Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na tematy związane z pracą i zawodem.

Re: Szkolenie na specjalistę od ubezpieczeń

Napisany przez mondkind
Cześć wszystkim,

rozpocząłem szkolenie na specjalistę od ubezpieczeń w firmie ubezpieczeniowej i po 2 miesiącach zdałem sobie sprawę, że to jednak nie dla mnie. Teraz właściciel agencji chce odzyskać wypłacone wynagrodzenie. W czasie trwania szkolenia byłem przedstawicielem handlowym zgodnie z § 84 HGB. Umowę podpisałem bezpośrednio z kierownikiem agencji. Wynagrodzenie w trakcie szkolenia zostało wypłacone jako zaliczka prowizji. Po ukończeniu szkolenia miałem wypracować dla agencji umowy o wartości 25 000 EUR w ciągu roku, aby spłacić tę zaliczkę prowizji. Teraz, gdy zdecydowałem się odejść, zastanawiam się, czy muszę zwrócić zaliczkę prowizji, czy też istnieje inna możliwość rozwiązania tej sytuacji. Czy ktoś może mi pomóc? Co jeszcze mogę zrobić?

Napisany przez 2utopus
Czy to było wynagrodzenie, pensja czy zaliczka na prowizję? (Nie świadczenie uczniowskie?) W Twoim miejscu po prostu sprawdziłbym w umowie o pracę, co jest tam zapisane na ten temat. Moim (prywatnym i nieznaczącym) zdaniem mamy oczywiście ustawowe wynagrodzenie minimalne - jeśli ma być wypłacane mniej niż ta kwota, można prawdopodobnie podjąć działania prawne w tej sprawie - czy masz ubezpieczenie ochrony prawnej związaną z pracą lub jesteś członkiem związku zawodowego? W takim przypadku można tam zapytać - być może mogą również pomóc urzędy pracy/centra zatrudnienia.

Napisany przez mondkind
Dziękuję za odpowiedź. Umownie ustalono to jako zaliczkę prowizji. Jednakże ponieważ nie mogę sprzedawać ubezpieczeń bez zdania egzaminu IHK, nie jestem pewien, czy będzie to uznane za zaliczkę prowizji, czy raczej za wynagrodzenie za szkolenie.

Napisany przez StGe1973
Zwróć się w tej sprawie do prawnika specjalizującego się w prawie pracy...

Ogólnie podczas nauki zawodu masz prawo do odpowiedniej płacy (również za te dwa miesiące), a same wynagrodzenia prowizyjne (bez stałego wynagrodzenia) moim zdaniem są niedopuszczalne.

Jednak dokładne i wiarygodne informacje może dać ci tylko prawnik.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata