Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Zmiana klasy podatkowej - potrzebuję pomocy

Napisany przez KingRolf
Cześć,

W tym weekendzie pobraliśmy się i chcieliśmy od razu zmienić nasz podatek.
Teraz mam podać przewidywany roczny dochód brutto mojej żony.
Ponieważ moja żona jest na urlopie macierzyńskim do 01.07.2024 roku i zacznie pracować dopiero od 01.07., jak będzie liczony lub podany jej roczny dochód brutto?

Pozdrowienia, KingRolf

Napisany przez bruno68
Powiedziałbym, że będzie to 5/12 lub 6/13 ostatniej płacy.

Czy tam zawiera się podwyżka wynagrodzenia, czy też jest dodatkowa, na to nie ma odpowiedzi!

Moje pytanie brzmi, jaką klasę podatkową wybrać? Proszę nie 3/5, ponieważ wkrótce zostanie ona zniesiona. Zalecam raczej 4/4, wtedy nie trzeba obawiać się, że co roku trzeba będzie dopłacać do podatku kilka tysięcy euro!

Napisany przez BenniG
bruno68 pisze:
Powiedziałbym, że to będzie 5/12 lub 6/13 ostatniej pensji.

Lipiec do grudnia to dla mnie 6 miesięcy, więc albo 6/12 albo 7/13.

Cytat od bruno68

Nie można nic zrobić, jeśli pod uwagę weźmiemy podwyżkę pensji!

Moje pytanie jednak brzmi: Którą klasę podatkową powinno się wybrać? Proszę, nie 3/5, ponieważ wkrótce przestanie obowiązywać. Raczej polecam 4/4, wtedy nie trzeba martwić się o to, że co roku trzeba będzie dopłacić kilka tysięcy euro podatku!

bruno68

Wydaje mi się, że wybór klasy podatkowej 4 z współczynnikiem jest dla mnie korzystny - chociaż sam jeszcze tego nie zastosowałem. Jeśli planujecie kolejne dziecko (on ma 5 lat, ona 3) lub jeden z was mógłby stracić pracę (kandydat na bezrobocie 3), to jednak inny wariant klasy podatkowej jest bardziej rozsądny.

Napisany przez bruno68
@BenniG,

Wydaje się, że istnieją firmy, które płacą premie, świąteczne, urlopowe, a nawet oferują pieniądze na początek pracy! Istnieje również możliwość otrzymania premii proporcjonalnie do wynagrodzenia!

Co więcej, szczególnym benefitem może być trzynasta pensja! Dlatego proponuje alternatywę 6/13, gdzie przy zarobkach w wysokości 39 000 € brutto, otrzymałbyś dodatkowo 18 000 € na ten rok!

Bez premii wyniosłoby to tylko 5/12, co przy wynagrodzeniu 39 000 € oznaczałoby zaledwie 16 250 € w tym roku!

Zauważ różnicę!

bruno68

Napisany przez BenniG
1. Miesiąc lipiec
2. Miesiąc sierpień
3. Miesiąc wrzesień
4. Miesiąc październik
5. Miesiąc listopad
6. Miesiąc grudzień

Zgodnie z tym otrzymuje co najmniej 6 części swojego wynagrodzenia. Jeśli płatności premii, świąteczne, urlopowe lub nawet pieniądze z zatrudnienia, to zależy to od tego, czy wynikają one z aktywnego stosunku pracy w drugiej połowie roku. Mogą one prowadzić do proporcji 6/13 lub 7/13.

Ale 5/12 na pewno nie może wystąpić - chyba że Twój rok trwa od grudnia do listopada (co inni uczestnicy forum również mogą sobie dobrze wyobrazić).

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata