Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Termin płatności kosztów dodatkowych w transakcji kupna

Napisany przez Tim2020
Cześć wszystkim,

trochę się teraz gubię i mam pytanie dotyczące terminu płatności kosztów dodatkowych związanych z zakupem.
Ogólnie rzecz biorąc, wiem, że dodatkowe koszty stają się wymagalne wraz z podpisaniem umowy notarialnej.
Zakładając, że kupuję Dom na 01.10 i podpisuję umowę kupna notarialną 01.04.
Co np. będzie wymagalne w kwietniu, a co w październiku, takie jak prowizja dla pośrednika?
Wydaje mi się, że bank wypłaci pieniądze dopiero w październiku, prawda?

Moim obecnym problemem jest to:
Nasz wkład własny będzie zabezpieczony dopiero poprzez finansowanie pośrednie (nasz obecny Dom musi zostać najpierw sprzedany).
Czy musiałbym w takim przypadku skorzystać z finansowania pośredniego już w kwietniu, aby móc zapłacić koszty dodatkowe?
Jak to by działało?

Przykładowe obliczenia:
Cena kupna 400.000
Koszty dodatkowe 50.000
Wkład własny 90.000 (przedterminowo poprzez finansowanie pośrednie)

pożyczka 360.000

W kwietniu nie byłem w stanie pokryć kosztów dodatkowych z własnej kieszeni

Dzięki za Wasze odpowiedzi i miłej niedzieli.

P.S. Na razie nie podpisałem jeszcze umowy kredytowej, to są tylko moje obecne przemyślenia

Napisany przez NaTwoim13
Tim2020 pisze:
Dzień dobry,

trochę się teraz gubię i mam pytanie dotyczące terminu zapłaty dodatkowych kosztów zakupu.
Ogólnie rzecz biorąc, jestem świadomy, że koszty dodatkowe stają się wymagalne wraz z podpisaniem umowy notarialnej.

Załóżmy, że kupuję Dom na 01.10 i podpisuję umowę kupna u notariusza 01.04.

Czy na przykład koszty pośrednictwa maklerskiego stają się wymagalne w kwietniu czy w październiku? Makler będzie chciał swoją prowizję po ustaleniu warunków transakcji, przynajmniej zgodnie z jego uprawnieniami.

Bank, zdaje się, wypłaci pieniądze dopiero w październiku, prawda?

Dlaczego? Środki finansowane tymczasowo są dostępne po zabezpieczeniu (wpis hipoteki) i w związku z tym zostaną wypłacone, również na pokrycie kosztów z planu kosztów.

Moim problemem jest obecnie następujące:
Nasz wkład własny zostanie najpierw pokryty za pośrednictwem kredytu tymczasowego (obecny Dom musi najpierw zostać sprzedany).
Czy kredyt tymczasowy musiałbym wziąć już w kwietniu, aby móc pokryć koszty dodatkowe?

Tak, to jest w porządku i normalne. Oczywiście nie pełną sumę, ale części z nich, a to czy sięga się po kredyt tymczasowy, zależy od ogólnego planu i warunków poszczególnych elementów finansowania, które są ustanawiane na podstawie aktualnych potrzeb.

Jak to miałoby działać?

Przykładowe obliczenie
Cena zakupu 400.000
Koszty dodatkowe 50.000
Wkład własny 90.000 (wyprzedzony przez kredyt tymczasowy)

Zaciągnięta pożyczka 360.000

W kwietniu nie mógłbym więc pokryć kosztów dodatkowych z własnej kieszeni

Tak, w ostateczności można skorzystać z kredytu tymczasowego. Trzeba opracować ten kredyt tymczasowy, ponieważ inaczej plan finansowania nie będzie działać, brakuje pieniędzy.

Dziękuję za odpowiedzi i miłej niedzieli.

P.S. Do tej pory nie podpisano jeszcze umowy kredytowej, to są tylko moje obecne myśli

Nic innego niż ostatnie zdanie byłoby teraz zaskoczeniem, biorąc pod uwagę, że takie pytania pochodzą także od konsumentów, którzy podpisują finansowanie, nie będąc jeszcze w pełni poinformowani!

Napisany przez Tim2020
Dziękuję za szybką odpowiedź

Myślałem cały czas o wypłacie pożyczki przejściowej na dzień 01.10.
Ale jasne, jeśli ma ona miejsce 01.04, można pokryć wszystkie koszty. To ma sens.

A właściwa suma pożyczki zostanie wypłacona na 01.10. Tak jest?

Napisany przez NaTwoim13
Tim2020 pisze:
Dziękuję za szybką odpowiedź

W moich myślach byłem cały czas przy wypłacie pośredniego finansowania na 01.10.
Ale jasne, jeśli jest to 01.04, można pokryć wszystkie koszty. To ma sens.

A właściwa suma kredytu zostanie wypłacona na 01.10. Czy tak jest?

Środki są wypłacane w miarę potrzeb, zgodnie z tym jest też korygowany czas wolny BZ.

Dobrym pytaniem jest też, kiedy otrzymają Państwo wpływy ze sprzedaży, czy jest już pewny nabywca i czy ewentualny zawarty umowa sprzedaży może być przekazana.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata