Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Ocena nieruchomości przez bank

Napisany przez Stoppage81
Moja żona i ja rozstajemy się i prawdopodobnie sprzedajemy nieruchomość, którą wspólnie nabyliśmy 18 miesięcy temu. Bank podał, że opłata za wcześniejszą spłatę wynosi 150 €.

Bank zaproponował swojemu pośrednikowi oszacowanie wartości nieruchomości.

Jeśli wartość nieruchomości jest niższa niż pozostały kredyt, a my zdecydujemy się nie sprzedawać domu, czy bank zażąda od nas wpłacenia różnicy?

Na przykład, wartość domu 270 000 €, pozostały kredyt 305 000 €. Banki żądają dodatkowych 35 000 € jako zabezpieczenie.

Być może lepiej jest zapytać pośrednika, który jest powiązany z bankiem?

* Powodem mojego niepokoju jest to, że w chwili zakupu Dom wymagał remontu. Remont jest nadal w toku. Zamontowaliśmy zupełnie nową instalację elektryczną, nową łazienkę z ogrzewaniem podłogowym i nowe rury wodne. Niektóre ściany zostały wypłaszczone. Zainstalowano nowe drzwi i okna. Nowy kocioł gazowy i zbiornik ciepłej wody.

Jednak sądzę, że w sierpniu 2022 roku przepłaciliśmy za nieruchomość, płacąc 350 000 € i ceny od tego czasu tylko spadły. Nieruchomość nie jest bardziej energooszczędna niż w chwili zakupu. Właśnie dostałem nowy kocioł gazowy. W chwili zakupu wynosiło to 220 kWh/m2.

To straszna sytuacja i nigdy nie powinniśmy było kupować tego domu. Tak chciała moja żona, a ja jestem słabym człowiekiem.

Napisany przez Zapp73
Stoppage81 pisze:
Moja żona i ja rozwodzimy się i prawdopodobnie sprzedamy nieruchomość, którą wspólnie kupiliśmy 18 miesięcy temu. Bank podał, że opłata przedterminowa wynosi 150 €.

To brzmi jak znacznie za mało. Standardowo wynosi 1% w przypadku kredytów ratalnych, a w przypadku kredytów budowlanych musi być to określone w umowie kredytowej. 1% z ~300 tys. € wynosiłoby 3 tys. €.

Bank zaproponował swojemu pośrednikowi wycenę nieruchomości.

Jeśli wartość nieruchomości jest niższa niż pozostały dług, i zdecydujemy się nie sprzedawać domu, czy bank będzie żądał, abyśmy pokryli różnicę?

Na przykład wartość domu 270 000*, pozostały dług 305 000. Banki żądają dodatkowo 35 000 euro jako zabezpieczenie.

Generalnie rzecz biorąc, tak.

Wynajem i obsługa bieżącego kredytu prawdopodobnie nie wchodzą w grę ...!?

To brzmi zdecydowanie za mało. Standardowo wynosi 1% w przypadku kredytów ratalnych, w przypadku kredytów budowlanych musi to być określone w umowie kredytowej. 1% od ~ 300T€ to 3T€.

Mamy to na piśmie od banku. Nasza stopa procentowa wynosi 3,3%, więc zakładam, że bank faktycznie odnosi korzyści z przedwczesnej spłaty z powodu wyższej stopy procentowej na rynku.

Cytat od Zapp73

Zasadniczo prawidłowo.

Być może lepiej byłoby ocenić nieruchomość przez niezależnego rzeczoznawcę?

Cytat od Zapp73

Wynajem i obsługa bieżącego kredytu prawdopodobnie nie wchodzą w grę...!?

Tak. Żaden z nas nie chce wynajmować i zarządzać nieruchomością. Jest jeszcze wiele do zrobienia.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć Stoppage81, ze względu na aktualne oprocentowanie w porównaniu z 2022 rokiem istnieje możliwość, że nie będziesz musiał(a) płacić odszkodowania za wcześniejszą spłatę.
Ale co zrobić z opinią niezależnego rzeczoznawcy?
Chodzi przecież tylko o to, czy znajdziesz kupca, czy nie?

Oczywiście, jeśli zostanie jakaś kwota, należy się ona Tobie. Jeśli cena sprzedaży wynosi jak opisano powyżej 270 000 EUR, a Twoje saldo wynosi 305 000 EUR, to musisz spłacić resztę bankowi.
I ponosisz odpowiedzialność solidarną za całą kwotę, na przykład 35 000 EUR tutaj.

Bankkaufmann pisze:
Witaj Stoppage81, ze względu na aktualne stopy procentowe w porównaniu do 2022 roku istnieje możliwość, że nie będzie konieczne zapłacenie odszkodowania za wcześniejszą spłatę.
Ale co powiesz na opinię niezależnego rzeczoznawcy?
Chodzi przecież tylko o to, czy znajdziesz kupca, czy nie?

Oczywiście, jeśli zostanie jakaś kwota po sprzedaży, przysługuje ona tobie. Jeśli cena zakupu wynosi jak powyżej EUR 270.000, a pozostały dług to EUR 305.000, to zostanie ci spłatać resztę bankowi.
I ponosisz wspólną odpowiedzialność za całą kwotę, na przykład EUR 35.000 tutaj.

Istnieje sytuacja, w której jeden z nas postanawia zachować Dom. W takim przypadku wolałbym, aby bank nie wiedział o aktualnej wycenie, ponieważ może to prowadzić do żądania dodatkowych zabezpieczeń.

Oczywiście, mogą oni zdecydować się samodzielnie dokonać wyceny, jeśli któryś z nas przejmie kredyt. Ale niestety nie mamy nad tym kontroli.

Bankkaufmann pisze:
Chodzi tylko o to, czy znajdziesz kupca czy nie?

Tak, zakładam, że istnieje możliwość, że nie znajdziemy nawet kupca. W takim przypadku obydwoje pozostaniemy wspólnie z kredytem, albo jeden wykupi drugiego (przy obecnej wycenie)

Cytat z Bankkaufmann

I ponosimy solidarną odpowiedzialność za całą kwotę w wysokości na przykład 35.000 EUR tutaj.

Gdyby tylko jeden z nas miał pieniądze, by to pokryć, czy bank oczekiwałby wszystkiego od jednej osoby? Czy druga osoba musiałaby wziąć kredyt? Zakładam, że można to uregulować w umowie notarialnej.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Jeśli pozostanie jakaś reszta - przyjmując EUR 35 000 - wspólnie odpowiadacie przed bankiem.
Skąd pochodzi ta gotówka, jest dla banku obojętne.
Rozliczysz się bezpośrednio z bankiem - to, co pozostanie - jak spłacisz...

Mam nadzieję, że znajdziesz kupca za kwotę ponad 305 000 euro

Bankkaufmann pisze:
Mam nadzieję, że znajdziesz kupca za kwotę 305.000 EUR

Mam nadzieję, że znajdziemy kupca za kwotę 200.000.

Napisany przez NaTwoim13
Wysłałem Ci prywatną wiadomość, chętnie dla Ciebie utworzymy 4 niezależne ekspertyzy wartości renomowanych programów wyceny.

Napisany przez Zapp73
Stoppage81 pisze:
Mam nadzieję, że znajdziemy coś za ponad 200 000.

Jeśli to ma być obecna realistyczna wycena wartości, to albo musielibyście kupić Dom brutalnie przepłacony ponad 2 lata temu, albo zamiast konserwacji spowodować ogromne szkody. Normalny rozwój wartości nie prowadzi do tego. Nie pasuje to również do tak wysokiego obarczenia, jakie macie, musiało to być około 85-90%, a wtedy bank musiałby zauważyć, że cena zakupu w wysokości 350 000 € jest po prostu zbyt wysoka.

Czy podaliście inne nieruchomości/wartości jako zabezpieczenie?

Czy są konkretne powody (np. uszkodzenia instalacji wodnej lub ukryte uszkodzenia konstrukcji budynku lub specyficzne regionalne czynniki itp.), które uzasadniałyby utratę wartości 150 000 € w 18 miesięcy?

Zapp73 pisze:
Jeśli to ma być aktualna i realistyczna wycena wartości, to albo musielibyście kupić ten Dom brutalnie przepłacony dwa lata temu, albo zamiast standardowego utrzymania nieruchomości spowodować poważne szkody. Zwykły rozwój wartości nie prowadzi do takiego spadku. Poza tym, nie pasuje to do tak wysokiego obciążenia, jakie mieliście, musiało to być około 85-90%, a wtedy bank musiałby zauważyć, że cena zakupu 350 tys. euro jest po prostu za wysoka.

Czy podaliście inne nieruchomości/wartości jako zabezpieczenie?

Czy są jakieś konkretne powody (np. zalanie lub nieodkryte uszkodzenia konstrukcyjne lub specyficzne regionalne przyczyny itp.), które mogłyby uzasadniać spadek wartości o 150 tys. euro w ciągu 18 miesięcy?

Nie podaliśmy żadnych innych zabezpieczeń. Bank odwiedził nas po zakupie, ale nie wspomniał nic o wartości. Mieliśmy wkład własny w wysokości 10%.

Zapłaciliśmy 350 000 euro w sierpniu 2022 roku, Rhauderfehn.

Dom z oborą.

Po zakupie zatrudniliśmy rzeczoznawcę. Zalecił on koszty w wysokości 150 000 euro na poprawki nieruchomości.

Po wprowadzeniu się nieruchomość była mieszkalna.

Obecnie piętro jest nienadające się do zamieszkania. Otwarte ściany, sufity.

Nowa instalacja elektryczna.
Nowy kocioł gazowy zainstalowany.
Nowa łazienka.
Nowe rury wodociągowe.
Nowy kocioł gazowy.

2500 m2 działki budowlanej.
12000 m2 terenów zielonych.

Obawiam się, że nikt nie będzie chciał tego kupić. Mogą też znać naszą sytuację i zaoferować znacznie niższą cenę, a my nie będziemy mieli wyboru.

Jestem taką osobą, która zawsze zakłada najgorszy scenariusz. Może powinienem po prostu zadzwonić do trzech agentów nieruchomości w okolicy i zobaczyć, co proponują. Więcej wiedzy zmniejsza strachy.

Napisany przez Zapp73
Proszę prześlij mi poprzez PW poprawny adres lub identyfikację działki, czyli obszar - pole - numer działki. Wierzę, że mogę zacząć ciąć zęby z kwotą 200 000 €... Dotyczy to głównie BRW, który możesz także znaleźć samodzielnie: https://www.gag.niedersachsen.de/sta...net-88303.html Na terenie tej okolicy w 2020 roku sprzedawana była zieleń za około 3 €/m², dziś z pewnością nie mniej: https://www.proplanta.de/Maps/Bodenp...537957801.html Jeśli prześlesz mi poprawny adres poprzez PW, możliwe, że będę mógł powiedzieć ci więcej na temat ceny. Jak duża jest powierzchnia (około powierzchnia mieszkalna ogółem), gdyby była normalnie użytkowana? Jak duża jest stodoła? Stodoła w dobrym stanie/użytkowalna?

Wyślij mi poprzez wiadomość prywatną poprawny adres lub identyfikator działki, czyli obszar - dział - numer działki. Myślę, że za 200 tys. € mogę już coś zrobić ...

Przede wszystkim chodzi o obszar BRW, możesz go także samodzielnie znaleźć:
https://www.gag.niedersachsen.de/sta...net-88303.html

Łąki w okolicy były handlowane w 2020 roku za około 3€/m², na pewno dziś nie taniej:
https://www.proplanta.de/Maps/Bodenp...537957801.html

Jeśli wyślesz mi poprawny adres poprzez wiadomość prywatną, być może będę w stanie więcej powiedzieć na temat ceny.

Jak duże jest mieszkanie (około całkowita powierzchnia mieszkalna), gdyby było normalnie użytkowane? Jak duży jest stodoła? Stodoła w dobrym stanie/użytkowalna?

2800m2 X 28 € = 78.400 €
12000m2 * 3 € = 36.000 €

Dom ma zazwyczaj 135 m². 200m2, jeśli uwzględnimy stodołę. Stodoła jest użyteczna. 2 Garaże. Stary stajnia. Wiata.

Napisany przez Zapp73
Hmm ... takie gospodarstwa są bardzo poszukiwane. Istnieje wystarczająca liczba osób, które szukają takiego miejsca, gdzie mogą trzymać konia lub kilka zabytkowych samochodów i jednocześnie podziwiać zieleń, nie oglądając od razu sąsiada przez okno.

Wartość gruntu prawdopodobnie wynosi około 150 000 €, sama stodoła ma wartość dochodową wynoszącą co najmniej 25 000 €. Razem 175 000 €.

Obawiasz się teraz, że nikt nie oceni domu w obecnym stanie na ponad 25 000 € (przy założeniu łącznej kwoty 200 000 €), co w zasadzie oznaczałoby, że jest gotowy do rozbiórki.

Jeśli przyjmiemy Twoją inną ocenę w wysokości 270 000 €, to Dom o powierzchni 135 m² zostałby wyceniony tylko na 700 € za metr kwadratowy. Byłoby to uzasadnione tylko wtedy, gdyby był praktycznie nieużywalny lub w złym stanie energetycznym. Zgodnie z Twoim oświadczeniem należy do klasy energetycznej G - czy to nadal aktualne, czy też znacznie zwiększyłoby się, gdy remonty zostaną zakończone? Ile z tych 150 000 € wydaliście dotychczas na kapitał?

Dla porównania, sprawdź stronę 52, powinno być Landkreis Leer:

file:///C:/Users/zappz/Downloads/Aurich_2021.pdf

Ważne: W tych liczbach jest uwzględniona wartość gruntu, ale możesz oszacować wartości sprzedaży na rok 2021.

Tak, od 2021 roku szczególnie słabe energetycznie nieruchomości na wsi spadły cenowo ponad przeciętną - ale mam też klienta, który kupuje wszystkie pozostałe gospodarstwa wokół swojego (ze stacją biogazu), aby nie wprowadzali się tam głupi mieszczanie, którzy by go pozwali, gdy wiatr zawieje zła stroną.

To, czy można uzyskać 350 000 € lub więcej, zależy teraz od tego, jakie prace remontowe zostały już zrealizowane i czy można sprzedać je w półwykończonym stanie. Dla potencjalnych nabywców będzie to najłatwiejszy punkt ataku i dlatego ma największy potencjał do obniżenia ceny.

Prawdopodobnie nie uda się odzyskać wszystkich dotychczasowych inwestycji, ale sugeruję, że osiągniemy je w przybliżeniu w zakresie obciążenia - jeśli nie będzie to sprzedaż awaryjna z powodu braku czasu. Jeśli potencjalni nabywcy dowiedzą się, że musimy sprzedać szybko, cena zostanie obniżona.

Zapp73 pisze:
Zgodnie z Twoim stwierdzeniem, należy do klasy energetycznej G - czy jest teraz nadal taka czy będzie znacznie ulepszona po zakończeniu remontów? Ile kapitału obecnie wydaliście z 150 000 €?

Tylko kocioł i podgrzewacz wody z 1996 roku zostały zmodernizowane na kocioł kondensacyjny i zbiornik ciepłej wody. Żadne inne prace z zakresu efektywnej termicznie renowacji nie zostały zrealizowane.

Cytat Zapp73

Ile kapitału obecnie wydaliście z 150 000 €?

Faktycznie mam wystarczająco dużo kapitału, aby kupić nieruchomość od razu, gdybym chciał. Po prostu nie chcę tego zrobić. Nie chcę także wydawać na to jeszcze więcej pieniędzy. Sądzę, że to są „utopione koszty”.

Cytat Zapp73

Bardzo prawdopodobne, że nie odzyskacie wszystkich dotychczasowych inwestycji, ale myślę, że będziecie się mieścić w okolicach wartości zabezpieczenia hipotecznego - o ile nie dojdzie do sprzedaży w trybie nagłym. Jeśli potencjalni nabywcy dowiedzą się, że musicie szybko sprzedać, cena spadnie.

Nie jestem pewien, jak szybko będziemy musieli sprzedać. Moja żona wkrótce się wyprowadzi, już poinformowaliśmy bank o naszym rozwodzie. Nie wiem, w jaki sposób pośrednik sprzedaży będzie przedstawiał naszą transakcję potencjalnym kupującym. Zakładam, że powiedzą im, że sprzedajemy z powodu rozwodu. W końcu pośrednikowi nie zależy na tym, za ile się sprzeda, ważne, żeby się sprzedało. Prowizja między 250 000 a 300 000 zł nie jest dla nich tak duża.

Napisany przez NaTwoim13
Niepotrzebne dyskusje!

Obecnie jedynie koniecznym działaniem jest określenie wartości nieruchomości!!!

noelmaxim pisze:
Unnötige Diskussionen!

Die Ermittlung des Wertes der Immobilie ist die derzeit einzig notwendig Maßnahme!!!

Tak, masz rację. W przyszłym tygodniu mam kilku agentów nieruchomości na wizycie i zobaczę, jaki mają wrażenie na temat nieruchomości.

Napisany przez NaTwoim13
Kilku pośredników? Wrażenie?

Potrzebujesz solidnych wartości!!

Napisany przez Zapp73
Każdy agent nieruchomości może ponieść odpowiedzialność odwrotną za zawyżenie wartości. Niewiele osób o tym wie, ale agent, który ustawi cenę zbyt wysoko, może być odpowiedzialny za poniesioną stratę majątkową. W związku z tym nie zawsze trzeba mieć opinię o wartości dla każdej nieruchomości - nawet jeśli niektórzy użytkownicy forum uważają za wskazane trzy.

Konfrontowanie ze sobą kilku agentów nie wydaje mi się również konstruktywne. Znam jednak klientów, którzy generalnie tak postępują.

Faktycznie mam wystarczająco kapitału, aby natychmiast kupić nieruchomość, gdybym chciał. Ale po prostu nie chcę. I nie chcę na to wydawać więcej pieniędzy. Uważam, że są to „utracone nakłady”.

To nie było moje pytanie. Nieruchomość była według twoich informacji klasyfikowana jako klasa energetyczna G przy zakupie. Więc pytanie brzmi ... gdzie jest zużycie teraz? Jaki cel miał być osiągnięty dzięki modernizacjom i jaka wartość energetyczna została dotychczas zrealizowana? Lub z punktu widzenia nabywcy ... ile musiałby teraz zainwestować, aby osiągnąć planowany cel?

Ale skoro dla ciebie wszystko to wydaje się być pytaniem, nad którym nigdy nie zastanawiałeś się, powiedziałbym: upewnij się, że wyjdziesz z tej sprawy obronną ręką.

Napisany przez NaTwoim13
Nie rozumiem podstawowego problemu, ponadto do ustalenia ceny sprzedaży lub wartości rynkowej nie jest istotna wartość, jaką banki ustalają dla własnej wartości zabezpieczenia, ale cena, którą można osiągnąć na rynku, jak już wspomniano, obliczamy tę wartość za pomocą 4 różnych programów wyceny, jak również już wspomniano, za darmo i bez zobowiązań do czegokolwiek!!!

Napisany przez Zapp73
Nie miałem na myśli Ciebie, ale tajnego agenta, który zawsze potrzebuje trzy naprawdę solidne dowody, gdy wymieniana jest tylko szyba okienna.

Jednakże: jak określane są straty w programach bez oględzin terenowych? Według informacji od eksperta technicznego aktualnie całe piętro jest niezamieszkane...

Zapp73 pisze:
Każdy pośrednik może być pociągnięty do odpowiedzialności za niewłaściwe wycenienie nieruchomości. Mało kto o tym wie, ale pośrednik, który ustala zbyt wysoką cenę, może być odpowiedzialny za poniesioną szkodę majątkową. Dlatego nie zawsze trzeba mieć opinię rzeczoznawcy wartości nieruchomości dla każdej nieruchomości - nawet jeśli niektórzy użytkownicy forum uważają, że trzy opinie są wskazane.

Grać kilku pośredników przeciwko sobie również nie uważam za mądre. Znam jednak klientów, którzy generalnie tak postępują.

Idealnie byłoby korzystać po prostu z pośrednika banku, bo to najprostsza opcja. Mają oni platformę dla ofert, ale nie wiem, czy w takiej sytuacji jest to zalecane. Bank odzyska swoje pieniądze w jakiś sposób, więc wątpię, czy zastanawiają się nad ostateczną ceną sprzedaży.

Cytat Zapp73

Nie o to pytałem. Według Twoich informacji, nieruchomość była w klasie energetycznej G w chwili zakupu. Pytanie brzmi więc ... gdzie teraz znajduje się jej zużycie energii? Jaki cel miałaby osiągnąć modernizacja i jaka wartość energetyczna została dotychczas osiągnięta? Lub z perspektywy kupującego ... ile musiałby teraz zainwestować, aby osiągnąć założony cel?

Skoro jednak wydaje się, że to dla Ciebie wszystko pytania, o których nigdy nie myślałeś, powiedziałbym: upewnij się, że wyjdziesz z tego obronną ręką.

Więc jeśli chcą pompy ciepła i izolacji zewnętrznej, izolacji dachu/poddasza, to pewnie liczą się z wydatkiem ponad 150 000, prawda?

Mieliśmy krótkoterminowe plany, aby ocieplić poddasze.

Napisany przez Zapp73
Pytanie nie dotyczy tylko kosztów, ale również - ponownie -

- co zostało zrobione?
- ile z 150 000€ zostało wydane, a ile z tego pozostało do zrobienia?
- i co najważniejsze: jaki standard energetyczny powinno osiągnąć to Dom po zakończeniu wszystkich prac?

Czy istniał jakiś plan energetyczny, czy może był tylko pomysł... wymienimy ogrzewanie i docieplimy dach => na pewno będzie pasować?

Zapp73 pisze:
robimy nowe ogrzewanie i izolację dachu => będzie pasować?

Tak, to jest poprawne.

Napisany przez NaTwoim13
#Stoppage81

Czytasz moje posty?????

Napisany przez Zapp73
noelmaxim pisze:
#Stoppage81

Czy czytasz moje posty?????

Nie denerwuj się, on w ogóle nie rozumie, co mu oferujesz. Widać już, jak trudno mu wyciągnąć z siebie trzy liczby i/lub informacje na temat postępu remontu/renowacji.

Tylko tak z ciekawości: jakie 4 programy używasz do swoich ocen?

noelmaxim pisze:
#Stoppage81

Czy czytasz moje wpisy?????

Przepraszam. Myślałem, że to jest reklama. Poza tym jestem Anglikiem i mam problemy z niemieckim, dlatego korzystam z Google Translate.

Cytat użytkownika Zapp73

Nie denerwuj się, on w ogóle nie rozumie, co mu oferujesz. Widać już, jak trudne jest wyciągnięcie od niego trzech liczb i/lub informacji o stanie renowacji/remontu.

Tylko dla zainteresowanych: jakie 4 programy używasz do swoich ocen?

Mój wpis pierwotnie miał na celu zrozumienie, co by się stało w tym scenariuszu, a nie próbę uzyskania konkretniejszych informacji na temat rzeczywistej wyceny nieruchomości.

Chociaż bardzo doceniam Twoje starania.

Napisany przez NaTwoim13
1) IWA
2) Sprengnetter
3) VDP Research
4) Value

5) Sprengnetter Report (Marktreport)

noelmaxim pisze:
1) IWA
2) Sprengnetter
3) VDP Research
4) Value

5) Sprengnetter Report (Marktreport)

Jaki jest cel wyceny? Czy powinienem upewnić się, że pośrednik oferuje go za prawidłową cenę?

A niezależnie od wyceny, nadal potrzebujemy kupującego, który faktycznie zapłaci tyle? A jeśli nie znajdziemy, to cena jest po prostu za wysoka.

Napisany przez Zapp73
Stoppage81 pisze:
Jaki jest cel wyceny? Czy mam upewnić się, że pośrednik oferuje go w odpowiedniej cenie?

Nie, z kilkoma danymi od razu uzyskasz wiarygodne informacje na temat rzeczywistej wartości nieruchomości, czyli realistycznego zakresu cen. Tak, można to następnie porównać z danymi lokalnych pośredników, ale pomoże ci to natychmiast ograniczyć bardzo duży zakres od ~200 000€ do 500 000€.

I niezależnie od wyceny, musimy mimo wszystko znaleźć kupca, który faktycznie tyle zapłaci? A jeśli go nie znajdziemy, to znaczy, że cena jest po prostu zbyt wysoka.

Sam pracuję z programem Sprengnetter. Sądzę, że nie masz pojęcia, co potrafią dzisiejsze programy, a lokalni pośrednicy idealnie pracują z tymi samymi programami. Wycena opiera się również na porównawczych wartościach porównywalnych nieruchomości, zazwyczaj za pomocą dwóch metod, tj. metody kosztowej i metody porównawczej. W Sprengnetter jest ogromna baza danych, która jest zasilana od ponad 30 lat.

Więc po prostu skontaktuj się z Thomasem, prawdopodobnie bardzo szybko powie ci, jakie dane/informacje jeszcze potrzebuje. I wkrótce będziesz prawdopodobnie znacznie mądrzejszy.

Napisany przez NaTwoim13
Podstawą ceny jest ustalenie ceny, chciałem pomóc w sposób niezobowiązujący.

Kupca można znaleźć tylko poprzez umieszczenie nieruchomości na rynku, co również oferujemy profesjonalnie, ale to tak na marginesie.

Wygląda na to, że nie bardzo chcą Państwo skorzystać z naszej pomocy.

Napisany przez Zapp73
Myślę, że faktycznie chodzi o problem językowy. Jeśli wrzuci wszystko do tłumacza Google, to tłumaczenie w takich tematach po prostu nie jest dokładne. O ile mi wiadomo, w obszarze anglosaskim istnieją różne podejścia do ustalania ceny rynkowej, ale nie znam dokładnych różnic.

Napisany przez bruno68
To jest śmieszne, że ktoś tu uważa, że ktoś położy na stół 350.000 € po 5 do 6 % rocznej stopie procentowej, ponieważ teraz jest to finansowanie w wysokości 120 %.

Jeśli dobrze zrozumiałem:

a) Bank sprzedał Dom w imieniu sprzedawcy?
b) Bank pobierał prowizję od pośrednictwa?
c) Bank udzielił im pożyczki?

Jeśli tak było, bank złamał § 505 d Kodeksu cywilnego!

Ponieważ nie mogła nastąpić ocena rynkowa, ponieważ nie odbyła się druga niezależna ocena! Patrz także § 505 a i b Kodeksu cywilnego

Ponieważ bank działał zarówno po stronie sprzedawcy, jak i odegrał decydującą rolę w ustaleniu ceny sprzedaży. Jeśli nie było ani nie ma interesu w obniżeniu ceny sprzedaży, aby obniżyć ją dla nich.

W kręgach fachowych nazywa się to zdradą interesu ponieważ sprzedawca zezwala sobie reprezentować przez pośrednika banku, a ten sam pośrednik powinien jednocześnie reprezentować ich interesy jako kupujący? Jak to możliwe?

§ 356 Kodeks karny - zdrada interesu

1. Adwokat lub inny przedstawiciel prawny, który działa niewłaściwie po obu stronach w tej samej sprawie, powierzając mu sprawy w charakterze takiego, doradza lub pomaga obu stronom, podlega karze pozbawienia wolności od trzech miesięcy do pięciu lat.

2. Jeśli działa wspólnie z drugą stroną na szkodę swojej strony, kara pozbawienia wolności wynosi od roku do pięciu lat.

W związku z tym należy również rozważyć oszustwo zgodnie z § 263 Kodeksu karnego, ponieważ jeśli wierzyciel (bank) wraz z pośrednikiem nieruchomości poprzez niezależną spółkę córkę (bank) jako spółkę z ograniczoną odpowiedzialnością powoduje klientowi znaczną szkodę majątkową poprzez ukrywanie możliwości negocjacji obniżonej ceny sprzedaży, ponieważ zarobek zależy od ceny sprzedaży nieruchomości.

Skontaktuj się z adwokatem specjalizującym się w tej sprawie. Przedstaw moje przemyślenia.

Zobaczymy, co osiągnie. Jeśli nie zostaną przestrzegane przepisy § 505 a-d Kodeksu cywilnego! Może osiągnąć pełne odstąpienie od umowy ze względu na zdradę interesu lub oszustwo ze strony banku!

bruno68

bruno68 pisze:
a) Czy bank sprzedał Dom w imieniu/z polecenia sprzedającego?
b) Czy bank pobierał prowizję od pośrednika?
c) Czy bank udzielił im pożyczki?

a) Czy bank sprzedał Dom w imieniu/z polecenia sprzedającego?
Nie

b) Czy bank pobierał prowizję od pośrednika?
Nie

c) Czy bank udzielił im pożyczki?
Tak

Pośrednik nie był powiązany z bankiem, który udzielił nam kredytu.

Bank obejrzał nieruchomość po tym, jak wyraziliśmy zgodę na sprzedaż. Przypuszczam, że zrobili to jedynie w celu upewnienia się, że nieruchomość istnieje i zgadza się z dostarczonymi przez nas dokumentami. Szkic, wielkość działki, itp.

Napisany przez 2tneub
Ignoruj najlepiej Bruno.
Ponieważ nie czyta postów, zawsze wymyśla przypadki.

Następnie pozwól Noelmaxim lub maklerowi finansowemu, któremu ufasz, oszacować wartość obiektu. Wtedy przynajmniej będziesz wiedział, czy w ogóle musisz się tym zająć.

Wróćmy do pierwotnego pytania:
Jeśli sprzedaż faktycznie nastąpi, to znika bezpieczeństwo. Jeśli otrzymacie mniej niż pozostały dług, w tym ewentualne odszkodowanie za wcześniejszą spłatę, to będziecie musieli pokryć tę kwotę ze swojej płynności finansowej lub poprzez niezabezpieczony kredyt.
Jak to rozwiążecie wewnętrznie, kto musi udostępnić pieniądze, może być również częścią dyskusji z prawnikami w ramach rozwodu.

Napisany przez NaTwoim13
Tak to wygląda, podstawą wszystkich rozważań lub uspokojenia jest wartość rynkowa (a nie określona przez bank!) nieruchomości, nic innego.

Bruno jest nie do zniesienia, konstruuje przypadki, aby potem samemu zadawać pytania i pisać długie, bezużyteczne kwiatki!

Napisany przez memet
Stoppage81 pisze:
Mam nadzieję, że znajdziemy coś powyżej 200 000.

W jakim kodzie pocztowym znajduje się ten Dom?

Dla mnie brzmi to tak, jakby jedna z Was miała pozostać w domu i ponosić wszystkie koszty albo nawet płacić drugiej osobie niewielką opłatę.
Sprzedanie teraz byłoby katastrofą.

Liczba dziewięćdziesiąt procent przy obecnym odsetku różnicy wynoszącym 3,3% nie może być rzeczywista. Poproś o to na piśmie.

W przeciwnym razie spróbuj sprzedać swój Dom tutaj:
https://www.ratgeber-problemimmobilie.de/scheidung/

Obecnie jest wielu bogatych prywatnych inwestorów, którzy kupują za pośrednictwem takich stron, co najmniej otrzymałbyś wtedy rzeczywistą ofertę i miałbyś punkt odniesienia do negocjacji z żoną.

memet pisze:
W jakim kodzie pocztowym znajduje się ten Dom?

26817

Cytat od memeta

Dla mnie brzmi to tak, jakby jeden z Was miał pozostać w domu i ponosić wszystkie koszty lub nawet płacić drugiej osobie niewielki czynsz.

Moja żona chce się wyprowadzić, ale nadal płaci 50% kredytu hipotecznego. Czy to normalne?

Cytat od memeta

Sprzedaż teraz byłaby katastrofą.

Może być zawsze gorzej.

Cytat od memeta

I VF w wysokości 150 przy obecnym różnicy stóp procentowych wynoszącej 3,3% do dnia dzisiejszego nie może być możliwa. Poproś o to na piśmie.

Tak, mamy to na piśmie od banku.

To ma swój haczyk (pułapka), myślę.

Kiedy stopy procentowe spadają, rośnie popyt na nieruchomości (i ceny), ALE rośnie także VF.

Więc może się zdarzyć, że czekanie na wzrost cen nieruchomości w moim przypadku nie robi żadnej różnicy, ponieważ zwiększony VF neutralizuje każde zwiększenie wartości nieruchomości.

Napisany przez memet
Stoppage81 pisze:
26817

Moja żona chce się wyprowadzić, ale nadal płaci 50% kredytu hipotecznego. Czy to normalne?

życie może być zawsze gorsze

Tak, mamy to na piśmie od banku.

To ma mały haczyk (pułapka), myślę.

Kiedy stopy procentowe spadają, rośnie popyt na nieruchomości (i ceny), ALE rośnie także VF.

Więc może się okazać, że czekanie na wzrost cen nieruchomości w moim przypadku nie robi różnicy, ponieważ wzrost VF niweluje każdy wzrost nieruchomości.

OK, masz rację, rosnące ceny raczej Ci nie przynoszą korzyści.

Ale jeśli ona się wyprowadza i nadal płaci 50%, wszystko jest w porządku, prawda?
Zaakceptujmy!

memet pisze:
Ale jeśli ona się wyprowadzi i dalej płaci 50%, to wszystko jest w porządku, prawda?

Ona płaciłaby tylko połowę, dopóki nie sprzedamy. I nie ma żadnej umowy, więc w zasadzie mogłaby po prostu przestać płacić. Nie jestem pewien, czy jest to zwykłe, że ktoś, kto się wyprowadził, nadal płaci kredyt hipoteczny, jeśli już nie mieszka w nieruchomości.

Napisany przez memet
W takim razie ustalcie to na piśmie albo przynajmniej drogą mailową.
Jeśli nadal mieszkasz w domu, a mimo to ona płaci 50% stawki, to przecież świetna oferta?

memet pisze:
Jeśli nadal mieszkasz w domu i mimo to płacisz tylko 50% stawki, to czy to nie jest świetna oferta?

Tak, dlatego myślę, że wkrótce zrozumie, że tak naprawdę nie musi tego robić. Być może możemy pójść do notariusza i sporządzić umowę o separacji.

Napisany przez Zapp73
Stoppage81 pisze:
Tak, dlatego sądzę, że wkrótce zrozumie, że tak naprawdę nie musi tego robić. Być może możemy pójść do notariusza i sporządzić umowę o separacji.

Jeśli kupiliście razem, a Twoja żona także podpisała umowę kredytową, to zazwyczaj musi ona zapłacić. Czy mieszka w nieruchomości czy nie, nie ma znaczenia.

Napisany przez BenniG
Pomiędzy płaceniem i niepłaceniem jest różnica. Dopóki bank otrzymuje swoje pieniądze, wszystko jest w porządku. Jeśli bank przestaje otrzymywać swoje pieniądze, Dom może szybko być zagrożony.Jeśli twa żona może sobie pozwolić na opłacenie połowy raty, to także nie jest złe. Twoim celem powinno być zredukowanie pozostałego długu poniżej wartości rynkowej. Kiedy to nastąpi, sytuacja zdecydowanie stanie się bardziej zrelaksowana.Jeśli wartość rynkowa przewyższy pozostały dług, a wy zdecydujecie się zakończyć sprawę wspólnego nieruchomości, będziesz musiał jej wypłacić połowę nadwyżki. Czy jest możliwość zmiany stopy spłaty?

BenniG pisze:
Między muszeniem zapłacić i faktyczną płatnością jest różnica.
Dopóki bank otrzymuje swoje pieniądze, na razie wszystko jest w porządku. Jeśli bank przestaje otrzymywać swoje pieniądze, wtedy Dom może szybko zniknąć.

Jeśli twoja żona może sobie pozwolić na połowę raty poza czynszem, to też nie jest złe.
Twoim celem powinno być najpierw obniżenie pozostałej kwoty do poziomu wartości rynkowej. Gdy ten punkt zostanie osiągnięty, sytuacja będzie na pewno mniej stresująca.
Jeśli wartość rynkowa przekroczy w końcu pozostały dług, a ty i twoja żona będziecie chcieli zakończyć sprawę wspólnej nieruchomości, będziesz musiał jej wypłacić połowę nadwyżki.
Czy macie możliwość zmienić wskaźnik spłaty?

Jeśli wystawimy Dom na sprzedaż za mniej niż pozostały dług, czy bank będzie czekał do sprzedaży, zanim zażąda różnicy? Jeśli wystawimy Dom na sprzedaż za 280 euro, a kredyt wynosi 305 euro, czy bank zażąda natychmiast 25 000 euro, nawet jeśli co miesiąc regulujemy kwotę?

Czy masz możliwość zmienić stopę spłaty kapitału?

Nie sprawdzałem umowy. Jesteśmy w stanie dokonać dodatkowej płatności w wysokości 5%, ale nie chcę użyć tylko moich pieniędzy, jeśli moja żona nie może również dołożyć się do tej kwoty.

Technicznie rzecz biorąc, mogę spłacić cały [url]kredyt[/url], jeśli sprzedałbym inne aktywa, ale też nie chciałbym tego robić.

Napisany przez NaTwoim13
Sprzedaj go na rynku w wysokości pozostałego zadłużenia!!

Napisany przez 2tneub
Stoppage81 pisze:
Ona zapłaciłaby tylko połowę, dopóki nie sprzedamy. I nie ma żadnej umowy, więc w zasadzie mogłaby po prostu przestać płacić. Nie jestem pewien, czy jest to w ogóle normalne, że ktoś, kto wyprowadził się, nadal płaci kredyt hipoteczny, jeśli już nie mieszka w nieruchomości.

Teoretycznie, Ty również powinieneś od niej otrzymać czynsz za połowę domu.

tneub pisze:
Teoretycznie, w zamian musiałabyś otrzymać od ciebie czynsz za połowę domu.

Tak, ja także przeczytałam coś podobnego. Ona płaciłaby za połowę kredytu hipotecznego. Ja płaciłabym jej połowę czynszu.

Spotkam się później z agentem nieruchomości. Są członkiem lokalnego banku, w którym również mamy nasz kredyt. Pytania, które chcę zadać: - Czy oferują wyłączność dla agenta nieruchomości? - Jeśli sprzedamy prywatnie, czy mimo to będziemy musieli zapłacić prowizję dla agenta? - Jak wysoka jest prowizja dla agenta i czy jest negocjowalna? - Posiadają portal ofert kupna. Zakładam, że będą próbowali go promować? Co jeszcze powinienem wziąć pod uwagę?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata