Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Korzystanie z opcji prywatnego ubezpieczenia emerytalnego.

Napisany przez Rentner2030
Cześć drogie forum,

za trzy miesiące kończy mi się mała prywatna polisa emerytalna. Mam możliwość wyboru: stała renta w wysokości 210€ lub jednorazowa wypłata w wysokości 48 000€. Renta nie jest waloryzowana, a gwarantowany okres wypłaty wynosi 10 lat.

Jako że mam teraz 56 lat, zastanawiam się, którą opcję wybrać. Przy stałej renty obawiam się przede wszystkim ze względu na obecną sytuację związaną z koronawirusem, wzrostu wskaźnika inflacji i w konsekwencji utraty siły nabywczej.

Alternatywą byłaby inwestycja w 2 fundusze i wypłata z nich po około 9-10 latach. Jednakże nie jestem w tej dziedzinie specjalistą i rozważam skorzystanie z usług Sparkasse i funduszy Deka.

Istnieje również możliwość dodatkowych wpłat do ubezpieczenia emerytalnego, aby zwiększyć emeryturę. Zaletą byłaby tu bezpieczeństwo i coroczne waloryzacje. Jednakże nie znalazłem jeszcze wystarczających informacji na ten temat i planuję umówić się na konsultację z DRV.

Która opcja byłaby najbardziej korzystna? Czy istnieją inne alternatywy?

Napisany przez 2utopus
Jak wygląda strona podatkowa? Czy na miesięczną emeryturę czy jednorazową wypłatę trzeba płacić podatki lub składki na [url]ubezpieczenie[/url] zdrowotne?

48 000€ wystarczy na wypłatę 210€ każdego miesiąca przez 19 lat - jeśli nie generuje ona żadnego zysku.

210€ miesięcznie odpowiada 5,25% zwrotu z 48 000€ - to byłoby brutto bez wykorzystania kapitału ...

Jak bardzo wzrośnie Twoja renta z tytułu składek, jeśli wpłacisz 48 000€, możesz zapytać w Zakładzie Ubezpieczeń Społecznych - ale szacunkowo powinno to być około 5 punktów rentowych - czyli około 160€ - ta kwota zostanie zagubiona, a jeśli umrzesz, spadkobiercy nie skorzystają z tego (ewentualnie emerytury dla wdowy/dziecka).

Odradzałbym inwestowanie w Depozyt z funduszami Deka - tutaj koszty są często dość wysokie - opłata za prowadzenie depozytu - opłata za prowadzenie konta rozliczeniowego - nawet do 5% opłaty przy zakupie funduszy (2400€ przy 48 000€) - a następnie do 2% opłaty za fundusz rocznie - w ciągu czasu to się sumuje.

Warto raczej rozważyć inwestowanie w ETF-y poprzez darmowe [url]konto[/url] internetowe ...

To, co jest dla Ciebie opłacalne, zależy oczywiście od wielu czynników - moja kryształowa kula jest tutaj nieco nieprecyzyjna ;-)

@utopus

Dziękuję za odpowiedź.

Umowa prywatnego ubezpieczenia emerytalnego trwa od 1986 roku. Wypłata jednorazowa powinna być zwolniona z podatku.

W przypadku emerytury miesięcznej podlega opodatkowaniu udział w zysku.

Napisany przez bruno68
Hej Rentner2030,

Twoje rozważania są oparte na braku wiedzy!

Często zapomina się o różnicy między ubezpieczeniem a oszczędzaniem w funduszach, niezależnie w jakiej formie!

Przy ubezpieczeniach płaci się tak długo, jak się żyje, podczas gdy w oszczędzaniu w funduszach otrzymuje się tylko pieniądze, dopóki są dostępne!

Podczas gdy ubezpieczenie gwarantuje rentę na 10 lat, w oszczędzaniu w funduszach musisz sam zabezpieczyć przyszłość! Ponosisz odpowiedzialność za utratę wartości swoich oszczędności w funduszach! Jeśli oszczędności w funduszach stracą na wartości, bo giełda spadnie, całe pieniądze znikną, a przeczkanie takiej sytuacji jest zazwyczaj niemożliwe dla emerytów, ponieważ potrzebują pieniędzy miesięcznie!

Dlaczego teraz wypłacają? Idziesz w tym roku na emeryturę? Widzę, że masz dopiero 56 lat! Ty więc jeszcze nie otrzymujesz emerytury w wieku emerytalnym ani wczesnej emerytury! Ta zaczyna się dopiero od 63 roku życia!

Czyli ZUS wypłaca rentę zbyt wcześnie o 7 lat? Czy nie byłoby rozsądniejsze przedłużenie okresu bezpłatnego składania składek? Otrzymać 48.000 € przez 7 lat z oprocentowaniem 2,5% netto wolnej od podatku, póki jeszcze możesz pracować? Oznacza to rocznie co najmniej dodatkowe 1.200 € odsetek = 8.400 €, a potem 57 do 58.000 € skumulowanych środków (z odsetkami skumulowanymi), co zwiększa także wartość gwarantowaną?

Jednakże może być trudno otrzymać poradę, ponieważ istnieje tylko 36.000 pośredników, działających na podstawie § 34 f Ust. 1 GW!

Świat ubezpieczeń zgodnie z § 34 d Ust. 1 GW oraz finansowych analiz zgodnie z § 34 f Ust. 1 GW, a liczba pośredników w Niemczech wynosi ogółem mniej niż 10.000.

Istnieje również możliwość działania w tych samych funkcjach jako rzeczywisty doradca (honorowy doradca finansowy zgodnie z § 34 h Ust. 1 GW) i (doradca ubezpieczeniowy zgodnie z § 34 d Ust. 2 GW), których wynagrodzenie pobiera się bezpośrednio!

Koszty konsultacji

Doradca ubezpieczeniowy zgodnie z RVG pobierany jest wyłącznie przez subwencjonowanie przez swoich klientów w formie opłaty za czas lub zgodnie z ustawą o wynagrodzeniu adwokackim (RVG) w zależności od wartości przedmiotowej - złożoności i treści konsultacji. Płatność zależna od sukcesu została odrzucona przez Federalne Stowarzyszenie Doradców Ubezpieczeniowych z powodów obiektywności. Każdy doradca chętnie dokonuje wstępnej oceny kosztów przed konsultacją. Ramy konsultacji są zasadniczo ustalane przed jej rozpoczęciem poprzez odpowiednią umowę konsultacyjną.

W przypadku wartości majątku w wysokości 50.000 € w prosty sposób koszt podstawowy wynosi 1.050 € na każdy świat.

BGH zakazuje prowizji za sukces dla doradców ubezpieczeniowych

Często pojawia się spór dotyczący różnicy między usługami doradcy ubezpieczeniowego a maklera. Adwokat Sarah Lemke zwraca uwagę we współpracy dla FONDS na ciekawy wyrok.

Sarah Lemke, Lemke Law: Federalny Sąd Najwyższy jasno określił, że doradztwo ubezpieczeniowe jest usługą prawną.

Czy doradca ubezpieczeniowy może ustalić z klientami opłatę tylko w przypadku zmiany taryfy? W niedawnym czasie temu pytaniu przyjrzał się Federalny Sąd Najwyższy (BGH). Sędziowie z Karlsruhe znaleźli odpowiedź, która wykracza poza konkretny przypadek, wyjaśnia Sarah Lemke, prawnik z Lilienthal niedaleko Bremerhaven, w swoim następującym artykule gościnnym dla FONDS.

W wyroku z dnia 6 czerwca 2019 r. (Az.: I ZR 67/18) BGH orzekł, że umowa dotycząca prowizji za sukces u doradcy ubezpieczeniowym jest zakazana.

Pozwana była doradczynią ubezpieczeniową, która miała zezwolenie zgodnie z § 34 e Ust. 1 GW a.F. (§ 34 d Ust. 2 GW n. F.), oferując na stronie internetowej doradztwo dla ubezpieczonych w prywatnych towarzystwach ubezpieczeniowych w zakresie zmiany taryfy zgodnie z § 204 Ustawy o ubezpieczeniach (VVG). Doradztwo miało być bezpłatne. Tylko jeśli ubezpieczony zdecydował się na jedną z ofert zmian, doradczyni obliczała opłatę usługową, która była związana z oszczędnościami ubezpieczonego. W przypadku sukcesu opłata usługowa wynosiła osiem razy miesięczne oszczędności ubezpieczonego plus podatek VAT.

Doradczyni została najpierw bezskutecznie upomniana, po czym została zobowiązana przez sąd okręgowy w Hamburgu do zaprzestania świadczenia usług prawnych związanych ze zmianą taryfy w prywatnym ubezpieczeniu zdrowotnym zgodnie z § 204 VVG w zamian za prowizję za sukces. Apelacja pozwanego została w dużej mierze odrzucona, po czym pozwanemu oddalono wniosek o kasację do BGH. Ten jednak został odrzucony przez BGH jako nieuzasadniony.

Prowizje za sukces są dopuszczalne zgodnie z RVG tylko w przypadkach indywidualnych

BGH uzasadnił wyrok w sposób bardzo szczegółowy, w zasadzie tak:

Doradczyni ubezpieczeniowa należy do osób wymienionych w § 4 Ust. 1 zdanie 1 RDGEG (Ustawy wprowadzającej do Ustawy o usługach prawnych).

Wynika stąd, że może ona uzgodnić prowizję za sukces tylko w przypadkach wymienionych w § 4a Ustawy o wynagrodzeniu dla adwokatów (RVG).

W szczególności prowizja za sukces może być uzgodniona tylko w jednostkowym przypadku i tylko wtedy, gdy zleceniodawca z powodu swojej sytuacji finansowej niepodlegającej obiektywnie przeglądowi zrezygnowałby z dochodzenia swoich praw bez zawarcia umowy o prowizję za sukces.

Bez tego ograniczenia doradczyni ubezpieczeniowa nie mogła zawierać umowy o prowizję za sukces. W uzasadnieniu wyroku szczegółowo wyjaśniono, że RVG obowiązuje również doradców ubezpieczeniowych.

W zasadzie jest to uzasadnione faktem, że doradcy ubezpieczeniowi w obszarach, w których mogą świadczyć usługi prawne, wykonują działania, które mógłby wykonywać również adwokat.

Ma to służyć uczciwej konkurencji, zapobiegając temu, aby osoba uprawniona do płatnych usług prawnych pobierała niższe wynagrodzenie niż adwokat.

Doradztwo ubezpieczeniowe jest usługą prawną

Wyrok BGH należy przyjąć z dwóch powodów z zadowoleniem.

Po pierwsze, BGH wyraźnie określił, że doradztwo ubezpieczeniowe jest usługą prawną,

a po drugie, w uzasadnieniu wyroku ponownie zwrócił uwagę, że umowa, która zobowiązuje usługodawcę do zbadania możliwości oszczędności w prywatnym ubezpieczeniu zdrowotnym i uzyskania informacji od ubezpieczyciela klienta na temat istniejącej stawki oraz alternatywnych stawek,

nie jest umową maklera ubezpieczeniowego, w którym uzgodnienie wynagrodzenia zależnego od sukcesu może być zgodne z przepisami.

Ostatnie zdanie wyraźnie ukazuje Państwa problem:

Pośrednik, jako makler ubezpieczeniowy i finansowy, może uzgodnić tylko wynagrodzenie zależne od sukcesu w dopuszczalny sposób!

Co nie jest dozwolone w przypadku czystego doradztwa! Doradcy, którzy mogliby Panią doradzać, musieliby jednak być opłacani zgodnie z RVG, co jest drogie! Ponadto ich liczba jest zbyt niewielka, aby uzyskać termin konsultacji

Państwa problem można rozwiązać tylko w sposób następujący:

a) Jeśli sami będą się dalej szkolić w swojej dziedzinie problemowej

b) uzyskać termin u doradcy, który ma obie uprawnienia!

c) uzyskać termin u brokera, który ma obie uprawnienia! I następnie zapłacić niezależnie od sukcesu, co według BGH jest nielegalne! Ponieważ nikt nie pracuje za darmo! Alternatywnie można tu rozwiązać plan oszczędnościowy w funduszach z odpowiednią kwotą, co pozwoli na subwencjonowanie usług doradczych i przejęcie odpowiedzialności przez gwaranta, czyli ubezpieczenie odpowiedzialności majątkowej!

bruno68

Napisany przez brainy
Wybrałbym kapitał, ponieważ emerytura jest opodatkowana stawką 26% z kwotą wolną od podatku tylko w wysokości 102 EUR.

Przy inwestycji pieniędzy w zyski kapitałowe można skorzystać ze zwolnienia podatkowego dla oszczędności w wysokości 801/1602 EUR, a powyżej tej kwoty podatek wynosi 25% + podatki dodatkowe lub mniej, jeśli jest korzystniej.

Inwestując w fundusze, banki i ubezpieczenia trzeba by zapłacić dość wysokie opłaty.

Jeśli bezpośrednia inwestycja w akcje nie wchodzi w grę, co powiesz na inwestycję w tani ETF (na przykład na MSCI World lub na spółki technologiczne)?

Napisany przez 2utopus

Welche Faktoren benötigst Du noch um Deine Glaskugel zu polieren? ;-)

Prognozy dotyczące przyszłości są tylko przybliżeniem ;-)

Czy za 10 lat nadal będzie istniał [url]euro[/url]? Nie mam pojęcia.

Jakie skutki przyniesie pandemia i kryzys gospodarczy? Nie mam pojęcia.

Jaka jest Twoja przewidywana długość życia? Nie mam pojęcia.

Jak będzie się rozwijać [url]giełda[/url] jako całość - lub poszczególne firmy/branże/kraje? Nie mam pojęcia.

Jak zmieni się opodatkowanie/składki ubezpieczeniowe od dochodów kapitałowych/emerytur/ubezpieczeń w przyszłości? Nie mam pojęcia.

Czy najpierw pojawi się deflacja, potem wyższa inflacja, a następnie załamanie się [url]euro[/url]? Nie mam pojęcia.

Które inwestycje najlepiej przetrwają następne 10 lat? Złoto? Srebro? Bitcoiny? Akcje Amazona? [url]frank[/url] szwajcarski? Wino? Oldtimery? Nieruchomości? Nie mam pojęcia.

Zalecałbym nie stawianie wszystkich jajek w jednym koszyku - oczywiście zależy to od ogólnych okoliczności - jakie są miesięczne wydatki - jak wysoka jest dotychczasowa emerytura ustawowa - jakie są prywatne środki zabezpieczenia/posiadane nieruchomości itp. ... trzeba po prostu oszacować, czy w wieku emerytalnym będzie się miało odpowiednie zabezpieczenie.

@bruno68 Ja, leider brakuje mi tam na prawdę wiedzy, o czym już pisałem. Zapytałem się już w firmie ubezpieczeniowej, czy mogę wpłacać tam dłużej, co oczywiście zostało przeze mnie odrzucone, prawdopodobnie z powodu gwarantowanej stopy procentowej wynoszącej 3%. Wydłużenie bez wpłaty na pewno też zostanie odrzucone, prawda? Nie jestem ani teraz, ani w przyszłości osobą w wieku emerytalnym ani osobą korzystającą z wcześniejszej emerytury, umowę zawarłem w młodym wieku, gdy miałem inne wyobrażenie o starości.... Widzę, że jesteś z Kassel, tam też mam miejsce pracy

@brainy

Tak, to również był mój pomysł.
Słyszałem, że podatek od starych umów dotyczy tylko udziału w zyskach, czy to jest nieprawda? (26%)

Nie mam żadnego doświadczenia z ETF-ami, a z funduszami mam tylko marginalne. Mam tylko jeden fundusz i to nawet nieudany.

W rzeczywistości chciałbym formy inwestowania, w której w ciągu kolejnych 9 lat kapitał będzie mógł spokojnie rosnąć, a następnie będę miał plan wypłat.
Oczywiście wszystko to przy bardzo niewielkim ryzyku.

@utopus

Niestety nie można patrzeć w przyszłość...

Emerytura ustawowa wystarczyłaby mi do życia, ponieważ posiadamy również mieszkanie własnościowe, w którym mieszkamy. Otrzymam również niewielką emeryturę korporacyjną oraz emeryturę korporacyjną z wypłatą kapitału.

Napisany przez bruno68
Cześć Rentner2030, ja, Kassel, to moje miejsce! Zapytałem już w firmie ubezpieczeniowej, czy mogę wpłacać tam dłużej, co oczywiście zostało odrzucone, prawdopodobnie z powodu gwarantowanej stopy zwrotu 3%. Masz rację, istnieje więcej niż jeden taryfa! Przeliczając 3% netto na zgromadzoną kwotę 48 000 €, otrzymujemy 1500 € czystego, nieopodatkowanego zysku rocznie! Jednak uważam, że przedłużenie okresu trwania, bez konieczności dalszej wpłaty, powinno być możliwe! Warto spróbować! Sprawdź też w dokumentach, być może istnieje pojęcie przyspieszonego rozpoczęcia emerytury, wtedy powinno być to możliwe. Słyszałem, że podatek od starych umów ubezpieczenia emerytalnego ma charakter opodatkowania tylko składki kapitałowej, czy to prawda? (26%) Tak, to prawda, jednak jeśli emerytura może zostać odroczona, to stawka opodatkowania składki kapitałowej spada z 26% do 20%, ale czy to dużo, to sprawdzę Tutaj mam możliwość wyboru między rentą stałą w wysokości 210 € lub jednorazową wypłatą 48 000 €. Z tego wynika - teraz w wieku 56 lat 210 € razy 12 miesięcy daje 2 100 + 420 = 2 520 ./. 26% dodatkowego dochodu podlegającego opodatkowaniu w wysokości 655,20 € - później w wieku 63 lat 254 € razy 12 miesięcy daje 2 540 + 508 = 3 048 ./. 20% dodatkowego dochodu podlegającego opodatkowaniu w wysokości 609,60 € Przeliczyłem to za pomocą proporcji matematycznych i oprocentowania 48 000 € razy 3% daje 1 500 razy 7 lat = 10 500 więcej środków, co daje 58 500 € aktywów! Jeśli chcesz nadal oszczędzać, polecam skorzystanie z doradztwa, ponieważ wiele pytań pojawia się dopiero później! Jakie, gdzie, ile, na jak długo,... ... Ponieważ składka oszczędnościowa stanie się zawsze wolna! A jeśli umowa nie zostanie przedłużona, a wypłata nastąpi szybko, składka emerytalna może zostać bezpośrednio przeniesiona do nowego planu oszczędnościowego! Jednak problemem w tym przypadku są krótkie terminy, które wiążą się z znacznymi wahaniami na giełdzie, co może znacząco wpłynąć na wartość majątku! Istnieje tu wysokie zapotrzebowanie na doradztwo!bruno68

Napisany przez brainy
Rentner2030 pisze:
@brainy

Tak, to także był mój pomysł.
Słyszałem, że podatek w przypadku starych umów dotyczy tylko udziału zysku, czy to nieprawda? (26%)

Powinien wynosić 26%. Dlaczego jest tak wysoki, musiałbyś zapytać matematycznie uzdolnionego Olafa.

Cytat od Rentner2030

Nie mam doświadczenia z ETF-ami i tylko marginalne z funduszami. Mam tylko jeden i nie jest on udany.

Być może lepiej wziąć sprawy w swoje ręce? Lepiej niż płacić przyjaznym doradcom.

Cytat od Rentner2030

Właściwie chciałbym formę inwestycji, gdzie przez około 9 lat kapitał mógłby spokojnie rosnąć, a następnie mieć plan wypłat.
Oczywiście wszystko z bardzo ograniczonym ryzykiem.

To jest romantyzm finansowy (rozrost bez ryzyka) i nie istnieje.

Może warto zainwestować pieniądze w Szwecji lub Japonii, gdzie wprowadzono specjalne ścieżki?

To grube zakończenie na pewno nadejdzie.

Napisany przez Richard-43
Cześć, zdecydowanie polecam, abyś sam wziął sprawy w swoje ręce, przecież chodzi tu o dość spore pieniądze. Myślę, że w ciągu około 20 godzin mógłbyś zdobyć wystarczające informacje, które pozwoliłyby Ci podjąć właściwą decyzję. Te 20 godzin pracy mogą szybko zdecydować o różnicy miesięcznej renty np. 50€, co już stanowi godziwą stawkę za godzinę. Później zawsze możesz zdecydować się pójść do doradcy finansowego, ale dzięki swojej lepszej wiedzy jesteś o wiele mniej narażony na oszustwo. Może warto obejrzeć kilka filmów na YouTube, tam są już bardzo poważne kanały znanych czasopism finansowych!
Pozdrawiam

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata