Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Aktualizacje i rozszerzenia w środowisku forum.

Re: Zwrot kosztów przejazdu prywatnym samochodem jako mały przedsiębiorca

Napisany przez kutscheral
Cześć społeczności, jestem jednoosobowym przedsiębiorcą korzystającym z małego podatku od sprzedaży. Wczoraj pojechałem do klienta moim prywatnym samochodem i zainstalowałem sprzedany produkt. Wiem, że teraz muszę napisać rachunek kosztów podróży: ile kilometrów, dokąd jechałem itp. Będzie to uważane jako wpłata prywatna, ponieważ podróżowałem swoim prywatnym samochodem w celach firmowych. Czy księguję ten rachunek jako 2180 wpłata prywatna? I przekazuję na moje konto prywatne 0,30 €/km i księguję jako 6673 Koszty podróży przedsiębiorcy czy 6668 zwrot kosztów kilometrażu? Czy muszę opodatkować tę refundację kosztów podróży, którą przekazuję sobie prywatnie? I jakiego rodzaju dokument muszę dołączyć do przelewu? W internecie nie znalazłem nic naprawdę pomocnego w tej sprawie :/ Dziękuję z góry

Napisany przez 2tneub
Czy to pytanie jest nadal aktualne?

tneub pisze:
Czy to pytanie jest nadal aktualne?

Tak, pytanie nadal jest aktualne

Napisany przez 2tneub
Na ogół dobrze zrozumiane, możesz odliczyć podatkowo przejazd swoim prywatnym samochodem służbowym.
W zależności od tego, czy faktycznie pobierasz pieniądze z kasy/z konta bankowego, czy chcesz tylko uznać koszty, różni się zapis księgowy. Tylko jeśli nie pobierasz pieniędzy, wkładasz wartość pieniężną usługi do firmy. Wtedy mówimy o koncie Wpłata własna.

6673 na Wpłata własna

Jeśli pobierasz pieniądze, w przypadku rachunku zysków i strat

6673 na Bank/Kasa

konto 6668 jest przeznaczone tylko dla pracowników. 6673 dla przedsiębiorców.

https://www.datev.de/dnlexom/v2/cont...1766667_de.pdf

Jako dowód można znaleźć w sieci pewnie szablon na rozliczenie kosztów podróży. Warto z niego skorzystać.
Oczywiście nie musisz opodatkować otrzymanych pieniędzy, ponieważ jest to tylko rekompensata za korzystanie z samochodu osobistego.

Jeśli byłeś dłużej w drodze, można również uwzględnić koszty dodatkowych wydatków na wyżywienie.

Okej, rozumiem.
W takim razie przelęczę sobie pieniądze prywatnie i zaksięguję je w rozliczeniu kosztów podróży na 6673
Bardzo dziękuję za wyjaśnienie

tneub pisze:
Ogólnie właściwie zrozumiane, możesz odliczyć swoje służbowo przejechane kilometry prywatnym samochodem od podatku.
W zależności od tego, czy faktycznie wypłacasz pieniądze z portfela/z konta bankowego, czy też chcesz tylko odliczyć wydatki, będziesz miał różny zapis księgowy. Tylko jeśli nie pobierasz pieniędzy, wkładasz wartość usługi w postaci pieniężnej do firmy. Dopiero wtedy mówisz o koncie Wpłata własna.

6673 na Wpłata własna

Jeśli wypłacasz pieniądze, zapisujesz to w rachunku zysków i strat

6673 na Bank/Kasa

konto 6668 jest przeznaczone tylko dla pracowników. 6673 dla przedsiębiorców.

https://www.datev.de/dnlexom/v2/cont...1766667_de.pdf

Jako dowód znajdziesz w sieci z pewnością jakiś szablon raportu kosztów podróży. Polecam skorzystać z niego.
Oczywiście nie musisz opodatkować otrzymanych pieniędzy, ponieważ jest to tylko rekompensata za korzystanie z samochodu.

Jeśli podróżowałeś dłużej, mogą również wchodzić w grę dodatkowe wydatki na wyżywienie.

Ile mogę z tego pobrać / mogę rozliczyć? Czy poprawne jest obliczenie z 0,30€/km? Często słyszy się jednak o np. 0,35€/km

Napisany przez 2tneub
Opłata za przejechany kilometr wynosi 0,30€.

Tylko w przypadku podróży między miejscem zamieszkania a miejscem pracy od 21. kilometra opłata wynosi 0,35€. Jednakże jest to uwzględniane tylko dla jednej podróży (bez powrotu).

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata