- czw wrz 21, 2023 1:02 pm
Cześć wszystkim,
mieliśmy teraz szczęście otrzymać działkę budowlaną od gminy. Każdy wie, jakie są obecnie czasy. Mimo to uważamy to za jedną szansę na nasze marzenie.
Dlatego teraz pilnie zbieramy oferty na domy prefabrykowane itp. Wkrótce mamy umówioną wizytę z planistą i doradcą finansowym, który jednak już z góry powiedział, że musimy liczyć się z miesięczną ratą w wysokości 2500€.
Oto dane:
Projekt budowlany:
- Działka w południowych Niemczech wraz z kosztami pobocznymi 140.000€
- Budowa domu wraz z kosztami pobocznymi (prace ziemne itp.) 400.000€
- Łączny koszt to 540.000€
Kapitał własny 50.000€
--> Suma finansowania 490.000€
Dochody:
- Ona (32 lata) (zatrudniona, stała praca, czas nieokreślony) - 1.480 € netto (z 13. wynagrodzeniem)
- On (34 lata) (zatrudniony, stała praca, czas nieokreślony) - 4.300 € netto (z 13. wynagrodzeniem)
- 3 dzieci (planowanie rodziny zakończone) 750 € zasiłku rodzinengo
- Łączne dochody netto wynoszą około 6500€
Czy 2500€ jest realne do spłacenia?
Próbowałem zestawić wydatki. Wydaje mi się, że pasuje, ale czytam wiele komentarzy mówiących, że rata powyżej 2000€ w żadnym wypadku nie jest dobrym pomysłem. Inni z kolei piszą, że nie ma problemu.
Jakie są wasze opinie?
mieliśmy teraz szczęście otrzymać działkę budowlaną od gminy. Każdy wie, jakie są obecnie czasy. Mimo to uważamy to za jedną szansę na nasze marzenie.
Dlatego teraz pilnie zbieramy oferty na domy prefabrykowane itp. Wkrótce mamy umówioną wizytę z planistą i doradcą finansowym, który jednak już z góry powiedział, że musimy liczyć się z miesięczną ratą w wysokości 2500€.
Oto dane:
Projekt budowlany:
- Działka w południowych Niemczech wraz z kosztami pobocznymi 140.000€
- Budowa domu wraz z kosztami pobocznymi (prace ziemne itp.) 400.000€
- Łączny koszt to 540.000€
Kapitał własny 50.000€
--> Suma finansowania 490.000€
Dochody:
- Ona (32 lata) (zatrudniona, stała praca, czas nieokreślony) - 1.480 € netto (z 13. wynagrodzeniem)
- On (34 lata) (zatrudniony, stała praca, czas nieokreślony) - 4.300 € netto (z 13. wynagrodzeniem)
- 3 dzieci (planowanie rodziny zakończone) 750 € zasiłku rodzinengo
- Łączne dochody netto wynoszą około 6500€
Czy 2500€ jest realne do spłacenia?
Próbowałem zestawić wydatki. Wydaje mi się, że pasuje, ale czytam wiele komentarzy mówiących, że rata powyżej 2000€ w żadnym wypadku nie jest dobrym pomysłem. Inni z kolei piszą, że nie ma problemu.
Jakie są wasze opinie?