- pt maja 21, 2021 8:37 pm
Cześć, mam krótkie pytanie dotyczące mojego planu finansowania. Aktualnie posiadam 2 nieruchomości, obie z nich mają zostać sprzedane, a ja planuję zakup innego obiektu. Jedna z nieruchomości będzie sprzedana i przekazana pod koniec czerwca (umowa sprzedaży została podpisana). Przewidywany nadmiar to około tysiąc euro. Druga nieruchomość również jest obecnie wystawiona na sprzedaż. Tutaj oczekiwany nadmiar to około 200 tysięcy euro. Nie jest jeszcze jasne, kiedy zostanie sprzedana, trwają oględziny. Nowy obiekt do zakupu (bardzo wiejski, zbudowany w 1914 roku, około 2500 m2 działki, obecnie 8 jednostek mieszkalnych, w tym brak apartamentów na wynajem) kosztuje 480 tysięcy euro plus koszty dodatkowe w wysokości 60 tysięcy euro. Planuje się zakup w sierpniu. Koszty dodatkowe zostaną pokryte z dochodu z pierwszej sprzedaży, więc będzie trzeba sfinansować 480 tysięcy euro. Z tego 380 tysięcy euro długoterminowo, a 100 tysięcy euro jako pośrednie finansowanie, które będzie spłacone po sprzedaży drugiej nieruchomości. Pozostałe 100 tysięcy euro zostaną wykorzystane według potrzeb na remont/modernizację. Zakupiony obiekt zostanie podzielony na 3 jednostki. Jedną jednostkę będziemy sami wykorzystywać, a pozostałe dwie będą wynajmowane dzieciom za miesięczną opłatę 500 euro. Aktualnie problemem jest brak odpowiedniej dokumentacji obiektu do zakupu. Dostępne są tylko rysunki budynku głównego, ale nie ma informacji o przyległych budynkach. Nie ma także kompletnego opisu budowy. Dostępne są jedynie kilka zdjęć z ogłoszenia i plan działki. Sprzedawca twierdzi, że nie ma innych dokumentów dotyczących budynku. Moje bank jest zdezorientowany. Czy ktoś z Was ma pomysł, jak można to rozwiązać?