- śr lut 23, 2022 4:42 pm
Cześć wszystkim, jestem nowy w świecie ETF-ów i mam kilka podstawowych, prawdopodobnie banalnych pytań. Dla mnie jako początkującego (długoterminowego budowania majątku) z ograniczonymi środkami zalecono procedurę reinwestowania dywidend z ETF-ów z natychmiastowym ponownym inwestowaniem dywidend (jeśli chodzi o oszczędzanie podatków, kwotę wolną od podatku itd., Wszystkie moje konta zostały objęte dyspozycją zwolnienia od podatku do 801 €). Ta procedura do wartości depozytu 20 000 € - 30 000 €, a następnie przejście na fundusze ETF kapitalizujące i pozostawienie dywidend. Niemniej jednak mam brokera, który nie oferuje tej usługi (automatycznego reinwestowania dywidend), musiałbym to zrobić sam dlatego mam następujące pytania: 1. Dywidendy wypłacane są po walnym zgromadzeniu, gdzie dowiedzieć się, kiedy to walne zgromadzenie się odbyło/odbędzie, czy otrzymam informację od mojego brokera? Czy po prostu znaleźć informacje w internecie? 2. Dywidendy wypłacane są na moje konto rozliczeniowe. O co dokładnie chodzi z bezpośrednim reinwestowaniem? Celuję w portfel z 60% Developed World, 30% Emerging Markets i 10% Small Caps Developed World, przy miesięcznej stawce oszczędnościowej w wysokości 150 €. Czy bezpośrednie reinwestowanie oznacza, że dywidendy zwiększą moją miesięczną stawkę oszczędnościową, bez konieczności zmiany więcej pieniędzy pobieranych z mojego rachunku bieżącego na plan oszczędnościowy? 3. Kiedy muszę reinwestować ręcznie? Czytaj, dokładnie w dniu wypłaty, tzw. dzień bez dywidendy. Mam nadzieję, że pytania są zrozumiałe. Pozdrawiam Kalle