku, po tym wielu pośredników może przejść do historii!

bruno68

Napisany przez 2tneub
bruno68 pisze:
Unikanie podatków stanowi korzyść w porównaniu z urzędem skarbowym, której nie ma ani w przypadku spółki GmbH, ani w przypadku osobiście!
Ponieważ wpłata jest uznawana za zmniejszenie ustalonej opłaty prowizyjnej! Odmawiam części mojej należnej prowizji na rzecz firmy!

Dokładnie, zrzekasz się na rzecz GmbH. Nazywa się to niejawna wpłata.
Możesz przeczytać, jakie konsekwencje podatkowe z tego wynikają.

Ponieważ masz umowę i rezygnujesz z roszczenia z niej, nieprzepływające dochody mimo to podlegają opodatkowaniu w twoim zeznaniu podatkowym.
W zamian dochody te muszą zostać uwzględnione w spółce GmbH i ponownie wykorygowane pozabilansowo.
Skoro najprawdopodobniej nie brałeś tego pod uwagę, zaniżyłeś dochody z podatku dochodowego dla państwa.

Dlatego jeszcze raz przypomnienie o porównaniu zewnętrznym
https://www.haufe.de/finance/haufe-f...HI9153158.html
Obcy nigdy nie zrezygnowałby z bieżącego roszczenia (prowizji), jeśli było to wcześniej uzgodnione. Dlatego gdy w wyniku umów zmieniasz warunki nie przed, ale po fakcie, ignorujesz porównanie zewnętrzne.
Może to spowodować kwestionowanie całkowitej skuteczności umowy z poważnymi konsekwencjami.

Pytanie, kto ma luki w wiedzy.

Dlatego jeszcze raz gorąco zalecam skorzystanie z pomocy specjalisty!

PS:
Poza tym, miesza pan kilka rzeczy.
Albo możesz zrezygnować z wynagrodzenia ze spółki GmbH (patrz moje powyższe wyjaśnienia) albo wpłacić kapitał własny w formie pożyczki z rękojmią wsteczną lub bezpośrednio zwiększyć kapitał społeczeństwa.

Napisany przez Theoneandonly
Cześć tneub, dzięki za odpowiedź, czyli zysk to podatek VAT w EÜR. Nie wiem, co to jest rachunek przepływów pieniężnych. (Pieniądze w każdym razie w dobrym tempie wypływają i również napływają) Wszystkie 3 kwartały wyglądają równie dobrze. Potrzeba kapitału nie wynika z pandemii. Kapitał obrotowy powinien po prostu być dostępny. Zanim pójdę do banku, chciałem się tutaj dowiedzieć, czy jest to w ogóle możliwe. Pozdrowienia

Napisany przez 2tneub
Przepływ pieniężny to ostatecznie przepływ środków finansowych.
Jeśli zaczniemy od dołu, czyli od zysku lub nadwyżki, musimy go skorygować, dodając do niego wydatki niemieszczące się w przepływie (amortyzacja) i odejmując pozycje wpływające na przepływ, które nie są kosztami operacyjnymi (inwestycje w aktywa trwałe i spłatę).
Lub, licząc od góry, odejmujemy wszystkie wpływy pieniężne od wydatków.
Niestety nie podałeś informacji o branży.
70 tys. € zysku przy obrocie 240 tys. € to dość wysoka marża. Wygląda na to, że nie jest to handel, gdzie trzeba przedfinansować duże zapasy towaru. Długów nie uwzględnia się w Księdze Przychodów i Rozchodów, co oznacza, że nie mogą być one przekazywane. Należy wziąć pod uwagę, że ze zysku trzeba jeszcze odjąć prywatne wypłaty + podatki. Powinieneś mniej więcej wiedzieć, ile z tych 70 tys. € będziesz potrzebował prywatnie rocznie. Jeśli nie jesteś w stanie tego określić samodzielnie i Twój doradca podatkowy sporządza KPiR, prawdopodobnie otrzymujesz comiesięczną/kwartalną listę sum i sald. Tam znajdziesz konta Pobrania prywatne/Wpłaty prywatne (w SKR 03 wszystkie konta 1800-1899/ w SKR 04 wszystkie konta 2100-2299). Saldo z tych kont to Twoje wydatki prywatne z firmy. Jeśli od przepływu pieniężnego odliczymy pobrania prywatne, pozostała kwota teoretycznie byłaby przeznaczona na ratę. W zależności od oprocentowania i okresu kredytowania otrzymasz potencjalną maksymalną kwotę kredytu.
Co dla mnie jest nieco nielogiczne – 60-100 tys. € kapitału obrotowego przy stosunkowo stałym obrocie tylko 240 tys. € wydaje się dość wysoki. Prawdopodobnie nie będziesz potrzebował takiej gotówki wyłącznie po to, aby ją trzymać na koncie. Dla krótkoterminowego przekroczenia o 20-30 tys. € kredyt odnawialny mimo wyższego oprocentowania nadal będzie bardziej opłacalny niż dług w wysokości 60-100 tys. €. Jako pracownik banku zastanowiłbym się, dlaczego do tej pory bez kapitału obrotowego wszystko działało sprawnie, a w przyszłości ma się zmienić.
Jeśli natomiast pieniądze są bardziej potrzebne do celów osobistych i chcesz przenieść tylko odsetki do firmy, powinieneś koniecznie porozmawiać ze swoim doradcą podatkowym. Jeśli dokonujesz większych wypłat prywatnych niż generuje nadwyżkę, możesz mieć problemy z odliczeniem kosztów odsetek od długu.
https://www.haufe.de/finance/haufe-f...HI1742587.html

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata