Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Zmiana klasy podatkowej na czas pobierania emerytury przy jednoczesnej pracy.

Napisany przez rbothe
Cześć społeczności,
zacznę pobierać emeryturę od 1.12.2023, ale nadal będę pracować jako pracownik.
Moje wynagrodzenie będzie około 3 razy wyższe niż moja emerytura.

Ponieważ emerytury są automatycznie przypisywane do korzystnej klasy podatkowej przez urząd skarbowy,
w moim przypadku do klasy 3, dla wynagrodzenia pracowniczego zostaje tylko
klasa podatkowa 6.

Czy mogę zamienić klasy podatkowe?

Urząd skarbowy jest bierny i nie odpowiada na moje pytania,
instytucja emerytalna odsyła do urzędu skarbowego,
a doradcy podatkowi nie przyjmują nowych klientów z powodu przepełnienia.
Nawet ChatGPT nie udziela mi bezpiecznych prawnie odpowiedzi!

Dziękuję za pomocne odpowiedzi,
być może będę mógł również zdefiniować zaliczkę podatkową.

Re: Zmiana klasy podatkowej na czas pobierania emerytury przy jednoczesnej pracy.

Napisany przez Marc2512
Pewne pod względem prawnym także tu będzie trudne...
Pozdrowienia

Napisany przez 2tneub
Czy jest tam dodatkowa emerytura pracownicza, czy tylko emerytura ustawowa?

Napisany przez rbothe
Tak, emerytura służbowa z poprzednich zatrudnień jest już w klasie podatkowej 6. A dochody z działalności wolnych zawodów, a do 2 lat temu również z prowadzenia działalności gospodarczej (fotowoltaika). A moja żona jest zatrudniona u mnie (klasa podatkowa 5) ale tylko na część etatu.

Napisany przez bruno68
@rbothe,

właściwie jest już bardzo późno! Zostało mniej niż 30 dni do emerytury!

Teraz podsumujmy:

Chcesz kontynuować pracę, dobrze

masz

- niewielką emeryturę z kategorii podatkowej 6
- dochody z działalności wolnego zawodu
- ale mimo to chcesz pracować dalej jako pracownik.
- otrzymujesz rentę z tytułu obowiązkowego ubezpieczenia emerytalnego

Twoja żona pracuje tylko na pół etatu z kategorią podatkową 5

Podsumowując: Dla ciebie do tej pory wszystko przebiegało optymalnie, ale niestety zarobione pieniądze nie będą leżały na tacy, lecz zostaną wydane na konsumpcję. W tej konstrukcji wszystko idzie bardzo dobrze do czasu emerytury! Potem występuje pułapka, ponieważ pojawia się dodatkowy dochód!

Muszę jednak powiedzieć: Dopóki żyjesz, twoja żona nie będzie musiała korzystać z pomocy społecznej!

Po twojej śmierci, niestety, sytuacja się zmieni, ponieważ

- dochody z działalności wolnego zawodu
- ale mimo to chcesz pracować dalej jako pracownik. Zasadniczo dochód z tych tytułów byłby nieważny.

- niewielka emerytura z kategorii podatkowej 6, tutaj decyduje różnica wieku między partnerami przekracza 15 lat, co najprawdopodobniej spowoduje, że emerytura z kategorii podatkowej 6 będzie anulowana! Należy sprawdzić, w jaki sposób finansowana była niewielka emerytura z kategorii podatkowej 6. Jeśli była finansowana wyłącznie przez pracodawcę, wówczas po śmierci pracownika emerytura zostanie zlikwidowana, natomiast jeśli była finansowana wyłącznie przez pracownika, kwota emerytury może zostać obniżona do 63% bieżącej wartości.

Dotyczy to także renty obowiązkowej, która również może zostać obniżona do 63%, czyli jeśli obecnie otrzymujesz brutto 1,500 € emerytury, twoja żona otrzyma 63%, czyli około 950 € z kategorią podatkową 1.

Można więc wnioskować, że znalezienie dodatkowego dochodu poprzez kontynuowanie pracy i utrzymanie wysokiego poziomu dochodu z kategorii 3 jest korzystne. Jednak pracodawca prawdopodobnie nie zgodzi się na to, ponieważ byłoby to zbyt kosztowne, a system rentowy powinien przejąć kategorię podatkową 3, co oznacza, że musisz kupić ubezpieczenie na życie dla swojej żony, aby zapewnić jej wsparcie finansowe.
Pamiętaj, że jeśli będziesz kontynuować pracę i otrzymasz kategorię podatkową 3, pracodawca będzie musiał opłacać 50% składki emerytalnej, ubezpieczenia zdrowotnego i ubezpieczenia opieki społecznej, podczas gdy w przypadku kategorii podatkowej 6 tego nie musi robić!

Dlatego wzrost wysokości świadczenia emerytalnego nie będzie możliwy, ponieważ musiałbyś faktycznie przenosić swoją rentę na stan spoczynku do 67 roku życia, aby zdobyć dodatkowe punkty emerytalne.

Jest to jednak bardzo kosztowne, ponieważ Baza Składek Zdrowotnych (BBG) w wysokości 83,000 € pomnożona przez 18,6% daje składkę emerytalną w wysokości 15,438 €, co przekłada się na 2 punkty emerytalne lub dodatkowe 73 € brutto emerytury miesięcznie.

Pojawia się więc pytanie: Ile lat do 67 roku życia jeszcze zostało! Przy założeniu 5 lat, składki emerytalne wyniosą 77,000 €, co przełoży się na dodatkowe 365 € miesięcznej emerytury z kategorią podatkową 1!

Skontaktuj się natychmiast z działem kadr, aby omówić tę kwestię! Jeśli takiego działu nie ma, skonsultuj się z prawnikiem!

bruno68

Napisany przez rbothe
@bruno68: Dziękuję bardzo za wyczerpujące odpowiedzi.
Warto dodać, że mamy już odpowiednie zabezpieczenia na emeryturę,
na przykład nie płacimy czynszu, mamy duży Dom jednorodzinny i podjęliśmy inne środki przeciwko
ubóstwu w starości.
Pozdrowienia

Napisany przez Freeliner
bruno68 pisze:
Podsumowując: Dla niej wszystko idealnie się ułożyło, ale niestety zarobione pieniądze nie będą leżały na tacy, tylko zostaną wydane na konsumpcję.

Po prostu szalony, co Ty sobie za każdym razem wymyślasz !!!!

Napisany przez 2tneub
Tak, ten facet jest po prostu szalony.

@rbothe

Muszę przyznać, że niestety nie mogę właściwie pomóc i poszukiwania w tej sprawie prowadzą do różnych opinii, zwłaszcza że w grę wchodzi również emerytura firmowa. To jest naprawdę specyficzne. Chociaż zajmuję się dużo sprawami podatkowymi, to jednak podatek dochodowy i podatek od wynagrodzenia są raczej poza moim zainteresowaniem. Jestem jednak pewien, że jakoś się da.

Może to pomoże ci w filmie na Youtube, ale sam go jeszcze nie obejrzałem.

Das Märchen von der Steuerklasse 6 für Rentner: Rente und Hinzuverdienst = Steuerklasse 6?

Jeśli to nie pomoże, warto skontaktować się z działem kadr pracodawcy, mogą oni ewentualnie sami lub za pośrednictwem biura podatkowego wyjaśnić tę sytuację.

Pozytywne jest to, że podatek od wynagrodzenia jest jedynie zaliczką podatkową. W zeznaniu podatkowym (które i tak musisz złożyć) otrzymasz zwrot nadpłaconej kwoty. Gdyby to było odwrotnie i miałbyś stosunek pracy w klasie podatkowej 3, prawdopodobnie w pierwszym roku otrzymałbyś znaczną należność podatkową w decyzji podatku dochodowego, a następnie zapewne musiałbyś oprócz potrącenia podatku od wynagrodzenia dokonywać kwartalnych zaliczek na podatek dochodowy.

Miałem koleżankę, która była już na emeryturze i mimo to miała klasę podatkową 4. To samo jej się przytrafiło. Ze względu na późne złożenie deklaracji podatkowej musiała zapłacić należność z pierwszego roku oraz dokonać dużych zaliczek na kolejny rok.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata