Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Aktualne tematy do rozmów towarzyskich. Bez reklam.

Re: Egzekucje komornicze, długi i praca w firmie Poczta

Napisany przez voyager
Cześć, moja sytuacja wygląda następująco: otrzymuję ALG II (oraz małą rentę z powodu choroby). Mam konto P. Istnieje kilka zajęć komorniczych i wreszcie zdaje się, że znalazłem pracę w placówce pocztowej! Czy mogę zostać zwolniony z powodu zajęć/zadłużeń? Wkrótce mam rozmowę kwalifikacyjną i wszystko wydaje się dobrze, ale obawiam się, że mogę zostać zwolniony z powodu zajęć. Ktoś próbował również zająć moje konto. Bez rachunku zabezpieczonego przed zajęciem, byłoby to być może możliwe. ALG II (teraz Bürgergeld) nie podlega zajęciu. Chodzi mi o pracę, którą znalazłem. Grozi mi zwolnienie, czy nie? Filia jest prowadzona prywatnie, chyba, bo z Betreibern Filii potrzebowali również świadectwo o niekaralności, powiedział Betreiber/Filialleiter przez telefon. Czy oni również będą chcieli świadectwo o niekaralności, okaże się. Nie powinno być żadnych wpisów, powiedział mi (u mnie prawdopodobnie nie będzie nic). Czy ktoś może mi pomóc odpowiedzieć na te pytania? Przy zwolnieniu stracę wszystko i byłoby dla mnie trudne to wyjaśnić.

Napisany przez StGe1973
Co dokładnie masz na myśli mówiąc, że stracę oba, nie wiem. Generalnie nie będą żądać świadectwa o niekaralności, co byłoby bardzo nietypowe. Nawet jeśli tak byłoby, to nie ma to nic wspólnego z twoimi długami, chyba że miałbyś długi związane np. z oszustwem. W świadectwie o niekaralności znajdują się przestępstwa, więc sam musisz wiedzieć, czy coś tam jest czy nie.

Nie, pracodawca nie może zwolnić cię z powodu długów, to nie jest podstawa do zwolnienia. Jednak twój pracodawca będzie oczywiście informowany o twoich długach, jeśli wierzyciele sięgną po twoje wynagrodzenie poprzez zajęcie komornicze (które jest pobierane przez pracodawcę). Pracodawca przeleje na twoje konto kwotę wolną od zajęcia i resztę przekaże wierzycielom.

To, co może się zdarzyć, to to: Pracodawca może nie mieć ochoty na ten wysiłek i zwolnić cię z jakiegokolwiek innego powodu. Będziesz miał okres próbny, wtedy pracodawca nawet nie musi podać przyczyny zwolnienia.

Nie będziesz w stanie tego uniknąć, chyba że powiesz o tym od razu na rozmowie kwalifikacyjnej. Wtedy jednak może się zdarzyć, że nie dostaniesz pracy, jeśli twój pracodawca nie będzie miał na to ochoty.

Napisany przez bruno68
@voyager,

Mal szczerze, jak to należy zrozumieć! Na pewno problemem było to, że w związku z chorobą zaczęły się zbierać długi. Na pewno nowy pracodawca nie jest z tego zadowolony. W końcu w placówce pocztowej znajduje się dużo gotówki i znaczków pocztowych, nawet w wysokości kilku tysięcy euro.

Po pierwsze, o jaki dokładnie kwotę chodzi? Czy w granicach czterech czy pięciu cyfr?

Dlaczego dotychczas nie wykorzystano tej kwoty jako wolnej od potrąceń z tytułu emerytury?
..

A więc jakie pytania mogą być zadane podczas rozmowy kwalifikacyjnej!

Pozostawiam Panu mniej niż 1 rok na przeprowadzenie spłaty z własnej inicjatywy. Dane do przelewu z wezwań do zapłaty są dostępne.

Po prostu przelej najmniejszą kwotę zadłużenia aż do całkowitej spłaty.
Następnie zapytaj tylko pisemnie o pozostały dług i przelej kwotę. Uwaga, naliczane są odsetki dziennie!
W związku z tym należy przelać zwiększoną resztę kwoty.
Dołącz kopię dowodu przelewu wraz z drugim listem, dziennym, za pośrednictwem listu poleconego.

Pod następującym nagłówkiem w treści

I) Uregulowanie roszczenia
II) Wydanie wezwania do zapłaty, za pośrednictwem listu poleconego

Pamiętaj, musisz posiadać dowód dokonania płatności! Masz obowiązek udowodnić to. Zrób to tak długo, aż wszystko zostanie spłacone.

A nie licz, że zwolnienie z reszty zadłużenia jest regułą, ponieważ koszty sądowe muszą zostać dodatkowo pokryte! W efekcie braku tych pieniędzy należy zwrócić długi.

Ponieważ każdy wierzyciel może, ze względu na naruszenie obowiązku uczciwości, unieważnić kolejne wnioski o zwolnienie ze reszty zadłużenia, i zamiast 3 lat, będzie to teraz 7 lat, a w ostateczności, ze względu na wezwanie do zapłaty, 30 lat.

Więc rusz się, po prostu zapłać.

Bruno68

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata