Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Ocena nieruchomości

Napisany przez Martin79HN
Cześć wszystkim,
interesuje mnie coś takiego: (tak też stało się około 1/4 - 1/2 roku temu)

Obiekt został zbudowany 6 lat temu (60 km od Stuttgartu)
i zamieszkały, a następnie z powodu rozwodu
został zaoferowany do sprzedaży Dom jednorodzinny, wolnostojący
z ogrodem bez pośredników
i sprzedany. (nie willa, zwykły Dom 160 m2 z piwnicą i kominkiem, pompa ciepła i garaż jednostanowiskowy oraz działka 600 m2)

60 zainteresowanych
Cena wywoławcza 850 tys.
Aukcja każdy podaje swoją maks. cenę
Cena zakupu sprzed 6 lat około 550- maks. 600 tys. z działką (zamieszkały, zadbany, nic niezrobiony)
Cena sprzedaży ponad 1 mln euro

Zwiększenie wartości ze względu na ceny działek w ostatnich
6 latach około 80 tys. (działki mają wartość 200 tys. obecnie)

Czy to nie jest przesadzone, powie finansujący bank?
to jest warte tylko 700 tys.? Prawdopodobnie wystarczająca
własna inwestycja jest dostępna, więc nie ma problemu.

Ten przykład pokazuje, że rynek jest przegrzany. Było to jeszcze przed wybuchem wojny.

Powie pośrednik, że warto tyle, czy lepiej nie mówić, bo wtedy może być trudniej uzyskać kredyt hipoteczny?

Mam nadzieję, że nasze dzieci nie będą miały tak przegrzanego rynku, gdy nadejdzie czas nabycia własności. Czekam na odpowiedzi.

Napisany przez 2utopus
To stanowi niemal 9% wzrost wartości rocznie - taniej chyba nie można mieszkać ...

Koszty zakupu (z tych 600t€ być może 50t€) zostały pokryte - za to trzeba jeszcze coś zapłacić z tytułu rat kredytowych przez 6 lat - a następnie (po wypłacie odszkodowania) otrzyma się z powrotem 400t€.

W celach prostoty załóżmy, że pozostaje 300.000€ zysku - to oznacza 50t€ rocznie lub ponad 4000€ wzrostu wartości miesięcznie.

Jeśli sytuacja będzie się utrzymywać i ceny nieruchomości będą nadal rosnąć z powodu inflacji/zwyżek cen/wzrostów płac, to całość będzie kosztować kolejne 6 lat 1,4 mln - czy wtedy uda się to spłacić do emerytury, oto jest pytanie - czy też znowu zostanie sprzedane następnej rodzinie z zyskiem?

Było sprzedane za 1,2 mln (czy z NK czy bez, nie jestem pewien)
więc więcej niż 9% wzrostu wartości

Dosłownie licytowano się o to.
Zbyt mało dostępnych działek i domów do wynajęcia, a mimo to zbyt drogie.

Czy bank w końcu nie powie, że jest za drogie? Być może zostało zapłacone gotówką bez kredytu.

Napisany przez 2titan1981
dlaczego miałaby Pani powiedzieć, że jest za drogo, skoro klient może spłacać raty za obiekt według systemu oceny bankowej? Przecież przy samochodach też nie pyta się banku, czy zamiast Lamborghini wystarczy Fiat Tipo... Banki chciały przynajmniej do początku tego roku pozbyć się swoich pieniędzy, aby nie płacić odsetek ujemnych... Teraz stopy procentowe znowu znacznie rosną... w moim przypadku stopa procentowa byłaby teraz trzy razy wyższa niż ta, którą podpisałem w 2020 roku.... i cieszę się, że zdecydowałem się na dłuższy okres obowiązywania oprocentowania...

Do użytku własnego osoba, która może sobie na to pozwolić, jest prawdopodobnie bardziej skłonna zapłacić więcej, niż jest to warte!

Prawdopodobnie w ciągu najbliższych lat coś się zmieni.
Oprocentowanie, gospodarka, inflacja (rosnące oprocentowanie & zła sytuacja gospodarcza = spadek cen, inflacja = złoto inwestycyjne = wzrost cen)
+ Wojna przynosi dużo niepewności na rynku, dlatego trudno przewidzieć, co się stanie.

Twój komentarz Titan1981 odpowiedział na wszystko. Dzięki

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata