Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Wynajem mojego domu rodzicom - jak wysoka może być czynsz?

Napisany przez svcds
Cześć eksperci,

mam pytanie. Kupiłem Dom. Moi rodzice zamieszkają tam (109 m² w 44581 Castrop-Rauxel). Już pobrałem kalkulator czynszowy i obliczyłem (między 5,31 €/m² - 6,55 €/m²). Jest też garaż, który będzie wynajmowany.

Jak wiadomo, Urząd Skarbowy nie akceptuje pełnego czynszu od członków rodziny.

Jaki czynsz mogę ustalić, aby uniknąć problemów? Moi rodzice przekażą mi pewną kwotę na inne konto, ale co powinienem wpisać do umowy najmu?

Pozdrowienia
Knut

Napisany przez wary
svcds pisze:
Teraz tak, urząd skarbowy nie akceptuje pełnej kwoty czynszu od członków rodziny.

To byłoby dla mnie nowością.

Problem polega raczej na przeciwnym - nie wolno zbyt tanio wynajmować, jeśli chce się skorzystać z ulgi podatkowej.

Dlaczego zatem urząd skarbowy miałby mieć coś przeciwko temu, że wynajmujesz swoim rodzicom za standardową cenę?

Oznacza to, że urząd skarbowy odmówi przyjęcia pełnych podatków od tych dochodów z najmu?

Napisany przez 2tneub
Pełną czynszu możesz oczywiście żądać. Przekazanie informacji trzeciej osobie zawsze jest dobrym posunięciem w urzędzie skarbowym.

Problemem przy odliczaniu wydatków będzie sytuacja, gdy żądasz mniej niż 66% zwykłego czynszu. Jeśli żądasz mniej niż 66%, to koszty również zostaną zaakceptowane proporcjonalnie. Wielu próbuje stworzyć model oszczędzania podatków poprzez stosowanie obniżonego czynszu, ale wysokich wydatków. Przepis ten zapewnia, że należy przestrzegać 66%.

Proszę ponownie sprawdzić informacje na temat 66%, czy są one nadal aktualne. Moja wiedza ma już prawie 20 lat, ponieważ nie zajmuję się już podatkami dochodowymi.

Napisany przez svcds
tneub pisze:
Pełną czynsz możesz oczywiście żądać.
Porównanie z innymi ofertami zawsze jest przydatne w urzędzie skarbowym.

Problem z odliczeniem wydatków pojawi się, jeśli żądasz mniej niż 66% typowej czynszu w okolicy. Jeśli żądasz mniej niż 66%, to wydatki również będą akceptowane tylko częściowo.
Wiele osób próbuje wykorzystać obniżoną stawkę czynszu jako model unikania podatków, oferując niski czynsz, ale wysokie wydatki. 66% stawki to jednak granica, która temu przeciwdziała

Proszę sprawdzić jeszcze raz tę wartość 66%, czy jest nadal aktualna. Moje informacje mają prawie 20 lat, więc nie zajmuję się już podatkiem dochodowym.

tak, stawka jest nadal aktualna. Co więc proponujecie? Średni czynsz miesięczny wynosi 5,92 €/m². Jeśli przyjmę stawkę 6 euro za metr kwadratowy, to nie powinno mi się nic stać, prawda? Finansowe szkody wyrównają mi moi rodzice, to nie problem, ważne jest tylko, co pojawi się na moim koncie jako najemca, abym nie miał żadnych kłopotów.

Napisany przez wary
svcds pisze:
Co więc proponujecie? Średnie porównywalne czynsze miesięczne wynoszą 5,92 €/m². Jeśli przyjmę 6 euro za metr kwadratowy, to nic mi się nie stanie, prawda? Moi rodzice wyrównają finansowe szkody, więc to nie jest problem. Ważne jest tylko to, co pojawi się potem na moim koncie najemcy, aby uniknąć problemów.

Nie jestem pewien, czy cię dobrze rozumiem.

Jeśli twoi rodzice płacą ci 6,55 € za metr kwadratowy, ale wpisujecie tylko 6 euro do umowy najmu i opłacasz podatek od tego kwoty, to jest to unikanie podatków.

Jeśli ustalicie 6 euro i tyle zostanie zapłacone, jest wszystko w porządku.

Jeśli się zgadzacie na 6 euro i twoi rodzice chcą kiedyś zrobić ci darowiznę, nie miałbym z tym problemu. Dopóki nie ma bezpośredniego związku z najmem.

Napisany przez svcds
wary pisze:
Nie jestem pewien, czy Cię rozumiem.

Jeśli Twoi rodzice płacą Ci 6,55 € za metr kwadratowy, ale do umowy najmu wpisują tylko 6 euro, a Ty rozliczasz się tylko z tej kwoty, to jest to unikanie opodatkowania.

W tym przypadku zgodziliśmy się na 6 euro i faktycznie zostało wypłacone 6 euro. Reszta trafia na moje inne konto.

Napisany przez wary
svcds pisze:
wiem, że ustalamy 6 euro i 6 euro zostanie także zapłacone. Reszta trafia na moje inne konto.

Zatem chcesz popełnić oszustwo podatkowe na kwotę około 25 euro miesięcznie? Nie, żeby ryzyko wykrycia tego było zbyt duże, ale brakuje mi zrozumienia (ogólnie w kwestii oszustw podatkowych).

Po prostu wynajmij za 6 euro i otrzymuj 6 euro /mkw. A jeśli twoi rodzice dobrowolnie zadecydują, że twój prezent świąteczny jest nieco bardziej obfity, to moim zdaniem z punktu widzenia prawnego i moralnego jest to w porządku.

Ale takie konstrukcje z oficjalną ceną najmu i dopłatą są po prostu dziwaczne.

Napisany przez StGe1973
Teraz nie daj się zniechęcić, to oczywiście nie jest uchylanie się od opodatkowania. Masz kwotę wolną od podatku w wysokości 400 000 euro co 10 lat i do tej kwoty twoi rodzice mogą ci podarować pieniądze, nieruchomości lub co tylko chcą.

Dopiero gdy kwota wolna od podatku zostanie przekroczona, wtedy tak, może to stanowić uchylanie się od opodatkowania i musiałbyś zapłacić podatek od darowizn za dodatkowe prezenty. Dlatego zanim zostanie użyte ciężkie orężye uchylania się od opodatkowania, najpierw sprawdź, jakie prezenty otrzymałeś w ciągu ostatnich 10 lat.

W zwykłych przypadkach (jeśli nie dostałeś właśnie 400 000 euro), twoi rodzice mogą ci z powodzeniem oficjalnie darować, a ty nie musisz ukrywać nic przed urzędem skarbowym...

Napisany przez wary
StGe1973 pisze:
Teraz nie daj się zaniepokoić, to oczywiście nie jest uchylanie się od podatków. Masz kwotę wolną od podatku w wysokości 400 000 euro co 10 lat, i do tej kwoty twoi rodzice mogą ci darować pieniądze, nieruchomości lub cokolwiek innego.

Dopiero gdy kwota wolna zostanie przekroczona, to tak, będzie to uchylanie się od podatków i będziesz musiał zapłacić podatek od darowizn za dodatkowe prezenty. Zanim jednak zostanie wykorzystane duże prawo uchylania się od podatków, zobacz najpierw, jakie prezenty otrzymałeś w ciągu ostatnich 10 lat.

Zazwyczaj (jeśli nie otrzymałeś dokładnie 400 000 euro) twoi rodzice mogą ci oficjalnie darować prezenty i nie musisz niczego ukrywać przed urzędem skarbowym...

Oczywiście, rodzice mogą go obdarować.

Jednak to nie ma właśnie miejsca. Zamiast tego chcą ustalić cenę wynajmu X i podać niższą cenę wynajmu do opodatkowania.

Jeśli zgodnie z rzeczywistą umową istnieje prawo do otrzymania wynagrodzenia w wysokości X, kwota ta również podlega opodatkowaniu.

Jeśli dodatkowo odbywa się darowizna, nie ma problemów. Nie wykluczam jednak, że mogą pojawić się pytania, jeśli ustalono czynsz w wysokości 600 euro i równocześnie regularnie dawane są 60 euro miesięcznie.

Napisany przez StGe1973
I kto miałby udowodnić umowę? Czy myślisz, że do umowy najmu dołączony jest pisemny dokument stwierdzający, że wynajem wynosi rzeczywiście x euro?

Dla urzędu skarbowego liczy się przede wszystkim, czy nieruchomość jest wynajmowana za odpowiednią cenę. To jest spełnione, dlatego wszystkie koszty mogą być odliczone przez TE, a urząd skarbowy to uzna.

Kolejny punkt dotyczy dodatkowej miesięcznej opłaty w wysokości x euro na rzecz dziecka. Rodzice mogli zobowiązać się do częściowego pokrycia comiesięcznych wydatków na życie, prywatne ubezpieczenie emerytalne itp., miesięczna kwota dla wnuka, miesięczne wynagrodzenie np. za koszty benzyny, ponieważ dziecko w związku z przeprowadzką zajmuje się podróżami do lekarzy, zakupami itp., lub jakiekolwiek inne pomysły. Dla urzędu skarbowego (niezależnie od celu przeznaczenia pieniędzy, ponieważ nie może tego udowodnić) jest to darowizna i (gdyby nie było kwoty wolnej od podatku) również podlegałaby opodatkowaniu jako darowizna.

Oczywiście gdybyśmy chcieli teraz stworzyć teoretyczny przypadek, że urząd skarbowy podsłuchałby TE i mógłby udowodnić ustaloną ustnie umowę, według której ustalono wypłatę x, ale w umowie pojawiła się kwota y, a zatem kwota z zostaje przesłana jako pozostała część uzgodnionej opłaty najmu, to tak, nie byłoby to darowizną, lecz dochodami z najmu podlegającymi opodatkowaniu. Ale nadal żyjemy w państwie prawa, gdzie przypuszcza się niewinność, dopóki nie udowodni się czegoś innego.

To są jednak praktycznie oderwane od rzeczywistości teoretyczne konstrukcje, ponieważ u nas urząd skarbowy może podsłuchiwać obywateli tylko na mocy decyzji sądowej. Zakładając teraz, że TE nie jest terrorystą, recydywistą, planującym przestępstwo itp., to jest to po prostu bardzo absurdalna teoretyczna możliwość. A nawet gdyby tak było, to minimalne unikanie opodatkowania prawdopodobnie byłoby najmniejszym problemem TE i powiedzmy sobie, pomijalnym, gdy dochodzi do procesu z powodu przestępstwa terrorystycznego, morderstwa itp.

Napisany przez wary
StGe1973 pisze:
I kto miałby udowodnić umowę? Czy myślisz, że przypinają do umowy najmu pisemną umowę, że czynsz wynosi faktycznie x?
.

Gähn...

Jak już napisałem, prawdopodobnie będzie trudno to udowodnić. Ale to nie zmienia faktu, co to jest. Jeśli istnieje ustalenie, że rodzice oprócz oficjalnego czynszu winni za mieszkanie coś dodatkowego, to jest to unikanie podatków.

Jeśli rodzice zdecydują się w przyszłości naprawdę zrobić coś w prezencie, to nie ma z tym problemu.

Poza tym: Diabeł tkwi w szczegółach. I niejeden Madrzejszy Po Ptakach może w końcu powiedzieć, co faktycznie zostało ustalone. (przy czym nie można oczekiwać na poważne dochodzenia) Mimo wszystko po prostu nie byłbym umawiał się od razu na to, co stanowi czyn zabroniony. Oszczędność podatkowa w wysokości 300,00 € rocznie nie byłaby dla mnie warta nawet myśli o tym.

Wtedy nikt nie może niczego wygadać ani się załamać. Ale tak, ryzyko wykrycia jest praktycznie zerowe. Resztę musi rozstrzygnąć OP głównie ze swoim sumieniem, a bardzo pobocznie z gotowością do ryzyka.

Napisany przez svcds
wary pisze:
Chcesz więc popełnić oszustwo podatkowe na kwotę około 25 miesięcznie? Nie, żeby ryzyko wykrycia było zbyt wysokie, ale brakuje mi zrozumienia (ogólnie w kwestii oszustw podatkowych).

Po prostu wynajmij za 6 euro i otrzymasz 6 euro /mkw. A jeśli twoi rodzice zdecydują dobrowolnie, że twój prezent świąteczny będzie nieco obfitszy, to moim zdaniem pod względem prawnym i moralnym jest to OK.

Ale taki konstrukt z oficjalną ceną najmu i pozostałą płatnością jest po prostu dziwny.

Hę? Nie rozumiem..... Oficjalnie biorę 6€ i koniec.... To, co brakuje do opłaty za mieszkanie, moje rodzice wpłacają mi na moje konto i gotowe. Nie wiem, o co tu dyskutować.

Napisany przez 2utopus
Rzeczywiście, 650€ za 109m² domek wydaje się dość tanie... no dobra + garaż + dodatkowe koszty. Byłoby interesujące dowiedzieć się, jaka jest wysokość raty kredytowej (oprocentowanie i spłata) - twoi rodzice właściwie płacą tylko czynsz - spłata jest formalnie twoją sprawą. Jakie są twoje koszty utrzymania - które wpłynęłyby na obniżenie podatku...

Napisany przez BenniG
Mówi się również, że Dom jednorodzinny nie nadaje się do wynajmu.

Zazwyczaj przemawiają za tym następujące kwestie:
udział gruntowy...
powierzchnia dodatkowa...
fasada...
dach...
liczba okien...

... jest/są względnie wysokie w stosunku do powierzchni mieszkalnej możliwej do wynajęcia w porównaniu z mieszkaniami.

Napisany przez svcds
utopus pisze:
Wydaje mi się, że 650€ za Dom o powierzchni 109m² jest dość tanie... dobrze + garaż + opłaty dodatkowe.

Byłoby interesujące, jak wysoka jest rata kredytu (oprocentowanie i spłata) -
twoi rodzice w zasadzie płacą tylko czynsz - spłata jest ściśle rzecz biorąc Twoją sprawą.

Jak wysokie są Twoje wydatki na utrzymanie - co potencjalnie mogłoby wpłynąć na obniżenie podatku...

Chodzi o stawkę czynszową, którą mogę dobrze obliczyć na stronie miasta, a 6 euro za kawalerkę na lokalizację, wiek, metraż itp. wydaje się odpowiednie. Garaż kosztuje dodatkowo 60 euro miesięcznie, a koszty dodatkowe wynoszą dodatkowo 150 euro. Rata kredytu wynosi 997,50 euro + 96 euro dzierżawa gruntowa miesięcznie.

Moi rodzice po prostu mnie kochają i płacą całą ratę... a ja kupuję Dom, aby nie stali się bezdomni.

Napisany przez 2utopus
Wszystko w porządku - ale uważam, że 150€ opłat dodatkowych są dość niskie.

Jako właściciel mieszkania o powierzchni 96m² płacimy już 577€ na miesiąc na koszty zarządzania nieruchomością (ogrzewanie/woda/odpady/konserwator/administrator/sprzątanie klatki schodowej/zarządzanie utrzymaniem/garaż/podnośnik).

Do tego dochodzi jeszcze 80€ za prąd, 30€ podatku od nieruchomości, 40€ za internet, 30€ za ubezpieczenie... co daje łącznie już 757€ każdego miesiąca. Dodatkowo oczywiście odkładane są środki na przyszłe naprawy/remonty/itp. - raty kredytowe na szczęście już nie istnieją.

Przy domu trzeba oczywiście o wiele więcej samemu załatwiać niż w przypadku mieszkania, gdzie zarządcą/konserwatorem zajmuje się kto inny -> co pozwala zaoszczędzić koszty.

Oczywiście również dla wygody np. sprzątanie klatki schodowej/garaż/podnośnik... koszty, które w domu być może nie występują. Z kolei moje koszty ogrzewania są dość niskie, ponieważ nasze mieszkanie jest otoczone z góry/dolu/z prawej/z lewej strony przez inne mieszkania, co skutkuje stosunkowo niewielką powierzchnią zewnętrznej ściany, przez którą ucieka ciepło.

Napisany przez wary
svcds pisze:
Co? Nie rozumiem...

Nic nie szkodzi. Już to wyjaśniłem.

Cytat od svcds

To, czego brakuje w sprzęcie domowym, moi rodzice wpłacają mi na moje konto Niet-Miet i koniec. Nie wiem, o co tutaj dyskutować.

Nie ma tutaj miejsca na dyskusję. Po prostu jest to uchylanie się od podatków. Jedno, które rzadko kiedy jest wykrywane... ale mimo wszystko uchylanie się od podatków.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata