Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: pożyczka dla młodego przedsiębiorcy z wizją.

Napisany przez Verkaufger
Witaj,

jestem zarejestrowany jako drobne przedsiębiorstwo od 07.07.2022 r. i sprzedaję online wszelkiego rodzaju towary od pozostałości do zapakowanych gier wideo. Próbowałem już w wielu bankach, ale w Niemczech jest bardzo trudno dla młodych przedsiębiorców uzyskać kredyt przy niskich dochodach. Obecnie miesięcznie zarabiam 500€. Obecnie sprzedaję tylko na Ebayu i na portalach ogłoszeniowych [Kleinanzeigen], chciałbym do tego dołączyć również Amazon.

Chciałbym otrzymać kredyt prywatny, aby kontynuować rozwój i wzrost mojej działalności. Potrzebuję 5000-7000€ na 30 miesięcy. Jestem również gotów zapłacić odsetki. Pieniądze będą przeznaczone na zakup towaru oraz wynajęcie miejsca magazynowego.

Poszukiwane są 5000-7000€ na zakup towaru dla drobnego przedsiębiorstwa z Niemiec. Dochód wynosi 500€ miesięcznie. Istnieją także zabezpieczenia, wszystko można omówić przy kontakcie. Dziękuję.

Proszę o kontakt, będę bardzo wdzięczny.

Napisany przez shyloKing
Gdzie chcesz być za planowanych 30 miesięcy, jaki jest twój widok na przyszłość (cel, jaką okresową stopą wzrostu)?

Jak zamierzasz spłacić zadłużenie, jeśli sprawy potoczą się gorzej niż planowano (najgorszy scenariusz)?

Jakie są zabezpieczenia i czy można je zastawić w inny sposób, aby zbudować krótkoterminowy kapitał na rozwój swojej firmy?

Napisany przez 2tneub
Verkaufger pisze:
Cześć,

od 07.07.2022 jestem zarejestrowany jako działalność gospodarcza i sprzedaję online wszystko, począwszy od resztek po nowe, zapakowane gry wideo. Wiele próbowałem u różnych banków, ale w Niemczech jest bardzo trudno dla młodego przedsiębiorcy uzyskać kredyt przy niskich dochodach. Obecnie zarabiam 500€ miesięcznie. Na razie sprzedaję tylko na Ebay i w ogłoszeniach, chcę do tego dodać również Amazon.

Co dokładnie oznacza dla ciebie zarobek? Czysty obrót, czy marża (sprzedaż pomniejszona o zakup (ewentualnie pomniejszona o opłaty platformy) czy zysk?

Cytat od Verkaufger

Chcę dostać kredyt prywatny, aby rozwijać i rozbudować moją firmę. Potrzebuję 5000-7000€ na 30 miesięcy. Jestem również gotów zapłacić odsetki. Pieniądze zostaną użyte na zakup towaru oraz wynajęcie miejsca magazynowego.

Poszukiwane jest 5000-7000€ na towary dla małej firmy z Niemiec. Dochód 500€ miesięcznie. Istnieją również zabezpieczenia, wszystko omówimy w kontakcie. Dziękuję.

Jaki jest obecny stan twojego magazynu i jaka jest częstotliwość obrotu? Jakie marże osiągasz?

W naszej pracy mamy firmę, która również działa online. Zawsze otrzymuje reklamy kredytów od firm fintech, które specjalizują się w e-commerce. Nawet Paypal udziela kredytów w handlu internetowym.

Oto ogólna wskazówka:
Choć handel internetowy wydaje się łatwy, tak naprawdę nie jest. Jako mały sprzedawca nigdy nie uzyskasz takich cen zakupu, jakie uzyskuje duży sprzedawca. Jeśli chodzi o cenę sprzedaży, zawsze jesteś porównywalny. Albo jesteś jednym z najtańszych, albo nic nie sprzedajesz. Cena sprzedaży jest więc bardziej lub mniej ustalona. Możesz więc żyć tylko z niską marżą, której potem pochłaniają opłaty dla operatorów platformy. W szczególności Amazon pobiera tam całkiem sporą prowizję.
Możesz więc punktować tylko przy produktach niszowych.

Temat podatku od obrotu nie jest prosty w handlu internetowym. Szybko można naruszyć przepisy podatkowe. Nawet jako mały przedsiębiorca należy bardzo uważać, gdy się importuje lub eksportuje. (Jako hasło można wspomnieć o procedurze OSS i wewnątrzwspólnotowym nabyciu towarów przez małych przedsiębiorców)

Napisany przez 2utopus
Czy poza małą firmą masz inne dochody?

Na przykład, jeśli spłacasz 6000€ przez 30 miesięcy, oznacza to około 200€ miesięcznie - plus odsetki.
Czy nie wystarczy zarabianie/pracowanie 500€ miesięcznie, aby się rozwijać?

Napisany przez Marc2512
Verkaufger pisze:
Cześć,

od 07.07.2022 roku jestem zarejestrowany jako działalność gospodarcza i sprzedaję w handlu internetowym wszystko, począwszy od resztek, aż po gry wideo w folii. Dokonałem próby w wielu bankach, ale w Niemczech jest bardzo trudno dla młodego przedsiębiorcy otrzymać kredyt przy niskich dochodach.

1. Co oznacza w Niemczech? Czy gdzie indziej było łatwiej dla Ciebie od tego czasu?
2. Plan biznesowy? Z takim podejściem nie ma sensu iść do banku...sprzedaję w handlu internetowym wszystko, począwszy od resztek, aż po gry wideo w folii
brzmi raczej bezkoncepcyjnie.

Pozdrowienia

Sklep jest ciągle przebudowywany lub rozbudowywany i staje się coraz większy.

PayPal udziela kredytów dopiero po osiągnięciu obrotu w wysokości 100 000 € rocznie za pośrednictwem PayPal. Obecnie przechowuję pieniądze w domu.

No cóż, zawsze od banku słyszałem, że najpierw powinienem zwiększyć obroty, a dopiero potem składać kolejne wnioski.

Nie, żadne inne dochody nie występują.

Zajrzałem na austriackie forum, a konkretnie do banku. Zaproponowano mi płatność z góry przez poważny bank. Jednakże wymagana jest wpłata w wysokości 5000 € za pożyczkę w kwocie 25 000 €. Nie mam tych 5000 € i nie mogę ich pożyczyć, ponieważ wypłata potrwałaby 14 dni. Rozważałem uzyskanie pożyczki od osób prywatnych tutaj na forum, jeśli to możliwe. Istnieją pewne zabezpieczenia, a także umowa pożyczki.

Napisany przez 2utopus
Verkaufger pisze:
Sprawdziłem austryjskie forum, a także bank. Zaproponowano mi płatność z góry przez solidny bank. Jednakże kwota wstępna to 5000 € za kredyt w wysokości 25 000 €. Nie mam tych 5000 € i nie mogę ich pożyczyć, ponieważ wypłata trwa do 14 dni. Rozważałem pozyskanie prywatnego kredytu tutaj, jeśli to możliwe. Istnieją pewne zabezpieczenia, a także umowa kredytowa.

Ale jeśli udało ci się zaoszczędzić te 5000 €, to czy naprawdę jeszcze potrzebujesz kredytu w wysokości 5-7 tys. €?
Czy kredyt ma posłużyć do uzyskania kredytu w wysokości 25 tys. €?

Jeśli nie masz innego źródła dochodu - czy jesteś jeszcze uczniem/studentem i mieszkasz z rodzicami, czy jak można sobie to wyobrazić?

Mieszkam u rodziców za darmo. Nie, źle to zrozumieli. Aby otrzymać kredyt, potrzebuję 5 000€, aby otrzymać 25 000€. Nie chcę tyle mieć i nie mam tych pieniędzy, aby zapłacić je z góry.

Czy ktoś byłby chętny pomóc mi w mojej sprawie?

Napisany przez 2titan1981
Niech będzie podsumowanie:

mieszkasz w Austrii
nie masz innego dochodu poza sprzedażą rzeczy
Zabezpieczenia są raczej niskie, ponieważ nie masz stałego dochodu z pracy.

nie masz dochodu powyżej kwoty podlegającej zajęciu komorniczemu (prawdopodobnie podobnie w Austrii)
nie masz oszczędności
nie masz debetu
bank chce udzielić kredytu tylko za zaliczkę w wysokości 20% pożądanej kwoty?
twoi rodzice nie chcą cię wesprzeć
twoi inni krewni również nie
twoi przyjaciele również nie
nie masz nic wartościowego, czego komornik nie mógłby zająć? czego można by zastawić w lombardzie, aby zdobyć wymaganą kwotę? Mówiłeś o zabezpieczeniach, które w lombardzie na pewno się przydadzą...

a teraz chcesz pieniędzy od obcych na kredyt? za granicą, ponieważ i w kraju nikt ci nie pożyczy.

ile odszkodowania w % za tak wysokie ryzyko jesteś w stanie zapłacić? i w jakim tempie chcesz spłacić kredyt oraz jak zwrócić go przy obrocie 500€ (stałym czy zmiennym?)? Twoi rodzice nie mogą wziąć na siebie twojego zadłużenia. W praktyce wszystko odpada, co mogłoby stanowić wartościowe zabezpieczenie.

Wartościowy oznacza, że w ciągu 72 godzin otrzyma się zabezpieczenie w postaci pożyczonych pieniędzy plus odszkodowanie za okres pożyczki. W przeciwnym razie niestety nie będzie to wartościowe.

Mieszkam nie w Austrii, ale w Niemczech. Mam małą działalność gospodarczą od 07.07.2022 r. z odpowiednią licencją i zezwoleniem. Chciałbym wziąć pożyczkę od 5 000 €. Zwróciłem się do instytucji w Austrii, ponieważ tutaj nikt mi nie chciał udzielić pożyczki. Otrzymałem pożyczkę w wysokości 1 500 € od Ferratum, co jest niewystarczające. Rata została już spłacona 3 tygodnie temu. Teraz otrzymam kolejne 1 500 €, co niestety nie wystarczy. Moje miesięczne przychody wynoszą 500 € czystego zysku.

Jestem gotów zapłacić 10-15%. Myślałem o okresie od 24 do 36 miesięcy. Raczej 24 miesiące, 5000€ plus 10-15% odsetek itp.

Moi rodzice będą mnie wspierać kwotą 100€ miesięcznie, już to ustaliliśmy. Było to również tak, jakbym dostał kredyt w wysokości od 5 000€ do 8 000€ w DKB lub Commerzbank, że moi rodzice mnie wspierają. Tylko że nie wyszło, bo interes był za krótki. Dopiero od pół roku od lipca 2022 roku

Umowa kredytowa oraz dowód osobisty oraz zabezpieczenia będą wymagane. Zabezpieczeniem będą wszystkie wartościowe przedmioty, które posiadam, czy to smartfon Iphone 14 Plus czy też towar do sprzedaży.

Co stało się z czystym zyskiem w wysokości 3000€? Twierdzisz, że masz czysty zysk. Co zatem jest prawdą?

Masz już zatem 3000€ zysku, co oznacza, że masz znacznie więcej niż 1500€. Po prostu poczekaj kolejne 4 miesiące i będziesz miał te 5000€...

Do tej pory nie przeczytałem nic o jakichś wartościowych zabezpieczeniach. 100€ od rodziców to niewielkie zabezpieczenie, jeśli chodzi o spłatę 5000€ + odsetek, jeśli te 500€ przestaną przynosić zysk...

Umowa kredytowa? Jakie zabezpieczenie w przypadku prywatnej upadłości? --> brak zabezpieczenia
Dowód osobisty to żadne zabezpieczenie --> brak zabezpieczenia
iPhone 14 --> małe zabezpieczenie, ale nie warte 5000€ + odsetek. Maksymalnie 25% wartości zakupu jako wartość zabezpieczenia

Prawdziwymi zabezpieczeniami byłyby złoto, rzeczy o rzeczywistej wartości, które przewyższają wartość kredytu co najmniej o 100%.

W miesiącu zarabiam czyste 500€, muszę przecież żyć, mam dziewczynę, wychodzimy itp. Czasem kupuję też nowe rzeczy, które mi się podobają. Rozłożenie tych 500€ miesięcznie to nie jest takie proste. Powiedzmy, że spłacam 300€ kredytu miesięcznie, 100€ pochodzi od moich rodziców, a 200€ z mojej firmy. Natychmiast znalazłbym miejsce na magazyn (mały) za około 40€ miesięcznie w pobliżu mnie. Reszta zostanie zainwestowana.

Więc wygrana 500 € to nie jest wygrana. Wygraną jest to, co zostaje po odliczeniu wszystkich kosztów. Teraz mamy tylko 200 € czystego zysku. Twoi rodzice dodaliby teraz jeszcze 100 €. To wciąż nie jest dochód nieprzekraczający progu wolnego od podatku, ale poniżej poziomu zasiłku Hartz IV.
Czy masz ubezpieczenie?
ubezpieczenie zdrowotne? Są granice, których nie wolno przekroczyć, inaczej trzeba samemu się ubezpieczyć itp. Wydaje mi się, że z tych 200 € zostanie dokładnie 0 € lub mniej po dokładniejszym przyjrzeniu się sytuacji...

To co pozostaje po opłatach od ebay i wysyłce. Jestem klientem biznesowym DHL. 500€ to zysk po odjęciu opłat, wysyłki i podatków.

Przed otwarciem działalności gospodarczej dokładnie się poinformowałem. Znam opłaty i podatki. Uważam się za małą firmę i mam limit, który jest zwolniony z podatku, podobnie jak moi klienci, którzy nie płacą podatków. Regulacje dotyczące małych firm nie obejmują 19% podatku.

Bardzo się ucieszyłbym, gdyby coś się udało. Dokładnie się zainformowałem zanim otworzyłem firmę, znałem także ryzyka. Nic nie zostało zrobione bez planu, pieniędzy starczy, ale wtedy pozostanę tam, gdzie jestem. Chcę się rozwijać i móc zadbać o moją rodzinę.

Napisany przez 2utopus
Ale skoro już otrzymałeś 1500€ kredytu (i kolejne 1500€ w drodze), czy masz więcej niż 18 lat?

Czy robisz to zawodowo, czy jesteś jeszcze zatrudniony w innej pracy (szkoła/studia/staż/roczna praca społeczna/...)?

Jeśli masz 500€ dochodu z działalności gospodarczej - ile masz miesięcznych prywatnych wydatków?

Ubezpieczenia/kredyty/telefon/internet/abonamenty/siłownia/mobilność/ubrania/żywność/wyjścia/abonament RTV/zakwaterowanie? A co z ubezpieczeniem zdrowotnym / ubezpieczeniem odpowiedzialności cywilnej?

Być może lepiej byłoby zainwestować pieniądze przeznaczone na iPhonea 14 w firmę? Masz może pracę dorywczą na podstawie 520€?

Przy 6000€ na 24 miesiące z oprocentowaniem 15%, rata wynosiłaby już niemal 300€ miesięcznie (oprocentowanie + kapitał) - a zarabiasz tylko 500€?

Mam 25 lat. iPhone dostałem w prezencie od kolegi i rodziny. Miałem kredyt w wysokości 1 500 euro, który już spłaciłem. Mogę wziąć kolejny w wysokości 1 500 euro, co jest za mało. Rozmawiałem już z firmą Ferratum (udzielają kredytów online) i wysłałem e-maile. Nie mogą mi zaoferować więcej. Byłbym gotów wziąć kredyt w wysokości 6 000 euro na 24 miesiące, płacąc 300 euro miesięcznie. Jak już wspomniałem, moi rodzice wspierają mnie kwotą 100 euro miesięcznie, a nawet 150 euro, resztę płacę sam. 6 000 euro z odsetkami itp. na 24 miesiące przy 15% daje 7 200 euro, czyli 1 200 euro to odsetki, co jest uczciwe.

Tak, robię to zawodowo jako działalność gospodarcza. Obecnie sprzedaję na Ebayu jedynie online. Nie mam umowy, kredytów ani nawet internetu. Nie chodzę też do szkoły. Mieszkam jeszcze u rodziców bezpłatnie i czasami pomagam im w zakupach itp. Ubezpieczenia mam opłacone z góry na 6 miesięcy. Nie mam ubezpieczenia od odpowiedzialności cywilnej.

Nie mam zbyt wielu wydatków. Moja dziewczyna zazwyczaj płaci za jedzenie, podobnie jak moi rodzice. Wychodzenie też się zdarza, choć niezbyt często.

Nie widzę ich ostatniej wiadomości. E-mail doszedł, ale gdy wchodzę na forum, nie widzę ich wiadomości. (titan)

Napisany przez 2tneub
Aktualnie wszędzie desperacko poszukuje się ludzi. Dlaczego by więc nie rozpocząć pracy w sklepie internetowym i prowadzić działalność dodatkowo?
Zdobędziesz doświadczenie i zarobisz trochę kasy, którą będziesz mógł wykorzystać do rozwinięcia swojego własnego biznesu.
Wybierając mniejszego sprzedawcę internetowego niż Amazon, zyskasz również wgląd w różne obszary, które mogą ci pomóc w prowadzeniu własnej działalności.

Potrzebne są pieniądze, aby iść dalej. Dochód oraz obroty są obecnie dobre, ale jeśli chcę się powiększyć, muszę także kupować z zagranicy, np. z Chin. Wysyłka nie jest możliwa bez numeru celnego, dotyczy to już działalności gospodarczej. Brakuje tylko pieniędzy. Dodatkowo jest bardzo gorąco, codziennie wysyłam paczki/koperty i dużo podróżuję. Nie mam własnego samochodu, pożyczam od taty.

Brakuje prywatnego inwestora, jeśli można to tak nazwać. Który pomaga młodemu chłopakowi, a sam zarabia jeszcze pieniądze na odsetkach, itp. To super sytuacja dla obu stron i byłbym bardzo zadowolony, żeby wreszcie ruszyć do przodu po pół roku pracy na własny rachunek.

Napisany przez shyloKing
Do przedstawienia potrzebujesz niewiele. To właśnie w tym piękno, że praktycznie każdy może to zrobić. Niemniej jednak powinieneś skupić się na konkretnych produktach/kategoriach, w których się znasz i w których robisz więcej niż 50% obrotu na transakcji, idealnie więcej. Jest tak wielu youtuberów zajmujących się handlem wideo, że można tam znaleźć wystarczającą ilość inspiracji. Kanał YT Reselling mit Kopf, skrótowo RMK, oferuje wiele cennych informacji.

Problemem jest bardziej brak zabezpieczeń. Zbiorowisko przedmiotów, które dodatkowo tracą na wartości, jest przeciwieństwem bezpieczeństwa - zwłaszcza w dłuższej perspektywie czasowej musi pozostać stabilne pod względem wartości lub przewyższać kwotę kredytu pod względem wartości. To będzie więc Twoja słaba strona. Zastanów się, czy nie możesz zastawić lub sprzedać kilku rzeczy, aby szybko zebrać kapitał. Nawet jeśli to nie będą 5-6 tysięcy, to może uda ci się przynajmniej zdobyć 2-3 tysiące zbliżająco szybko.

Decydujące jest to, czy Twoja działalność jest zwiększająca się obrotowo i dzięki temu opłacalna dla Ciebie. Ponieważ zacząłeś w zeszłym roku i nadal męczysz się przy 500, to naprawdę budzi moje wątpliwości. Ale Twój atut to Hotel Mama (niskie koszty) i dużo czasu (wiele możliwości). Zatem spełniasz już wszystkie warunki do odniesienia sukcesu. Teraz musisz tylko znaleźć opłacalne produkty, które praktycznie samoczynnie się obracają (szybka odsprzedaż). Jak już wspomniałem, rynek gier wideo jest nasycony, ale nadal możliwe są dobre transakcje.

Zamiast kredytu zalecałbym Ci raczej ustalenie bardziej opłacalnego celu kamieni milowych. Buduj to krok po kroku.

Wskazówka: jeśli to możliwe, powinieneś mieć co najmniej jedną kategorię produktów, w której wartość produktu wzrasta - zamiast wielu produktów zawsze w tej samej niższej cenie, za pomocą jednego produktu podnosić poziomy cen (tzw. trading up/hochhandeln). Oszczędza to koszty szerokości (magazyny i inne), a także daje różne swobody i możliwości działania, ponieważ zarządzanie wieloma produktami pochłania dużo czasu. Trading up wyszedł z mody (często nadal w społeczności wymiany), chociaż jest to najlepszy i najoptymalniejszy sposób handlu, szczególnie dla początkujących, którzy zaczynają od małego kapitału.

Przykład: Produkt-A za 100 euro, sprzedać za co najmniej 50% (150 euro), z czego 10% udziału w zyskach (15 euro) dla Ciebie (nagroda jest ważna!) i z resztą (135 euro) kupić nowy produkt i sprzedać go ponownie za co najmniej 50% marży lub więcej. I tak dalej. Handlujesz fizycznie zawsze tylko jednym produktem, ale podnosisz poziom wartościowy i zarabiasz na sobie praktycznie jako bogacz. W handlu samochodowym to się zdarza, gdzie ludzie zaczynają od samochodu za 500 euro i po kilku latach handlują Porsche lub Ferrari.

Wezmę Twój radę i skopiuję tę wiadomość, żeby ją wydrukować. Wygląda na to, że są oni po prostu przed sprzedawcami hurtowymi. Mimo to nadal szukam prywatnego kredytu. Byłbym zadowolony z kwoty 4 000 € i mogę powoli coś z tego zbudować. Czy ktoś w forum jest gotowy ze mną współpracować lub zainwestować w moją małą firmę.

Napisany przez 2tneub
Verkaufger pisze:
Potrzebne są pieniądze, aby kontynuować działalność. Dochód oraz obroty są obecnie dobre, ale jeśli chcę rosnąć, muszę również dokonywać zakupów za granicą, w Chinach. Wysyłka nie jest możliwa bez numeru celnego, ale już go mam. Brakuje tylko pieniędzy. Dodatkowo jest bardzo nerwowo, codziennie wysyłam paczki/koperty i jestem bardzo często w drodze. Nie mam własnego samochodu, korzystam z samochodu mojego taty.

Powiedzmy sobie szczerze, jeśli ta praca nie jest zrobiona w ciągu 1-1,5 godziny dziennie, to zysk jest zdecydowanie za niski jak na włożony nakład czasu.
Minimalna pensja za 8-godzinny dzień pracy netto to około 1650€ miesięcznie. Ale już po odjęciu składek ubezpieczeniowych i podatków.
Jeśli potrzebujesz 2 godzin dziennie na osiągnięcie swojego zysku w wysokości 500€ miesięcznie, najlepszym wynikiem, jaki możesz osiągnąć w ciągu 8 godzin, jest 2000€. Ale wciąż dojdą dodatkowe koszty (np. odsetki, koszty magazynowania itp.)
Ponadto trzeba odliczyć składki ubezpieczeniowe i ewentualne podatki.
Jeśli poświęcasz więcej niż 2 godziny dziennie na pracę, to zarabiasz daleko poniżej minimalnej pensji.

Tak, to prawda. Nie pracuję zbyt wiele w ciągu dnia. Obecnie jest to jak praca na pół etatu, dlatego chcę się rozwijać i stawać się większym. Jako mała firma, obrót w roku wynosi 20,000-22€, jeśli się nie mylę, a w pierwszym roku jest niższy.

Cześć,

nie mam oficjalnego rozliczenia wynagrodzenia. Jestem samozatrudniony w ramach działalności gospodarczej. Nie mam również wykształcenia z zakresu zarządzania.

Napisany przez shyloKing
Przepis dotyczący małych przedsiębiorstw obowiązuje ogólnie. Jeśli przekroczysz limit, możesz być zobowiązany do dopłacenia podatku za poprzednie lata. Dlatego zawsze uzupełniaj rok do limitu obrotu lub rozłoż go równomiernie na miesiące, a następnie, jeśli przekroczysz limit - co jest celem, bo chcesz awansować - w nowym roku obrotowym przełącz się na księgowość zgodną z wymogami (podwójna księgowość). Przepis dotyczący małych przedsiębiorstw to dobry początek, ale przy złym zarządzaniu może prowadzić do znacznych dodatkowych kosztów; ponieważ przepis ten jest przeznaczony dla małych firm, które w zasadzie pozostają poniżej limitu, zajmują się głównie handlem P2P (targowym) lub są prowadzone tylko czasowo.

Zacząłem dopiero 07.07.2022, nie ma poprzednich lat.

Napisany przez 2tneub
Verkaufger pisze:
Rozpocząłem działalność dopiero 07.07.2022 r., nie ma więc poprzednich lat.

Co teraz? Czy jesteś zestresowany, czy po prostu nie pracujesz wiele? Jeśli praca na pełny etat jest zbyt dużym obciążeniem, rozważ podjęcie pracy na pół etatu lub w ramach umowy zlecenia. Dodatkowe zarobki mogą pomóc Ci w dofinansowaniu rozwoju Twojego przedsiębiorstwa.

Rok 2022 jest obecnie rokiem ubiegłym. W 2023 r. granica dochodu dla małych przedsiębiorców wynosi zresztą 50 000€

Napisany przez shyloKing
Oznacza to, że cały okres od rozpoczęcia będzie uznany za opodatkowanie zgodne z zasadami ogólnymi, co oznacza, że będziesz musiał zapłacić zaległe podatki VAT.

To nadal dużo pracy, ponieważ podróżuję, aby nawiązywać kontakty. Targi staroci, pozostałości, pozostałości hurtowe, wyprzedaże garażowe itp.

Napisany przez 2tneub
shyloKing pisze:
Zasada małego przedsiębiorcy obowiązuje zasadniczo, jeśli ją przekroczysz, może się zdarzyć, że będziesz musiał nawet rozliczyć się z poprzednich lat. Dlatego zawsze wypełniaj rok limitem obrotu lub równomiernie rozkładaj na miesiące, a następnie, jeśli przekroczysz limit - co jest celem, ponieważ chcesz się rozwijać - przełącz się na rachunkowość pełną (podwójne księgowanie) w nowym roku obrotowym.
Zasada małego przedsiębiorcy to miły początek, ale przy niewłaściwym jej stosowaniu może prowadzić do znacznych dodatkowych kosztów; ponieważ zasada małego przedsiębiorcy jest przeznaczona dla mikroprzedsiębiorstw, które zasadniczo pozostają poniżej limitu, prowadzą czystą działalność P2P (targowisko) lub są prowadzone tylko tymczasowo.

Ale tu miesza pan/i szereg różnych rzeczy.

Zasada małego przedsiębiorcy dotyczy tylko podatku od towarów i usług. Jest ona możliwa od 2023 roku do przychodów w bieżącym roku do 50 000 €.
Nie ma możliwości wstecznego rozliczania się za lata poprzednie.

Podwójne księgowanie (bilansowanie) należy wprowadzić dopiero, gdy osiągniesz obroty powyżej 600 000 € lub zyski powyżej 60 000 € lub jeśli firma ma formalnie organizowany zakład działalności gospodarczej. Do tego czasu zaleca się prowadzenie rachunku zysków i strat. Mała działalność gospodarcza (o której Użytkownik wypowiada się tutaj zawsze błędnie, zamiast mówić o małym przedsiębiorstwie) to jednoosobowa działalność gospodarcza, która jest rozpatrywana nie zgodnie z HGB, ale według BGB i dlatego sporządza rachunek zysków i strat.

Gdy przekroczy się granice zasady małego przedsiębiorcy, z mojego punktu widzenia zaleca się przejście na rachunek zysków i strat z opodatkowaniem według przychodów i w bilansowaniu wybór opodatkowania według podaży. Można to zrobić inaczej, ale uprości to znacznie księgowość.

Cześć,

Czy ktoś jest zainteresowany współpracą i inwestowaniem ze mną? 6000 € na 15% oprocentowania itp. na 12 miesięcy. Oznacza to, że jako inwestor otrzymasz 1,200 € odsetek za udzielenie kredytu.

W umowie kredytowej mogę również dodać współmałżonka, który pracuje na część etatu.

potrzebne jest 5000€ lub 6000€ kredytu, aby powiększyć moją firmę i zrealizować marzenie o własnej działalności. Otrzymuję 100€ od moich rodziców, a obecnie mam stały dochód w wysokości 500€. Moja dziewczyna otrzymuje od 800 do 1000€, w zależności od ilości nadgodzin itp. Istnieje umowa kredytowa z poręczycielem i zabezpieczeniami. Mogę zaoferować zabezpieczenia w postaci mojego towaru oraz mojej dziewczyny na całą spłatę kredytu, a także opłatę za zwłokę lub coś podobnego. Porozmawiałem o tym również z moją dziewczyną. Oznacza to, że istnieje umowa kredytowa, poręczyciel i zabezpieczenia. Proszę o kontakt osoby, która się zgadza.

Napisany przez Sephir0th
Verkaufger pisze:
Wieczór,

Czy ktoś chce ze mną pracować i inwestować? 6000€ pod 15% oprocentowanie itp. na 12 miesięcy. Oznacza to, że jako inwestor dostaniesz 1,200€ za udzielenie kredytu.

Dotychczasowe odpowiedzi wyraźnie pokazały, że nikt tutaj nie ma zamiaru rozdawać pieniędzy. Udzielenie kredytu osobie, która nie ma stabilnego, zdatnego do zajęcia dochodu ani wystarczających zabezpieczeń, jest równoznaczne z dawaniem pieniędzy za darmo. Zysk w wysokości 500€ miesięcznie, który okazał się już za wysoki, oraz zabezpieczenia w postaci dóbr konsumpcyjnych są zdecydowanie niewystarczające. Nawet dziewczyna jako poręczyciel znajdowałaby się poniżej kwoty zajęcia komorniczego, więc nie stanowiłaby żadnego zabezpieczenia.

Zostały przedstawione różne sposoby na wygenerowanie większej sumy kapitału, takie jak podjęcie dodatkowej pracy dorywczej czy zastawienie ewentualnie posiadanych wartości rzeczowych, które teraz pozostają do zrealizowania.

Chcę też niczego nie dostać za darmo. Chcę pożyczki, w której oferuję odsetki do 15% Nie chcę niczego za darmo. Oferuję solidną prywatną pożyczkę. Żadnych fałszywek czy czegoś w tym stylu. Będzie umowa pożyczki z podpisem i wszystkim, co do tego należy.

Napisany przez Sephir0th
Verkaufger pisze:
Ja, również nie chcę niczego za darmo. Chcę kredytu, w którym oferuję odsetki do 15%

Nie chcę niczego za darmo. Oferuję poważny kredyt prywatny. Bez fałszywek czy czegoś w tym stylu. Będzie umowa kredytowa z podpisem i wszystkim, co się należy.

Po prostu: w przypadku danych ramowych (zbyt niskie dochody poniżej granicy egzekucji i brak jakichkolwiek zabezpieczeń) poważny kredyt prywatny nie istnieje. Nawet pisemna umowa tutaj nie pomoże.

Ale mam poręczyciela i mogę zapłacić 300 € miesięcznie. Co jest wykonalne, z pomocą mojej dziewczyny oraz wsparciem rodziców. Umowa kredytowa podpisana nie jest tylko kawałkiem papieru. Kiedyś poszukałem w internecie i zobaczyłem, że w przypadku niewypłacalności dochodzi do procesu cywilnego, jeśli istnieje umowa, która to wyraźnie określa. Dzięki temu inwestor od razu ma dowód i został słusznie poinstruowany. Wtedy zawarta została oficjalna umowa lub coś w tym rodzaju przez sąd, żeby zwrot płatności był zgodny z prawem.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata