Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Obsługa klienta / bankowość internetowa / bankomaty.

Re: Czy środki są bezpieczne w bankach w Niemczech?

Napisany przez Martin79HN
Cześć wszystkim,

w przeszłości miałem pieniądze w banku VTB, NIBC Bank lub Credit Europe Bank.

Bank VTB ma rosyjskie korzenie i nie przyjmuje nowych klientów, a nikt nie chce finansować wojny.

Jak sytuacja wygląda w przypadku innych banków?
Czy banki nie są ze sobą powiązane? (czy nie prowadzą wzajemnie transakcji, co może skutkować wysokimi stratami ze względu na spadek wartości akcji?)

Aktualnie nie opierałbym się w 100% na gwarancji depozytowej.

Czy lepiej polegać na Sparkasse, Volksbank, Sparda Bank czy BHW Bank?
Aktualnie podzieliliśmy to na 4 wymienione banki. (nie mówimy tu o znacznym majątku)

Nie płacimy odsetek ujemnych.

Wasze zdanie?

Unikam ETF-ów, akcji i obligacji.

Napisany przez 2tneub

Jak wygląda sytuacja w innych bankach?
Czy banki nie są wszystkie ze sobą powiązane? (dokonują transakcji między sobą, ze względu na spadek akcji mogą ponosić wysokie straty?)

W obecnej sytuacji nie polegałbym w 100% na ochronie depozytów.

Czy lepiej postawić na Sparkasse, Volksbank, Sparda Bank, BHW Bank?
Obecnie rozłożyliśmy nasze środki na te 4 banki. (nie mówimy tu o żadnym majątku)

Nie płacimy żadnych odsetek karanych.

Wasze zdanie na ten temat?

ETF-y, akcje trzymam z daleka, podobnie jak obligacje

Moje zdanie: Typowy Niemiec. O, nie ryzykuj.

Włożyłbym wszystko do poduszki i zabezpieczył ją w różnych ubezpieczeniach. Być może zdarzy się, że jedno ubezpieczenie zbankrutuje.

Napisany przez yosh
Salda w bankach są nieco problematyczne, jeśli przekraczają 100 000 EUR: https://gerd-kommer.de/risiko-von-bankguthaben/

EDYTUJ: Jeśli rozłożysz 100 000 EUR na osobę w kilku bankach, moim zdaniem nie powinno być ryzyka. Mimo to umieściłem część moich pieniędzy w ETF obligacji rządowych (WKN LYX0Z6). Ma on lekko ujemny zwrot, ale służy mi do dywersyfikacji ryzyka.

Napisany przez 2titan1981
Na jakim założeniu opierasz swoje obawy?

Jeśli wszystkie banki zbankrutują, sensowne byłoby inwestowanie w fizyczne zasoby, czyli żywność, zapasy oraz środki i urządzenia do ich obrony... waluty, poza być może złotem, również nie wchodziłyby w grę, bo nie wiesz, która waluta przetrwa...

Musisz najpierw zdefiniować swój scenariusz, aby ewentualnie móc się przygotować.

Napisany przez 2utopus
Martin79HN pisze:
Czy banki wszystkie są ze sobą powiązane? (robienie biznesu między sobą, ponoszenie potencjalnych dużych strat z powodu spadku akcji?)

W obecnym czasie nie polegałbym w 100% na gwarancji depozytów.

Czy lepiej postawić na Sparkasse, Volksbank, Sparda Bank, BHW Bank?
Obecnie podzieliliśmy to na 4 dolne banki. (nie mówimy tutaj o majątku)

Nie płacimy kary za ujemne oprocentowanie.

Wasze zdanie na ten temat?

ETF-y, akcje trzymam z dala, tak samo obligacje

Tylko dlatego, że spadają akcje banków, nie ma to w zasadzie wpływu na stabilność banku - bank nie ma z tego powodu bezpośrednio mniej pieniędzy do dyspozycji.
(Mógłby być ewentualnie kandydatem do przejęcia - a szefowie banków prawdopodobnie mają tylko niewielkie dochody premiowe ...)

Dopóki nie kilka dużych banków stanie się jednocześnie niewypłacalnych, powinien zadziałać fundusz gwarancji depozytów.

Nawet jeśli (jeszcze) nie ma kar za ujemne oprocentowanie, mamy w tej chwili 5% inflacji - czyli utratę siły nabywczej... zobaczymy, jak to będzie dalej.

Jednak akcje i ETF-y w bankach są traktowane jako aktywa specjalne - w przypadku upadłości nie należą do banku, a zawsze do Ciebie!
(W przeciwieństwie do salda na koncie - które jest dłużne tobie przez bank - i w najgorszym przypadku zniknie.)

Jeśli weźmiemy szeroko zdywersyfikowany ETF, cały świat musiałby praktycznie się załamać - wtedy mamy prawdopodobnie zupełnie inne problemy niż zarządzanie funduszami.
(Masa bezrobotnych - wysoka inflacja - dewaluacja rent/emerytur/obietnic świadczeń socjalnych/ubezpieczeń itp.) - Ryzyko można nadal kontrolować w pewnym stopniu poprzez konto oszczędnościowo-rozliczeniowe. (Portfel Pantoffel/Verbraucherzentrale) - lub jeśli obok ETF/lokaty masz jeszcze nieruchomość, to już masz pewną dywersyfikację - jako zabezpieczenie oczywiście można dodać jeszcze aktywa fizyczne (kamienie szlachetne/sztuka/stare samochody/wino/whisky/...) - oczywiście zawsze zależy to od tego, jakie scenariusze uważasz za możliwe i jak chcesz się przed nimi zabezpieczyć. (Srebro/Wódka/Papierosy na żywność w czasie kryzysu - złoto dla długoterminowego zachowania wartości, itp.)

Bankructwo Rosji odbije się jak bumerang

i banki w UE, które posiadają udziały/majątek w Rosji, muszą dokonać wysokich odpisów wartości.

Rosja będzie znacjonalizowywać przedsiębiorstwa i konfiskować ich aktywa, dlatego wybór miejsca, gdzie ulokowano pieniądze, jest kluczowy.

Wolałbym bezpiecznie ulokować pieniądze w bankach o niemieckich korzeniach niż doświadczyć krachu giełdowego, gdzie zainwestowane są akcje, ETF-y lub bitcoiny. Inwestycja w nieruchomości/nieruchomość oraz spłata długów i redukcja zadłużenia są bardzo sensowne.

Czy ktoś posiada informacje na temat wiarygodności poszczególnych banków lub czy istnieją platformy dostarczające takie informacje lub zestawienia?

Mamy do czynienia z takimi bankami jak Sparkasse, Volksbank, Sparda Bank, BHW Bank, Alte Leipziger (częściowo moja żona, dzieci lub ja)

Napisany przez 2tneub
I właśnie w ten sposób sam się wywłaszczasz. Spójrz tylko na inflację - jeśli to tak dalej pójdzie, za 3 lata twoje pieniądze będą warte tylko połowę.

Istnieje wiele ocen banków. W wątpliwościach nie pomogą ci one jednak. Wystarczyło już banków, które miały dobrą zdolność kredytową, a następnego dnia były już bankrutami. Nie możesz tak szybko zareagować. Niezależnie od tego, jak i gdzie inwestujesz. Gdy się o tym dowiesz, będzie już za późno.

Dlatego ważne jest, z jakiego scenariusza wychodzisz? Możesz wtedy ewentualnie uniknąć scenariusza, ale nie unikniesz wszystkich negatywnych skutków. Dotychczas unikałeś akcji, jeśli dobrze pamiętam. Twoim problemem teraz jest jednak to, że ceny będą spadać na giełdzie, w zależności od tego, jak sytuacja się potoczy. Dlatego teraz ulokowanie wszystkiego w akcje itp. jest także pewnym sposobem na utratę pieniędzy. Pociąg związany z złotem, srebrem itp. również odjechał.

Z tego powodu należy rozłożyć swoje pieniądze nie wtedy, gdy pojawiają się problemy, ale znacznie wcześniej. Czy decyzja, którą podejmiesz/podejmowałeś, była słuszna, pokaże ci przyszłość.

Niektórzy zaopatrują się w artykuły spożywcze, benzynę itp. i obstawiają apokalipsę, inni nie wierzą w nią. Musisz jednak powiedzieć, jakim ścieżkom chcesz podążać, a następnie działać zgodnie z nimi. Nie ma niczego takiego jak absolutne bezpieczeństwo. Zwłaszcza gdy pochodzi się z bezpieczeństwa oszczędności na koncie bieżącym lub lokacie terminowej.

Zaplanuj dla siebie najbardziej prawdopodobny scenariusz, następnie drugi najbardziej prawdopodobny scenariusz, a następnie trzeci najbardziej prawdopodobny scenariusz. Zobaczysz, że w każdym z tych trzech przypadków podejmiesz inne decyzje inwestycyjne.

Napisany przez 2utopus
W rezultacie, prawie zawsze można źle ulokować swoje pieniądze... zależy to zawsze od indywidualnej sytuacji i scenariusza.

Nieruchomość: Jeśli nagle obok zostanie zaplanowana droga krajowa, spalarnia odpadów, czy ośrodek dla uchodźców, wartość nieruchomości spada od razu. Oczywiście może też się zdarzyć, że wprowadzona zostanie państwowa hipoteka przymusowa dla właścicieli nieruchomości w celu przeniesienia kosztów (wojny/koronawirusa/itp.) na bogatych. W czasie światowego kryzysu gospodarczego rynek nieruchomości również może załamać się.

W przypadku wojny w Niemczech/na świecie, nawet inwestycje w ETF nie przyniosą wielkich nadziei, ale prawdopodobnie będą trwale lepsze od papierowego pieniądza - tutaj oczywiście własny schron z bronią/zapasami na oddzielnym odległym terenie jest bezcenny - najlepiej z globalnie rozproszonym fizycznym majątkiem.

Zebraliśmy kilka zapasów, abyśmy mogli się zaopatrzyć na 2-4 tygodnie.

Ponadto rozłożyliśmy pieniądze na kilku bankach i zastanawiamy się nad zainstalowaniem instalacji fotowoltaicznej na dachu z magazynowaniem/akumulatorem. (Mamy już pompę ciepła.) Może poczekamy jeszcze na jasność w sprawie programów pomocowych.

Następnie spłacimy długi i nadal będziemy mieć wysoki poziom zadłużenia, który zawsze będzie możliwy do spłacenia. (Będziemy bezdłużni za mniej niż 10 lat.)

Jesteśmy już właścicielami nieruchomości, a obiekt nie ma długów.
Praca mojej żony i moja jest stabilna, więc nie martwię się o to.

Myślę, że ETF-y lub akcje spadną, a ja nie chcę czerpać korzyści moralne z wojny (spadające kursy). (Załóżmy, że ktoś postawiłby na spadające kursy.) Ponadto nie wchodzi w grę inwestowanie w przemysł zbrojeniowy. Nie bez powodu mam plan oszczędnościowy Riester z aktualną stopą procentową wynoszącą 0%. Jednak jeśli 10-letnie oprocentowanie obligacji skarbu państwa wzrośnie, to mogę otrzymać odsetki od salda lub nie. Wsparcie będzie w każdym razie wypłacone. Moja żona robi to na zasadach ETF-ów Riester i otrzymuje około 50% dodatków oraz 50% własnych wpłat i będzie kontynuować oszczędzanie na tej zasadzie.

Edukacja dzieci jest ważna, dlatego będziemy nadal wspierać ją w przyszłości.

Miejmy nadzieję, że wojna skończy się wkrótce!

Musisz poczekać na decyzję również w sprawie załączników. Wszystko, co wymaga czipsów, ma obecnie ogromne opóźnienia. W zależności od producenta ogrzewania, czas oczekiwania to 9 miesięcy...

W przypadku twoich instalacji, takich jak Riester, wynosi on ostatecznie -5,1% rocznie. Inflację zawsze należy mieć na uwadze.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata