Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: AXA - TWIN STAR RIESTER - bezpieczny czy niebezpieczny - wysokie koszty administracyjne - sprzedaż AXA

Napisany przez Axa
Dzień dobry drodzy członkowie wspólnoty,

Już od jakiegoś czasu czytam anonimowo na forum i nigdy się nie wypowiadałem.

MÓJ KONTRAKT :

KONTRAKT - Podpisany około 15 lat temu - TWIN STAR RIESER od AXA - (miesięczny wkład ok. 130 € z zalecenia ówczesnej SEB później Santander jako dodatkowa emerytura na później)

MÓJ PROBLEM:

1) Riester miał być dofinansowywany przez państwo. Zauważyłem, że mimo to wydaję więcej niż wpłacam.
Wydaje mi się, że miesięcznie tracę około 5 - 10 € w stosunku do wpłaconej kwoty, ponieważ na końcu są naliczane opłaty administracyjne. Oznacza to, że otrzymuję dofinansowanie, które na końcu jest zjedzone przez koszty. Czy u Was też tak jest?

2) AXA Deutschland sprzedała produkt prawdopodobnie do Irlandii? Czy istnieje ryzyko, że pieniądze znikną na końcu? Czy istnieją jakieś pomysły, że wypłacą mi tylko połowę?

3) Rentowność wydaje się być dobra. Więc z raportu, który otrzymuję każdego roku wynika, że prowadzenie jest dobre, a gdy patrzę na procentowe liczby na papierze, to czytam co roku dobre wyniki. Mimo to obawiam się, że mogą wymyślić coś, żeby nie otrzymać pieniędzy. Dlaczego w takim razie sprzedali produkt do Irlandii (około 5 lat temu)?
To, co zostało powiedziane w punkcie 1, stoi w sprzeczności z informacją z punktu 3), natomiast jedno to to, co wpłacam, a drugie to to, co podają jako wartość procentową. Tak więc, jeśli np. wpłacę 135 €, to zostanie 130. Ale ogólnie rzecz biorąc, oni pracują z tymi pieniędzmi i widać, że mają dobre wartości

REKOMENDACJE I POMYSŁY:

1) Rekomendacje przyjaciółki, która pracuje w doradztwie finansowym (neutralna i nie ma nic wspólnego z AXA), żeby kontynuować wpłaty, bo pomimo wszystko to dobre rozwiązanie.
2) Porada od doradcy podatkowego - zamrozić i przestać płacić dalej, a pozostawić w spoczynku -
3) Moje przeczucie: Rozwiązanie i być może poniesienie straty w wysokości 3000 €, ale w zamian za posiadanie pieniędzy przy sobie i ulokowanie ich na moim koncie oszczędnościowym z zerowym oprocentowaniem, ale bezpiecznie...z wyjątkiem straty spowodowanej inflacją

Co o tym myślicie ? A może macie inne pomysły ?

Czy AXA jest bezpieczna?

Kto ma doświadczenie lub podobne myśli?

Serdeczne pozdrowienia,
od klienta AXA

Re: AXA - TWIN STAR RIESTER - bezpieczny czy niebezpieczny - wysokie koszty administracyjne - sprzedaż AXA

Napisany przez 2utopus
Masz więcej strat niż wpłacasz?

Jeśli wpłacasz 130 € miesięcznie, masz stratę 135 €?

Powinieneś także uwzględnić korzyści podatkowe - sprawdź dokument podatkowy.

Oczywiście koszty związane z umową emerytalną Riester mogą być bardzo wysokie i całkowicie pochłonąć państwowe dopłaty.

Napisany przez 2titan1981
On wpłaca 135€, a zostaje 130€, tak to bym zrozumiał. Koszty wynosiłyby wtedy 3,7% sumy wpłaty. Strukturę kosztów otrzymasz rocznie. Tak samo deklarację podatkową. Tam będzie napisane, jaki rabat na promocję został udzielony w umowie z urzędem skarbowym. Może wynosić do 820€/rok, wliczając w to dodatek, który jest objęty umową. Pytanie dla Ciebie brzmi, ile zwrotu podatku otrzymałeś przez lata? Ta promocja musiałaby zostać zwrócona w najgorszym przypadku ~820€*15r..... rozwiązanie 3) Jaki jest stan reszty z ubezpieczenia na życie? Czy coś jeszcze pozostało? Czy to wystarczy, czy trzeba będzie zastanowić się nad znaczną korektą polisy... Zazwyczaj to, co się ma, nie wystarcza, aby zapełnić lukę. I teraz stara umowa może być wciąż coś warta.... Ale można to sprawdzić tylko mając wszystkie dostępne dane. Może to zrobić niezależny doradca honorowy. Może również sprawdzić, czy trzeba coś jeszcze zrobić, ale na to musiałby Cię prześwietlić, co kosztuje czas i pieniądze. Jeżeli umowa umożliwia uzupełnienie twojej luki emerytalnej do końca, tak że możesz z tego żyć, to byłaby akceptowalna, jeśli nie, obecnie raczej nie znajdziesz na rynku lepszego ubezpieczenia emerytalnego..... które zagwarantuje Ci to, co obliczono...

Napisany przez Marc2512
Złożyłeś wniosek o dodatek stażowy? Dostaniesz dodatki? Zadeklarowałeś je w podatku?

...Czekam z niecierpliwością na Bruna, zaraz przyjdą dzikie ustępy §§§

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata