Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Pytania początkującego dotyczące ETF-ów dotyczące reinwestycji

Napisany przez Kalle09
Cześć wszystkim, jestem nowy w świecie ETF-ów i mam kilka podstawowych, prawdopodobnie banalnych pytań. Dla mnie jako początkującego (długoterminowego budowania majątku) z ograniczonymi środkami zalecono procedurę reinwestowania dywidend z ETF-ów z natychmiastowym ponownym inwestowaniem dywidend (jeśli chodzi o oszczędzanie podatków, kwotę wolną od podatku itd., Wszystkie moje konta zostały objęte dyspozycją zwolnienia od podatku do 801 €). Ta procedura do wartości depozytu 20 000 € - 30 000 €, a następnie przejście na fundusze ETF kapitalizujące i pozostawienie dywidend. Niemniej jednak mam brokera, który nie oferuje tej usługi (automatycznego reinwestowania dywidend), musiałbym to zrobić sam dlatego mam następujące pytania: 1. Dywidendy wypłacane są po walnym zgromadzeniu, gdzie dowiedzieć się, kiedy to walne zgromadzenie się odbyło/odbędzie, czy otrzymam informację od mojego brokera? Czy po prostu znaleźć informacje w internecie? 2. Dywidendy wypłacane są na moje konto rozliczeniowe. O co dokładnie chodzi z bezpośrednim reinwestowaniem? Celuję w portfel z 60% Developed World, 30% Emerging Markets i 10% Small Caps Developed World, przy miesięcznej stawce oszczędnościowej w wysokości 150 €. Czy bezpośrednie reinwestowanie oznacza, że dywidendy zwiększą moją miesięczną stawkę oszczędnościową, bez konieczności zmiany więcej pieniędzy pobieranych z mojego rachunku bieżącego na plan oszczędnościowy? 3. Kiedy muszę reinwestować ręcznie? Czytaj, dokładnie w dniu wypłaty, tzw. dzień bez dywidendy. Mam nadzieję, że pytania są zrozumiałe. Pozdrawiam Kalle

Napisany przez 2titan1981
1. ETFs wypłacają w ustalonym terminie, zazwyczaj jest to kwartalnie, wystarczy spojrzeć na dane ETF, aby się dowiedzieć. Zazwyczaj otrzymasz nowe sprawozdanie z konta.

2. Bezpośrednie reinwestowanie oznacza, że dywidenda zostanie automatycznie ponownie zainwestowana. Jeśli masz 150€, powinieneś postawić na jednego ETF, dopóki nie osiągniesz stałego poziomu 801€, a następnie zmienić na ETF kapitalizujący. Zwłaszcza jako początkujący nie należy robić zbyt wiele i zbyt skomplikowanej inwestycji.

3. Jeśli chcesz to zrobić ręcznie, powinieneś dowiedzieć się o kosztach, jeśli to wiąże się z dodatkowymi opłatami, po prostu zrezygnuj. Lub lepiej jest przenieść konto na takie, które pozwala inwestować w wybrany ETF i automatycznie reinwestuje...

Twoje przykłady odnoszą się do akcji indywidualnych. To nie działa w przypadku ETF-ów.

Napisany przez Kalle09
Cześć, dziękuję za odpowiedź.
Więc rozumiem reinwestowanie w następujący sposób:
W dniu wypłaty dywidend dostosowuję mój plan oszczędnościowy ETF.
Na przykład:
Co miesiąc odkładam 100 € na ETF i otrzymuję dywidendę w wysokości 5 € co kwartał. Przeliczone na miesiąc będzie to około 1,67 €. W związku z tym dostosowuję plan oszczędnościowy ETF, dodając 101,67 € od następnego możliwego obciążenia?
Korzystam z brokera Scalable i po przeprowadzeniu researchu nie znalazłem żadnych opłat za dostosowanie planu oszczędnościowego.
Czy dobrze zrozumiałem?
Dziękuję z góry!

Pozdrawiam Kalle

Napisany przez 2titan1981
Nie, ponieważ nie możesz wiedzieć, co zostanie wypłacone w danym kwartale i kiedy zostanie to zaksięgowane na twoim koncie. Zazwyczaj Fundusze inwestycyjne zawierają więcej niż jedno przedsiębiorstwo, a te przedsiębiorstwa płacą raz więcej, raz mniej, a czasami w ogóle. Dlatego nigdy nie można dokładnie przewidzieć, co zostanie wypłacone, a co nie. Dlatego należy najpierw wybrać fundusz, który robi to, co się chce, a następnie konto maklerskie, które odpowiada własnym preferencjom inwestycyjnym, między innymi w zakresie kosztów. ETF-y są przeznaczone do długoterminowej inwestycji, a nie ciągłego przestawiania planów oszczędnościowych. Jeśli chodzi o Twoje życzenie, przy trzech ETF-ach musiałbyś dostosować plan oszczędnościowy nawet 12 razy w ciągu roku... to byłoby dla mnie zdecydowanie za dużo pracy....
Wolałbym więc ETF, który wypłaca cztery razy w roku, a z odpowiedniego konta maklerskiego automatycznie reinwestuje cztery razy w roku, i to jeszcze za darmo i bez konieczności ingerencji ręcznej....

Co możesz zrobić, to ogólnie dostosować stawki oszczędnościowe, a następnie cztery razy w roku stworzyć dodatkowy plan oszczędnościowy, który reinwestuje wypłaty.

Albo, aby odnieść się do twojego przykładu, inwestujesz 100€ w ETF, który wypłaca cztery razy w roku, tj. 26.02. w wysokości 3,10€, 28.05. w wysokości 10,81€, 25.08. w wysokości 0,34€ i 29.11. w wysokości 27,00€
Pozostałe fundusze wypłacają podobne kwoty tylko w innych miesiącach o innej porze i z inną wysokością wypłaty...

Obiecuję ci, że szybko stracisz chęć do sprawdzania swojego konta, aby za każdym razem korygować swoje plany oszczędnościowe po każdej wypłacie każdego funduszu....

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata