pisze:
są oferowane różne oprogramowania do prowadzenia księgowości.
tak
Cytat od viktora
Nie znalazłem tam opisu: czy ktoś wie tutaj:
czy jedno oprogramowanie może być używane do zarządzania kilkoma firmami (dla butiku pani x, dla zawodu pana y, dla działalności handlowej dziadka z ebay-a, ... )? Czy dla każdej firmy musi być kupione oddzielne oprogramowanie?
Zawsze zależy od oprogramowania i licencjonowania, ale w zasadzie powinno być możliwe we wszystkich programach księgowych dostępnych na rynku.
Wyjątkiem tutaj są prawdopodobnie jakieś darmowe lub tanie aplikacje księgowe.
Cytat od viktora
I czy ktoś ma doświadczenie:
które jest najbardziej optymalne (najtańsze, najłatwiejsze w obsłudze, najbardziej kompleksowe,...?
Najdroższe, przeznaczone dla dużych korporacji, jest prawdopodobnie SAP.
Bardzo obszerne, dedykowane dla doradców podatkowych i ich klientów, to Datev.
Poza nimi prawdopodobnie są jeszcze Addison, Sage, Navision, Diamant, Simba.
Nieco prostsze i raczej dla małych firm lub biur księgowych może być Lexware. Innymi nazwami, które przychodzą mi do głowy, są eurodata, HS (Hamburger Software) i Selectline.
Również bardzo zbliżone do Datev i kosztowo korzystne powinno być oprogramowanie MMS do księgowości.
Przed dokonaniem wyboru powinieneś zdefiniować, czego ostatecznie oczekujesz:
1.) czysta księgowość
2.) zamknięcie roku/aktywa tak/nie? z rachunkiem zysków i strat czy bilansem?
3.) interfejsy do przekazywania informacji dla doradców podatkowych tak/nie?
4.) faktury z przekazem zapisów księgowych w księgowości tak/nie?
5.) kompletny system zarządzania towarami z zarządzaniem artykułami, tworzeniem faktur i przekazem do księgowości tak/nie?
6.) moduł kasy tak/nie?
7.) możliwość pracy w sieci tak/nie?
8.) chmura tak/nie?
9.) ilość firm
10.) interfejsy do ruchu płatniczego?
11.) zarządzanie monitami?
W zależności od wymagań i budżetu trafisz na różne programy.
Sama pracowałam przez długi czas z Datev i Selectline oraz kilkoma innymi programami, na krótko z Navision i HS. Sage i Lexware widziałam krótko.
Każdy program ma swoje zalety i wady. Oczywiście dużo zależy od znajomości tematu, czy dobrze czy zle radzi sobie się z programami.
Mogę jednak teraz już z pełnym przekonaniem powiedzieć, że już przy tworzeniu dokumentacji klienta bez żadnego wcześniejszego doświadczenia popełnisz błąd i z pewnością będziesz tego żałować podczas zamknięcia roku.
Miałam w biurze także takich kandydatów, którzy uważali, że koniecznie żona jako pomocnicza osoba musi sama prowadzić księgowość.
Podczas zamknięcia roku okazało się, że poprawianie błędów było tak pracochłonne, że sensowniejsze byłoby, gdyby ktoś sam to księgował.