- ndz sty 24, 2021 5:22 pm
Cześć wszystkim,
trochę się teraz gubię i mam pytanie dotyczące terminu płatności kosztów dodatkowych związanych z zakupem.
Ogólnie rzecz biorąc, wiem, że dodatkowe koszty stają się wymagalne wraz z podpisaniem umowy notarialnej.
Zakładając, że kupuję Dom na 01.10 i podpisuję umowę kupna notarialną 01.04.
Co np. będzie wymagalne w kwietniu, a co w październiku, takie jak prowizja dla pośrednika?
Wydaje mi się, że bank wypłaci pieniądze dopiero w październiku, prawda?
Moim obecnym problemem jest to:
Nasz wkład własny będzie zabezpieczony dopiero poprzez finansowanie pośrednie (nasz obecny Dom musi zostać najpierw sprzedany).
Czy musiałbym w takim przypadku skorzystać z finansowania pośredniego już w kwietniu, aby móc zapłacić koszty dodatkowe?
Jak to by działało?
Przykładowe obliczenia:
Cena kupna 400.000
Koszty dodatkowe 50.000
Wkład własny 90.000 (przedterminowo poprzez finansowanie pośrednie)
pożyczka 360.000
W kwietniu nie byłem w stanie pokryć kosztów dodatkowych z własnej kieszeni
Dzięki za Wasze odpowiedzi i miłej niedzieli.
P.S. Na razie nie podpisałem jeszcze umowy kredytowej, to są tylko moje obecne przemyślenia
trochę się teraz gubię i mam pytanie dotyczące terminu płatności kosztów dodatkowych związanych z zakupem.
Ogólnie rzecz biorąc, wiem, że dodatkowe koszty stają się wymagalne wraz z podpisaniem umowy notarialnej.
Zakładając, że kupuję Dom na 01.10 i podpisuję umowę kupna notarialną 01.04.
Co np. będzie wymagalne w kwietniu, a co w październiku, takie jak prowizja dla pośrednika?
Wydaje mi się, że bank wypłaci pieniądze dopiero w październiku, prawda?
Moim obecnym problemem jest to:
Nasz wkład własny będzie zabezpieczony dopiero poprzez finansowanie pośrednie (nasz obecny Dom musi zostać najpierw sprzedany).
Czy musiałbym w takim przypadku skorzystać z finansowania pośredniego już w kwietniu, aby móc zapłacić koszty dodatkowe?
Jak to by działało?
Przykładowe obliczenia:
Cena kupna 400.000
Koszty dodatkowe 50.000
Wkład własny 90.000 (przedterminowo poprzez finansowanie pośrednie)
pożyczka 360.000
W kwietniu nie byłem w stanie pokryć kosztów dodatkowych z własnej kieszeni
Dzięki za Wasze odpowiedzi i miłej niedzieli.
P.S. Na razie nie podpisałem jeszcze umowy kredytowej, to są tylko moje obecne przemyślenia