Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Inwestować pieniądze na przyszłość.

Napisany przez Maxder
Cześć Forum, Obecnie jestem żołnierzem na czas określony (13 lat) i nie jestem jeszcze pewien, czy po tym czasie ubiegnę się o pracę w zawodzie, czy też otworzę własną praktykę jako psychoterapeuta. W ciągu najbliższych 5-6 lat spędzę dużo czasu w Niemczech, gdzie dostanę zakwaterowanie, zwłaszcza na 4 lata studiów w Monachium, a następnie chciałbym znaleźć własne mieszkanie lub Dom. Obecnie mam około 300 € na miesiąc, ale w przyszłych latach będzie więcej, które chciałbym zainwestować lub oszczędzić. Moje auto jest objęte Leasingiem firmowym, więc nie ma tam nieprzewidzianych kosztów ani wydatków początkowych ani końcowych. Pieniądze są przeznaczone zarówno na wakacje i nieprzewidziane wydatki, jak i na wyposażenie mieszkania oraz kapitał początkowy na własną nieruchomość za 5-6 lat. Odziedziczę 2 domy. Teraz moje właściwe pytanie: Ile pieniędzy powinienem odkładać miesięcznie na konto oszczędnościowe i ile inwestować w akcje? Myślałem o 70% MSCI World i 30% MSCI Emerging Markets poprzez ING jako stały plan oszczędzania. Ponadto, czy w mojej obecnej sytuacji korzystna byłaby polisa na życie, umowa oszczędnościowa mieszkaniowa, emerytalna polisa Riester czy fundusz emerytalny, czy lepiej inwestować samodzielnie w akcje? Serdeczne podziękowania! Max

Napisany przez ZehWeh
Jeśli pieniądze mają być dostępne w krótkim okresie lub służyć jako rezerwa awaryjna, nie inwestuj w akcje. Możesz inwestować tylko pieniądze, na których możesz zrezygnować przez kilka lat. Klasyczny portfel ETF to proporcja 70/30. Obecnie rośnie tendencja ku jednemu funduszowi zawierającemu cały świat.

Napisany przez 2utopus
Generalnie zalecałbym najpierw zebrać trochę oszczędności na rachunku terminowym - na przykład równowartość 3-miesięcznego wynagrodzenia.

Kogo chcesz ubezpieczyć ubezpieczeniem na życie? (W tym przypadku nie widziałbym ubezpieczenia na życie jako inwestycji kapitałowej - ale tylko jako ochronę przed ryzykiem, na przykład dla żony/rodziny.)
Warto rozważyć umowę oszczędnościowo-kredytową, jeśli dzięki niej można obniżyć stopę obciążenia hipotecznego - a także na wypadek ewentualnych korzyści z oszczędności mieszkaniowych/pracowniczych/premie z budowy mieszkań, pod warunkiem, że koszty zostaną pokryte co najmniej w całości.
Można użyć funduszy ETF na pieniądze, których nie będzie się potrzebować przez około 7 lat.
Obecnie rządowy program Riester jest raczej w odwrocie - zbyt skomplikowany/drogi.

A jak wygląda sprawa ubezpieczenia od następstw nieszczęśliwych wypadków / odpowiedzialności cywilnej?

Napisany przez Dante
Po pierwsze, jak już zostało opisane, potrzebujesz pewnej ilości oszczędności. Ponieważ masz zapewnione stabilne zatrudnienie na przewidywalny okres czasu, regularne oraz obfite wpływy finansowe i zabezpieczenie w razie choroby, na początek wystarczy 3-miesięczne wynagrodzenie. Nie musisz w końcu przezwyciężać bezrobocia ani długoterminowego zwolnienia lekarskiego. Ta rezerwa powinna się zwiększać w miarę zbliżania się końca Twojego okresu służby, jeśli nie zostaniesz zwolniony dyscyplinarnie, ponieważ ponownie staje się ważne, aby mieć zapas środków.

Zadam pytanie bezpośrednio. Dlaczego pozostało tylko 300€?

Jakie jest Twoje obecne zrozumienie możliwości inwestycyjnych? W przeciwnym razie poleciłbym również różnorodną literaturę na początek.

W przypadku zaledwie 300€ na inwestycje, zazwyczaj rozwiązaniem wystarczającym jest jedno lub dwa rozwiązania ETF, jednak 5-6 lat jako horyzont inwestycyjny jest zazwyczaj zbyt krótki. Ponieważ jednak odziedziczysz dwa domy (oczywiście zależy od momentu, kiedy to nastąpi), nie widzę tego jako tak krytyczne. Może jednak się zdarzyć, że jeśli będziesz potrzebował tych pieniędzy, w najgorszym wypadku będzie mniej dostępnych środków lub będziesz musiał odłożyć zakup domu.

Utopus już to poruszył. Bardzo ważne jest również, abyś był odpowiednio ubezpieczony we wszystkich istotnych obszarach. W przeciwnym razie cała reszta jest raczej bezużyteczna, jeśli musisz oddać swoje zbudowane majątku z powodu niedostatecznego ubezpieczenia.

Ponadto, pytanie czy warto w mojej obecnej sytuacji inwestować w ubezpieczenie na życie, umowę oszczędnościową, rentę Riester czy fundusze emerytalne na przyszłość, czy też bardziej zaleca się samodzielne inwestowanie w akcje?

Nie mogę z czystym sumieniem polecić żadnej z tych czterech możliwości, ponieważ uważam je wszystkie za bezwartościowe.

Napisany przez Maxder
Dziękuję za opinie!

W takim razie najpierw zaoszczędzę na rachunku oszczędnościowym równowartość 3 wynagrodzeń miesięcznych, a następnie będę regularnie inwestować w fundusz ETF All World.

Kwota 300€ była tylko ogólnym wytycznym. W ostatnich miesiącach dużo podróżowałem i odpowiednio dużo wydawałem, ale myślę, że jeśli odłożę pieniądze na początku miesiąca i świadomie podzielę resztę, to będzie możliwe osiągniecie więcej.

Dotychczasowe doświadczenia mam z kilkoma akcjami i ETF-ami, ogólnie osiągnąłem niezłą stopę zwrotu, ale wszystko to miało miejsce na krótką metę (1 rok) i zostało zainwestowane w rower i wakacje.

Aktualnie mam ubezpieczenia:
-Odpowiedzialności zawodowej i cywilnej
-ubezpieczenie zdrowotne za granicą
-ubezpieczenie pielęgnacyjne
-Małą anweturę do prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego

Napisany przez bruno68
Cześć Maxer,

Kiedy czytam Twoje pytania, pojawia się u mnie cała seria innych pytań!

Inaczej jest regulowane, czy to jest niezdolność służbowa czy zawodowa! Używasz terminu ubezpieczenie od niezdolności do pracy, czy to po prostu błędne określenie czy też niewłaściwe ubezpieczenie? Ponieważ można być uznawanym za niezdolnego do służby jako żołnierz nawet z 20% oceną niezdolności do walki i zostać zwolnionym w najbliższym terminie!

W związku z tym, ubezpieczenie od niezdolności do służby (SDU) nie zapewnia takiej samej ochrony jak ubezpieczenie od niezdolności zawodowej (SBU), ponieważ to drugie wypłaca dopiero od 50% niezdolności zawodowej! W związku z tym, powinieneś wyrażać się jasno, co masz!

Jeśli jednak masz ubezpieczenie od niezdolności zawodowej, to nie jesteś właściwie ubezpieczony jako żołnierz! Ponieważ państwo w każdym przypadku automatycznie przeniesie cię na stan spoczynku tymczasowego w celu ponownego obsadzenia stanowisk służbowych po otrzymaniu oceny niezdolności do walki.

Obowiązują zasady ustalone przez państwo, a nie własne! Dlatego stwierdzenie, że służba zasadnicza trwa 13 lat, jest bardzo zdecydowane, ponieważ ocena niezdolności do walki kończy służbę zasadniczą.

Należy także zgłosić Leistungsfreiheit, Kann- und Mussleistung państwa. To, że państwo nie zapewnia świadczeń za służbę lub wolny czas w pierwszych latach, powinno być Ci dobrze znane jako kandydatowi na oficera! Te dziury powinieneś załatać.

Dlaczego masz tak mało oszczędności? Czy żyjesz już jak Starszy Chirurg? Na stopie A15 czy A14? Zastanów się, awans na oficera specjalisty kończy się na stopniu A16 Oberst! Jakie życie chcesz prowadzić? Na stopie B?

Zwróć uwagę, że każde zadłużenie kończy się zatrzymaniem awansu na stopień sztabowy! Ponieważ oficerowie, którzy nie radzą sobie ze swoimi finansami, zostaną ostatecznie wyrzuceni lub przeniesieni i później zwolnieni.

Sam byłem żołnierzem w latach 1989-1993! Te zasady gry państwa są mi nadal bardzo dobrze znane.

bruno68

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata