Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Pomysły na finansowanie

Napisany przez rocco
Cześć, chcę kupić Dom - powinien kosztować 330 000€. Banki mogą mi obecnie udzielić finansowania tylko w wysokości 260 000€. Czy może istnieć możliwość uzgodnienia z kupującym, że cena kupna zostałaby ustalona na 260 000€, a w osobnej umowie ustalono by dodatkową kwotę 70 000€ do późniejszej zapłaty? Późniejsza płatność mogłaby być zrealizowana dzięki dodatkowym dochodom i zostałaby określona czasowo. Dochody nie są obecnie dostępne. Na co zwrócić uwagę przy takiej opcji? Podatki itp.. Czy ktoś ma tutaj doświadczenie? Jak mógłby wyglądać cały proces? Z góry dziękuję za pomoc!

Napisany przez 2utopus
Można by ewentualnie rozważyć rodzaj umowy dzierżawy z opcją zakupu - w przypadku powyższej opcji nabywca nie ma odpowiedniego zabezpieczenia - co się stanie, jeśli dochody jednak nie spełnią oczekiwań? (Pomijając ewentualne oskarżenia o unikanie podatków, w przypadku podatku od spekulacji/międzykupów/darów itp.)

Napisany przez rocco
Dziękuję za odpowiedź. Sprzedaż ratalna nie wchodzi w grę ze strony sprzedawcy. Według obliczeń banku, Dom jest warty 380 000 euro. Jak jest z dodatkowym finansowaniem w celu sfinansowania 70 000 euro, skoro zabezpieczenie (Dom) jest zapewnione?

Napisany przez NaTwoim13
Dlaczego bank może zaoferować ci tylko 260 000 euro?

Napisany przez rocco
Jako kredytobiorca jestem zatrudniony na pełen etat, mam umowę na czas nieokreślony, a moja dziewczyna studiuje i od lutego rozpocznie staż referendarski. Po odjęciu ryczałtów i spłaty, pod koniec miesiąca zostaje zbyt mało. Banki zgadzają się jednak na kwotę 260 000 € z uwagi na naszą sytuację dochodową.

Napisany przez NaTwoim13
Które banki? Wybierz banki oferujące spłatę w wysokości 2%. Jeśli trzeba, można rozważyć początkową spłatę w wysokości 1%, aby zwiększyć możliwą sumę kredytu.

Napisany przez 6Bankkaufmann
@rocco, To po prostu gra liczb. Zarówno dochód, jak i wysokość pożyczki. Tutaj może się po prostu zdarzyć, że w przypadku tego partnera bankowego budżet domowy nie pozwoli na uzyskanie kredytu.
Trzeba by dokładnie sprawdzić, czy istnieje alternatywny partner bankowy. Nie każdy bank stosuje tę samą zasadę dotyczącą budżetu domowego.

Na przykład duży partner bankowy w Niemczech zawsze wylicza budżet domowy na podstawie oprocentowania na 10 lat i 3% spłaty (nawet jeśli ubiegasz się o mniejszą kwotę)
Inny partner bankowy zawsze liczy miesięczne obciążenie wynoszące 5,5% łącznie za odsetki i spłatę kapitału.
Jak widać, rocco, banki mają różne podejścia do obliczania budżetu domowego.

Napisany przez wbs
Bankkaufmann pisze:
@rocco, To jest czysta gra liczb. Czyli dochód i wysokość pożyczki. W tym banku może się okazać, że analiza budżetowa nie pozwala na udzielenie pożyczki.
Należałoby konkretne sprawdzić, czy istnieje alternatywny partner bankowy. Ponieważ nie każdy bank stosuje taką samą analizę budżetową.

Na przykład, jeden z dużych partnerów bankowych w Niemczech zawsze uwzględnia w analizie budżetowej stopę na 10 lat i 3% spłaty (nawet jeśli wnioskujesz o mniejszą kwotę)
Inny partner bankowy zawsze uwzględnia miesięczne obciążenie w wysokości 5,5% dla odsetek i spłaty w sumie.
Dlatego zauważ, rocco, że banki mają różne podejścia do analizy budżetowej.

Przynajmniej jeden z wymienionych tutaj partnerów bankowych stosujący 10-letnią stopę procentową zazwyczaj jest wybierany tylko w nagłych przypadkach, ponieważ ich kryteria kredytowe, mimo że spisane na papierze, często są jak gra losowa. Przynajmniej to moje doświadczenie.

Pozdrawiam
Heidi

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata