Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Nowe budownictwo - co o tym sądzicie?

Napisany przez Ruffy
Cześć wszystkim,

mieliśmy teraz szczęście otrzymać działkę budowlaną od gminy. Każdy wie, jakie są obecnie czasy. Mimo to uważamy to za jedną szansę na nasze marzenie.

Dlatego teraz pilnie zbieramy oferty na domy prefabrykowane itp. Wkrótce mamy umówioną wizytę z planistą i doradcą finansowym, który jednak już z góry powiedział, że musimy liczyć się z miesięczną ratą w wysokości 2500€.

Oto dane:

Projekt budowlany:
- Działka w południowych Niemczech wraz z kosztami pobocznymi 140.000€
- Budowa domu wraz z kosztami pobocznymi (prace ziemne itp.) 400.000€
- Łączny koszt to 540.000€

Kapitał własny 50.000€
--> Suma finansowania 490.000€

Dochody:
- Ona (32 lata) (zatrudniona, stała praca, czas nieokreślony) - 1.480 € netto (z 13. wynagrodzeniem)
- On (34 lata) (zatrudniony, stała praca, czas nieokreślony) - 4.300 € netto (z 13. wynagrodzeniem)
- 3 dzieci (planowanie rodziny zakończone) 750 € zasiłku rodzinengo
- Łączne dochody netto wynoszą około 6500€

Czy 2500€ jest realne do spłacenia?

Próbowałem zestawić wydatki. Wydaje mi się, że pasuje, ale czytam wiele komentarzy mówiących, że rata powyżej 2000€ w żadnym wypadku nie jest dobrym pomysłem. Inni z kolei piszą, że nie ma problemu.

Jakie są wasze opinie?

Napisany przez ZehWeh
Stawka poniżej 2000€ byłaby możliwa tylko wtedy, gdyby kredyt był mniejszy, a tym samym wartość wkładu własnego byłaby wyższa.

Biorąc pod uwagę, że macie dochód w wysokości 6500€, wartość wkładu własnego jest zaskakująco niska, trzeba to po prostu zauważyć. Czy macie tyle wydatków miesięcznie, czy po prostu prowadzicie bardzo wysoki styl życia?

W zasadzie powinno to być wykonalne, ale zachowajcie rezerwy. Zwłaszcza pierwszy rok po zakończeniu budowy jest bardzo drogi, ponieważ wtedy kupuje się jeszcze wiele rzeczy. Powinniście mieć od 1000€ do 1500€, pomniejszone o wszystkie wydatki miesięczne oraz ratę kredytu, na oszczędności.

Napisany przez Ruffy
ZehWeh pisze:
Kwota raty poniżej 2000€ byłaby możliwa tylko w przypadku mniejszego kredytu i wyższej wartości kapitału własnego.

Patrząc na wasze dochody w wysokości 6500€, kapitał własny jest zaskakująco niski, trzeba to zauważyć. Czy macie dużo wydatków miesięcznych czy po prostu prowadzicie bardzo wykwintny styl życia?

Generalnie powinno to być wykonalne, ale zachowujcie rezerwy. Szczególnie pierwszy rok po zakończeniu (budowy) jest bardzo kosztowny, ponieważ wtedy zakupuje się jeszcze wiele rzeczy. Powinniście mieć od 1000€ do 1500€ do dyspozycji po odliczeniu wszystkich miesięcznych wydatków oraz raty kredytu.

Pytanie jest uzasadnione.

Wyjaśnienie:

Kwota 6500€ jest aktualna od niedawna. W tym roku miałem duży skok w zarobkach (o 1000 netto więcej), moja żona była przez ostatnie lata na urlopie rodzicielskim, ponieważ dzieci rodziły się w krótkich odstępach czasu. W rezultacie przez ostatnie lata moja żona nie otrzymywała wielu pełnych pensji. Ale trudne czasy już minęły, ponieważ planowanie rodziny zostało zakończone. W związku z tym nie spodziewamy się żadnych przewidywalnych utrat.

Napisany przez KingRollo
Przy pięciu osobach i odpowiednim rozmiarze, 400 000 euro na Dom wydaje mi się trochę mało.

Napisany przez Ruffy
Oto oferta. Dom z montażu o powierzchni 170m2 i 6 pokojami. Wewnątrz trzeba samemu się zaangażować. Podłogi + ściany. Ale materiał jest zawarty w cenie.

Napisany przez 2titan1981
Czy sprawdziliście, ile gniazdek elektrycznych jest dostępnych w każdym pomieszczeniu?

Napisany przez Ruffy
Nie. Prezentacja planowania odbędzie się dopiero na najbliższym spotkaniu.

Napisany przez KingRollo
Zajmowaliśmy się również przez dłuższy czas domami prefabrykowanymi. Istniały duże różnice pod względem świadczonych usług. Czasami w toalecie dla gości nie było ciepłej wody, a na pewno zbyt mało było gniazdek i włączników. Dodatkowe elementy były bardzo drogie. Warto również odwiedzić pomieszczenia do prezentacji, aby sprawdzić, czy to, co jest wliczone, odpowiada naszemu gustowi. W przeciwnym razie przyjdzie poważne rozczarowanie.

Podłączenia domów zazwyczaj są dodatkowo płatne i pochłaniają kilka tysięcy euro.

Napisany przez Ruffy
Ok. Dzięki za wskazówki. Na pewno poruszę te tematy podczas spotkania.

Napisany przez 2titan1981
Instalacja elektryczna według trzech zapytań ofertowych 3-strefowych, ci, którzy wiedzą dokładnie, co to oznacza. Wtedy nie będziecie musieli ciągnąć przewodów po kilku latach. W przypadku domów z latarnią, zazwyczaj był jeden przełącznik i trzy gniazdka w pokoju... to już dzisiaj nie wystarcza. Rolety proponowałbym również sterować przyciskami w oknach, a nie stosować rozwiązania bezprzewodowe. Wtedy możesz również zainstalować sterowanie Smart Home. Miałem ładną książkę ze wszystkim, co chciałem mieć. Następnie powinniście podać ceny za dodatki, aby można było zdecydować, czy jest to potrzebne, czy chcemy, czy też nie. W rezultacie przekroczyliśmy budżet na Dom... Konkluzja: dostaliśmy coś używanego, dopasowaliśmy to do naszych potrzeb.

Napisany przez NaTwoim13
Ruffy pisze:
Cześć wszystkim,

mieliśmy szczęście, że gmina przyznała nam działkę budowlaną. Ale wszyscy wiedzą, jaka jest aktualna sytuacja. Mimo to uważamy to za jedną wyjątkową szansę na spełnienie naszego marzenia.

Dlatego właśnie bardzo ciężko pracujemy nad zbieraniem ofert na domy prefabrykowane itp. Wkrótce spotkamy się również z architektem i doradcą finansowym, który już przed spotkaniem powiedział nam, że musimy liczyć się z miesięczną ratą w wysokości 2500€.

Oto kluczowe informacje:

Planowane budowy:
Działka w południowych Niemczech wraz z kosztami dodatkowymi 140.000€
Budowa domu wraz z kosztami dodatkowymi (wykopy itp.) 400.000€
Razem koszty 540.000€

Kapitał własny 50.000€

--> Kwota finansowania 490.000€

Dochody:
Ona (32 lata) (Zatrudniona, stała praca, na czas nieokreślony) - 1.480 € netto (z 13. pensją)
On (34 lata) (Zatrudniony, stała praca, na czas nieokreślony) - 4.300 € netto (z 13. pensją)
3 dzieci (planowanie rodziny zakończone) zasiłek rodzinny 750 €

Razem dochody netto wynoszą około 6500€

Czy rata w wysokości 2500€ jest wykonalna?

Próbuję zestawić wydatki. Moim zdaniem pasuje.
Ale czytając wiele opinii, niektórzy mówią, że rata powyżej 2000€ to w żadnym wypadku nie jest dobry pomysł. Inni zaś twierdzą, że nie ma problemu.

Jakie są wasze opinie?

Ponownie pojawia się pytanie, jak inni, którzy nie znają swojego standardu życia i mentalności ryzyka, mogą oceniać, czy mając 4.000 euro (niektóre rodziny nie mają takiego dochodu ogółem, a mimo to zarządzają nieruchomościami!) nadwyżki po spłacie odsetek i kapitału (należy odjąć co najmniej 500 euro na koszty zarządzania), mogą utrzymać się na swoim bytowaniu?

Nie rozumiem takich pytań, i nie mam tu na myśli braku szacunku, ale w gruncie rzeczy pokazuje to - że potrzebują oni pomocy lub wsparcia w swoim własnym planowaniu budżetu domowego - że może nie są odpowiednie do zrealizowania takiego przedsięwzięcia?!?

Napisany przez NaTwoim13
Ruffy pisze:
Pytanie jest uzasadnione.

Wyjaśnienie:

6500 zostało uzyskane niedawno. W tym roku miałem duży wzrost wynagrodzenia (o 1000 netto więcej), moja żona była przez ostatnie lata na urlopie rodzicielskim, ponieważ dzieci rodziły się w krótkich odstępach czasu. W związku z tym moja żona również przez ostatnie lata nie miała wielu pełnych wynagrodzeń. Ale trudne czasy już minęły, ponieważ planowanie rodziny zostało zakończone. Dlatego nie spodziewamy się żadnych przewidywalnych strat.

Całkowicie w porządku, nic innego nie przyszło mi do głowy. Pytanie o zbyt niskie dochody może być uzasadnione, ale w gruncie rzeczy jest zbędne, ponieważ zazwyczaj przy takich dochodach jest oczywiste - może to też być niedawno ukończone studia -.

Napisany przez Elex85
Koszty domu:
Budowa domu wraz z kosztami dodatkowymi (prace ziemne itp.) wyniosą 400 000 €, a Dom prefabrykowany o powierzchni 170 m² i 6 pokojach.

Znajdź błąd!?
Dom o powierzchni 170 m² kosztować będzie już łatwo 550 000-600 000 €, nie uwzględniając kosztów dodatkowych związanych z budową.

Cały ten projekt nie jest możliwy do zrealizowania w ten sposób, chyba że z dużą ilością własnej pracy i domem o powierzchni jedynie 100-110 m², wtedy może się udać, jeśli ograniczymy się do minimum!
Zapotrzebowanie finansowe sięgnie łatwo 700 000 €, a rata wyniesie co najmniej 3 000 €!!!

Napisany przez Ruffy
pisze:
Znowu pojawia się pytanie, jak inni, którzy nie znają swojego standardu życia i podejścia do ryzyka, mogą ocenić, czy mogą utrzymać się z nadwyżki 4 000 euro po opłatach odsetkowych i kapitałowych (niektóre rodziny nie mają takiego dochodu ogółem, a mimo to zarządzają nieruchomościami!!) na swoje utrzymanie?

Nie rozumiem takich pytań, nie zamierzam ich nikogo z obrażeniem traktować, ale w gruncie rzeczy pokazuje to w jakiś sposób - ponieważ potrzebują pomocy lub wsparcia w swoim własnym planowaniu budżetu domowego - że raczej nie są odpowiedni do realizacji takiego przedsięwzięcia?!?

Masz całkowitą rację w tym, co piszesz. Ale mój post/moje pytanie nie było prośbą o pomoc/wsparcie w moim własnym planowaniu budżetu domowego.

Zaznaczyłem przecież, że według mojego planu budżetowego to się zgadza. Ale jak już wspomniałem, jest wielu ludzi, którzy w podobnych sytuacjach mówią absolutnie nie na ratę powyżej 2000 euro, a inni z kolei mówią, że to jest łatwizna. To może wprowadzać w niepewność.

Po raz pierwszy znalazłem się w takiej sytuacji. Dlatego nie jestem ekspertem w sprawach budowy domu i finansowania nieruchomości.
Obecna niepewna sytuacja na rynku sprawia, że wszystko jest jeszcze trudniejsze.

A tutaj, w tym forum, jest wielu doświadczonych ludzi, którzy na pewno zauważą coś, na co ja nie wpadłem.

Tego właśnie się spodziewam.

Napisany przez chris135
Finansowanie technicznie na pewno nie stanowi wielkiego problemu, ale jeśli chodzi o koszty budowy, jestem naprawdę zaskoczony. Obecnie wszędzie czyta się o kosztach około 3 000 euro za metr kwadratowy (bez dodatkowych kosztów). Czy sytuacja już się uspokoiła, czy też koszty budowy tutaj są po prostu całkowicie nieracjonalnie oszacowane? Mam na myśli 400 tys. euro / 170 m kw. daje zaledwie około 2 300 euro za metr kwadratowy wliczając w to koszty dodatkowe. Nawet przy dużym zaangażowaniu własnym jest to bardzo ambitne.

Napisany przez NaTwoim13
Elex85 pisze:
Koszty domu:
Budowa domu, w tym koszty dodatkowe (prace ziemne itp.) 400.000€ oraz Dom segmentowy o powierzchni 170mkw i 6 pokojach.

Znajdź błąd!?
Ten Dom o powierzchni 170mkw kosztuje już swobodnie 550.000-600.000€, nie uwzględniając kosztów dodatkowych budowy.

Cały plan nie jest realny, chyba że jest dużo pracy własnej i Dom ma tylko 100-110mkw, wtedy może się udać, jeśli wybierzesz tylko minimalną ilość rzeczy!
Wymagana suma do sfinansowania wyniesie co najmniej 700.000€, a rata minimum 3.000€!!!

Niepotrzebny post, nie możemy określić kosztów z daleka, muszą one być ustalone indywidualnie przez inwestora, biorąc pod uwagę jego region, zwłaszcza że sam podajesz pewne dane, gdyż nikt nie zna - w przeciwieństwie do regionu, których również nie znamy - udziału własnej pracy.

Ostrożność w zakresie kosztów i udziału własnej pracy jest ważna, ale decyzję musi podjąć inwestor - również w odniesieniu do regionu, w którym ma być budowany Dom - indywidualnie!

Napisany przez NaTwoim13
Ruffy pisze:
Masz całkowitą rację w tym, co piszesz. Jednak moja wypowiedź/moje pytanie nie było prośbą o pomoc/wsparcie w moim planowaniu budżetu domowego.

Właśnie napisałem, że według mojego budżetu to pasuje.
Ale jak już wspomniałem, wiele osób w podobnych sytuacjach mówi nigdy nie przekraczaj raty 2000€, podczas gdy inni twierdzą, że to spokojnie możliwe. To naturalnie wprowadza w niepewność.

Jest to pierwszy raz, gdy znalazłem się w takiej sytuacji. Nie jestem więc ekspertem w kwestii budowy domu i finansowania nieruchomości.
Aktualna niepewna sytuacja na rynku również nie ułatwia sprawy.

W tym forum znajduje się kilku doświadczonych ludzi, którzy z pewnością zauważą coś, czego ja nie uwzględniam.

Tego właśnie się spodziewam.

Ocena ich sytuacji finansowej może być dokonana również przez konsumentów samych dla siebie, jednak nie oznacza to automatycznie, że można to zastosować indywidualnie do ich finansów.

Napisany przez Elex85
Wiem, że obecnie nie idzie dobrze w branży budowlanej, podobnie jak w finansowaniu budowy.
Sytuacja jest nie do przedstawienia, więc nie ma sensu ubarwiać faktów.
Koszty budowy są zupełnie nieprzewidywalne, ale to uczestnik dyskusji szybko dowie się podczas rozmowy z producentem domów i podejmie odpowiednie działania.
W efekcie rata wyniesie łatwo 3000€, a z dodatkowymi 500-600€ na eksploatację, suma wyniesie 3500-3600€!
To więcej niż 50% dochodu!

Napisany przez NaTwoim13
Elex85 pisze:
Wiem, że branża budowlana kuleje, podobnie jak finansowanie budowy.
Ta sprawa jest nie do udźwignięcia, więc nie ma sensu tego upiększać.
Koszty budowy nie zgadzają się ani z tyłu, ani z przodu, ale Ten zrozumie to najpóźniej podczas rozmowy z producentem domów z bali i podejmie decyzję.
Rata będzie łatwo wynosić 3000€ na końcu, a z 500-600€ na utrzymanie, będzie to po prostu 3500-3600€!
Więcej niż 50% dochodu!

Post bez wartości!

Tak uogólniająco pisze tylko ktoś, na kim epoka budowy przeszła obojętnie!

Napisany przez Elex85
Nie sądzę... kupiłem jeszcze pod koniec 2020 roku po dobrej cenie i oprocentowaniu
To się nie mieści w głowie... rozumiem, że znów ktoś tu próbuje oszukać ludzi, chociaż jest to bezcelowe, bo chce zarobić pieniądze.
99% powie, że to niemożliwe... nigdy w życiu... jedna osoba oczywiście powie, że wszystko jest w porządku.
Teraz wszyscy mogą zgadywać

Napisany przez NaTwoim13
Elex85 pisze:
Nie wierzę... koniec 2020 roku kupiłem jeszcze po dobrej cenie i oprocentowaniu.
To nie do przyjęcia... rozumiem, że znowu tu łowisz ludzi, nawet jeśli jest to beznadziejne, bo chcesz zarobić pieniądze.
99% powie, że możesz zapomnieć... nigdy w życiu... jeden oczywiście powie, że jest w porządku.
Teraz wszyscy mogą zgadywać.

Człowieku! Moje imię nie oznacza łowienia, zawsze podkreślam indywidualne podejście do kwestii!

W rzeczywistym życiu od razu zostajesz nazistą, niemożliwy sposób argumentacji z twojej strony. Tylko dlatego, że tylko mogłeś kupić, nie znaczy, że inni też mieli taką możliwość.

Wiemy zbyt mało o autorze wątku, aby ogólnikowo roztrząsać.

Napisany przez Ruffy
Żeby przybliżyć koszty budowy:

Miałem teraz prezentacje u 2 producentów domów prefabrykowanych, a obliczenia wyglądają tak:

1. Dostawca:
- Dom z instalacją fotowoltaiczną ok. 160mkw - - 380k
- Płyta fundamentowa - - 30k
- Koszty dodatkowe budowy - - 40k
- Działka z kosztami dodatkowymi - - 140k
- Podłogi wykonane własnoręcznie

Razem - ok. 590k
odliczając WK 50K
Potrzebny kredyt 540k

To daje podobną ratę jak wspomniano wcześniej.
Pomysł polega na ulepszeniu domu do standardu EFH 40 plus i skorzystaniu z programu KfW (300), aby rata wyglądała możliwie korzystnie.

Ten dostawca ma już dość drogie wyposażenie specjalne wliczone w cenę. Oznacza to, że podczas wyboru wyposażenia nie będzie żadnych niemiłych niespodzianek. Można raczej jeszcze zaoszczędzić, decydując się na standardowe rozwiązania tutaj i tam.

2. Dostawca

Dom z instalacją fotowoltaiczną ok. 160mkw - - 360k (z płyta fundamentową)
- Koszty dodatkowe budowy - - 40k
- Działka z kosztami dodatkowymi - - 140k
- Podłogi i prace malarskie wewnętrzne wykonane własnoręcznie
(Materiał zawarty w cenie)

Razem - ok. 540k
odliczając WK 50K
Potrzebny kredyt 490k

Tutaj obowiązuje to samo dotyczące EFH40 plus

Jednakże u drugiego dostawcy wszystko jest standardowe. Podczas wyboru wyposażenia można wyjść chyba na podobny poziom cenowy jak u pierwszego dostawcy.

Napisany przez NaTwoim13
W jakim regionie?

Napisany przez Ruffy
BaWü - Południowo-Zachodnia Niemcy - Region Dunaj Iller

Napisany przez KingRollo
Czy dowiedziałeś się już o przyłączach do domu?

Musiałem załatwić je wszystkie osobno z odpowiednimi dostawcami i także samemu zapłacić.

Czy obejrzeliście wyposażenie czy są to tylko zapewnienia dostawców, że przynajmniej pierwsze jest wysokiej jakości?

Czy u dostawcy 1 musicie dodatkowo zapłacić za podłogi? Płytki / laminat itp.? Sam materiał może pochłonąć całkiem sporo pieniędzy.

Napisany przez Ruffy
Erschließung, podłączenie itp. są wliczone w cenę działki. Koszty związane z działką zostały wliczone przez dostawcę domu w koszty dodatkowe. Tak, materiał na podłogę jest dodatkowy. Ale łazienka i korytarz, czyli obszary z płytek, są już wyłożone.

Napisany przez Zapp73
Jako ogólna wskazówka, koszty mieszkania nie powinny przekraczać 30% netto dochodu gospodarstwa domowego.

Oczywiście można odbiegać od tego, ale musicie się zdecydować na ograniczenia przez około ~31 lat, zwłaszcza że dzieci nie stają się tańsze, a na koniec finansowania już dawno wyprowadziły się z domu.

Należy również zauważyć, że przy około 4,5% spłacie kredytu i 1,5% początkowej spłacie (co odpowiada rata około 2,5 tys. €), po 10 latach pozostaje jeszcze niemal 400 tys. € długu.

Mieszkamy w czwórkę w podobnym mieszkaniu, ale kupionym 12 lat temu, wówczas znacznie tańszym, przy porównywalnym poziomie odsetek. Nasz netto jest znacznie wyższy niż Wasz, a ja jako jedyny kredytobiorca mam teraz jeszcze ~200 tys. € długu, co jest celowo zaplanowane. Przez 2 lata refinansowałem po 0,95% - mógłbym również prawie całkowicie spłacić kredyt, ale zdecydowałem się związać wszystko z nieruchomością. Przy 4,5% oprocentowaniu nie zrobiłbym tego.

Można to zrobić, ale trzeba zdawać sobie sprawę, jakie to będzie miało skutki przez najbliższe 3 dekady.

Ja raczej budowałbym więcej kapitału własnego, ale rozumiem, że zaczyna Wam brakować czasu. Mimo wszystko 500 tys. € przy Waszych zarobkach byłoby dla mnie zbyt dużo.

Napisany przez bruno68
@ Zapp73,

jeden z niewielu szczęśliwych!

I co mnie zaskakuje, że Zapp73 potrafi jeszcze liczyć! Co jest już zaskakujące.

Właściwie powinni zajmować się pośredniczeniem w udzielaniu kredytów w branży nieruchomości, ponieważ ten, kto tak precyzyjnie pisze doradztwo jak Pan, nigdy nie będzie miał problemów.

Jedyną rzeczą, której nie mogliby zrobić, było zarabianie takiej samej pensji! Obecnie jest to wykluczone! Ponieważ rynek udzielania pożyczek spadł o ponad 50%!

Ale zabawne jest to, że bankowe pożyczki na żądanie mogą przynieść nawet 4,3% prowizji. Co oznacza 25-krotność kwoty budowy.

Wystarczy jednak mieć rozum i zrozumieć, że to w ogóle nie pomaga, ponieważ wynagradza się tylko udane transakcje. Co obecnie niszczy 20 000 pośredników w udzielaniu kredytów bankowych z powodu braku działalności gospodarczej.

W konsekwencji pozostaje Pan w starym zawodzie nadal.

bruno68

Napisany przez Zapp73
bruno68 pisze:
@ Zapp73,

jeden z niewielu szczęśliwców!

I co mnie zadziwia, Zapp73 potrafi jeszcze liczyć! Co jest już zaskakujące.

To nie jest zaskakujące. Liczenie to moja praca, bruno. I ponieważ potrafię to robić lepiej niż ty, zazwyczaj stoisz u mnie konsekwentnie na ignoruj.

Faktycznie powinniście pośredniczyć w udzielaniu pożyczek w branży nieruchomości, ponieważ ten, kto pisze tak rzetelne porady jak ty, nigdy nie będzie miał trudności.

Ostatnia rzecz, której potrzebuję w tym życiu, to doradztwo zawodowe od ciebie. Przedostatnią byłaby praca, w której miałbym pośredniczyć w udzielaniu drobnych kredytów. Ale lubię być niedoceniany.

Jedyną rzeczą, której nie moglibyście zrobić, byłoby zarabianie takiej samej pensji! To byłoby obecnie wykluczone! Ponieważ rynek udzielania pożyczek zmniejszył się o ponad 50%!

Powiedz mi coś, czego jeszcze nie wiem, bruno.

Ale żart polega na tym, że pośrednictwo w natychmiastowych pożyczkach bankowych może przynieść nawet do 4,3% prowizji. Co oznacza zaledwie 25-krotność kwoty kredytu budowlanego.

Wystarczy jednak rozum i dostrzeżenie, że to w ogóle nie pomaga, ponieważ wypłacane są tylko udane transakcje. Co obecnie niszczy 20 000 pośredników kredytów bankowych z powodu braku biznesu.

powyżej - nie potrzebuję twojej pomocy i nie mówisz mi niczego, czego nie zdałem sobie dawno sprawy.

W konsekwencji pozostajesz nadal w swoim dawnym zawodzie.

To prawda, ale ma to niewiele wspólnego z twoimi umiejętnościami analitycznymi, bardziej przypomina to: ślepy kurczak też czasem trafi ziarno.

Koniec dyskusji.

Napisany przez Ruffy
W międzyczasie byłem jeszcze w kilku innych firmach budowlanych (budynki z cegły i prefabrykowane).
Bez podawania cen innych dostawców, wszyscy podawali mi cenę w porównywalnym zakresie.

Następujący plan mam:

Jak teraz mogłem się dowiedzieć od wielu dostawców, zakładam, że koszty budowy wyniosą zamiast 500 tys. euro (450 + 50 zapas) (w tym koszty związane z budową) + 140 tys. euro za działkę (+ trochę własnej pracy). Znajomy pracujący jako architekt uznał wyznaczone koszty związane z budową za realistyczne.
Oczywiście samo budynku zależy od wyposażenia, życzeń, planowania itp.

Ale w tej chwili planuję w tej strefie. Dom będzie domem typu EHF40 plus, dzięki czemu mogę skorzystać z kredytu KFW w wysokości 200 tys. euro.

Oczywiście zdaję sobie sprawę, że 2500 euro miesięcznie to spora suma. Jednak działka i lokalizacja są perełką, dlatego jestem w tej dylematycznej sytuacji. Posiadanie własnego domu jest od lat naszym marzeniem. W złotych czasach wielokrotnie próbowaliśmy kupić własny Dom, jednak zawsze inni dostawali przetarg, ponieważ było jeszcze naturalnie 50 innych zainteresowanych. Teraz mamy tę jednorazową szansę.

Byłem również u kilku doradców finansowych. Tutaj również słyszałem zdanie Tak, to dużo, ale wykonalne i wszyscy zalecali zakup działki, bo to szóstkowy w totka.

Dlatego teraz na pewno kupię tę działkę. I będę realizował powyższy plan.

Jeśli będą jakieś doświadczenia (oby pozytywne), to się nimi podzielę.

Napisany przez elknipso
@Ruffy Opowiedz proszę, co wyszło z tego spotkania, to mnie interesuje. Nie jestem w stanie sobie wyobrazić, że można zbudować 170 metrów kwadratowych za 400 000 euro. Moim zdaniem, w tej cenie brakuje jeszcze sporo w ofercie.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata