- ndz sie 01, 2021 10:23 am
Cześć Forum, Obecnie jestem żołnierzem na czas określony (13 lat) i nie jestem jeszcze pewien, czy po tym czasie ubiegnę się o pracę w zawodzie, czy też otworzę własną praktykę jako psychoterapeuta. W ciągu najbliższych 5-6 lat spędzę dużo czasu w Niemczech, gdzie dostanę zakwaterowanie, zwłaszcza na 4 lata studiów w Monachium, a następnie chciałbym znaleźć własne mieszkanie lub Dom. Obecnie mam około 300 € na miesiąc, ale w przyszłych latach będzie więcej, które chciałbym zainwestować lub oszczędzić. Moje auto jest objęte Leasingiem firmowym, więc nie ma tam nieprzewidzianych kosztów ani wydatków początkowych ani końcowych. Pieniądze są przeznaczone zarówno na wakacje i nieprzewidziane wydatki, jak i na wyposażenie mieszkania oraz kapitał początkowy na własną nieruchomość za 5-6 lat. Odziedziczę 2 domy. Teraz moje właściwe pytanie: Ile pieniędzy powinienem odkładać miesięcznie na konto oszczędnościowe i ile inwestować w akcje? Myślałem o 70% MSCI World i 30% MSCI Emerging Markets poprzez ING jako stały plan oszczędzania. Ponadto, czy w mojej obecnej sytuacji korzystna byłaby polisa na życie, umowa oszczędnościowa mieszkaniowa, emerytalna polisa Riester czy fundusz emerytalny, czy lepiej inwestować samodzielnie w akcje? Serdeczne podziękowania! Max