Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Obsługa klienta / bankowość internetowa / bankomaty.

Re: Przenieść saldo z konta bieżącego na książeczkę oszczędnościową - jak to zrobić?

Napisany przez Uwe_Ebers
Cześć wszystkim,

Chciałbym przenieść nieco większą kwotę z mojego konta bieżącego w Banku #1 na moje konto oszczędnościowe w Banku #2. Jednak do przeprowadzenia takiego przelewu potrzebuję numeru IBAN, który mogę podać jako odbiorca. Niestety moje konto oszczędnościowe nie ma takiego numeru, na karcie jest tylko numer konta oszczędnościowego.

Skontaktowałem się więc z obsługą Banku #2. Myślałem, że będę dla nich interesujący, przenosząc swoje pieniądze od konkurencji do nich. Ale odpowiedzieli, że dla związanej książeczki oszczędnościowej można wpłacić pieniądze tylko osobiście w okienku. Tylko gotówka, przelew niemożliwy.

Ale przecież nie będę chodził z walizką pełną pieniędzy po ulicy

Więc czy próbują tylko skompromitować dobry stary sposób prowadzenia konta oszczędnościowego, żeby wcisnąć mi inny produkt, czy naprawdę nie da się tego zrobić inaczej?

Dzięki i pozdrowienia!

Re: Przenieść saldo z konta bieżącego na książeczkę oszczędnościową - jak to zrobić?

Napisany przez 2titan1981
Przelewy na konta oszczędnościowe także mają IBAN, ale najlepiej jest zapytać bank oszczędnościowy o to. Powinno być możliwe zrealizowanie przelewu na to konto. Sam/a to zrobiłem/am, aby dokonać wpłaty na udziały genossenschaftliche, które zostały potem pobrane z książeczki oszczędnościowej, ponieważ nie mam tam już żadnych innych danych do przelewu. Zapytaj więc w banku oszczędnościowym jaka jest IBAN książeczki oszczędnościowej.

Napisany przez 2tneub
Głupie pytanie, do czego jeszcze służy książeczka oszczędnościowa? Przecież została ona zastąpiona przez rachunek bieżący już ponad 20 lat temu, prawda? Klasyczna książeczka oszczędnościowa miała przecież same wady w porównaniu z rachunkiem bieżącym.

Napisany przez 2utopus
Czy w przypadku książeczki oszczędnościowej płaci się karę za wypłatę kwoty większej niż 3000€ na kwartał?

Napisany przez Uwe_Ebers
titan1981 pisze:
Nawet książeczki oszczędnościowe mają swój numer IBAN, zapytaj banku, w którym masz książeczkę oszczędnościową. Powinno być możliwe wykonanie wpłaty na to konto. Sam zrobiłem to dla udziałów spółdzielczych, zostały one potrącone z książeczki oszczędnościowej, ponieważ nie mam tam innych danych do przelewu.

Zapytaj więc w banku, w którym masz książeczkę oszczędnościową, jaki jest numer IBAN dla tej książeczki oszczędnościowej.

Nóżka, zapytałem już w banku książeczkowym. Powiedzieli, że (podobno) można wpłacać tylko gotówkę na okienku.

Jeśli nie udostępniają numeru IBAN, co mam zrobić?

Cytat od tneub

Czy ma sens mieć książeczkę oszczędnościową? Przecież została ona zastąpiona już ponad 20 lat temu przez lokatę terminową? Klasyczna książeczka oszczędnościowa miała przecież same wady w porównaniu do lokaty terminowej.

Powodem jest to, że nie chcę pozostawić tak dużej kwoty na koncie bieżącym w jednym banku i dlatego chciałem część przelewać na książeczkę oszczędnościową i na konto w innym banku. Być może byłoby sensowniejsze otworzyć nowe konto lokaty terminowej, ale książeczka oszczędnościowa już istnieje...

Czy można łatwiej dokonywać wpłat na konto lokaty terminowej, za pomocą przelewu? I jakie są w ogóle wady w porównaniu do klasycznej książeczki oszczędnościowej?

(Jeśli jako klient mam korzyści w porównaniu do książeczki oszczędnościowej, to muszą również istnieć wady, w przeciwnym razie bank z tego nie ma korzyści)

Cytat od utopus

Czy w przypadku książeczki oszczędnościowej nie płaci się kary za wypłatę powyżej 3000€ kwartalnie?

Dobre pytanie. Rzadko wypłacam tam większe kwoty. Póki co nie ma na niej też zbyt dużo pieniędzy.

Napisany przez 2tneub
Z mojego punktu widzenia lokata terminowa ma same zalety w porównaniu z klasyczną książeczką oszczędnościową, dlatego oprócz, być może, w przypadku Sparkasse i VR, książeczka oszczędnościowa praktycznie nie istnieje. Zalety: - lepsza obsługa - możliwość bankowości internetowej (książeczka oszczędnościowa raczej rzadko) - dowolnie możliwe jest wypłacanie gotówki (zazwyczaj książeczka oszczędnościowa jest ograniczona do kwoty 1000€ lub 3000€/miesiąc) Wady: - poza brakiem obecnie prawdopodobnie oprocentowania w większości banków, nie znam żadnych wad.

Napisany przez Uwe_Ebers
Okej, dzięki za informację!

Prawdopodobnie powinienem otworzyć konto oszczędnościowe. Książeczka oszczędnościowa była po prostu już dostępna...

(z tego, co dotąd przeczytałem, można po prostu dokonywać przelewów z/do konta bieżącego na konto oszczędnościowe)

Napisany przez 2tneub
Z mojej wiedzy, zwykle do lokat terminowych przypisane jest konkretne konto, na które są dokonywane zwroty. Więc jest możliwa tylko przelew, ale tylko na twoje konto. Z punktu widzenia bezpieczeństwa uważam to raczej za korzystne niż za ograniczenie.

tneub pisze:
Głupie pytanie, do czego jeszcze służy książeczka oszczędnościowa? .

Dla mnie powodem są udziały w spółdzielni. Można je mieć tylko wtedy, gdy ma się konto bankowe. konto oszczędnościowe tutaj się nie liczy, a wszystko inne kosztuje mnie w Volksbanku. Dlatego książeczka oszczędnościowa ma swoje uzasadnienie.

Napisany przez Cici
Uwe_Ebers pisze:
Naja, ich miałem zapytać w banku oszczędnościowym. Powiedzieli, że (prawdopodobnie) można wpłacać tylko gotówkę na w okienku.

Czy istnieje w tym banku konto bieżące? Mam w pamięci, że przelewy na książkę oszczędnościową są możliwe tylko poprzez przeniesienie z innego konta w tym samym banku lub wpłatę gotówki. Może to jest tutaj problem.

W przeciwnym razie zgadzam się z poprzednimi mówcami. W dzisiejszych czasach książka oszczędnościowa w porównaniu z rachunkiem oszczędnościowym jest zdecydowanie mniej opłacalna i nieelastyczna. Jedyne korzyści mogą wynikać z dodatkowych funduszy zabezpieczenia depozytów, którymi dysponują kasy oszczędnościowe/społdzielcze, dzięki którym instytucje wzajemnie się wspierają. Jeśli jednak mówimy tutaj o kwotach poniżej 100 000 euro, obowiązuje ustawowe zabezpieczenie depozytów.

Napisany przez Uwe_Ebers
Cici pisze:
Czy w tej banku istnieje konto bieżące? Mam w pamięci, że przelewy na książeczkę oszczędnościową są możliwe tylko poprzez transfer z innego konta w tym samym banku lub poprzez wpłatę gotówkową. Może to jest problem.

Nie. konto bieżące jest, jak wspomniałam, w innym banku niż książeczka oszczędnościowa. W banku, gdzie mam książeczkę oszczędnościową, nie mam żadnego innego konta.

Czy przy otwieraniu konta oszczędnościowego trzeba o coś szczególnego zadbać?

Że jest osadzony w Europie Północnej, Środkowej i Zachodniej. Ewentualna wypłata odsetek miesięcznie

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata