Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Zakup domu za pomocą kredytu + Pośrednie finansowanie starej nieruchomości

Napisany przez JKNS
Cześć wszystkim,

mam następującą sytuację:

Aktualnie mieszkam z moją matką w domu, ale chciałbym zamieszkać z moją partnerką. Mojej matce jest trudno samodzielnie utrzymać ten Dom, zwłaszcza że jest on przekroczony rozmiarowo. Przebudowa na Dom dwurodzinny nie jest możliwa.

Plan jest taki: Kupić Dom z mieszkanie dla teściowej, do którego ta się wprowadzi i będzie mogła cieszyć się zasłużoną emeryturą. Obecny Dom należy do mojej matki i został w pełni opłacony, nie było w nim żadnego kredytu. Jedynym ograniczeniem jest to, że około 70.000 euro ze sprzedaży należą do brata mojej matki. Nowa nieruchomość ma być w pełni na moje imię, a moja matka otrzyma dożywotnie prawo do zamieszkania. Moja partnerka będzie się współuczestniczyć w bieżących kosztach jako opłata za mieszkanie poza kredytem.

Wartość rynkowa obecnego domu to około (po odjęciu 70.000 dla brata) 220.000 euro, wartość sprzedaży nowego domu wraz z kosztami pobocznymi - 340.000 euro, koszt remontu nowego domu około - 20.000 euro. Różnica 140.000 euro.

Czy istnieje konieczność przeniesienia obecnego domu na moje imię? Czy można zaoszczędzić na kosztach księgi wieczystej itp.?

Teraz pytanie, jak najlepiej zrealizować finansowanie nowego obiektu. Możliwość 1: Pośrednie finansowanie na wartość rynkową obecnego domu, dopóki nie zostanie kupiony nowy Dom, dokonany przeprowadzka i ostatecznie obecny Dom nie zostanie sprzedany. + długoterminowe finansowanie różnicy około 140.000 euro. Pytanie: Jeśli obecny Dom jest obciążony pośrednim finansowaniem, czy bank potrzebuje dodatkowego zabezpieczenia na długoterminowy kredyt?

Możliwość 2: Finansowanie całej kwoty, a obecny Dom jest zabezpieczeniem. - Problemem może być to, że przy kompletnym długoterminowym finansowaniu miesięczna rata byłaby zbyt wysoka dla mnie. Czy dałoby się to zrealizować poprzez jednorazową nadpłatę w wysokości około 220.000 euro, a może nawet lepiej?

Czy istnieją tutaj inne możliwości finansowania?

Dla mnie jest to pierwszy kredyt (a co dopiero inne długi) w moim życiu i mam niewiele doświadczenia w tych sprawach. Jestem wdzięczny za każdą uwagę!

Pozdrawiam serdecznie i miłego wieczoru.

Johannes

Napisany przez JKNS
Cześć wszystkim,

Czy nikt tutaj nie ma pomysłu?

Naprawdę chętnie wzbogaciłbym się o kilka doświadczeń.

Pozdrowienia

Napisany przez NaTwoim13
Cześć JKNS,

to przecież żadna magia i oczywiście nie ma potrzeby przenoszenia własności domu na ciebie, ani wpisywania hipoteki na czas trwania finansowania tymczasowego. Wartość długoterminowego kredytu zostanie oczywiście zabezpieczona hipoteką na nieruchomości, którą nabywasz.

Proszę również zapoznać się z innymi wpisami na forum, na przykład tym tutaj:

//Link wygasł

Jeśli wydaje ci się to wszystko zbyt skomplikowane, co jest zrozumiałe i zupełnie normalne, zaproś do siebie doświadczonego pośrednika finansowego, który ci pomoże

Napisany przez JKNS
Cześć noelmaxim,

dziękuję za Twoją odpowiedź.

Po rozmowach z moim bankiem domowym i jednym ubezpieczycielem w tym temacie, dowiedziałem się, że ponieważ nie ma jeszcze umowy kupna naszego domu, pożyczka przejściowa zostałaby przekształcona w kredyt. Oznacza to, że miesięcznie trzeba byłoby spłacać ratę.

Pracuję w dziale sprzedaży i miałem bardzo trudny rok z powodu Covid-19... Przeciętnie zarabiam około 1.550€ netto.

Bank twierdzi, że nie mam wystarczających dochodów, aby to wszystko zrealizować. Przy dochodzie na poziomie 1.500€, nie zostałoby wystarczająco dużo, aby spłacić kredyt + ratę kredytu przejściowego.

Według banku akceptowane są już tylko kredyty z minimum 3% spłatą.

Z racji tego, że jestem młody, liczyłem, że brakującą kwotę ze względu na moje zarobki uda mi się uregulować w dłuższym terminie... Ale przy minimalnej spłacie 3% to niemożliwe.

Czy ma ktoś może jakiś pomysł w tej sprawie?

Szczerze mówiąc, nie spodziewałem się, że mimo posiadania domu na swoim koncie, nie dostanę kredytu przekraczającego 150.000...

Z góry dziękuję!

Pozdrowienia
Johannes

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata