Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na temat transakcji nieruchomościowych, takich jak rentowność (dom dochodowy), lokalizacja nieruchomości, rzeczoznawcy, pośrednicy nieruchomości, umowy kupna, ubezpieczenia nieruchomości i podatki. (Zakup nieruchomości w celu wynajmu)

Re: Umowa kupna nie staje się ważna Zakup nieruchomości

Napisany przez Chris58
Witaj,

17 czerwca 2022 roku zawarłem umowę kupna-sprzedaży u notariusza. Powiedziano mi, że muszę poczekać około 2 miesięcy, aż umowa kupna zostanie zatwierdzona przez sąd, ponieważ sąd musi wyrazić zgodę na transakcję. Sprzedający ma opiekuna prawnego.

Z dwóch miesięcy minęło 7 miesięcy, a 7 stycznia 2023 roku sąd wydał decyzję, że nie ma żadnych zastrzeżeń. Oczywiście się ucieszyłem i pomyślałem, że wreszcie będę mógł kontynuować, ale decyzja staje się wiążąca dopiero po uprawomocnieniu

§ 40 ust. 2 FamFG (to oznacza, że decyzja musi zostać wydana w pełni). To oznacza brak określonych terminów, takich jak 14 dni czy cztery tygodnie.

Może to oznaczać wiele różnych rzeczy, zanim sąd wyda decyzję. Nie wiem, co powinienem zrobić.

Muszę płacić odsetki od pożyczki, której nie mogę wypłacić, ponieważ umowa kupna nie jest jeszcze ostateczna, oraz czynsz.

Moje mieszkanie zostało wypowiedziane z końcem miesiąca i jestem kompletnie skonfundowany. Zastanawiam się, czy możliwe jest wycofanie się z umowy kupna.

Chyba kupiłem Dom, który nie może zostać sprzedany. Być może ktoś tutaj na forum miał podobne doświadczenia i może mi pomóc, doradzić, co można zrobić

Re: Umowa kupna nie staje się ważna Zakup nieruchomości

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć Chris58, to przypomina mi jeden przypadek z obszaru frankfurckiego, gdzie sprzedawczyni również miała opiekuna prawnego.
To także poszło przez sąd.
I oczywiście, z mocą prawną akt notarialny staje się ważny.
Jest to irytujące, gdy musisz płacić odsetki za udostępnienie, ale z mojego doświadczenia chcemy pomóc Tobie, bądź wspierać transakcję w imieniu sprzedawcy.
Dlatego po prostu sugeruję skontaktowanie się z notariuszem i sędzią rejestrowym, aby uzyskać realistyczną opinię.

PS: Akt notarialny był Tobie dostępny przed sporządzeniem protokołu notarialnego, prawda? W nim powinno być już odniesienie do zezwolenia sądu, czyż nie?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata