Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Obsługa klienta / bankowość internetowa / bankomaty.

Re: konto osobiste w banku zostało anulowane.

Napisany przez taormina
Kochani użytkownicy forum,

jestem zupełnie nowym użytkownikiem tutaj, proszę wybaczcie, jeśli jeszcze nie znam zwyczajów panujących na forum i zadaję zbyt naiwne pytania lub pytania, które już były omawiane.

Moje konto osobiste zostało zlikwidowane przez mojego banku. Moje pytanie jest proste i zwięzłe: czy mieli do tego prawo, i jeśli nie, jak mogę się temu przeciwstawić?
Zanim znużeni przejdziecie dalej: nie, nie jestem beneficjentem świadczenia Hartz 4, nie przekroczyłem salda na koncie ani nie korzystałem z kredytów, ani nie zaniedbałem płacenia rachunków telefonicznych.
Chodzi o bank internetowy, z którym nigdy nie można skontaktować się z decydentami, tylko z pracownikami obsługi klienta, którzy nie są informowani o kulisach sytuacji i nie mają uprawnień do podejmowania decyzji, a także mogą co najwyżej tylko domyślać się przyczyn. Pisemnie otrzymuje się jedynie bezsensowne odpowiedzi, z odniesieniem do Regulaminu, który daje bankowi prawo do wypowiedzenia umowy w każdym czasie bez podania przyczyny.
Jakie jest wasze zdanie na ten temat i co doradzacie?

Napisany przez siscos
Pozwól mi zgadnąć: Chodzi o Number** (** = liczba)?
Bank ma prawo do tego, a może to świetna okazja, aby przejść na coś rozsądnego, gdzie otrzymuje się działającą, kompetentną i przede wszystkim odpowiednią do obciążenia pomoc, gdzie wie się, co oznacza ochrona danych, a nie posiada się statusu firmy Myszki Miki i gdzie studenci nie stanowią większości w każdym dziale.

Napisany przez taormina

Pozwól, że zgadnę: chodzi o Number26?

Definitywnie nie.
Nie wiem, czy tutaj można podawać nazwy, jak już powiedziałem, jestem nowy i nie przeczytałem o tym w regulaminie forum. Na forum prawnym na przykład można pisać tylko o fikcyjnych przypadkach, nie podając nazwisk.

Napisany przez siscos
Po prostu zmień na inną bankowość internetową. Nic to nie szkodzi.

Napisany przez taormina
To nie jest takie proste. Mówią, że są prywatnym bankiem i mogą wybierać, kogo chcą. Jeśli im się uda, spowoduje to dla mnie nieobliczalne szkody, nawet pomijając fakt, że moim finansowym instytucja oferowała dość dobre warunki i miała dość rozsądny serwis.
Rzekomo, jeśli ktoś zostanie odrzucony przez bank, a tym bardziej zwolniony, zostaje to zanotowane w Schufa, nie w sensie zwykłych negatywnych wpisów, ale jako czynnik ryzyka obniżający wynik. Nie chcąc popadać w teorie spiskowe, słyszałem także, że banki prowadzą między sobą swego rodzaju czarną listę. Ponadto jestem wolnym zawodowcem, co samo w sobie wystarcza, aby nie być przez nikogo przyjętym. Nawet wtedy, przed sześcioma laty, otwierając konto, toczył się gorzki bój, mimo że nigdy nie popełniłem żadnego przewinienia ani nie skorzystałem nawet z debetu.
Obsługa klienta wyjaśniła mi, że nie przyjmują samodzielnych działalności, ale wolnym zawodnikiem chyba można być. Do tego momentu nawet nie wiedziałem, że istnieje rzeczywista różnica prawna między nimi.

Napisany przez Daukind
Brzmi jak DKB

Napisany przez taormina

Brzmi jak DKB

Nie, ale miałem wtedy również okazję zostać odrzuconym przez nich. Nie popełniłem żadnych przewinień i nie miałem negatywnych wpisów w Schufa, a mimo to banki nie chciały mnie przyjąć. Nadal nie wiem, czy mogę podawać konkretne nazwy tutaj, ani czy bylibyśmy w stanie się temu dalej przyjrzeć.
Według mojej wiedzy jest to dość poważna instytucja finansowa, przynajmniej nie słyszałem o żadnych większych skandalach, i ma również dość dobry wynik, zwłaszcza jeśli chodzi o ofertę konta osobistego. Nie byłem niezadowolony.

Napisany przez Daukind
W zasadzie każdy bank ma prawo do wyboru swoich klientów i również do kończenia bieżących relacji biznesowych zgodnie z obowiązującymi terminami. Ponadto od niedawna każdy bank jest zobowiązany do oferowania tzw. konta podstawowego (konto z saldem). Czy to Ci pomoże?

I tak, możesz podawać tutaj nazwy. Możesz także umieścić anonimowy wzór pisma o wypowiedzenie, aby można było więcej na ten temat powiedzieć.

Napisany przez xlarge
Co z Postbank po odwołaniu?

Napisany przez taormina
Dziękuję bardzo za Wasze wkłady, przeczytałem je i jutro odpowiem na wszystkie.
Zdecydowanie nie mam żadnego zamiaru zakładać nowego konta, ale chcę za wszelką cenę zachować to stare.

Napisany przez credere
Cześć,

wydaje się, że sprawa dla ciebie została załatwiona. Tylko tyle -> Tak, bank może cię zwolnić i będzie unikać podania powodu, aby w ogóle nie dostarczyć ci podstawy do ewentualnych pozwów. Twoje Schufa nie ucierpi (nie mogę ocenić wartości punktacyjnej, ale moim zdaniem jest to również pomijalne), jeśli nie pozostawisz tam żadnych długów. Nie istnieją czarne listy wśród banków.
Możliwe powody podałeś już sam. Jesteś samozatrudniony i wiele (internetowych) banków tego nie chce. Nawet tradycyjny bank filialny w takich przypadkach proponuje konto firmowe. Prawdopodobnie twoje obroty (na przykład dużo obrotów na eBayu) nie miały już sensu ekonomicznego i z przyczyn ekonomicznych zdecydowano się na wypowiedzenie umowy.

Rozwiązanie... ewentualnie odwiedź bank filialny i sprawdź, jakie tam modele kont ci oferują, internetowe bankowość możesz tam również korzystać, a w razie wątpliwości masz kogoś do kontaktu. Oczywiście takie konto będzie cię kosztować około 5-9 euro miesięcznie, ale trzeba to po prostu uwzględnić. Twój dostawca prądu z reguły także pobiera opłatę podstawową, niezależnie od tego, czy korzystasz z prądu czy nie.

Pozdrawiam serdecznie

Napisany przez taormina
Cześć,

dziękuję za odpowiedź, nie, sprawa nie została jeszcze załatwiona. Zwróciłem się do rzecznika bankowego i czekam na odpowiedź. Bank będzie musiał się z pewnością usprawiedliwić, ponieważ - o ile wiem - od tego czerwca żaden bank nie może już odmówić prowadzenia lub otwarcia konta osobistego, o ile nie jest to niemożliwe, jednak przyczyny muszą być jasno określone.

Tymczasem dotarła także moja informacja z Biura Informacji Gospodarczej, i jest w porządku. Przynajmniej moja. Jednak również zamówiłem ją dla mojego syna, a jego jest fatalna. Nie mam pojęcia, jak powstaje ta ocena, ale faktem jest, że jest ona bardzo szkodliwa dla reputacji. Mężczyzna ten nigdy tutaj nie miał konta, nie mówiąc już o długach czy nieuiszczonych rachunkach. Studiuje i od lat mieszka za granicą (w Europie), ale nadal jest u mnie zameldowany, i z powodów rodzinnych chcieliśmy otworzyć dla niego konto osobiste, co jednak zostało odmówione. Początkowo nie rozumiałem dlaczego; teraz mam już pełną wiedzę. Dlaczego takie rzeczy są dozwolone?

Więc, jeśli chodzi o Twój Biuro Informacji Gospodarczej nie ucierpi, każde zapytanie zostawia tam ślad, a każda odmowa ma poważne konsekwencje dla oceny.

Nie prowadzę żadnych transakcji na Ebayu (skąd taki pomysł?), ale mam kilka zakupów. Co w tym złego?

Być może twoje transakcje nie miały już żadnego znaczenia?

Co masz na myśli? Brak znaczenia w stosunku do czego? Ogólnie, co to za okrutna dyskryminacja? Jaka jest różnica między przedsiębiorcą a drugorzędny klientem? Otrzymuję moje wynagrodzenie raz w miesiącu, tak jak wszyscy inni, i płacę nim czynsz, prąd, telefon, itp., tak jak wszyscy inni. Dlaczego więc nagle musiałbym płacić za prowadzenie konta osobistego i biegać do jakichś oddziałów, żeby tam stać w kolejce?

Napisany przez taormina

Davon abgesehen ist seit neuestem jede Bank verpflichtet ein sog. Basis-konto (Guthabenkonto) anzubieten. Ob Dir das weiterhilft?

Und ja, Du darfst hier Namen nennen. Du kannst auch gerne das Kündigungsschreiben anonymisiert einstellen, damit man mehr dazu sagen kann.

Tak, to mi pomaga, dokładnie z tego skorzystam.

Chodzi o Ing-Diba.
To pismo o wypowiedzeniu nie pomoże nam tutaj, ponieważ nie zawiera nic istotnego. Tylko że proszą o moje zrozumienie, że nie mogą cofnąć wypowiedzenia, ponieważ nie mają możliwości działania (sic!).

Napisany przez credere
Puh, interpretować tak obiektywną odpowiedź w ten sposób, to też sztuka.

Napisałem o możliwych powodach, które niekoniecznie odnoszą się do Ciebie - dlaczego czujesz się tym tak zaatakowany/a? Z braku konkretnych informacji można odpowiadać jedynie ogólnie, a nie odnosząc się do indywidualnego przypadku.

Wtedy tracę też ochotę, przepraszam. Ombudsman może być doświadczalnie długi.

Mimo wszystko, powodzenia.

Pozdrowienia

Napisany przez taormina
Przepraszam, nie chciałem cię zdenerwować, ale jestem naprawdę bardzo zdenerwowany, oburzony i bezradny.
Powiedz po prostu, jakie konkretne - faktyczne - informacje potrzebujesz?

Napisany przez taormina

Brak konkretnych informacji oznacza, że można odpowiedzieć tylko ogólnie, a nie odnosząc się do konkretnego przypadku.
W takich sytuacjach tracę na tym zapał, przepraszam.

Pozdrawiam

Cześć, jesteś jeszcze tutaj? A może ktoś inny?

Napisany przez Lars04
Cześć,

czy udało ci się już dowiedzieć czegoś więcej na temat konta podstawowego (konto saldo)?

Napisany przez taormina

Witaj,

czy już zrobiłeś postępy w sprawie konta podstawowego (konto z saldem)?

Nie, teraz muszę poczekać na odpowiedź rzecznika. Doszły mnie tylko słuchy, że zwykłe konto nie może być bez problemu przekształcone w tego rodzaju konto. Bank ma obowiązek otworzyć takie konto, ale nie ma obowiązku kontynuować mojego zwykłego konta. Jednak chcę za wszelką cenę uniknąć takiej ponownej rejestracji, więc jeśli to prawda, to mi to nie pomoże.

Napisany przez 2tneub
Warunki w Diba:

Korzystasz z konta osobistego, a nie biznesowego.
Jeśli jesteś samozatrudniony: Twoje dochody pochodzą z działalności zawodowej, a nie z prowadzenia działalności gospodarczej, rolniczej/leśnej ani zakładania przedsiębiorstw.

Ponadto jestem samozatrudniony, co samo w sobie wystarcza, aby nie być brany pod uwagę. Obsługa klienta wyjaśniła mi, że nie przyjmują samozatrudnionych, ale chyba można być samozatrudnionym. Do tego czasu nie wiedziałem nawet, że istnieje właściwa różnica prawnicza.

Skoro nie znasz tej różnicy prawnej, można się zastanawiać, czy faktycznie kwalifikujesz się jako samozatrudniony. A co tak właściwie robisz?

Napisany przez taormina
Faktycznie do niedawna nie znałem różnicy, a nadal jej nie rozumiem. Jestem freelancerem od 20 lat w miejskiej szkole muzycznej (typowy przypadek samozatrudnienia na pozór, z przymusu). Miejscowość mam tylko jednego zleceniodawcę i otrzymuję moją honorarium raz w miesiącu na konto, tak jak wszyscy inni.

Skąd masz to cytowanie?

Napisany przez 2tneub
Cytat pochodzi z FAQ Diba. Pewnie jest również gdzieś w ich regulaminie.

Pod względem podatkowym musisz zgłaszać swoje dochody jako dochody z działalności niezależnej, a nie jako dochody z działalności gospodarczej i nie musisz być również zobowiązany do płacenia podatku od działalności gospodarczej.

Nie mogę powiedzieć dlaczego banki tam robią różnicę między przedsiębiorstwami a działalnością niezależną, ponieważ lekarze i doradcy podatkowi również są wolnymi zawodami i mogą generować więcej pozycji księgowych niż niektórzy mały przedsiębiorcy. Jednak na stronie internetowej DKB widziałem podobne sformułowania.

Czy niedawno musiałeś dostarczyć jakiekolwiek zaświadczenia o dochodach do banku, gdzie może dochody zostały wpisane w złej linii/formularzu?

Napisany przez taormina

Cytat pochodzi z FAQ Diba. Na pewno jest to również gdzieś w ich regulaminie.

Czy niedawno musiałeś dostarczyć jakiekolwiek dowody dochodów do banku, gdzie może dochody zostały wpisane w złym miejscu/formularzu?

Absolutnie nie. Czy mogą żądać takich dokumentów?

Napisany przez 2tneub
Dla zwykłego konta oszczędnościowego prawdopodobnie raczej mniej.
Jednak gdy pojawi się wniosek o pożyczkę lub linia kredytowa (debet), to całkiem normalne jest żądanie ostatniego zeznania podatkowego/deklaracji podatkowej/bilansu lub podobnych dokumentów potwierdzających dochody.

Napisany przez taormina

Dla konta czystego z saldem prawdopodobnie raczej mniej.
Jednak gdy pojawi się kredyt lub linia kredytowa (debet), to wtedy nie jest to nietypowe, że żądane jest dostarczenie ostatniego zeznania podatkowego/deklaracji podatkowej/bilansu lub innych dokumentów potwierdzających dochody.

Jak już wspomniałem, moje konto nie jest czystym kontem z saldem, a zwykłym, ponieważ możliwość takiego konta dla każdego nie istniała wtedy.
Jednakże nigdy nie skorzystałem z podobnych usług.

Napisany przez 2tneub
Przepraszam, czyste konto z saldem to może być złe określenie. Nie chodziło o konto dla wszystkich.

W przypadku pracowników banki często automatycznie udzielają debetu w wysokości 1-3 wpływów z pensji.
W przeciwieństwie do Ciebie, u większości przedsiębiorców wpłaty są jednak nieregularne. Istnieje tutaj możliwość udzielenia przez bank linii konta bieżącego, do której przedsiębiorca może wejść na minus. Jednak, w przeciwieństwie do pracownika, nie dzieje się to automatycznie. Jeśli przedsiębiorca chce tę linię, musi udokumentować swoją zdolność kredytową za pomocą w/w dokumentów dochodowych. Ponieważ jednak niczego nie dostarczyłeś, ta dyskusja nie ma sensu.

Napisany przez taormina
Czy ktoś ma doświadczenie z procedurą ombudsmana? Czy realistycznie można mieć nadzieję, że może to przynieść rozwiązanie w banku? I przede wszystkim; czy mogę liczyć, że zostanie to zrobione na czas?

Kto ma doświadczenie z tą kategorią konta dla każdego? Czy istnieją istotne różnice w porównaniu z zwykłym kontem, poza brakiem możliwości debetu?

Napisany przez Daukind

Czy ktoś ma doświadczenie z procedurą Ombudsmana? Czy realistycznie można mieć nadzieję, że pomoże ona znaleźć rozwiązanie w banku? A przede wszystkim; Czy mogę liczyć, że zostanie to załatwione w odpowiednim terminie?

Kto ma doświadczenie z kontem dla każdego? Czy istnieją istotne różnice w porównaniu do zwykłego konta, poza tym, że nie można z niego skorzystać kredytu odnawialnego?

Dlaczego chcesz pozostać klientem banku, który wyraźnie nie chce Cię już mieć za klienta? Czego oczekujesz od Ombudsmana?

konto podstawowe dla każdego to zwykle normalne konto osobiste dla klientów detalicznych, z tym że nie ma możliwości przekroczenia limitu debetowego.

Napisany przez Ozymandias
W przypadku banków internetowych po prostu systemy komputerowe szaleją z powodu prania pieniędzy itd.

Moje konto również niedawno zostało zamknięte, używałem ING tylko jako drugie konto do kryptowalut/zakładów sportowych (wszystko legalne, opodatkowane, itp.). Banki wyraźnie mają po prostu za dobrze i interesują się bardziej długoterminowymi relacjami biznesowymi z milionerami lol.

Napisany przez bruno68
Ja Ozymandias,

Twoje stwierdzenie

W przypadku banków internetowych po prostu szalą systemy komputerowe z powodu prania pieniędzy / tego i owego.

Moje konto zostało niedawno również zamknięte, korzystałem z ING tylko jako drugiego konta do transakcji kryptowalutami / zakładów sportowych (wszystko legalne, opodatkowane, itp.). Wygląda na to, że bankom po prostu dobrze się powodzi, a bardziej interesują je długoterminowe relacje biznesowe z milionerami haha.

Mogę tylko się zgodzić. Unia Europejska nałożyła na jeden bank karę finansową w wysokości 480 mln € za naruszenie przepisów prawa antyprania pieniędzy.

Ich system został w ten sposób rozpracowany! Bingo.

Bruno68

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata